częste zawieszanie się komputera

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu

Hellvard

Użytkownik

Post22 maja 2014, 20:15

Na razie żadnych problemów, maszyna jest włączona od 4-5 godzin. Inna sprawa, że tylko na internecie siedziałem, zainstaluję jakąś grę i potestuję.

-- 22 maja 2014, 20:15 --

I jeszcze jedno, myślałem nad kupnem nowego systemu, opłaca się używać Windows 7 w wersji 64 bit przy 3,5GB RAM? Chyba przydałoby się więcej, żeby grać w gry?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 maja 2014, 00:15

64 bit zawsze się opłaca jak procesor jest 64 bitowy, po prostu 64 przyspiesza wszystko na tych procesorach. No ale to moja opinia :)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Hellvard

Użytkownik

Post25 maja 2014, 01:18

No dobra, coś jest cholernie nie w porządku. Sformatowałem obie partycje, zainstalowałem Windows 7 Professional 64 bit i w ciągu dwóch godzin od instalacji miałem 4 zwiechy, a jedynie przeglądałem internet.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post25 maja 2014, 09:15

hmm
wyzeruj dysk , zrob moze remap w MHDD
i postaw na nowo system

Hellvard

Użytkownik

Post26 maja 2014, 22:22

Nie mogę nic zrobić w MHDD, Dostaję komunikat: "Drive is not ready. Can work only in LBA mode!".

-- 25 maja 2014, 12:53 --

Przepraszam, fałszywy alarm :) Zacząłem skanowanie.

-- 25 maja 2014, 15:47 --

Skanowanie idzie już 3 raz, nie wiem, czy tak ma być, czy mogę je przerwać? Na razie wygląda bardzo dobrze, 95% plików (nie wiem, jak to się nazywa?) jest poniżej 3ms, troszkę jest poniżej 10ms i już bardzo nieliczne poniżej 50ms.

-- 26 maja 2014, 14:16 --

Wyzerowałem i zremapowałem dysk, ale problem dalej występuje. Memtest nie wykazał błędów. Jakieś inne sugestie?

-- 26 maja 2014, 16:48 --

Jakieś pomysły?

-- 26 maja 2014, 22:22 --

Zrobiłem screen z CPU-z, gdzie tu jest napisane, jaką mam szybkość pamięci? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 maja 2014, 00:03

Jest raczej dobrze, pokaż jeszcze główną zakładkę.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Hellvard

Użytkownik

Post27 maja 2014, 15:16

Proszę bardzo:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

To jaką mam szybkość ramu? Chcę dokupić więcej, ale z drugiej strony, ktoś wcześniej wspominał, że moja płyta może mieć problemy z czterema gb pamięci w jednej kości, może w tym tkwić problem? Wczoraj pograłem jakieś 4 godziny bez problemu, dziś miałem już zwiechę po jakiejś godzinie użytkowania maszyny.

Awatar użytkownika
grys

Użytkownik

Post28 maja 2014, 12:30

Robiąc zrzuty ekranu okienek polecam korzystać z kombinacji klawiszy "Alt + Print Screen" ponieważ wtedy zostanie skopiowane do schowka tylko aktywne okno, a nie cały widok pulpitu, bo chyba nie ma takiej potrzeby.

Hellvard pisze:Chcę dokupić więcej, ale z drugiej strony, ktoś wcześniej wspominał, że moja płyta może mieć problemy z czterema gb pamięci w jednej kości, może w tym tkwić problem? [...]

W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest napisane, że obsługuje ona do 16 GB RAM (4 sloty) więc chyba nie powinno to być problemem. Możliwe natomiast jest, że po dołożeniu RAMu nieaktualny bios może mieć problem z obsługą niektórych, a szczególnie nowszych kości RAM.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post28 maja 2014, 13:26

Odnośnie pamięci to może nie jedna 4 GB. tylko dwie tzn. 2x2 GB ?
Wcześniej należy sprawdzić jakie obsługuje ta płyta główna.

Pamięć 4 GB Goodram.

Czytałem na innym forum odnośnie tej samej płyty że po zmianie jednej kości na odpowiednie 2x2 GB.
zniknął problem z zawieszaniem.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Hellvard

Użytkownik

Post28 maja 2014, 22:02

Skoro wyjmowałem tą pamięć ze slotu, to chyba wiem, że to na pewno jedna kość? ;)

Awatar użytkownika
grys

Użytkownik

Post28 maja 2014, 22:35

Hellvard pisze:Skoro wyjmowałem tą pamięć ze slotu, to chyba wiem, że to na pewno jedna kość? ;)

Chyba źle zrozumiałeś post "XMan'a", bo wg mnie w tym poscie:
XMan pisze:Odnośnie pamięci to może nie jedna 4 GB. tylko dwie tzn. 2x2 GB ?
Wcześniej należy sprawdzić jakie obsługuje ta płyta główna.

raczej proponował Ci zamianę jednej kości 4GB na dwie kości po 2GB ;), zgodnie z tym co napisał wcześniej:
Czytałem na innym forum odnośnie tej samej płyty że po zmianie jednej kości na odpowiednie 2x2 GB.
zniknął problem z zawieszaniem.

Skoro "Hellvard" chce zwiększyć wielkość RAM może lepiej od razu zmienić na 2x4 GB i wykorzystać możliwości płyty głównej.

Może warto jeszcze sprawdzić wersję biosu i rozważyć czy go nie zaktualizować?...

P.S.
Niedawno po dodaniu 1 kości RAM 4 GB miałem problem ze swoim komputerem, ale u mnie komputer nie chciał się w ogóle uruchomić. Okazało się, że miałem zbyt stary BIOS (sprzed 3 lat) i pomogła jego aktualizacja do najnowszej dostępnej wersji.

Hellvard

Użytkownik

Post28 maja 2014, 22:53

Spróbujmy. Jak więc zaktualizować bios? Na stronie producenta płyty?

Awatar użytkownika
grys

Użytkownik

Post29 maja 2014, 00:27

Jeśli tego nie robiłeś wcześniej, zanim zaczniesz aktualizację sprawdź jaką masz wersję biosu i poczytaj troszkę więcej na ten temat. Chyba najlepiej ze strony producenta płyty, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Tu jest

Kod: Zaznacz cały

http://static3.menstream.pl/vt/instrukcja-obslugi-do-Asus-P7H55MPRO_EN.pdf
instrukcja do Twojej płyty głównej (po angielsku).

Hellvard

Użytkownik

Post31 maja 2014, 19:21

Aktualizacja jest w formacie .rom, jak mam ją uruchomić? To jest obraz płyty czy co?

-- 31 maja 2014, 19:21 --

No dobra, zrobiłem aktualizację przy pomocy programu ASUSUpdate, po zakończeniu instalacji zrestartowałem komputer i pokazał mi się czarny ekran z różnymi komunikatami, musiałem wybrać F1 żeby wejść do biosu i przywrócić ustawienia, albo F2, nie pamiętam, co tam dokładnie było napisane. No i teraz nie wiem, czy zainstalowało się poprawnie?

• Reklama

Wróć do „Problemy”