seba86mu pisze:manitu pisze:No bo jaka jest różnica pomiędzy tymi proporcjami, procentowo ? Napisz koniecznie.
Tego typu różnic nie porównuje się procentowo.
4:3, to kwadrat, a 16:9, to prostokąt (obraz panoramiczny) i to tutaj jest znacząca różnica.
To prawda (choć 4:3 czyli 1024x768 to nie kwadrat, 3:3 to byłby kwadrat), ale chyba zgodzimy się że jest między nimi pewna różnica. Ja pisałem o różnicy procentowej by dać jakieś wyobrażenie jak to wygląda. Jeśli nie procentowo to jak lepiej to pokazać ? Procentowo, tak UMOWNIE powiedzmy to przedstawić. Jaka więc jest to różnica ?
Poza tym raz jeszcze powtórzę, skoro to monitor
P&P to prawdopodobnie dostosuje się on do każdej rozdzielczości zapisanej w ustawieniach. Sama nazwa o tym mówi.
Inną sprawą lecz ważną jest też to, że rozdzielczość ekranu tak naprawdę może być tylko jedna, wybrana w ustawieniach ekranu i odpowiadać tylko faktycznej rozdzielczości tego monitora by wyświetlała się prawidłowo. Prawda ?
To jeszcze zależy jaki to jest monitor, prawda - są różne typy monitorów ? Więc to wszystko trzeba mieć na uwadze.
No a ten obraz ekranu ze screena, który podałem jak wygląda normalnie czy nie dla tego monitora ?
manitu pisze:Przypuśćmy teraz, że w Ustawieniach ekranu, ale bez instalacji sterownika z płyty zmieniłbym na 1920x1080, to co by się wtedy stało, jak wyglądałby obraz ?
Obraz będzie wyglądać tak, jak powinien wyglądać na tym monitorze.
W końcu to monitor Full HD, czyli stworzony z myślą o rozdzielczości 1920x1080, a nie o 1024x768.
Dobrze to po co w takim razie instalować sterownik z płyty dołączonej do monitora 1920x1080, skoro wystarczy w ustawieniach zmienić na taką, która odpowiada faktycznej rozdzielczości tego monitora ?
manitu pisze:Piksele zaś to inna kwestia i zależą ściśle od ustawionej aktualnie rozdzielczości czyli 1024x768 lub 1920x1080, a nie od nominalnej rozdzielczości samego monitora. Zgoda ?
W zależności jaką masz ustawioną aktualnie rozdzielczość tyle masz pikseli na ekranie.
Tutaj zgoda.
manitu pisze:Poza tym ja dobrze rozumiem wszystko o czym piszesz, tylko że fakty stanowią troszeczkę inaczej.
Które fakty stanowią inaczej ? Chyba w Twoim przekonaniu.
Czy ja w tym co piszę mijam się z prawdą ?
Takie fakty, że ja nigdy nie miałem komunikatów z tym związanych, oraz chociażby to, że nie instalowałem tego nowego sterownika ty zaś zapewne go masz i stąd taki a nie inny stan faktyczny.
Tutaj próbujemy nawzajem trochę rzeczywiście poszukiwać dziury w całym, proponuję to zostawić bo pewnie nie dojdziemy tutaj prędko do porozumienia. Takie już są uroki dyskusji na odległość, najlepiej naocznie to wszystko sprawdzić i tyle. A także zwyczajne ludzkie zmęczenie, takie znużenie. To z mojej strony.
Ale z drugiej strony to ciekawe - dlaczego to u Ciebie występują te niedogodności o których piszesz, a u mnie nie.
A może to chodzi o to, że to nie jest
P&P tylko inny monitor ? Być może chodzi o instalację bądź nie sterownika monitora ? Już nie wiem.
Potrafisz to wyjaśnić ?
manitu pisze:Czyli jeszcze raz ustawienie pożądanej rozdzielczości dla monitora będzie wtedy możliwe i dobrze wyświetlane (w sensie braku zniekształceń i jakichś komunikatów), gdy będzie zainstalowany odpowiedni sterownik obsługujący tę właśnie rozdzielczość ?
Jeżeli w ustawieniach ekranu dostępną masz rozdzielczość 1920x1080, to nie musisz kombinować nic ze sterownikami.
Po prostu ustaw rozdzielczość i tyle.
W ogóle dziwi mnie to, że do tej pory tego nie zrobiłeś. Piszę o tym od początku tego tematu, a Ty cały czas szukasz dziury w całym i w dodatku sugerujesz, że ja mijam się z faktami.
Nie powinno Cię to dziwić, więc się nie dziw. Ja celowo Nie instaluję tego sterownika, gdyż ta rozdzielczość na monitorze P&P mi odpowiada.
Pytałem jedynie dlaczego
MU pokazuje to co pokazuje i tyle. Na co Ty odpowiedziałeś bym podał mu ten plik
.inf, ale bez instalacji samego sterownika po to by
MU pokazywał także model monitora i tyle, kropka.
Dlaczego do tej pory nie wgrałeś przez Menadżer Urządzeń tego sterownika, który podałem w pierwszym poście ?
Producent udostępnia go na swojej strony i na pewno nie robi tego od parady.
Napisałeś wcześniej, że masz też sterownik na płycie, więc zainstaluj go z płyty, jak boisz się tego z oficjalnej strony producenta.
j/w
Edit:Ja chciałem się tutaj przypomnieć, że zainstalowałem w końcu ten sterownik monitora LG z płyty, którą posiadam.
Dlatego, że dopiero teraz zrozumiałem, iż nie ma to wpływu jak myślałem na zmianę rozdzielczości czy inne sprawy.
Na poprzednim sterze też mogłem to zrobić.
Ale i tak po testach dochodzę do wniosku, że bardziej na monitorze 22" (16:9, 1920x1080 px) odpowiada mi rozdzielczość 1024x768 px niż np. 1920x1080 (natywna dla monitora). Być może dlatego, że to monitor P&P, a być może dlatego, że się przyzwyczaiłem po prostu. Przy tej większej elementy, ikony po prostu znacznie się zmniejszają.
W każdym razie absolutnie żadnych zniekształceń lub coś takiego przy żadnej z nich nie widzę.
Sterownik instalowałem manualnie przez
MU >
Aktualizuj sterownik.
OK, tylko w takim razie nie bardzo wiem co ten nowy sterownik miałby poprawiać, usprawniać ?
Może ktoś z was to wie ?