Witam.
Pobrałem i zainstalowałem programik Active ISO Burner 2.5 do wypalania plików .iso na płytach CD/DVD.
I program się zainstalował, ale na koniec instalacji proponuje jeszcze doinstalowanie sterownika SPTD, bo wykrył że go nie ma.
I chcę zapytać czy jeśli chcę wypalać pliki .iso na płycie CD i do działania tego programu w ogóle czy instalacja tego sterownika sptd.sys jest konieczna ?
Ponadto proszę o wyjaśnienie mi jeszcze takich określeń trybów wypalania jak Track-at-Once, Session-at-Once czy Disc-at-Once bo nie bardzo to rozumiem, a to jest dosyć istotne w zależności co chcę w nim wykonać ?
Czy program do wypalania płyt wymaga sterownika SPTD ?
- manitu
- greh
- Kontaktowanie:
Track-at-Once: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Session-at-Once: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A tutaj możesz znaleźć odpowiedź na główne pytanie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Session-at-Once: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A tutaj możesz znaleźć odpowiedź na główne pytanie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
- manitu
Tak, dzięki. Ale żeby tak dało się zrozumieć dla tego konkretnego przypadku. Tam jest opisane i ja też wcześniej o tym czytałem na różnych stronach Google o sptd.sys jako sterowniku napędów wirtualnych. Ja takowych aktualnie nie posiadam i póki co nie zamierzam.
Chcę zapytać czy programowi Active ISO Burner jest potrzebny ten sterownik do napędów, bo choćby: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest on opisany jako przede wszystkim sterownik napędów wirtualnych.
Zaznaczam, że plików .iso nie zamierzam montować w wirtualnych napędach, on chyba domyślnie proponuje ten sterownik, z myślą o emulatorach ?
A program ten nie jest przecież emulatorem napędów wirtualnych, tylko zwykłym programem do nagrywania.
Ja w czasie instalacji programu odznaczyłem instalację tego sterownika, ale w folderze programu wciąż jest ten plik zarówno do instalacji jak i deinstalacji.
Co do trybów nagrywania, to już mniej więcej rozumiem, ale chcę jeszcze dopytać który tryb będzie najlepszy przy zapisywaniu jednosesyjnym, a który przy wielosesyjnym ? Ja rozumiem, że w obu przypadkach jest to Track-at-Once ?
A z tego co wiem tryb Disc-at-Once jest zalecany tylko raczej do plików typu audio, o co mi w tej chwili nie chodzi ?
- XMan
Pobrałem i zainstalowałem programik Active ISO Burner 2.5 do wypalania plików .iso na płytach CD/DVD
Dlaczego zainstalowałeś trzeci program do nagrywania ?
problemy/program-nero-nie-widzi-nagranych-plikow-t23398.html
Żaden z wymienionych w temacie nie nagrywa ISO ?
Ashampoo Burning Studio pozwala także tworzyć i nagrywać obrazy ISO
Zamiast Active ISO Burner 2.5 możesz sprawdzić Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
- manitu
XMan pisze:Dlaczego zainstalowałeś trzeci program do nagrywania ?
Bo taki jest wymóg dla tego pliku .iso, który chcę wypalić na CD, nie chcę się o tym rozpisywać. Jak to dlaczego, a co to jakieś uchybienie jest - to że zainstaluję ?
Chyba, że program ten do działania wymaga niezbędnie sterownika sptd.sys czyli dla napędów wirtualnych, wtedy go odinstaluję ?
Pytam jedynie i powtarzam, czy temu programowi, który wirtualnym napędem nie jest potrzebny jest ten sterownik SPTD ?
Wydaje mi się, że ta opcja jest w instalatorze dostępna, ale nie obligatoryjna i bez tego zainstalował się, a w folderze jest m.in. ten sterownik do selektywnego doinstalowania ? Są trzy możliwości w programie: Instaluj, Nie instaluj lub Instaluj później. I o to przede wszystkim mi chodzi.
Żaden z wymienionych w temacie nie nagrywa ISO ?
Ashampoo Burning Studio pozwala także tworzyć i nagrywać obrazy ISO
Ashampoo nagrywa na pewno, Nero chyba też (choć tego nie robiłem, poza tym Nero jest po angielsku). Ale raczej też.
Zamiast Active ISO Burner 2.5 możesz sprawdzić Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Dobrze zastanowię się, ale na czym polega różnica między programami, że ten nie może być, a tamten tak ?

- greh
- Kontaktowanie:
A może powiedz nam jeszcze tutaj, co to za obraz masz, który wymaga akurat tego programu? Pierwsze słyszę, by były jakieś wymagania, a już niejednego OS-a wypaliłem na CD/DVD. [Obecnie korzystam z bootowania z pendrive].
- XMan
Już dawno temu w Twoich postach/tematach pisałem że najlepiej jak zrobisz format oraz zainstalujesz nowy system.
Tym czasem co chwilę piszesz o nowych problemach (kilkanaście tematów) nie zważając na porady.
Zawsze dziura w całym lub coś innego
Czy tak trudno sprawdzić sprawdzony/polecany program czy lepiej być upartym "koziołkiem"
Tym czasem co chwilę piszesz o nowych problemach (kilkanaście tematów) nie zważając na porady.
Zawsze dziura w całym lub coś innego

Dobrze zastanowię się, ale na czym polega różnica między programami, że ten nie może być, a tamten tak ?
Czy tak trudno sprawdzić sprawdzony/polecany program czy lepiej być upartym "koziołkiem"

- manitu
Panowie nie ma żadnych wymagań, program jak program - taki jak chyba każdy inny.
Nie rozumiem dlaczego tak się wzbraniacie przed jego instalacją ? Nic o tym nie mówicie ?
Więc jak odpowiecie mi czy ten program wymaga instalacji także tego sterownika sptd.sys czy nie wymaga ?
Bo jeśli nie to będę działał na nim bez niego. To jest dla mnie kluczowe.
A ja już chyba też o tym pisałem, że format to zdecydowanie za wysokie loty w tej jak na takiego "nowicjusza" informatycznego jak ja. Rzecz nie sprowadza siętylko do tego, to "trochę" bardziej złożona sprawa.
Kiedyś może tak, będę to chciał zrobić, ale jeszcze nie teraz.
Instalować nowy system - to przewiduję, ale akurat w dalszej perspektywie.
Sprawdzić program nie trudno, ale skoro to Wy widzicie różnicę to stąd moje o to zapytanie.
Nie rozumiem dlaczego tak się wzbraniacie przed jego instalacją ? Nic o tym nie mówicie ?
Więc jak odpowiecie mi czy ten program wymaga instalacji także tego sterownika sptd.sys czy nie wymaga ?
Bo jeśli nie to będę działał na nim bez niego. To jest dla mnie kluczowe.

najlepiej jak zrobisz format oraz zainstalujesz nowy system
A ja już chyba też o tym pisałem, że format to zdecydowanie za wysokie loty w tej jak na takiego "nowicjusza" informatycznego jak ja. Rzecz nie sprowadza siętylko do tego, to "trochę" bardziej złożona sprawa.
Kiedyś może tak, będę to chciał zrobić, ale jeszcze nie teraz.
Instalować nowy system - to przewiduję, ale akurat w dalszej perspektywie.
Sprawdzić program nie trudno, ale skoro to Wy widzicie różnicę to stąd moje o to zapytanie.
-
- Reklama