Program Nero nie widzi nagranych plików

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 lut 2013, 14:46

Problem dotyczy programu do wypalania płyt CD/DVD Nero Express.
Otóż gdy wkładam do napędu płytkę DVD z nagranymi wcześniej w tym programie plikami, to na liście plików nic nie ma, choć wiem że są tam te pliki. Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na tej liście powinny być widoczne nagrane pliki oraz ich rozmiar tam, a jest tylko puste pole ??
I to jest ważne, bo nie mogę kontynuować nagrywania plików video.
Program Nero Start Smart w opcji Dodatki > Info o dysku to pokazuje.
Posiadam też Ashampoo Burning Studio, który też "widzi" te same pliki, których nie widzi Nero Express.
Na tej płytce są już pliki, ale jest też jeszcze wolne miejsce, w którym chcę nagrać jeszcze inne pliki, ale właśnie nie mogę bo Nero Express pokazuje czystą listę, a jak kliknę Nagraj to informuje, że dysk nie jest pusty i że nagra, ale te obecne dane zostaną utracone.

Posiadam też inne płyty nagrane w Nero i właśnie pliki z jednych płyt Nero widzi, a innych nie.
I to jest zastanawiające dlaczego dane jednych płyt odczytuje, a innych nie ?
Programu tego używam od dawna, ale jeszcze mi się to nie zdarzyło.

Poradźcie coś dlaczego tak się dzieje, dlaczego nie mogę nagrać w ten sposób plików na tej płytce ?
Czy może trzeba zmienić coś w ustawieniach programu ?

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 lut 2013, 14:54

Bo jeśli na koniec nagrywania masz zaznaczone zamknięcie sesji (zamknięcie płyty) to nie ma możliwości dogrania do nich danych.
Jeśli tego nie zaznaczysz to jest możliwość dogrania danych do zapełnienia pojemności, jednak, jeśli jest to płyta +/-R, nie masz możliwości jej skasowania i ponownego nagrania (to umożliwiają jedynie płyty RW).
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 lut 2013, 17:52

Otóż informuję, że jest to płyta DVD RW, a więc wielokrotnego zapisu. Nagrywam je w napędzie DVD.

Co do tej opcji zamknięcia sesji, to napisz gdzie ta opcja jest w Nero Express bo nie bardzo kojarzę (Nero jest w wersji angielskiej) ? Czy to jest widoczne tylko podczas nagrywania ?
Nie przypominam sobie bym na koniec nagrywania miał zaznaczone zamknięcie sesji, wszystko odbywa się automatycznie, ja tam nic nie zmieniam.
Ale chyba już wiem, chodzi ci zapewne o to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Ja tę opcję mam zawsze zaznaczoną, więc tym bardziej dziwne.

Ale ja w ten sposób nagrywam od dawna na RW i takie dogrywanie zawsze było możliwe, coś się musiało zmienić w ustawieniach, tylko co ? :)

Może dorzucę coś z własnej autopsji. Otóż tym plikiem, który chcę dograć jest film z napisami polskimi pobranymi z Netu w postaci pliku .srt, który należy pobierać zawsze wraz z nim.
Odtwarzaczem jest domyślnie Windows Media Player, który domyślnie ustawiony jest na odczyt polskich napisów.
Piszę o tym, bo jak wkładam tę płytę do napędu to oprócz braku plików na liście przez chwilę mignie mi w trayu taka ikonka zielonej strzałki od DirectVobSuba - filtra od paczki kodeków K-Lite, która domyślnie chyba nie jest u mnie skonfigurowana i gdy wchodzę do DirectVobSuba wyświetla błąd rundll32.exe.

Przy innych płytach w tym napędzie tego w ogóle nie ma, a więc co tu jest grane, z czym mamy do czynienia ?
Dziwne bo Ashampoo Burning nic takiego nie zgłasza i to nim dograłem ten plik ?
Coś musiało się zmienić, bo zawsze było dobrze.
A gdzie w opcjach sprawdzić i zaznaczyć, że to ma być np. płyta wielosesyjna :roll:
Ostatnio zmieniony 11 lut 2013, 18:20 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post11 lut 2013, 18:13

Jak Ci Nero zamknął sesję(bo jak nie zaznaczysz odpowiedniej opcji to Ci zamknie sam) to lipa tak jak voolu napisał.
Jeśli jednak sesja jest otwarta to powinieneś kontynuować z opcji "kontynuuj dysk wielosesyjny".
Jednak nie jestem pewien tego co napisałem :) bo nie wiem o jaką dokładnie wersję Nero chodzi?Jak napiszesz co to za wersja to się pomyśli.Przydało by się sprawdzić czy te pliki na pewno tam są na tej płycie. Ashampoo Burning Studio widzi ale czy można je odczytać?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 lut 2013, 18:35

Przeczytaj powyżej, bo edytowałem post. Nie zamknął żadnej sesji, ta opcja jest zawsze u mnie zaznaczona.
To jest wersja Nero Express 6, pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A te pliki na pewno tam są na płycie, przecież w napędzie je widzę i odtwarzam normalnie. Oczywiście, że można je odczytać...yyy, znaczy odtworzyć.
Dziwne zawsze z tym wszystko było dobrze...?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post11 lut 2013, 20:36

Niestety nie mogę odpalić Nero Expres 6 bo mam Win 7 x64 i wyskakuje komunikat o niezgodności z tym systemem,a zgodność z innymi nie działa(tak samo).Więc zacytuję co znalazłem:
1. Wybierz "Utwórz dysk z wieloma sesjami"
2. Odznacz opcję "Automatycznie odświeżaj kompilację"
3. Nagrywając następną sesję wybierz "Kontynuuj istniejący dysk wielosesyjny".
Jeżeli tak robisz a pod Eksploratorem nie widać innych sesji to zainstaluj drivery ASPI - możesz sprawdzić czy je masz w Nero Info Tool w zakładce ASPI (System ASPI i Nero ASPI). Musi być infrmacja na zielonym tle: "ASPI is installed and working properly".

Od siebie mogę dodać tylko tyle:
- jak masz XP to najnowszy Service Pack potrzebny(pewnie masz)
- nero 6 to problemowa wersja i potrafi psuć sesje(pamiętam z doświadczenia,na paru forach też o tym kiedyś było)
- a tak w ogóle to ja bym zmienił wersję Nero

A te pliki na pewno tam są na płycie, przecież w napędzie je widzę i odtwarzam normalnie. Oczywiście, że można je odczytać...yyy, znaczy odtworzyć.

Spytałem bo zdarza się że są widoczne ale fizycznie się nie nagrały lub nagrały się źle.Czyli w porządku.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 lut 2013, 21:20

Zgadza się, jest potrzebny najnowszy Service Pack 3 dla Windows XP PL
Wcześniej trzeba posiadać SP1 lub Service Pack 2 dla Windows XP PL
Oraz najnowsze sterowniki Chipset.

- nero 6 to problemowa wersja i potrafi psuć sesje(pamiętam z doświadczenia,na paru forach też o tym kiedyś było)

Nie żadna problemowa wersja tylko moim zdaniem najlepsza, używam do dzisiaj bez aktualizacji...
Mam jeszcze kilka płytek z najnowszymi wersjami NERO ;)
Moim zdaniem jak autor tematu pisze że kiedyś działało a obecnie nie działa to:
1. Płytki są różne i pomimo tego że tak i tak pisze to należy sprawdzić inne marki (nie podróby tylko oryginalne).
2. Należy sprawdzić ustawienia Nero.
Mam tą wersję ale nie mam obecnie płytek aby sprawdzić.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 lut 2013, 21:29

LupeR pisze:Więc zacytuję co znalazłem:

1. Wybierz "Utwórz dysk z wieloma sesjami"
2. Odznacz opcję "Automatycznie odświeżaj kompilację"
3. Nagrywając następną sesję wybierz "Kontynuuj istniejący dysk wielosesyjny".
Jeżeli tak robisz a pod Eksploratorem nie widać innych sesji to zainstaluj drivery ASPI - możesz sprawdzić czy je masz w Nero Info Tool w zakładce ASPI (System ASPI i Nero ASPI). Musi być infrmacja na zielonym tle: "ASPI is installed and working properly".

Ad. 1. Takiej opcji w mojej wersji Nero nie ma, jest np. Utwórz dysk DVD z danymi.
Ad. 2. J. w. - nie mogę znaleźć takiej opcji.
Ad. 3. Chyba nie ma takiej opcji.

Nie do końca rozumiem o jakie inne sesje pod Eksploratorem chodzi być może to dotyczy innej wersji programu, ale jak sprawdziłem w Nero Info Tool >>> zakładka ASPI dla Nero ASPI jest zainstalowane (kolor zielony), natomiast dla System ASPI nie (na żółto). Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A więc mamy tutaj mankament, wygląda na to, że to może powodować problem. Czy rzeczywiście tak jest ?
Czyli co doinstalować, skąd ? Czy mogę w ogóle ?

Od siebie mogę dodać tylko tyle:
- a tak w ogóle to ja bym zmienił wersję Nero

Service Pack mam dla XP najnowszy czyli SP3, SP2 i najnowszy sterownik dla mikroukładu mojej płyty też posiadam, ja dotąd nie miałem z tym i nadal właściwie nie mam z tym problemów.
Przypominam Nero Express na jednych płytach u mnie pokazuje ich zawartość, na innych o dziwo nie.
Bo to stanowi tutaj problem, dlaczego mimo wybranej opcji wielosesyjności, nie widać tych plików ?
Też o tym myślałem, aby zmienić lub uaktualnić wersję Nero. Ale to co wyżej - brak dotychczasowych problemów, poza tym Nero to program odpłatny, a jak wejdziesz w w odsyłacz w interfejsie to się dowiesz, że nowsza wersja jest dostępna tylko z płytą CD (domyślnie w pudełku do zakupu). ;)

Fix00ser

VIP

Post11 lut 2013, 21:51

skorzystaj z promo o której informuje koleżanka @stukot
programy-za-free/cdrwin-8-za-darmo-gotd-t11146.html#p127326

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post11 lut 2013, 22:05

XMan pisze:Nie żadna problemowa wersja tylko moim zdaniem najlepsza, używam do dzisiaj bez aktualizacji...

Z pewnością masz rację,jednak w swoim czasie poniżej wersji 6.6(chodzi tylko o v.6) zdarzały się problemy z większymi plikami(powyżej 700mb),ale w tamtych czasach nie było takich poprawek do systemów jak są teraz. ;)
XMan pisze:Moim zdaniem jak autor tematu pisze że kiedyś działało a obecnie nie działa to:
1. Płytki są różne i pomimo tego że tak i tak pisze to należy sprawdzić inne marki (nie podróby tylko oryginalne).
2. Należy sprawdzić ustawienia Nero.

Ale przecież z czasem można sobie coś w sterownikach ASPI namieszać.
Idąc tropem płyt,to całkiem możliwe,pamiętam jak trzeba było sobie znaleźć jedną firmę płyt które się nagrywały bezproblemowo,a niektóre inne już nie.W zależności od napędu.
Co do ustawień,no cóż,nie pomogę.

Najlepiej będzie jak spróbujesz przez inny program,tak jak Fix00ser napisał.Zgłaszałeś że na innym jest OK.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 lut 2013, 23:17

LupeR inny program mogę wypróbować, to oczywiste. Lecz tutaj chciałbym się skupić na tym programie. I starać się rozwiązać ten problem.

Może doinstalowanie tego brakującego sterownika do ASPI np.: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników pomogłoby ?
Tylko tutaj prosiłbym o pomoc we właściwym doborze i konfiguracji.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post12 lut 2013, 03:35

Sterownik ASPI jak gdzieś ktoś napisał to tylko pomost między programem do nagrywania a urządzeniem(napędem),czuwa nad prawidłową pracą napędu.
Jak Ci kiedyś napęd zniknie z mój komputer,programy do nagrywania nie będą widziały napędu,płyty się wolno nagrywają,nagrywają się niepoprawnie to właśnie wina tego sterownika.System XP chyba nie ma w sobie tych sterów,więc są instalowane wraz z programem do nagrywania.
Na twoim miejscu bym tego nie ruszał chyba że ktoś to potwierdzi i Cię pokieruję.
Niestety moja wiedza na ten temat jest już przestarzała,pochodzi z czasów gdzie nośniki podłączało się tylko przez taśmy ATA(IDE),jestem starszy tylko o rok od tej technologii :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 lut 2013, 13:19

LupeR pisze:Sterownik ASPI jak gdzieś ktoś napisał to tylko pomost między programem do nagrywania a urządzeniem(napędem),czuwa nad prawidłową pracą napędu.

Tak, też mi się wydaje że sterownik do System ASPI niczego nie zmieni, bo dotyczy raczej napędu.

Na twoim miejscu bym tego nie ruszał chyba że ktoś to potwierdzi i Cię pokieruję.

Tak myślę, czy nie jest jednak możliwe to o czym mówi voluu, czyli że w tym przypadku dla tej płytki jakimś przypadkiem, czego nie jestem już w stanie sprawdzić nie wyłączyłem tej opcji zamknięcia sesji czy wielosesyjności i dlatego tak jest.
Jako, że jest to DVD RW to spokojnie można skasować te pliki i ponownie je tam wypalić w Nero, ale nie do pełna tak celowo i testowo sprawdzić czy to się powtórzy ?
I taki test będę chciał zrobić.
Bo tylko o to chodzi - dlaczego nie widzi tych plików ?
Piszę o tym dlatego, że wydaje się niemożliwym i wręcz dziwnym trochę to, że Nero rejestruje zawartość jednych, i tego samego typu płytek, innych zaś nie. To są pliki formatu video, a więc .avi i .wmv. Może to jest kwestia formatu plików ?

Jeżeli to nic nie zmieni, to mam jeszcze inne podejrzenie: to, o czym pisałem w poście #3, czyli o tym DirectVobSub-ie.
Jak odpalam tę konkretną płytkę to w trayu mignie mi ikonka tego filtra i zaraz zniknie.
Dlaczego o tym piszę, chodź nie wiem czy to ma z tym cokolwiek wspólnego, ewentualnie proszę o weryfikację.
Mianowicie jak wchodzę w DirectVobSub, który jest częścią i filtrem paczki kodeków K-Lite Codec Pack, a następnie po prostu to wyłączę to wyrzuca mi nst. błąd: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Dalej jak wchodzę w inne jeszcze opcje to wyskakuje ten błąd: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A piszę o tym dlatego, że ta pierwsza sesja plików na tej płytce to są normalne pliki filmów z lektorem, ten dogrywany jest plikiem filmu z dodanymi z Netu napisami (w paczce .srt).
A więc czy tu nie ma jakiejś zależności między tym DVS, a innymi opcjami napisów ?
Chociaż nie wydaje mi się to za bardzo, bowiem już przed wypaleniem w Nero była pusta lista.
Nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego, ale DirectVobSub to filter napisów, a to był akurat plik filmowy z napisami a więc może zachodzi tytaj jakiś konflikt. Tym bardziej, że napisy domyślnie obsługują odtwarzacze np. WMP. Nieczęsto zdarza mi się pobierać i nagrywać pliki z napisami, więc może ma to tutaj jakieś znaczenie ?
Ale i bez tych opcji te napisy byłyby wyświetlane, bo po prostu są tam dodane.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post12 lut 2013, 14:47

manitu pisze:czego nie jestem już w stanie sprawdzić nie wyłączyłem tej opcji zamknięcia sesji czy wielosesyjności i dlatego tak jest.

Można sprawdzić,odczytując właściwości nagranej płyty.Jak byś zamknął sesje to w informacji o płycie powinno być 0 wolnego miejsca na niej.Gdyby była otwarta to pokazało by wolne miejsce które zostało.

A co do tego błędu DirectVobSub to wydaje mi się że to nie ma nic wspólnego,według komunikatu z drugiego screena jest problem ze znalezieniem DVS,może pomóc reinstalacja paczki K-Lite Codec Pack i ponowne skojarzenie plików.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 lut 2013, 17:27

We Właściwościach płyty a napędzie w Mój komputer widzę, że jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, ale u mnie na każdej płycie, także czystej we Właściwościach tych jest 100% zajętego miejsca. Chyba dlatego, że dyski te są ROM, a więc tylko do odczytu, w tym przypadku DVD+RW można kasować, ale nie modyfikować.
To jest system plików CDFS czyli inaczej ISO 9660, a jak wiadomo dla tego standardu są pewne obostrzenia: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Nie wiem czy Nero obsługuje ten standard jak również inny - UDF ? Raczej tak, to raczej już te ograniczenia standardu mogą mieć związek.
Ponieważ ta pierwsza sesja miała ponad 2 GB, prawie 4 to nie wiem czy to nie jest powodem ?
Bo te pliki fizycznie tam są i nawet jak się je skasuje to nadal tam będą, tylko Nero ich nie widzi. :shock:
I tylko nadpisywanie, które zamierzam wykonać spowoduje, że te poprzednie pliki naprawdę będą skasowane.

Zresztą Nero Express jest ograniczony przez producenta do odczytywania tylko plików nagranych w programach spod znaku Nero AG: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników zaś pisze coś o możliwej niewidoczności tych plików.

Z kolei w Nero Start Smart w Dodatki > Info o dysku jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Już się całkiem w tym pogubiłem, dziwne to jest, pierwszy raz się zdarza. Spróbuję je wykasować i ponownie wypalić.

Co do tych kodeków K-Lite, to wiesz ja już raz reinstalowałem te kodeki, ale tam jest tak wiele opcji przy instalacji że po prostu mam problem z właściwym skojarzeniem i doborem tych elementów.
Wygląda na to, że ja źle lub błędnie skojarzyłem te elementy, a więc przydałaby się tutaj jakaś pomoc.
Chyba, że to jest tak, że skoro K-Lite w trakcje instalacji daje możliwość ręcznego doboru tych różnych kodeków i elementów dodatkowych to taki błąd nie oznacza żadnego problemu (bo też takiego poza tym nie ma), tylko że brakuje określonego elementu i tyle ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”