Jak przerobić plik z rozszerzeniem jpg na txt ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post06 lut 2013, 23:44

manitu pisze:Nie łapię o którym pliku hosts piszesz ?

Tu masz wszystko wyjaśnione => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 06 lut 2013, 23:55 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 lut 2013, 23:44

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 lut 2013, 23:18

Bardzo dziwna sprawa wyłączyłem połączenie z Internetem, Avasta - też całkowicie, wcześniej oczywiście ściągnąłem ten instalator, uruchomiłem, ale nadal nie można go poinstalować nawet off-line.:shock:
Tego złośliwego adresu już nie ma, ale to drugie okienko: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jest i nie da się kontynuować dalej.
Ponawiałem instalację i nadal nic.

Tego sposobu z hosts nie stosowałem bo to teraz jak się okazuje i tak chyba jest bez znaczenia.
Tak myślę, czy ten instalator nie zawiera jakichś innych, obcych i nie pożądanych plików lub zawiera jakieś ukryte opcje podmiany strony startowej np. i stąd ta blokada. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników co piszą o tym w komentarzach na stronie pobierania. :|

Ściągnąłem tego FineReadera Pro, dostosowałem jego ustawienia, język, format, itd. bo to jest wszystko ważne, tak by rozpoznawał pliki, ich formaty oraz zawartość i wypróbowałem co on potrafi i rzeczywiście z rozpoznawaniem plików nie ma on problemów choćby w opcji Przetwarzaj pliki/obrazy na .txt.
Z przetwarzaniem plików .pdf, czy .jpg na .txt też nie ma on kłopotów - przekonwertował je dobrze.
Natomiast z zapisem już ma kłopot i to duży, nie potrafi rozpoznać znaków bądź elementów pliku .pdf co zgłasza stosownym komunikatem. Zapisuje owszem, ale tylko puste pliki .txt.
Tak myślę skąd to się bierze i wydaje mi się raczej, że to nie wina programu że nie może ich zapisywać, lecz raczej tego, że te pliki .pdf nie są prawdziwymi dokumentami .pdf.
Trzeba by najpierw sporządzić profesjonalny plik .pdf i dopiero go przetwarzać.
Nie wiem zatem w jaki sposób by to można zrobić, żeby ten program je rozpoznawał, przecież są to pliki właśnie formatu .pdf ?

Odinstalowałem więc FineReadera, pobrałem jeszcze tak testowo inny program, podobny trochę do FineReadera czyli PDF Transformer 3.0 Pro i tam wszystko wygląda też mniej- więcej tak samo tzn. pliki przetwarza, ale ich nie zapisuje jak należy, ma z tym jakiś problem.
Odinstalowałem więc też i ten program.
Na początku pisałem, ze nie wiem czy ten plik to jest dokument, a być może to jest tutaj istotne.

Ale problem ten rozwiązałem genialnie w inny sposób, bez potrzeby w ogóle konwersji tego pliku do .txt. :jupi:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 lut 2013, 23:15

A jak? :clever:
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 lut 2013, 01:07

Widząc tytuł tego tematu jako pierwszy do głowy wpadł mi taki pomysł:
Mógłbyś taki plik otworzyć w Notepad++ z zainstalowanym pluginem MIME Tools i skorzystać z opcji Base64 Encode.
Plik taki wówczas jest kodowany na ciąg znaków. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tak zakodowany plik można przywrócić do pierwotnej formy korzystając opcji Base64 Decode.
Wadą takiego rozwiązania jest niestety większy o 25% rozmiar zakodowanego pliku, co można jednak zrekompensować kompresując go.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 lut 2013, 10:22

cosik_ktosik pisze:A jak? :clever:

Po prostu przesłałem plik jako .jpg na jeden z serwisów, gdzie co jest ważne jest on dobrej jakości i tyle.
Ale ten serwis nie obsługuje plików .pdf, czy są jakieś serwisy przesyłające właśnie takie pliki ?

Natomiast co do formatu .pdf to właśnie problem jest taki, że ten format jak również .jpg to są pliki sformatowane i nieedytowalne. Trochę ciężko je przetworzyć np. do formy edytowalnej .txt, bo np. w Wordzie do .doc już tak ponieważ programy edytujące zgłaszają komunikaty o utracie tego formatowania co o oznacza w praktyce usunięcie ich treści - czysty plik.
Z kolei plik .pdf otwarty w Wordzie i zapisany do .doc, a następnie jako .doc - edytowalny domyślnie przecież do .txt, to też jakoś bez utraty tego formatowania się nie da zapisać do .txt bo wyświetla taki komunikat właśnie o tej utracie.
Nie wiem skąd ten komunikat, przecież to jest format .doc - edytowalny, chyba że trzeba w Wordzie jeszcze z innych dodatkowych opcji skorzystać - i tu mam pytanie z jakich ?

Tutaj jest też pytanie czy da się tak utworzyć plik .pdf i jakim edytorem by stał się on "edytowalny" właśnie do .txt ?
Mam programiki przerabiające .pdf-y do .doc, do .rtf, do .xml również, a także inny edytor konwersji z .jpg do .pdf.
Ale do .txt żaden z nich, czy nawet systemowy Notatnik, MS Word z Office'u, Acrobat, Foxit, teraz też FineReader nie potrafi wykonać, no chyba że ja o czymś zapominam tutaj.

@ deFco247
Ja właśnie w poszukiwaniu dobrych, odpowiednich edytorów do .txt myślę o Notepadzie++ lub Notepadzie 2 - który z nich lepszy ? Skoro już wspomniałeś o Notepadzie++ to rozumiem, że on jest lepszy ?
To są dość dobre, wszechstronne edytory plików, w tym też chyba .txt, czy Notepad++ dałby sobie w ogóle z tym radę ?
Bo Notepad++ jest nie tyle edytorem plików i ich rozszerzeń jako takich, co plików sformatowanych z poziomu ich kodu źródłowego. Czy edytując w ten sposób ten kod można ostatecznie przetworzyć go do formy .txt ?

Bo piszesz, że plik wyjściowy jest jeszcze o jakąś część powiększony, no właśnie jeśli plik źródłowy jest mały to jeszcze, ale tu mamy do czynienia z dość dużym już plikiem źródłowym.
To go najwyżej skompresuję, rozumiem że można to zrobić tym samym edytorem ?
Tę wtyczkę MIME Tools muszę oddzielnie pobrać ? Moze być: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

I jeszcze jedno: czy Notepad może działać jednocześnie z Notatnikiem bez konfliktów ? :)

Edit
Dobra pobrałem Notepada++ na świeżo, ale kompletnie nie wiem co mam tam w tym przypadku zrobić ?
Rozumiem, że przede wszystkim muszę ściągnąć tę wtyczkę MIME Tools, której domyślnie tam nie ma ? Mogę to zrobić chyba z poziomu programu z tego co widzę w opcji ? >> Pobierz pluginy ?
@ deFco, gdybyś był łaskaw trochę naprowadzić mnie co i jak, bo edytor ten ma naprawdę wiele opcji.

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 17:53

Nie testowałem nigdy Notepad2, więc nie wiem co on potrafi.

Natomiast MIME Tools znajdziesz wchodząc w: Pluginy -> Plugin Manager -> Show Plugin Manager.
Na liście wyszukaj i zaznacz do instalacji MIME Tools. Po restarcie otwierasz plik, który chcesz zakodować, zaznaczasz całą jego zawartość (Ctrl+A).
Z Menu Pluginy -> MIME Tools wybierasz opcję Base64 Encode.
Zakodowany w ten sposób plik możesz zapisać jako tekst.
Żeby go ponownie odkodować, ponownie zaznaczasz całą jego treść i wybierasz opcję Base64 Decode.

czy Notepad może działać jednocześnie z Notatnikiem bez konfliktów ?
Możesz zastąpić systemowy Notatnik Notepadem++, co jest nawet zalecane.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 lut 2013, 13:23

Niestety zakodowany w sposób o którym piszesz plik .jpg nie przyniósł cudownych rezultatów, co więcej nie przyniósł żadnych. Zapisałem go jako .txt, ale widzę że faktycznie zapisał się jako nieznany typ pliku i nie wiem nawet czym go otworzyć, chyba się w ogóle nie da ?
Nie wiem czy da się go tak bezpośrednio zakodować ?
Nie wiem, nie znam się na tym, ale wydaje mi się że nie da się w ten sposób zakodować jednego pliku z innego pliku, tym bardziej, że jest to .jpg i trzeba by najpierw wyodrębnić z niego to kodowanie czy też formatowanie i dopiero próbować dalej. To już bliższy tego celu, chociaż nieosiągniętego był u mnie program FineReader.

Już w Notepadzie++ widać, że ten plik jest kodowany jako pewien nieedytowalny ciąg znaków, bo to plik .jpg (to tylko fragment): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a po zakodowaniu w Base64 Encode powstaje coś takiego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. To też tylko niewielki fragment bardzo długiego, nieprzerwanego ciągu znaków.
A tak ten plik wygląda w postaci wyjściowej, czyli .jpg (to tylko fragment pliku): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, tak w .pdf: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a tak w .txt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (raport z tego utworzył się już po usuwaniu, a więc jest już dla mnie nieistotny). To też tylko fragmenty plików.
Jakieś sugestie ?

@ deFco247
Ponieważ nie mam z tobą kontaktu przez PW, piszę tutaj bo mam do Ciebie wielką prośbę: naprawdę mam do Ciebie wielki szacun, ale proszę Cię żebyś usunął tamten wtręt na DP (myślę, że dobrze wiesz o co chodzi). To dość nieładnie z Twojej strony- nie musiałeś tego robić. A na przyszłość Proszę, żeby podobnych wstawek po prostu nie robić. Usuń, w przeciwnym razie ja być może wyciągnę tam jakieś regulaminowe konsekwencje. :naughty: ;)

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 lut 2013, 16:50

No cóż... Napisałeś:
Potrzebuję przekonwertować duży plik (ponad 5MB) z rozszerzeniem .jpg na .txt w celu wrzucenia go na forum jako .txt właśnie. Ewentualnie do HTML-u, ale raczej .txt.
Ja to zrozumiałem tak, że chcesz wysłać plik graficzny na forum nie posiadające możliwości wstawiania żadnych grafik w taki sposób, aby był w postaci tekstu, który później można z powrotem zmienić na oryginalny plik graficzny.
Z tego jak ten temat poszedł dalej jasno wynika, że moje egzotyczne pomysły i tok rozumowania szlag trafił. :lol:

Rozwiązania twojego problemu podano już wcześniej i polegają ogólnie na użyciu oprogramowania OCR (odczytującego tekst widoczny na zdjęciach i zeskanowanych dokumentach).
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 lut 2013, 12:59

deFco247 pisze:No cóż... Napisałeś:
Potrzebuję przekonwertować duży plik (ponad 5MB) z rozszerzeniem .jpg na .txt w celu wrzucenia go na forum jako .txt właśnie. Ewentualnie do HTML-u, ale raczej .txt.
Ja to zrozumiałem tak, że chcesz wysłać plik graficzny na forum nie posiadające możliwości wstawiania żadnych grafik w taki sposób, aby był w postaci tekstu, który później można z powrotem zmienić na oryginalny plik graficzny.
Z tego jak ten temat poszedł dalej jasno wynika, że moje egzotyczne pomysły i tok rozumowania szlag trafił. :lol:

Moim zdaniem napisałem to jasno i wyraźnie, ale Ty mnie źle zrozumiałeś o co Cię nie obwiniam, bo tak mogłeś to odebrać. O przesłaniu na forum nic nie wspominałem, bo to i tak zupełnie inna sprawa.
To nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek forum, bo rzeczony plik znajduje się na zewnętrznym serwerze.

Chodziło mi o to jak przekonwertować duży plik (podkreślam tutaj duży plik - 5 MB) z rozszerzeniem .jpg do formatu .txt w celu dopiero shostowania go np. na wklej.org i pokazania na forum. Jest różnica prawda ?
A z dużym plikiem .jpg lub też .pdf był taki problem, że nie mogłem znaleźć serwisu w Internecie, który za free udostępnia tak duże pliki, albo mam nawet takie serwisy, lecz ich jakość jest tam wysoce niewystarczająca.
Ale tak naprawdę to rzecz się raczej i tak sprowadza do rodzaju pliku - .jpg, a nie jego rozmiaru, prawda ?

Pisałem też, że znalazłem taki serwis który nawet tak duży plik w .jpg udostępnia w dobrej jakości co istotne.
Do .pdf-a też znalazłem. Ale to co innego. To też jest jakieś rozwiązanie, ale jednak inne.

Natomiast problem z przetworzeniem tych plików do formatu .txt pozostał i nadal jest dla mnie ważny na przyszłość.
Dlatego, że format .txt charakteryzuje się m.in. dobrą jakością. Jest też w pełni edytowalny.

Ale jak widać z dotychczasowych naszych zmagań z tym - nie jest to takie łatwe. :clever:

Pisałem też jak już się pewnie zorientowałeś, że z tego samego pliku w programie powstał log w .txt właśnie ale post factum, co przestało mieć już dla mnie znaczenie bo chciałem to pokazać na forum przed usuwaniem jego treści.

Czy teraz już wszystko rozumiesz ?

Z innego wątku:
Bo Notepad++ w tej sprawie raczej się nie sprawdził, ale napisałeś, że warto zastąpić nim systemowy Notatnik. Ponieważ go mam napisz dlaczego, czym się różnią i do jakich czynności najczęściej może się on przydać ?

PS. Dzięki za skuteczność w innej sprawie !! Pozdrawiam. ;)

Edit:
A czy np. IrfanViev, który posiadam potrafiłby rozpoznać tekst z pliku .jpg, skąd można by go później wyeksportować do Notatnika i zapisać w .txt ? Ma on bowiem w menu Opcje taką opcję OCR - rozpoznaj tekst... (moduł)
Tylko wcześniej musiałbym pobrać odpowiednią wtyczkę ze strony z poziomu programu, bo zgłasza, że nie może odnaleźć i załadować takiego modułu.
Czy to byłby dobry pomysł ?

Przy okazji: czy jeśli w programie IrfanViev > menu Obraz > Informacje o pliku przy Rozdzielczość ustawimy np. 300x300 DPI, to program będzie domyślnie pokazywał taką rozdzielczość dla każdego otwieranego pliku, czy to jest faktyczna rozdzielczość danego pliku ?

Fix00ser

VIP

Post18 lut 2013, 10:10

Do testowania problematycznych plików lub instalacji podejrzanego oprogramowania wypadałoby zastosować np
Shadow Defender
lub przynajmniej używać Sandboxie

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 mar 2013, 19:38

Mam prośbę: czy mógłby ktoś z was kto korzysta z maszyny wirtualnej przetestować tam może ten program FreeOCR.net pod systemem XP, taki jak ja mam bo ja z niej akurat nie korzystam, a wtedy dowiedzielibyśmy się może czegoś więcej ? :)

Edit:
Panowie koniec końców udało mi się ściągnąć FreeOCR-a.net, okazało się że różne pozostałości po internetowych śmieciach (typu adware, spyware itp.) blokowały tę instalację i dopiero gruntowna dezynfekcja przyniosła te rezultaty.
Ale do rzeczy.
Programik jest mały i darmowy, toteż jego możliwości są nieduże, ale i tak dość wysoko go oceniam. Przynajmniej dość szybko konwertuje pliki graficzne i .pdf i nie stwarza żadnych problemów tak jak to robił FineReader.
Tylko dość kiepsko u niego z jakością przetworzonego tekstu, program nie rozpoznaje chyba tych polskich znaków specjalnych typu kreski nad o, ogonki, ale także wiele innych znaków, choćby litery Ł i jeszcze wielu innych znaków graficznych. To jest podstawowy jego mankament.
Program ten niestety także deformuje postać pierwotną pliku, tworząc jako końcowy tekst wszystkie linijki jakby w jednej kolumnie lub rzędzie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z okienka programu.

Czytałem, że być może w sukurs temu mogłoby przyjść doinstalowanie dodatkowych bibliotek z polskimi znakami lub coś takiego. Ale nie wiem, prosiłbym o jakieś jeszcze wskazówki.
Także z dwojga tych programów to póki co lepiej wypada FineReader, ale w tym FreeOCR-ze znalazł godnego przeciwnika. Myślę, że jeśliby wprowadzić tam jeszcze parę porawek o ile się oczywiście da, to efekt ostateczny byłby do przyjęcia.

Chyba, że znacie jeszcze jakieś inne ciekawe i nadające się do tego celu programy ? ;)

• Reklama

Wróć do „Problemy”