Jak usunąć system.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak usunąć system.
Jest taki mały problem z laptopem. Miąłem starego laptopa, w którym nie działał CD-ROM ani nie dało się ustawić USB, jako pierwsze urządzenie. Wiec musiałem na początku z poziomu windowa uruchomić płytę instalacyjna XP i później już po restarcie szło dalej. I wszystko fajnie poszło instalacje nowego systemu tylko ze jak już po wszystkim było dalej zajęte z 15 GB 12 GB zajmował system, i było pełno śmieci w folderze „Program Files” jakieś stare instalki np. CCleaner itp. To tak jak by dalej nawet po instalacji świeżej kopi systemu dale zostawało po sterem. I nie wiem, o co chodzi. Po pierwszy ram ze z takim czyś spotkałem. A nawet, jeśli zainstalowałem na partycji „D: /” system 7 to nadał nie chciał się sformatować, usunąć ani zmienić wielkość partycji „C:, /” ponieważ wszystko było zablokowane (wyłączone) i to jest dziwne.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Jak usunąć system.
Zrobiłeś tzw. instalację nakładkową i dlatego masz niepotrzebne śmieci.
Musisz zrobić format i zainstalować system.
Rozumie że masz jeszcze system Windows 7 a chcesz zainstalować Windows XP ?
Starszego systemu nie zainstalujesz na nowszy, musisz wcześniej ten nowszy sformatować
np. za pomocą GParted lub podobnego programu.
Nie działa CD-ROM to możesz zainstalować system z pendrive:
http://www.hotfix.pl/jak-stworzyc-booto ... p-a177.htm
- dlaczego

Nie masz wejścia przez F12 itp. podczas rozruchu laptopa ?
Musisz zrobić format i zainstalować system.
Rozumie że masz jeszcze system Windows 7 a chcesz zainstalować Windows XP ?
Starszego systemu nie zainstalujesz na nowszy, musisz wcześniej ten nowszy sformatować
np. za pomocą GParted lub podobnego programu.
Nie działa CD-ROM to możesz zainstalować system z pendrive:
http://www.hotfix.pl/jak-stworzyc-booto ... p-a177.htm
ani nie dało się ustawić USB, jako pierwsze urządzenie
- dlaczego

Nie masz wejścia przez F12 itp. podczas rozruchu laptopa ?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak usunąć system.
Nie ta rady uruchomić, jako pierwszy USB, próbowałem na wiele sposobów i nic.
Bo dysk jest podzielony na C: i D:, i nawet, jeśli się postawi świeży system XP na D: to i tak nie można usunąć (sformatować, zmniejszyć, itp) C: . Ja nie wiem czy zabezpieczone czy coś innego zrobione przez "pseudo” informatyka.
„za pomocą GParted lub podobnego programu” - to spoko, ale jeśli by był CDROM a tu nie na, a po drugie jak by chodziło USB a też nie chodzi. Nawet wiele linux-ów chciałem zainstalować na USB, ale i tak żaden system nie działa z posty USB.
„Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP” – wszelkie systemy instaluje z USB tylko na staruje z niego tylko trzeba wejść w system i uruchomić go.
Bo nawet kiedy system postawiony jest ca partycji D: to i tak nie można nić zrobić z partycja C:, czemu ???
Bo dysk jest podzielony na C: i D:, i nawet, jeśli się postawi świeży system XP na D: to i tak nie można usunąć (sformatować, zmniejszyć, itp) C: . Ja nie wiem czy zabezpieczone czy coś innego zrobione przez "pseudo” informatyka.
„za pomocą GParted lub podobnego programu” - to spoko, ale jeśli by był CDROM a tu nie na, a po drugie jak by chodziło USB a też nie chodzi. Nawet wiele linux-ów chciałem zainstalować na USB, ale i tak żaden system nie działa z posty USB.
„Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP” – wszelkie systemy instaluje z USB tylko na staruje z niego tylko trzeba wejść w system i uruchomić go.
Bo nawet kiedy system postawiony jest ca partycji D: to i tak nie można nić zrobić z partycja C:, czemu ???
- XMan
Jak usunąć system.
Jeżeli masz na C jeden system a na D drugi to z poziomu Windowsa nic nie zrobisz.
Musisz wykonać format z płytki lub z pendrive.
Nie ta rady uruchomić, jako pierwszy USB, próbowałem na wiele sposobów i nic.
Sprawdzałeś Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera do ustawień fabrycznych ?
http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
- Load Optimized Defaults
Dlaczego nie działa CD-ROM, czyściłeś ?
Nie masz możliwości podłączenia chwilowo innego ?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak usunąć system.
Dlaczego nie działa CD-ROM, czyściłeś ?
CD-ROM już od dawna nie działa. Nawet 1.5 roku temu nie działał, ponieważ stary i ma swoje lata.
Nie masz możliwości podłączenia chwilowo innego?
Może by działało, ale trzeba mieć pod ten laptop cdrom. A pod USB cdrom nie miałem przy sobie a z reszta i tak nie szło USB jako pierwszy.
A zapomniałem wykonać restartowania BIOS-u, może by coś pomogło to coś.
- leon1956
Jak usunąć system.
Witam . Jak są problemy z instalacją systemu z CD/DVD , USB to można zrobić to po przez Lan . O ile w komputerze jest opcja bootowania : Network: Realtek Boot Agent lub podobnie ( tzw. protokół PXE ) . Przy pomocy programu Serva trwa to szybko łatwo i przyjemnie . Instalować system można na każdej partycji kiedy podczas instalacji użyjemy niestandardowej opcji instalacji i wtedy można usunąć , utworzyć i formatować partycje . Jest to bardzo dobre wyjście kiedy np. nie działa napęd CD/DVD , nie działa USB lub nie mamy pendraka .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak usunąć system.
Dobry pomysł, jak jutro napotkam jakieś problemy w czasie używania programu Serva to tam znać.
-- 17 cze 2015, 15:46 --
Ustawiłem na komputerze, na którym mam zamiar zainstalować nowy system, aby startował, jako pierwszy, jako LAN
A na drugim komputerze (serwer) włączyłem program "Serva" i ustawiłem go tak:
a następnie zamknąłem program i jeszcze raz włączyłem.
A i jeszcze komputery są połączone ze sobą bezpośrednio, to znaczy bez żadnego routera ani switch. Nie wiem czy to jest dobrze ??
I jak włączam komputer, na którym ma być zainstalowany nowy system to znajduje LAN-a, trochę się kręci w kółko i włącza się system. A czemu nie instalka
, jakiś błąd robię czy co ???
-- 17 cze 2015, 16:00 --
To jest z Log:
a to z monitora na którym mam zainstalować nowy system:

-- 17 cze 2015, 15:46 --
Ustawiłem na komputerze, na którym mam zamiar zainstalować nowy system, aby startował, jako pierwszy, jako LAN

A na drugim komputerze (serwer) włączyłem program "Serva" i ustawiłem go tak:
a następnie zamknąłem program i jeszcze raz włączyłem.
A i jeszcze komputery są połączone ze sobą bezpośrednio, to znaczy bez żadnego routera ani switch. Nie wiem czy to jest dobrze ??
I jak włączam komputer, na którym ma być zainstalowany nowy system to znajduje LAN-a, trochę się kręci w kółko i włącza się system. A czemu nie instalka

-- 17 cze 2015, 16:00 --
To jest z Log:
a to z monitora na którym mam zainstalować nowy system:

- leon1956
Jak usunąć system.
Wszystko jest prawie OK . Ale prawie robi różnicę . Musi być router/switch aby była sieć LAN .
Być może można się obejść bez routera . Tego nie przerabiałem .
" Natomiast jeśli nie mamy w sieci serwera DHCP to zamiast opcji proxyDHCP zaznaczamy pole DHCP server i uzupełniamy odpowiednie pola o niezbędne dane " . To z poradnika -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Być może można się obejść bez routera . Tego nie przerabiałem .
" Natomiast jeśli nie mamy w sieci serwera DHCP to zamiast opcji proxyDHCP zaznaczamy pole DHCP server i uzupełniamy odpowiednie pola o niezbędne dane " . To z poradnika -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak usunąć system.
Zastosowałem routera.
Pokazuje LOG :
a dalej "czarny" się pokazuje i uruchamia się system
a gdzie ekran powitalny "Serva" 
-- 17 cze 2015, 18:59 --
Gdzieś jest problem bo np. VMware Player w tym działa i pokazuje się okno "Serva"
-- 17 cze 2015, 19:58 --
Testowałem routerer i switch i to samo. Nie ładuje się okno "Serva" ????
Pokazuje LOG :
a dalej "czarny" się pokazuje i uruchamia się system

-- 17 cze 2015, 18:59 --
Gdzieś jest problem bo np. VMware Player w tym działa i pokazuje się okno "Serva"

-- 17 cze 2015, 19:58 --
Testowałem routerer i switch i to samo. Nie ładuje się okno "Serva" ????
- leon1956
Jak usunąć system.
robiwielki pisze:a dalej "czarny" się pokazuje i uruchamia się system![]()
a gdzie ekran powitalny "Serva"
Gdzię sie pokazuje ? Na docelowym czy źródłowym kompie ?
Pokaż zawartość folderu WIA_WDS . Obydwa kable podłączone do portów LAN routera ?
W ustawieniach routera jest włączony Server DHCP ?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak usunąć system.
Gdzię sie pokazuje ? Na docelowym czy źródłowym kompie ?
To widać na komputerze docelowym czyli na tym na instaluje system.
Pokaż zawartość folderu WIA_WDS . Obydwa kable podłączone do portów LAN routera ?
W ustawieniach routera jest włączony Server DHCP ?
Teraz używam switcha.

- leon1956
Jak usunąć system.
Switch nie ma servera DHCP tak więc lepiej użyć router . Reszta wygląda Ok . Tzn. folder . Coś jest nie tak z serverem DHCP .
I jeszcze jedno . Dziwny jest u ciebie tzw. GUID , same FFF......... , U mnie to wygląda tak Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I jeszcze jedno . Dziwny jest u ciebie tzw. GUID , same FFF......... , U mnie to wygląda tak Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 17 cze 2015, 23:30 przez leon1956, łącznie zmieniany 1 raz.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak usunąć system.
Co w takim wypadku trzeba zrobić ??, podłączyć z powrotem router i ...
Wiadomo, zresetuje router i zobaczę ale jak nadał nie będzie chodzić to w czym jeszcze by mógł być problem. ?

Wiadomo, zresetuje router i zobaczę ale jak nadał nie będzie chodzić to w czym jeszcze by mógł być problem. ?
- leon1956
Jak usunąć system.
Raczej tylko router . Ja to wielokrotnie stawiałem systemy po przez LAN i w zasadzie nie było problemów . U ciebie na kompie źródłowym wygląda że wszystko ustawione ok . Tylko klient nie może się połączyć .
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak usunąć system.
oki, jest dobrze
, tylko z tym jednym biosem (komputerem) jest nie tak. Ale ciekawe co ??, restart biosa wykonałem i dalej nie idzie, masz jakieś pomysł ??

-
- Reklama