Jaki rozmiar ma napęd wirtualny na dysku ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post04 sty 2013, 14:41

Witam.
Zamierzam zamontować plik obrazu w formacie .iso , .nrg lub .mdf (zależy jeszcze od zabezpieczeń płyty) w wirtualnym napędzie programu Alcohol 120%. Ale w związku z tym mam kilka pytań.
Czy w przypadku płyt CD/DVD zawsze należy sprawdzać te zabezpieczenia - od czego uzależnia się wybór formatu obrazu ?
Chodzi mi o obraz jednego z plików z dysku twardego, a nie tym razem z płyty CD. To jest pojedynczy plik - a więc czy mogę w ogóle to zrobić, bo słyszałem o pojęciu "obraz płyty" - nie wiem co to oznacza, czy chodzi tutaj o całą płytę ?
Programu Alcohol 120 jeszcze nie zainstalowałem, bo nie wiem ile prawidłowo w trakcie konfigurowania programu muszę wybrać tych napędów wirtualnych, gdzie w jakiej lokalizacji i ile jeden taki napęd może pomieścić plików obrazów, czyli innymi słowy ile miejsca na dysku zajmuje ?
Czy te napędy wirtualne będą widoczne tylko w programie Alcohol 120% ?
Poza tym czy np. usunięcie wszystkich plików z takiego napędu spowoduje, iż nie będzie on zajmował żadnego miejsca ?

A także chcę zapytać jak w ogóle uruchamia się Alcohol 120 czy jest on na stałe w systrayu i stamtąd tylko się go uruchamia, i czy program można jakoś wyłączyć podczas nieużywania go; jak to wygląda w kontekście np. przeprowadzania detekcji czy skanowania systemu różnymi tego typu programami np. OTL - czy na ten czas program powinien być wyłączony czy całkowicie odinstalowany ?
I czy ta deinstalacja polega na całkowitym usunięciu programu czy tylko na tymczasowym "odmontowaniu" jego wirtualnych napędów ? jeśli to chodzi o napędy, to jak potem je na nowo utworzyć ?
Czy i jak mogę usunąć wszystkie wirtualne napędy ?
To raz.

A druga część pytania brzmi: jakiego oprogramowania lepiej użyć do utworzenia wcześniej z pojedynczego pliku - pliku obrazu, ja zamierzam użyć Nero Start Smart, który posiadam ale nie wiem czy i sam Alcohol 120 % ma taką możliwość.
I później zamontować ten plik w napędzie wirtualnym Alcohola 120%.
Posiadam też Ashampoo Burning Studio, ale nie wiem czy tam też można tworzyć obrazy plików.
Również nie mam jednoznaczności co do wyboru właściwego rozszerzenia pliku obrazu.

Proszę o porady i uwagi. :)

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post04 sty 2013, 15:01

Czy w przypadku płyt CD/DVD zawsze należy sprawdzać te zabezpieczenia - od czego uzależnia się wybór formatu obrazu ?

Dla mnie bez różnicy

Chodzi mi o obraz jednego z plików z dysku twardego, a nie tym razem z płyty CD. To jest pojedynczy plik - a więc czy mogę w ogóle to zrobić, bo słyszałem o pojęciu "obraz płyty" - nie wiem co to oznacza, czy chodzi tutaj o całą płytę ?

Może być obraz płyty dla całej płyty rzeczywistej lub dla wybranych plików.

Programu Alcohol 120 jeszcze nie zainstalowałem, bo nie wiem ile prawidłowo w trakcie konfigurowania programu muszę wybrać tych napędów wirtualnych, gdzie w jakiej lokalizacji i ile jeden taki napęd może pomieścić plików obrazów, czyli innymi słowy ile miejsca na dysku zajmuje ?

Tam tworzysz jeden napęd wirtualny widoczny w całym systemie i w programie montujesz do niego wirtualną płytę.

Poza tym czy np. usunięcie wszystkich plików z takiego napędu spowoduje, iż nie będzie on zajmował żadnego miejsca ?

Wirtualną płytę możesz stworzyć np przy pomocy Nero czy innego programu do obsługi np ISO. To jest jak prawdziwa płyta ale wirtualna. Z normalnej płyty nie usuniesz plików, tam też nie. Musisz zrobić nową, tak i tutaj też, ale wirtualną. Im mniej plików tym mniej zajmie wirtualna płyta.

A także chcę zapytać jak w ogóle uruchamia się Alcohol 120 czy jest on na stałe w systrayu i stamtąd tylko się go uruchamia, i czy program można jakoś wyłączyć podczas nieużywania go; jak to wygląda w kontekście np.

Możesz z paska zadań w tle mieć uruchomionego, a możesz ręcznie startować.

Na resztę odpowiem w domu bo bateria w laptopie na wykończeniu. Zdecydowanie za długi post, proponuję krótsze, bo ciężko się je ogarnia ;)

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post04 sty 2013, 15:11

I czy ta deinstalacja polega na całkowitym usunięciu programu czy tylko na tymczasowym "odmontowaniu" jego wirtualnych napędów ?

Usuwa sterownik wirtualnego napędu oraz program. Musisz tutaj zrozumieć, że program tworzy wirtualny napęd jakbyś miał czytnik w komputerze. Teraz program symuluje włożenie płyty poprzez wczytanie jej obrazu. To w tym obrazie Masz pliki, a rozmiar płyty jest równy wielkości plików w nim zawartych.

Wyłączając program lub go na stałe usuwając.

A do reszty pytań, obojętne, może być Nero.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post04 sty 2013, 20:59

"obraz płyty" - jest to dokładna kopia 1:1 płyty lub jakiegoś pliku zapisanego później jako obraz płyty(clon)
ile prawidłowo w trakcie konfigurowania programu muszę wybrać tych napędów wirtualnych

tyle ile ci się podoba najlepiej 1(można te ustawienie póżniej zmienić w ustawieniach programu)
gdzie w jakiej lokalizacji i ile jeden taki napęd może pomieścić plików obrazów, czyli innymi słowy ile miejsca na dysku zajmuje ?

wirtualny napęd pokaże się w mój komputer jako napęd(wirtualny),taki jeden napęd służy do zamontowania jednego obrazu na raz. Wirtualny napęd nie zajmuję miejsca na dysku ponieważ on tylko otwiera istniejący już obraz który jest zapisany na CD lub dysku.
Czy te napędy wirtualne będą widoczne tylko w programie Alcohol 120% ?

Alcohol 120% będzie służył do otwierania,wyszukiwania i ewentualnie konfiguracji(w nim także będą widoczne),a zamontowane obrazy będą w mój komputer widoczne tak jak byś je podpiął do USB lub włożył do napędu optycznego.
jak to wygląda w kontekście np. przeprowadzania detekcji czy skanowania systemu różnymi tego typu programami np. OTL - czy na ten czas program powinien być wyłączony czy całkowicie odinstalowany ?

wyłączony,bo jak skanujesz system np.antywirusem to wirtualny napęd jest jak nośnik lub dysk wymienny i także podlega skanowaniu w momencie jak jakiś obraz jest zamontowany.(szczeże to nie wiem czy powinien jeżeli napęd jest pusty)

W programie w okienku ustawień można wyłączyć całkowicie wirtualne napędy lub ustawić ich liczbę.
jakiego oprogramowania lepiej użyć do utworzenia wcześniej z pojedynczego pliku - pliku obrazu

program Alcohol 120% może montować,tworzyć i nagrywać obrazy.Co do tworzenia to już nie pamiętam jak to dokładnie było.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post05 sty 2013, 16:57

Przepraszam może za tak długi post 1, ale sami rozumiecie to wszystko jest tutaj ważne i tak czy inaczej nie uniknie się tych pytań, zwłaszcza gdy dopiero zaczyna się z tym tematem od podstaw. :pray:

Ok., a powiedzcie mi czy taki plik obrazu dajmy .iso czymś się różni powiedzmy pliku źródłowego z którego został utworzony np .avi ? Jeśli ten .avi jest np. niskiej jakości to czy ten emulowany też taki będzie, czy będzie od niego lepszej jakości ?
I w ogóle czy pliki obrazów różnią się jakością od innych rodzajów plików, poza tym że ich odtwarzanie w wirtualnym napędzie będzie o ile wiem szybsze i wudajniejsze niż z CD czy hdd ?
Na czym jeszcze polegają różnice w jakości tych plików ?

I jak to jest z tymi rozszerzeniami plików obrazów, czy mogą być zawsze dowolne, czy też jest to od czegoś zależne ?
Wiem, że w przypadku Alcohola 120% ze względu chyba na brak weryfikacji zabezpieczeń płyt poleca się .mds lub .mdx, ale być może mogą być też .iso, .nrg i inne.

Poza tym Alcohol 120% jest chyba testowy, czy lepszy od niego więc będzie Alcohol 52% ? CZym się różnią ?
Być może jakieś inne, jakie polecacie ?

lewy pisze:Tam tworzysz jeden napęd wirtualny widoczny w całym systemie i w programie montujesz do niego wirtualną płytę

Rozumiem. Z reguły jeden napęd wystarczy. Ale programy emulujące potrafią tworzyć kilka czy kilkanaście takich napędów. Najwięcej jaki znam - 31 napędów. Czym to jest warunkowane - ilością miejsca ? Skoro jeden wystarczy to po co te następne ?
Ile jeden napęd może pomieścić plików obrazów - tylko jeden, niezależnie od rozmiaru ?

Wirtualną płytę możesz stworzyć np przy pomocy Nero czy innego programu do obsługi np ISO. To jest jak prawdziwa płyta ale wirtualna. Z normalnej płyty nie usuniesz plików, tam też nie. Musisz zrobić nową, tak i tutaj też, ale wirtualną. Im mniej plików tym mniej zajmie wirtualna płyta.

Co do samego napędu to w zależności od tego czy jest 1 czy więcej program sam przypisze im litery napędu, tak i one będą widoczne w Mój komputer ? U mnie nagrywarka CD ma literę E:\, zaś nagrywarka DVD F:\.
Sam napęd lub napędy mogę też odmontowywć, a pliki zapisane na nim usuwać ? :roll:

Lena pisze:Usuwa sterownik wirtualnego napędu oraz program. Musisz tutaj zrozumieć, że program tworzy wirtualny napęd jakbyś miał czytnik w komputerze. Teraz program symuluje włożenie płyty poprzez wczytanie jej obrazu. To w tym obrazie Masz pliki, a rozmiar płyty jest równy wielkości plików w nim zawartych.

Aha, bo oczywiście tutaj ważne jest to, że każdy taki program emulujący instaluje sobie sam - tak dodatkowy sterownik na którym będzie działał ?
Czy podczas deinstalacji np. Alcohola 120% ten sterownik też zostanie usunięty ?

LupeR pisze:"obraz płyty" - jest to dokładna kopia 1:1 płyty lub jakiegoś pliku zapisanego później jako obraz płyty(clon)

Ok., a napisz czy montowanie wirtualnych napędów i odtwarzanie w nich plików obrazów utworzonych z innych plików z dysku twardego lub z CD/DVD rzeczywiście powodować jakieś problemy z odtwarzaniem lub nagrywaniem normalnych plików w nagrywarce lub na hdd, bo ta kwestia tutaj wcześniej padła, a to z pewnością jest ważne ?
Czy rzeczywiście jest takie realne zagrożenie ?

tyle ile ci się podoba najlepiej 1(można te ustawienie póżniej zmienić w ustawieniach programu)

Pisałem już o tym wyżej, ale napisz od czego to zależy ta ilość napędów ? Programy takie mogą tworzyć ich wiele.
A jak to wygląda w ogóle od strony wymagań (np. ilość miejsca na hdd), które trzeba spełnić by programy te działały ?

wirtualny napęd pokaże się w mój komputer jako napęd(wirtualny),taki jeden napęd służy do zamontowania jednego obrazu na raz. Wirtualny napęd nie zajmuję miejsca na dysku ponieważ on tylko otwiera istniejący już obraz który jest zapisany na CD lub dysku.

Czyli jeden napęd = zawsze jeden plik lub np. cała płytka CD (standardowo 700 MB) lub płytka DVD (czyli np. 4.7 GB) ?
A każdy następny plik lub np. też cała gra z płytki bo takie też się robi - to już jest nowy napęd ?
Na czym to polega, czy chodzi tutaj zawsze o jednorazowość zapisu ?

Alcohol 120% będzie służył do otwierania,wyszukiwania i ewentualnie konfiguracji(w nim także będą widoczne),a zamontowane obrazy będą w mój komputer widoczne tak jak byś je podpiął do USB lub włożył do napędu optycznego.

I mogę takie obrazy otwierać lub usuwać z tego napędu lub napędów i montować na nich nowe ?

wyłączony,bo jak skanujesz system np.antywirusem to wirtualny napęd jest jak nośnik lub dysk wymienny i także podlega skanowaniu w momencie jak jakiś obraz jest zamontowany.(szczeże to nie wiem czy powinien jeżeli napęd jest pusty)

Czy tylko wyłączony na czas skanu i dezynfekcji, czy też odinstalowany i to wraz ze swoim sterownikiem, bo często słyszy się takie zalecenia żeby całkiem odinstalować wszystkie emulatory w tym czasie ?
To zdaje się zależy jeszcze co to za program skanuje np. znany Combofix wymusza z całą pewnością deinstalację emulatorów, inaczej i tak sam może je usunąć prawda ? Ale OTL chyba nie ?
Zresztą tego rodzaju operacje wykonuje się na bieżąco podczas podawania logów np. na forum.

A czy taki emulator napędów powiedzmy Alcohol 120% nie będzie w jakikolwiek sposób przeszkadzał w działaniu aktywnemu antywirusowi (u mnie Avast 7) ?

W programie w okienku ustawień można wyłączyć całkowicie wirtualne napędy lub ustawić ich liczbę.[/quote]
Właśnie jak to jest z liczbą tych napędów, od czego uzależnić to ? :)

Raz jeszcze przepraszam was za może trochę obszerny post, ale to dla mnie naprawdę wszystko jest bardzo ważne. :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sty 2013, 00:48

Ok., a powiedzcie mi czy taki plik obrazu dajmy .iso czymś się różni powiedzmy pliku źródłowego z którego został utworzony np .avi ? Jeśli ten .avi jest np. niskiej jakości to czy ten emulowany też taki będzie, czy będzie od niego lepszej jakości ?

No tak, bo to jest tylko dodatkowe opakowanie, taki kontener udający fizyczną płytę CD/DVD. Jak nagrywasz coś na płytę i jest słabej jakości to nadal takie będzie bo to ten sam plik.

I w ogóle czy pliki obrazów różnią się jakością od innych rodzajów plików, poza tym że ich odtwarzanie w wirtualnym napędzie będzie o ile wiem szybsze i wudajniejsze niż z CD czy hdd ?

Będzie szybsze od CD ale nie od HDD, przecież w końcu plik obrazu jest na HDD

I jak to jest z tymi rozszerzeniami plików obrazów, czy mogą być zawsze dowolne, czy też jest to od czegoś zależne ?

Zależne tylko od programu w którym je wykonano.

Poza tym Alcohol 120% jest chyba testowy, czy lepszy od niego więc będzie Alcohol 52% ? CZym się różnią ?

Alcohol 120 nie ma ograniczeń w liczbie symulowanych wirtualnych napędów. No i on pozwala na kopiowanie zabezpieczonych płyt z tego co pamiętam. Tutaj nie jestem pewien.

Rozumiem. Z reguły jeden napęd wystarczy. Ale programy emulujące potrafią tworzyć kilka czy kilkanaście takich napędów. Najwięcej jaki znam - 31 napędów. Czym to jest warunkowane - ilością miejsca ? Skoro jeden wystarczy to po co te następne ?
Ile jeden napęd może pomieścić plików obrazów - tylko jeden, niezależnie od rozmiaru ?

A do zwykłego napędu włożysz na raz dwie płyty? Nie, tak i tutaj. Musisz z niego odmontować wirtualną płytę i zamontować drugą jak potrzebujesz. Jak program daje dwa wirtualne napędu to Masz dostęp jednocześnie do dwóch płyt CD/DVD.

Co do samego napędu to w zależności od tego czy jest 1 czy więcej program sam przypisze im litery napędu, tak i one będą widoczne w Mój komputer ? U mnie nagrywarka CD ma literę E:\, zaś nagrywarka DVD F:\.
Sam napęd lub napędy mogę też odmontowywć, a pliki zapisane na nim usuwać ?

Na wszystko tak.

Ok., a napisz czy montowanie wirtualnych napędów i odtwarzanie w nich plików obrazów utworzonych z innych plików z dysku twardego lub z CD/DVD rzeczywiście powodować jakieś problemy z odtwarzaniem lub nagrywaniem normalnych plików w nagrywarce lub na hdd, bo ta kwestia tutaj wcześniej padła, a to z pewnością jest ważne ?
Czy rzeczywiście jest takie realne zagrożenie ?

Istnieje, niestety czasami uszkodzenie sterownika wirtualnego napędu powoduje, że normalny napęd CD/DVD też nie chce działać. Wtedy usunięcie tego sterownika zazwyczaj od razu pomaga.

Pisałem już o tym wyżej, ale napisz od czego to zależy ta ilość napędów ? Programy takie mogą tworzyć ich wiele.
A jak to wygląda w ogóle od strony wymagań (np. ilość miejsca na hdd), które trzeba spełnić by programy te działały

Zależy od programów, a ilość miejsca zależy od ilości i wielkości wirtualnych płyt. To normalne płyty ale trzymane na dysku twardym. Tyle ile na nich jest danych, tyle potrzebują miejsca.

Czyli jeden napęd = zawsze jeden plik lub np. cała płytka CD (standardowo 700 MB) lub płytka DVD (czyli np. 4.7 GB) ?
A każdy następny plik lub np. też cała gra z płytki bo takie też się robi - to już jest nowy napęd ?
Na czym to polega, czy chodzi tutaj zawsze o jednorazowość zapisu ?

Jeszcze raz. Traktuj wirtualny napęd jak normalny. Tak i tutaj wkładasz (montujesz) obraz płyty będący odzwierciedleniem normalnej płyty. Aby włożyć nową płytę odmontowujesz poprzednią i montujesz nową. Dopiero jak chcesz mieć dostęp jednoczesny do kilku płyt to musisz mieć dla nich kilka wirtualnych napędów. Jak nie potrzebujesz to tylko montujesz i odmontowujesz płyty z wirtualnego napędu tak, jak to robisz z normalnym napędem zmieniając mu płyty.

A czy taki emulator napędów powiedzmy Alcohol 120% nie będzie w jakikolwiek sposób przeszkadzał w działaniu aktywnemu antywirusowi (u mnie Avast 7) ?

Nie

Czy tylko wyłączony na czas skanu i dezynfekcji, czy też odinstalowany i to wraz ze swoim sterownikiem, bo często słyszy się takie zalecenia żeby całkiem odinstalować wszystkie emulatory w tym czasie ?
To zdaje się zależy jeszcze co to za program skanuje np. znany Combofix wymusza z całą pewnością deinstalację emulatorów, inaczej i tak sam może je usunąć prawda ? Ale OTL chyba nie ?

Zależy od programu jak sam piszesz.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 sty 2013, 10:02

Ok. rozumiem, a czy przed instalacją jakiegokolwiek programu emulującego i zamontowaniem w nim napędu trzeba jeszcze spełnić jakieś inne warunki i wymagania programowe lub czy czegoś nie brakuje np. u mnie w obecnej liście Typów plików nie ma rozszerzenia .iso (jest .ISO jako archiwum Winrara), ale już .nrg jest. Co do innych rozszerzeń nie wiem czy takie mogą być.
Czy mogę dodawać tam inne rozszerzenia, bo jest tam taka opcja, czy też to dodawanie rozszerzeń generowane jest automatycznie ? :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 sty 2013, 00:20

Nie rozumiem w czym rzecz.
Hotfix

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post10 sty 2013, 07:02

manitu pisze:Czy mogę dodawać tam inne rozszerzenia, bo jest tam taka opcja, czy też to dodawanie rozszerzeń generowane jest automatycznie ?

To zakładka Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Każdy typ plików jaki w tym oknie zaznaczysz będzie miał możliwość zamontowania z opcji prawo kliku,takie szybkie montowanie.
A okienko "Inne rozszerzenia" służy do dodania innego rozszerzenia które chcesz szybko montować a nie ma go na liście w Alcohol 120%.
Czyta:
.mds/.mdf, (ang. Media Descriptor Image file) - domyślne
.ccd/.img/.sub, plik obrazu programu CloneCD
.cue/.bin, plik obrazu programu CDRWIN
.iso, obraz ISO
.bwt/.bwi/.bws, Blindread
.cdi, plik obrazu programu DiscJuggler
.nrg, plik obrazu programu Nero Burning ROM
.pdi, plik obrazu programu Instant CD/DVD
.b5t/.b5i, plik obrazu programu Blindwrite V5/V6 (także .b6t/.b6i)
.isz, plik obrazu programu UltraISO

Źródło: wikipedia.

manitu pisze:nie ma rozszerzenia .iso (jest .ISO jako archiwum Winrara)

Nie wiem o co si...ale może o to:
WinRAR (odznacz) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Alcohol 120% (zaznacz) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

manitu pisze:a czy przed instalacją jakiegokolwiek programu emulującego i zamontowaniem w nim napędu trzeba jeszcze spełnić jakieś inne warunki i wymagania programowe

Myślę że wymagania są takie same jak większość programów,a tu masz od Alcohol 120%:
Wymagania systemowe:

system operacyjny - Microsoft Windows NT/2000/XP/Vista/7
Minimum 32 MB pamięci RAM
Napęd CD/DVD
Minimum 10 GB wolnego miejsca na dysku

Źródło: wikipedia.

A tu ze starszej wersji 1.9.5
Wymagania systemowe:

Komputer PC bazujący na procesorze Intel lub AMD
System operacyjny Windows 95/98/ME/NT/2000/XP/Server 2003
Użytkownicy Windows 95 lub Windows Nt powinni zwrócić uwagę na poniższe:
1. Należy zainstalować Internet Explorer 5.0 lub nowszy.
2. Wersję Window NT 4.0 należy uaktualnić do Service Pack 5 lub nowszej.
3. Wersja Windows 95 musi być OSR2 lub nowsza.
32MB lub więcej RAM
Co najmniej jedno urządzenie CD/DVD-ROM i/lub nagrywarka(i) CD/DVD
W przypadku instalacji większej ilości niż 2 nagrywarki rekomendowany jest procesor 700MHz i 128MB RAM

Żrudło: cdrinfo.pl
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 sty 2013, 11:55

cosik_ktosik pisze:Nie rozumiem w czym rzecz.

LupeR pisze:
manitu pisze:Czy mogę dodawać tam inne rozszerzenia, bo jest tam taka opcja, czy też to dodawanie rozszerzeń generowane jest automatycznie ?

To zakładka Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Każdy typ plików jaki w tym oknie zaznaczysz będzie miał możliwość zamontowania z opcji prawo kliku,takie szybkie montowanie.
A okienko "Inne rozszerzenia" służy do dodania innego rozszerzenia które chcesz szybko montować a nie ma go na liście w Alcohol 120%.

Chodziło mi jedynie o to czy jeżeli w systemie w aplecie Mój komputer >> menu Narzędzia >> Opcje folderów >> Typy plików na liście obsługiwanych typów plików nie ma jakiegoś rozszerzenia np. u mnie nie ma tam .iso, a .nrg już jest to pliki z tym rozszerzeniem nie będą obsługiwane ?
Czy powinienem dodać do tej listy rozszerzenie np. .iso, czy też to jest obsługiwane z poziomu programu np. Alcohol 120 ?
Bo to, że on to czyta to już wiem.

manitu pisze:a czy przed instalacją jakiegokolwiek programu emulującego i zamontowaniem w nim napędu trzeba jeszcze spełnić jakieś inne warunki i wymagania programowe

Myślę że wymagania są takie same jak większość programów,a tu masz od Alcohol 120%:
Wymagania systemowe:
Minimum 10 GB wolnego miejsca na dysku

Chodziło mi raczej o to, że ponieważ mój procesor nie wspiera sprzętowo wspomaganej wirtualizacji - czy programy typu emulatory wsparcia dla tej wirtualizacji, czy to jest warunek tylko do lepszego, wydajniejszego działania niektórych maszyn wirtualnych np. zainstalowanych na dysku wirtualnym ?

Co do tego miejsca na dysku, to chodzi o ogólne miejsce na całym dysku, bo np. u mnie na dysku systemowym jest tylko ok. 4 GB wolnego, zaś na dysku D:\ jest to 20 GB ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 sty 2013, 10:20

Wirtualizacja to maszyna wirtualna.
Hotfix

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 sty 2013, 20:39

Utworzyłem w Nero plik obrazu na dysku jednego z plików video, w okienku Zapisz jako dałem na typ pliku - .iso, ale w folderze na dysku widzę, że ten plik zapisał się jako typ Archiwum WinRARa, pokażę to: , Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a po rozpakowaniu go jest tam zwykły plik .avi. To nie jest normalny plik .iso - ten o który chodzi. W typach plików u mnie nie ma tego rozszerzenia .iso, pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników,a czy więc to stąd się to bierze, i należy je tam dodać jako nowe ? Jak, w jaki sposób ? Rozumiem, że przez opcję Nowy ?

Natomiast ten sam plik obrazu z rozszerzeniem .nrg w Nero utworzył się prawidłowo: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, bo też jest ono na liście Typów plików. W Nero są tylko dwa rozszerzenia .iso i .nrg. :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 sty 2013, 22:41

hmm, ale ISO jest rozpakowywane przez WinRARa i to domyślnie.
Hotfix

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 sty 2013, 23:04

Nie, ja sam wypakowałem ten plik. WinRAR w ogóle nie wypakowuje domyślnie u mnie, zawsze się pyta, chyba że to archiwum CAB lub SFX.
Zastanawiam się czy przypadkiem to WinRAR nie blokuje tego formatu .iso ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 sty 2013, 10:52

Chyba nie kumam bo dla mnie jest dobrze. Plik ISO domyślnie skojarzony jest z winrarem po zainstalowaniu tego programu. Rozszerzenie jest ISO, a że skojarzenie w systemie jest z winrarem to on go otwiera. Jak chcesz to zmienić to prawym przyciskiem->Otwórz za pomocą, wybierz inny program i zaptaszkuj aby to on go zawsze otwierał.
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Problemy”