Przepraszam może za tak długi post 1, ale sami rozumiecie to wszystko jest tutaj ważne i tak czy inaczej nie uniknie się tych pytań, zwłaszcza gdy dopiero zaczyna się z tym tematem od podstaw.
Ok., a powiedzcie mi czy taki plik obrazu dajmy
.iso czymś się różni powiedzmy pliku źródłowego z którego został utworzony np
.avi ? Jeśli ten
.avi jest np. niskiej jakości to czy ten emulowany też taki będzie, czy będzie od niego lepszej jakości ?
I w ogóle czy pliki obrazów różnią się jakością od innych rodzajów plików, poza tym że ich odtwarzanie w wirtualnym napędzie będzie o ile wiem szybsze i wudajniejsze niż z
CD czy
hdd ?
Na czym jeszcze polegają różnice w jakości tych plików ?
I jak to jest z tymi rozszerzeniami plików obrazów, czy mogą być zawsze dowolne, czy też jest to od czegoś zależne ?
Wiem, że w przypadku
Alcohola 120% ze względu chyba na brak weryfikacji zabezpieczeń płyt poleca się
.mds lub
.mdx, ale być może mogą być też
.iso,
.nrg i inne.
Poza tym
Alcohol 120% jest chyba testowy, czy lepszy od niego więc będzie
Alcohol 52% ? CZym się różnią ?
Być może jakieś inne, jakie polecacie ?
lewy pisze:Tam tworzysz jeden napęd wirtualny widoczny w całym systemie i w programie montujesz do niego wirtualną płytę
Rozumiem. Z reguły jeden napęd wystarczy. Ale programy emulujące potrafią tworzyć kilka czy kilkanaście takich napędów. Najwięcej jaki znam - 31 napędów. Czym to jest warunkowane - ilością miejsca ? Skoro jeden wystarczy to po co te następne ?
Ile jeden napęd może pomieścić plików obrazów - tylko jeden, niezależnie od rozmiaru ?
Wirtualną płytę możesz stworzyć np przy pomocy Nero czy innego programu do obsługi np ISO. To jest jak prawdziwa płyta ale wirtualna. Z normalnej płyty nie usuniesz plików, tam też nie. Musisz zrobić nową, tak i tutaj też, ale wirtualną. Im mniej plików tym mniej zajmie wirtualna płyta.
Co do samego napędu to w zależności od tego czy jest 1 czy więcej program sam przypisze im litery napędu, tak i one będą widoczne w
Mój komputer ? U mnie nagrywarka
CD ma literę
E:\, zaś nagrywarka
DVD F:\.
Sam napęd lub napędy mogę też odmontowywć, a pliki zapisane na nim usuwać ?
Lena pisze:Usuwa sterownik wirtualnego napędu oraz program. Musisz tutaj zrozumieć, że program tworzy wirtualny napęd jakbyś miał czytnik w komputerze. Teraz program symuluje włożenie płyty poprzez wczytanie jej obrazu. To w tym obrazie Masz pliki, a rozmiar płyty jest równy wielkości plików w nim zawartych.
Aha, bo oczywiście tutaj ważne jest to, że każdy taki program emulujący instaluje sobie sam - tak dodatkowy sterownik na którym będzie działał ?
Czy podczas deinstalacji np.
Alcohola 120% ten sterownik też zostanie usunięty ?
LupeR pisze:"obraz płyty" - jest to dokładna kopia 1:1 płyty lub jakiegoś pliku zapisanego później jako obraz płyty(clon)
Ok., a napisz czy montowanie wirtualnych napędów i odtwarzanie w nich plików obrazów utworzonych z innych plików z dysku twardego lub z
CD/DVD rzeczywiście powodować jakieś problemy z odtwarzaniem lub nagrywaniem normalnych plików w nagrywarce lub na hdd, bo ta kwestia tutaj wcześniej padła, a to z pewnością jest ważne ?
Czy rzeczywiście jest takie realne zagrożenie ?
tyle ile ci się podoba najlepiej 1(można te ustawienie póżniej zmienić w ustawieniach programu)
Pisałem już o tym wyżej, ale napisz od czego to zależy ta ilość napędów ? Programy takie mogą tworzyć ich wiele.
A jak to wygląda w ogóle od strony wymagań (np. ilość miejsca na
hdd), które trzeba spełnić by programy te działały ?
wirtualny napęd pokaże się w mój komputer jako napęd(wirtualny),taki jeden napęd służy do zamontowania jednego obrazu na raz. Wirtualny napęd nie zajmuję miejsca na dysku ponieważ on tylko otwiera istniejący już obraz który jest zapisany na CD lub dysku.
Czyli jeden napęd = zawsze jeden plik lub np. cała płytka CD (standardowo 700 MB) lub płytka DVD (czyli np. 4.7 GB) ?
A każdy następny plik lub np. też cała gra z płytki bo takie też się robi - to już jest nowy napęd ?
Na czym to polega, czy chodzi tutaj zawsze o jednorazowość zapisu ?
Alcohol 120% będzie służył do otwierania,wyszukiwania i ewentualnie konfiguracji(w nim także będą widoczne),a zamontowane obrazy będą w mój komputer widoczne tak jak byś je podpiął do USB lub włożył do napędu optycznego.
I mogę takie obrazy otwierać lub usuwać z tego napędu lub napędów i montować na nich nowe ?
wyłączony,bo jak skanujesz system np.antywirusem to wirtualny napęd jest jak nośnik lub dysk wymienny i także podlega skanowaniu w momencie jak jakiś obraz jest zamontowany.(szczeże to nie wiem czy powinien jeżeli napęd jest pusty)
Czy tylko wyłączony na czas skanu i dezynfekcji, czy też odinstalowany i to wraz ze swoim sterownikiem, bo często słyszy się takie zalecenia żeby całkiem odinstalować wszystkie emulatory w tym czasie ?
To zdaje się zależy jeszcze co to za program skanuje np. znany
Combofix wymusza z całą pewnością deinstalację emulatorów, inaczej i tak sam może je usunąć prawda ? Ale
OTL chyba nie ?
Zresztą tego rodzaju operacje wykonuje się na bieżąco podczas podawania logów np. na forum.
A czy taki emulator napędów powiedzmy
Alcohol 120% nie będzie w jakikolwiek sposób przeszkadzał w działaniu aktywnemu antywirusowi (u mnie
Avast 7) ?
Czy i jak mogę usunąć wszystkie wirtualne napędy ?
W programie w okienku ustawień można wyłączyć całkowicie wirtualne napędy lub ustawić ich liczbę.[/quote]
Właśnie jak to jest z liczbą tych napędów, od czego uzależnić to ?

Raz jeszcze przepraszam was za może trochę obszerny post, ale to dla mnie naprawdę wszystko jest bardzo ważne.