Spakowane Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 30 mar 2012, 23:29 --
Pomoże ktoś?
Komputer mocno się grzeje ! BSOD !
- seba86mu
VipekBoK pisze:Wymiana zasilacza i pasty nie pomogła.
Teraz wszyscy którzy namawiali Cię na zmianę zasilacza w tym temacie powinni złożyć się i zwrócić Ci pieniądze.
To niepojęte.
Teraz jakoś nikt z tych kogucików "pseudofachowców" nie potrafi Ci pomóc.
VipekBoK pisze:ntoskrnl.exe
Jądro systemu, czyli to może być wszystko: niepoprawnie działający jakiś program, niepoprawnie działający sterownik, jakiś wirus czy niepoprawnie działający sprzęt.
Czy do karty graficznej podłączoną masz wtyczkę dodatkowego zasilania ?
Wtyczka dodatkowego zasilania podłączona do płyty głównej ?
Zainstaluj program Aida64.
Otwórz program i z sekcji "Komputer" -> "Podsumowanie" spisz dane z pozycji:
- Nazwa płyty głównej
- Mikroukład płyty głównej
-
seba86mu pisze:VipekBoK pisze:Wymiana zasilacza i pasty nie pomogła.
Teraz wszyscy którzy namawiali Cię na zmianę zasilacza w tym temacie powinni złożyć się i zwrócić Ci pieniądze.
To niepojęte.
Teraz jakoś nikt z tych kogucików "pseudofachowców" nie potrafi Ci pomóc.
Nic na to już nie poradzę.
seba86mu pisze:VipekBoK pisze:ntoskrnl.exe
Jądro systemu, czyli to może być wszystko: niepoprawnie działający jakiś program, niepoprawnie działający sterownik, jakiś wirus czy niepoprawnie działający sprzęt.
Mi się wydaję że to jeden z rdzeni procesora.
seba86mu pisze:Czy do karty graficznej podłączoną masz wtyczkę dodatkowego zasilania ?
Wtyczka dodatkowego zasilania podłączona do płyty głównej ?
Nie do karty nie mam żadnej podłączonej wtyczki zasialania.Chyba że nawet o tym nie wiem

seba86mu pisze:Zainstaluj program Aida64.
Otwórz program i z sekcji "Komputer" -> "Podsumowanie" spisz dane z pozycji:
- Nazwa płyty głównej
- Mikroukład płyty głównej
nazwa : Gigabyte GA-M52L-S3 (4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, LAN)
mikroukład : nVIDIA nForce 6100-4xx, AMD Hammer
- seba86mu
VipekBoK pisze:Nie do karty nie mam żadnej podłączonej wtyczki zasialania.
Jeżeli posiadasz kartę graficzną GeForce GTX 260, to powinieneś mieć podłączony przewód dodatkowego zasilania bezpośrednio z zasilacza. Sprawdź. Jeżeli nie masz podłączonego, to koniecznie podłącz.
Mniej więc takie gniazdo / gniazdo posiadasz w karcie graficznej. Do niego powinien być podłączony przewód z zasilacza:

VipekBoK pisze:Gigabyte GA-M52L-S3
Zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win XP 32-bit)
-
A jednak były podłączone ,nawet nie wiedziałem że to kable zasilające.
Sterowniki się ściągają właśnie.
-- 31 mar 2012, 14:17 --
Zainstalowałem co dalej ?
Sterowniki się ściągają właśnie.
-- 31 mar 2012, 14:17 --
Zainstalowałem co dalej ?
- seba86mu
VipekBoK pisze:Zainstalowałem co dalej ?
Nic to nie dało ?
Próbowałeś ze starszymi wersjami sterowników do karty graficznej ?
Nie podkręcałeś żadnych podzespołów ?
Zresetuj BIOS płyty głównej -> Resetowanie BIOS-u płyty głównej
-
nie pomogło. BSOD 0x000009c lub podobnie.
próbowałem ze starszymi sterownikami lecz nic nie dały.
nic nie podkręcałem.
Gdy zresetuje bios to nie usuną mi się jakieś dane z komputera ?
próbowałem ze starszymi sterownikami lecz nic nie dały.
nic nie podkręcałem.
Gdy zresetuje bios to nie usuną mi się jakieś dane z komputera ?
- seba86mu
VipekBoK pisze:Gdy zresetuje bios to nie usuną mi się jakieś dane z komputera ?
Reset BIOS-u nie ma nic wspólnego z zawartością dysku twardego. Nie utracisz żadnych danych.
-
No to za 30 minut dam znać czy coś się zmieniło.
-- 31 mar 2012, 16:03 --
Nic to nie dało. Włączyłem komputer, włączyłem grę i po ok. 5 minutach się wyłączył. Włączył się po dopiero 4 próbach.
-- 31 mar 2012, 16:03 --
Nic to nie dało. Włączyłem komputer, włączyłem grę i po ok. 5 minutach się wyłączył. Włączył się po dopiero 4 próbach.
- seba86mu
Czy dodatek Service Pack 3 masz zainstalowany ?
Odinstaluj sterownik karty graficznej poprzez Dodaj lub usuń programy w Panelu sterowania.
Uruchom ponownie komputer.
Nie instaluj sterownika i przetestuj działanie systemu bez sterownika.
Jeżeli to nic nie pomoże (dalej będą pokazywały się BSOD-y), to zrób tak, zależnie od sytuacji:
Sytuacja 1: Jeżeli w tym momencie (po odinstalowaniu sterownika karty graficznej) w Menadżerze Urządzeń karta graficzna jest zainstalowana, czyli pracuje na sterowniku systemowym i brak przy niej wykrzyknika lub znaku zapytania, to odinstaluj ją (prawoklik na wpisie karty graficznej -> odinstaluj). W tym momencie zainstaluj poniższy sterownik.
Sytuacja 2: Jeżeli natomiast w tym momencie (po odinstalowaniu sterownika karty graficznej) w Menadżerze Urządzeń karta graficzna nie jest zainstalowana, czyli widnieje znak zapytania lub wykrzyknik, to od razu zainstaluj sterownik:
-> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(sterownik ten zainstaluj w obu opisanych wyżej sytuacjach)
Jeżeli instalator sterownika będzie dawał możliwość wyboru czystej instalacji, to taką wybierz (nie pamiętam czy już wtedy NVIDIA dawała taką możliwość).
Przetestuj działanie.
Odinstaluj sterownik karty graficznej poprzez Dodaj lub usuń programy w Panelu sterowania.
Uruchom ponownie komputer.
Nie instaluj sterownika i przetestuj działanie systemu bez sterownika.
Jeżeli to nic nie pomoże (dalej będą pokazywały się BSOD-y), to zrób tak, zależnie od sytuacji:
Sytuacja 1: Jeżeli w tym momencie (po odinstalowaniu sterownika karty graficznej) w Menadżerze Urządzeń karta graficzna jest zainstalowana, czyli pracuje na sterowniku systemowym i brak przy niej wykrzyknika lub znaku zapytania, to odinstaluj ją (prawoklik na wpisie karty graficznej -> odinstaluj). W tym momencie zainstaluj poniższy sterownik.
Sytuacja 2: Jeżeli natomiast w tym momencie (po odinstalowaniu sterownika karty graficznej) w Menadżerze Urządzeń karta graficzna nie jest zainstalowana, czyli widnieje znak zapytania lub wykrzyknik, to od razu zainstaluj sterownik:
-> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(sterownik ten zainstaluj w obu opisanych wyżej sytuacjach)
Jeżeli instalator sterownika będzie dawał możliwość wyboru czystej instalacji, to taką wybierz (nie pamiętam czy już wtedy NVIDIA dawała taką możliwość).
Przetestuj działanie.
-
Instalacja nie powiodła się. Nie może zainstalować sterownika graficznego. nie wiem czemu.
- seba86mu
W takim razie zainstaluj jeszcze raz sterownik do chipsetu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po ponownym uruchomieniu komputera zainstaluj sterownik do karty graficznej.
P.S.
Czy bez sterownika do karty graficznej pojawiają się BSOD-y ?
P.S.
-
Widzę że naprawdę masz spory problem. Jeżeli:
-Wymieniłeś zasilacz na lepszy to jest + dla ciebie. A to dlaczego? Bo jak pójdzie jakieś zwarcie to zasilacz to zatrzyma i nie dopuści do tego żeby zapsuło resztę sprzętu. Wiem co mówie. Tak wiec prosze tutaj nie pisać ze ktoś ma oddać pieniądze.
-Zmieniłeś pastę termo przewodzącą na lepszą powinienes odczuć różnicę kilku przy dobrych i bardzo dobrych pastach kilkunastu %. Mam nadzieje że zmieniłeś ją na procesorze CPU i procesorze graficznym.
-Sprawdziłeś ramy i nie są one przyczyną powodowania blue screena.
to zostały 2 ostatnie rzeczy:
Procesor i płyta główna.
Chciałbym na wstępie zaznaczyć że procesor posiada w sobie czujkę i jeżeli płyta główna zobaczy że procesor nagrzewa sie do 99 stopni to teoretycznie powinna wyłączyć komputer.
Powiem tak od siebie że procesor bardzo cięęęęęęęęężżżżżko zepsuć. Musiałbyś sie postarać albooo zacząć podkręcać go na tym feelu.
Sprawdź czy kondensatory:

Nie są wybrzuszone:

Jeżeli tak to """Prawdopodobnie"" Przyczyną może być płyta główna.
Tyle z mojej strony. Bedę obserwował dalej temat.
-Wymieniłeś zasilacz na lepszy to jest + dla ciebie. A to dlaczego? Bo jak pójdzie jakieś zwarcie to zasilacz to zatrzyma i nie dopuści do tego żeby zapsuło resztę sprzętu. Wiem co mówie. Tak wiec prosze tutaj nie pisać ze ktoś ma oddać pieniądze.
-Zmieniłeś pastę termo przewodzącą na lepszą powinienes odczuć różnicę kilku przy dobrych i bardzo dobrych pastach kilkunastu %. Mam nadzieje że zmieniłeś ją na procesorze CPU i procesorze graficznym.
-Sprawdziłeś ramy i nie są one przyczyną powodowania blue screena.
to zostały 2 ostatnie rzeczy:
Procesor i płyta główna.
Chciałbym na wstępie zaznaczyć że procesor posiada w sobie czujkę i jeżeli płyta główna zobaczy że procesor nagrzewa sie do 99 stopni to teoretycznie powinna wyłączyć komputer.
Powiem tak od siebie że procesor bardzo cięęęęęęęęężżżżżko zepsuć. Musiałbyś sie postarać albooo zacząć podkręcać go na tym feelu.
Sprawdź czy kondensatory:

Nie są wybrzuszone:

Jeżeli tak to """Prawdopodobnie"" Przyczyną może być płyta główna.
Tyle z mojej strony. Bedę obserwował dalej temat.
-
seba86mu pisze:W takim razie zainstaluj jeszcze raz sterownik do chipsetu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
P.S.
Bez sterowników do karty nie dało rady sprawdzić czy będą wyskakiwać BSOD-y ponieważ żadna gra którą posiadam nie działa bez sterowników więc od razu zabrałem się za instalację sterowników. Po zainstalowaniu sterowników kazał mi uruchomić ponownie, no i tu wyskoczyły 2 BSOD-y w trakcie włączania pierwszy to 0x000000D1 CLASSPNP.SYS drugi to
0x000000A i po tym komputer zamarł aż do ostudzenia.
Zaraz sprawdzę te kondensatory i dam znać co i jak.
-- 01 kwi 2012, 13:10 --
Żaden z kondensatorów nie jest wybrzuszony.
Mam jeszcze problem z jednym z wiatraczków , ponieważ przy włączaniu komputera tylni wiatraczek zaczyna mocno hałasować.
-- 01 kwi 2012, 13:22 --
A właśnie zapomniałem dodać. Od nie dawna zauważyłem że wyłączając jeden rdzeń procesora przez menedżer zadań , mogę bez problemu grać w gry. Więc dla tego jestem pewny że problem tkwi w procesorze.
-- 01 kwi 2012, 13:26 --
Może być też tak, że w serwisie coś zepsuli. Ponieważ po kupnie komputera szwankowała grafika , okazało się że wiatraczek od grafiki przeciął kabelek. Komputer pojechał do serwisu i nie wiadomo co mogli tam z nim zrobić.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2012, 13:27 przez VipekBoK, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
Czy radiator przylega stabilnie do powierzchni procesora ?
Nie ma żadnych luzów, zaczepy nie są wyłamane, popękane ?
Obserwuj pracę wentylatora na procesorze, gdy komputer jest uruchomiony oraz gdy uruchomiona jest gra.
Napisałeś, że BSOD-y pojawiają się podczas uruchamiania komputera, a ten potem zamiera.
Obserwuj także pracę wentylatora, gdy komputer uruchamia się. Zwracaj uwagę czy wentylator nie zatrzymuje się, nie zwalnia itp.
Wentylator procesora podłączony jest do gniazda CPU FAN ?
Nie ma żadnych luzów, zaczepy nie są wyłamane, popękane ?
Obserwuj pracę wentylatora na procesorze, gdy komputer jest uruchomiony oraz gdy uruchomiona jest gra.
Napisałeś, że BSOD-y pojawiają się podczas uruchamiania komputera, a ten potem zamiera.
Obserwuj także pracę wentylatora, gdy komputer uruchamia się. Zwracaj uwagę czy wentylator nie zatrzymuje się, nie zwalnia itp.
Wentylator procesora podłączony jest do gniazda CPU FAN ?
-
- Reklama