Komputer mocno się grzeje ! BSOD !

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
VipekBoK

Użytkownik

Post01 kwie 2012, 13:28

seba86mu pisze:Napisałeś, że BSOD-y pojawiają się podczas uruchamiania komputera, a ten potem zamiera.

chodziło o to że po zainstalowaniu sterów nie chciał się uruchomić. teraz normalnie się uruchamia.

marcinek1992

Użytkownik

Post01 kwie 2012, 13:30

właśnie seba dobrze pisze... Coś może być nie tak z wentylatorem.
Powiedz mi jeszcze czy z przodu też masz wentylator?
Jeżeli wentylator głośno chodzi to oznacza że już jest wysłużony i należało by go wymienić. Nie jest to drogi zakup.
Tak masz w obudowie ustawione wentyle?
Obrazek
Czy innaczej?

VipekBoK

Użytkownik

Post01 kwie 2012, 14:55

Tak właśnie są ustawione , z przodu też mam wentylator. i na bocznej lewej ścianie mam duży 250mm wiatrak.

seba86mu pisze:Czy radiator przylega stabilnie do powierzchni procesora ?

Tak. Lecz mogę nim poruszyć lekko w prawo i lekko w lewo.

seba86mu pisze:Nie ma żadnych luzów, zaczepy nie są wyłamane, popękane ?

j.w

seba86mu pisze:Obserwuj pracę wentylatora na procesorze, gdy komputer jest uruchomiony oraz gdy uruchomiona jest gra.
Obserwuj także pracę wentylatora, gdy komputer uruchamia się. Zwracaj uwagę czy wentylator nie zatrzymuje się, nie zwalnia itp.

Wentylator dość głośno chodzi.
Podczas pracy chodzi dość równo, nie zwalnia, nie zatrzymuje sie.

Podczas gry też nie zauważyłem żadnych problemów.

przy włączaniu zaczyna szybko na chwile zwalnia i poźniej powoli przyśpiesza.

seba86mu pisze:Wentylator procesora podłączony jest do gniazda CPU FAN ?

tak

-- 01 kwi 2012, 14:55 --

Dowiedziałem się że moja płyta główna obsługuje Rev.1.0 a ja posiadam procesor Athlon 64 X2 6000+ Brisbane który działa na innej rewizji czy to może być problemem ?

Awatar użytkownika
Askaniusz

Użytkownik

Post01 kwie 2012, 17:26

Mam tylko jedną uwagę do seba86mu. Nie ma powodu aby kogoś tu obrażać nazywając go "pseudofachowcem" i "kogucikiem". Od nikogo nie słyszałem tu na forum by tak siebie nazywał lub za takiego się uważał. Za to z ciebie woda sodowa wali uszami i nosem. Może faktycznie na całe forum wystarczyłbyś ty sam i nikt poza tobą nie jest tu potrzebny ?
Nikogo nie zmuszaliśmy do wymiany sprzętu. To były tylko rady, które, akurat u mnie, sprawdziły się. A decyzja czy je zastosować to osobista decyzja każdego. Szkoda, żeś nie zaproponował pozostałym forumowiczom aby zamknęli swoje konta na tym portalu bo przecież jesteś TY, alfa i omega wiedzy komputerowej. Nieomylny i wszechwiedzący. Powodzenia.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post01 kwie 2012, 19:30

Widzę, że nagle pojawili się wszyscy, których sprawa dotyczy. Bardzo dobrze, proszę czytać, co mam do napisania.
Bardzo przepraszam wszystkich urażonych, ale doradzanie komuś wymiany zasilacza za kwotę 300 zł. bez polecenia przeprowadzenia jakichkolwiek testów obecnego zasilacza, które mogłyby wykazać jakieś podstawowe jego wady jest dla mnie totalną fuszerką. I to tylko dlatego, że zasilacz jest na propagandowej czarnej liście zasilaczy.
Ten zasilacz z tej czarnej listy może działać tak samo długo i stabilnie, jak ten ze złotej (czy jakiej tam) listy, a jeżeli rzeczywiście jest do dupy, to można to bardzo prosto stwierdzić, ale nie na podstawie jakiejś tam listy (bo gdzieś tam dzwoni, ale nie wiem dokładnie w którym kościele), ale na podstawie diagnozy sprzętu.

Na wykrycie wady zasilacza są podstawowe testy, jak choćby pomiar jego napięć miernikiem pod dużym obciążeniem. Nikt o tym tu nie napisał. Od razu trzeba kupić nowy zasilacz za 300 zł. (najlepiej od razu 900W), bo przecież ten Twój jest na czarnej liście i to on bankowo jest winowajcą.

Doradzanie wymiany zasilacza, bo pokazał się jeden czy drugi bluescreen jest paranoją.
To tak, jakby w samochodzie, który nie może odpalić od razu (bez jakichkolwiek oględzin) doradzać wymianę silnika.

Sorry, ale to nie jest 20 zł., tylko grubo ponad 200 zł. Człowiek kupił zasilacz zasugerowany Waszym doradztwem, bo myślał, że rzeczywiście macie rację, a tu klops. Później już nikt nie pofatygował się pomóc. Wszyscy, którzy doradzali nowy zasilacz schowali głowę w piasek. No bo przecież wymiana zasilacza, która według Was jest lekarstwem na wszystko nie poskutkowała ! "Bo gdzieś tam na forum przeczytałem i teraz wiem, że zawsze trzeba najpierw wymienić zasilacz, bo mi w Gadu-Gadu pokazuje się komunikat błędu".

Człowiek czekał od listopada, aż ktoś znów mu pomoże.

Jeżeli nie masz pojęcia o czym piszesz, to się nie wypowiadaj. To dział techniczny, a nie słit brokacik. Tu nie ma miejsca na błędy i omyłki, tym bardziej w kwestii kupowania zasilacza czy czego innego. Ktoś na to wydaje grube pieniądze w nadziei, że mieliście rację. To, że Tobie czy Tobie pomogła wymiana zasilacza nie znaczy, że każdemu na każdy problem pomoże. Od tego jest wnikliwa diagnoza, ale o tym już napisałem.

VipekBoK pisze:Dowiedziałem się że moja płyta główna obsługuje Rev.1.0 a ja posiadam procesor Athlon 64 X2 6000+ Brisbane który działa na innej rewizji czy to może być problemem ?

VipekBoK, pełne wsparcie procesora AMD Athlon 64 X2 6000+ dla Twojej płyty głównej (rewizja 1.0) dawał BIOS w wersji F1 (17.07.2007).
Jest również rewizja 2.0 Twojego modelu płyty, ale według danych producenta obydwie rewizje wspierają Twój procesor.

Odczytaj z ekranu POST (zaraz po uruchomieniu komputera, tam gdzie testowane są urządzenia kontrolera SATA) wersję BIOS-u Twojej płyty głównej. Powinna być tam data BIOS-u, ewentualnie jego wersja.
Ekran POST możesz wstrzymać klawiszem Pause Break.

Najnowsza wersja BIOS-u dla Twojej płyty głównej to F9A (11.08.2009).

Być może aktualizacja BIOS-u płyty głównej pomoże.

VipekBoK

Użytkownik

Post01 kwie 2012, 23:55

Jak zrobić tą aktualizację ?

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2012, 01:08

zasilacz jak pisał seba
zbędna wymiana moim zdaniem
dla potwierdzenia tego powiem że używałem kiedyś zasilacz treacer czarna lista i spisywał się świetnie
ale wiadomo zawsze było ryzyko
masz teraz markowy to i lepiej
ale ok do tematu może powróćmy
bios moim zdaniem też nic nie pomoże
mam zamontowany procek w płycie i bios nie jest zgodny działa bez problemów
często producent zaleca wgranie biosu ale to zazwyczaj zbędne
błąd
STOP: 0x0000009C
"MACHINE_CHECK_EXCEPTION"

procesor wykrył i zgłosił nieodwracalny błąd sprzętu w systemie Windows XP.

teraz podstawowe pytanie nie podkręcałeś sprzętu nigdy czasem ?
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 kwie 2012, 02:02

janpas pisze:zasilacz jak pisał seba
zbędna wymiana moim zdaniem

Dzięki janpas. Od razu widać, kto zna się na rzeczy.

VipsekBok pisze:Jak zrobić tą aktualizację ?

Pobierz BIOS przeznaczony dla płyty głównej Gigabyte GA-M52L-S3 rev. 1.0 -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pobierz aplikację @BIOS, poprzez którą dokonasz aktualizacji BIOS-u -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Aktualizacja BIOS-u z poziomu systemu:

Rozpakuj pobrane wcześniej archiwum exe BIOS-u. Wewnątrz znajduje się plik M52LS3.F9a. To plik z BIOS-em.
Rozpakuj pobrane wcześniej archiwum exe z aplikacją @BIOS.
Wyłącz wszystkie programy działające w tyle: komunikatory, program antywirusowy, odtwarzacze itp.
Zainstaluj i uruchom aplikację @BIOS. Instalację rozpoczniesz klikając dwukrotnie na plik setup.
Z prawej strony okna programu kliknij na przycisk Update BIOS from file.
Wskaż plik M52LS3.F9a
Odpowiedz Yes. Teraz następuje aktualizacja. W tym czasie na nic nie klikaj, ekran może "zamarznąć".
Po pomyślnej aktualizacji otrzymasz pytanie czy uruchomić ponownie komputer. Zrób to.

Testuj działanie systemu.

Jeżeli będzie problem z uruchomieniem programu @BIOS lub pokaże się komunikat błędu, mówiący o tym, że Twoja płyta jest nieobsługiwana przejdź do drugiego sposobu aktualizacji BIOS-u:

Aktualizacja BIOS-u z poziomu narzędzia Q-Flash:

Skopiuj plik z BIOS-em, czyli M52LS3.F9a na pendrive'a.
Uruchom ponownie komputer z pendrivem podłączonym do USB.
Na ekranie powitalnym GIGABYTE naciśnij klawisz End, aby przejść do narzędzia Q-Flash.
Wybierz opcję Update BIOS from Drive.
Wybierz napęd HDD.
Wskaż plik z BIOS-em, czyli M52LS3.F9a.
Na zadane pytanie odpowiedz Yes.

Testuj działanie systemu.

VipekBoK

Użytkownik

Post02 kwie 2012, 23:19

janpas pisze:błąd
STOP: 0x0000009C
"MACHINE_CHECK_EXCEPTION"

procesor wykrył i zgłosił nieodwracalny błąd sprzętu w systemie Windows XP.

teraz podstawowe pytanie nie podkręcałeś sprzętu nigdy czasem ?

Nie pamiętam abym coś podkręcał , może nie umyślnie lub w serwisie coś pogrzebali.

-- 02 kwi 2012, 21:20 --

Zaktualizowałem już bios. Temperatury nie spadły. Sprawdzę jeszcze czy wyskoczą jakieś błędy i dam znać czy coś pomogło. Na innym forum napisali mi że mój procesor zamęczył płytę główną i że trzeba będzie ją wymienić. Na razie nie chciałbym znów wywalić pieniędzy w błoto tak jak z tym zasilaczem , choć teraz jestem pewniejszy że nie nawali zasilacz.

-- 02 kwi 2012, 23:12 --

Przetestowałem komputer i znów się wyłączył bez żadnego błędu ale troszkę dłużej działał.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 kwie 2012, 00:23

Pokaż jeszcze raz odczyt temperatur, ale tym razem z programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program -> Komputer -> Czujnik

Pokaż odczyt temperatur również z programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (najlepiej wrzuć screen)

Dodatkowo spisz temperatury z BIOS-u z działu PC Health Status, ewentualnie Hardware Monitor.

Zrób również w miarę dokładne zdjęcia Twojej płyty głównej, tak aby widoczny był chipset (zaznaczony strzałką na zdjęciu) i okolice procesora, głównie kondensatory koło procesora. Oczywiście nie odłączaj żadnych przewodów, nie wyciągaj żadnych podzespołów. Sfotografuj wszystko tak, jak jest.

Dotknij palcem radiatora chipsetu i oceń jego temperaturę. Parzy ? Utrzymasz palec przez 5 sekund ?
Sprawdź czy radiator solidnie przylega do chipsetu.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ile posiadasz kości pamięci RAM ?
Jeżeli więcej niż jedną wyjmij zbędne kości i pozostaw jedną. Testuj działanie systemu.
Jeżeli pokaże się BSOD wyciągnij kość i włóż kolejną.
W ten sposób przetestuj każdą kość z osobna.

W temacie doradzono Ci zmianę pasty termoprzewodzącej na procesorze. Napisałeś, że zmieniłeś ją.
Jaką nałożyłeś pastę i w jaki sposób to zrobiłeś ? Przeczyściłeś dokładnie procesor i radiator procesora po poprzedniej paście ?

VipekBoK

Użytkownik

Post06 kwie 2012, 08:31

Pokaż jeszcze raz odczyt temperatur, ale tym razem z programu Aida64.
Otwórz program -> Komputer -> Czujnik

Pokaż odczyt temperatur również z programu SpeedFan (najlepiej wrzuć screen)

Speedfan: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Aida: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zdjęcia płyty:

Dotknij palcem radiatora chipsetu i oceń jego temperaturę. Parzy ? Utrzymasz palec przez 5 sekund ?
Sprawdź czy radiator solidnie przylega do chipsetu.

Parzy ale da rade utrzymać palec. Przylega solidnie.

Ile posiadasz kości pamięci RAM ?
Jeżeli więcej niż jedną wyjmij zbędne kości i pozostaw jedną. Testuj działanie systemu.
Jeżeli pokaże się BSOD wyciągnij kość i włóż kolejną.
W ten sposób przetestuj każdą kość z osobna.

Sprawdziłem oby dwie. Nie było BSOD-a tylko komputer się wyłączał.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 kwie 2012, 12:14

Zauważyłem, że zarówno Aida64, jak i SpeedFan na linii +5V wskazuje napięcie 5,59V, a to wykracza znacznie pozna normę ATX.
Być może to błędny odczyt czujnika, a być może prawidłowy ale mamy już tak małe pole manewru przy Twoim problemie, że będziesz musiał to sprawdzić.

Pożycz od kogoś, ostatecznie zakup miernik elektroniczny (multimetr), aby zmierzyć napięcia zasilacza.
Napięcia zmierz najpierw gdy komputer nie jest obciążony, ale bardzo ważny jest pomiar pod dużym obciążeniem komputera.
Jest to bardzo ważne, aby sprawdzić jak bardzo napięcia odbiegają od się w tych dwóch trybach i czy oczywiście nie przekraczają granic normy ATX.
Zmierz napięcia na linii +3,3V, +5V, +12V.
Kupiłeś zasilacz, który Ci tutaj polecono. Jaki to zasilacz ? (producent, model)

Jeżeli nie posiadasz miernika, a będziesz chciał kupić, to ceny tych standardowych (nieprofesjonalnych) w sklepach, to mniej więcej 20 zł. (na Allegro dużo taniej). Jeżeli chciałbyś jakiś lepszy, to jedynie na Allegro (polecam markę Uni-T), ponieważ są dużo tańsze niż w sklepach.
Prędzej czy później miernik taki na pewno przyda Ci się w domu, nie tylko do komputera.

Na zdjęciach nic nie zauważyłem.

VipekBoK

Użytkownik

Post07 kwie 2012, 15:15

Zasilacz to OCZ StealthXStream2 700W i napięcie 5,59V - 5,60V było także na starym zasilaczu przed wymianą na nowy. Więc nie możliwe żeby to była wina nowego zasilacza. Myślę , że problem może być w którym z gniazd na 5V. Ale nie wiem które z nich to 5V.

Jaką nałożyłeś pastę i w jaki sposób to zrobiłeś ? Przeczyściłeś dokładnie procesor i radiator procesora po poprzedniej paście ?

Pasta to ARCTIC SILVER 5, została rozłożona po całości procesora. Tak zostały dokładnie oczyszczone.

-- 07 kwi 2012, 15:15 --

Zauważyłem kilka skoków napięcia +5V z 5,59V na 5,56V.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 kwie 2012, 17:01

Sprawdź w BIOS-ie odczyt napięć w sekcji PC Health Stastus, ewentualnie Hardware Monitor.
Ja jednak nadal będę zalecał, abyś sprawił sobie miernik elektroniczny.

Wrócę jeszcze do karty graficznej.

seba86mu pisze:Obrazek

VipekBoK pisze:A jednak były podłączone ,nawet nie wiedziałem że to kable zasilające.

Podłączone masz obydwa przewody zasilające PCI-E 6-PIN ?

Do gniazda ATX12V 24-PIN na płycie głównej podłączoną masz wtyczkę 24-PIN (20-PIN + 4-PIN) ? (nie widać tego na zdjęciach)

VipekBoK pisze:Zrobiłem także testy grafiki furmarkiem , żadnych błędów prócz tego że karta rozgrzała się do 95*C.

Do jakich obecnie temperatur grzeje się karta graficzna ? Czy nadal osiąga ponad 85'C ?
Zaobserwuj jak zachowuje się wentylator karty, gdy jej temperatura przekroczy 70'C. Czy jego prędkość obrotowa zwiększa się ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”