Komputer po czysczeniu - problem z RAMem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2014, 00:19

A daj fotkę tego bolca obydwu stron płyty głównej.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

nezquick

Użytkownik

Post06 mar 2014, 20:29

z jednej strony zobaczylbys sam plastik, z drugiej strony kompa byloby widac sam metal obudowy, zeby pokazac jak ten bolec jest zlamany musialbym znow wyciagnac caly radiator a niestety teraz nie bardzo mam czas, ale postaram sie to zrobic jak tylko wroce

ewentualnie moge to opisac korzystajac ze zdjecia znalezionego w necie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników radiator tego typu, biala czesc na dole bolca przytrzymujaca/przyciskajaca go do plyty glownej - poszla tzn nie cala biala czesc, sam haczyk, ktory zreszta na innym bolcu zauwazylem ze strasznie latwo sie odgina na szczescie go wyratowalem

pozniej wyedytuje posta z wlasnymi zdjeciami

EDIT: sporo godzin pozniej, fotki chyba juz nie beda potrzebne, popytalem troche i dostalem od kumpla w prezencie sprawny radiator, i juz myslalem ze po wszystkim komputer chodzil normalnie z obiema kostkami RAM z dobra godzine poki nagle monitor wyswietlil mi komunikat w stylu "kabel zostal odlaczony" komputer tzn wiatraki itp sie jednak nie wylaczyly, czyli co jednak to grafika teraz sie przegrzewa??? zresetowalem go szybko i w biosie sprawdzilem temperatury CPU byly duzo nizsze czyli radiator jednak cos tam pomogl ale najwyrazniej niewystarczajaco

jestem w trakcie robienia memtesta, ostatnio w okolicach 30% padal komputer teraz juz dojechalo do 70, niedlugo edit z wynikami

EDIT2: no i po testach nie wiem czy sie cieszyc czy byc przerazony, obie kosci (z osobna w tym samym gniezdzie) przeszly test bez problemowo, 0 bledow po jednym pass'ie tak jak instrukcja mowila

czyli procesor juz sie 'az tak' nie przegrzewa - pomogl nowy radiator, i kosci tez sa w porzadku... racja? czyli jednak jestem przerazony bo nie stac mnie niestety na nowa grafike :s

EDIT3: wybaczcie tyle tych editow ale no troche niespokojny juz jestem, przypomnialo mi sie o tych napieciach w biosie jestem to pisze co widze:

VCORE voltage (ta jedna skacze troche pomiedzy tymi dwoma wynikami) [1.264] - [1.272]
3.3V voltage [3.200V]
5V voltage [5.145V]
12V voltage [12.091V]

-- 06 mar 2014, 20:29 --

duzo edytowalem a dawno nie dalem nowego posta to moze taki maly bump, bo od kiedy zamontowalem ten nowy radiator i zrobilem tego memtesta to sie wrecz boje cokolwiek z kompem robic bez jakiejs rady dlatego takie male przypomnienie ze problem nadal istnieje...

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2014, 20:38

skoro test pamięci jest ok, temperatury już chyba również z tego co zrozumiałem to może ten zasilacz, mimo ze napięcia wygladają ok , nie masz mozliwosci sprawdzenia na innym jak będzie wyglądała sytuacja? pożyczenia od kogos?

nezquick

Użytkownik

Post07 mar 2014, 12:02

no wlasnie nie bardzo mam jak co przetestowac u kogokolwiek ze znajomych, takich bardziej zyczliwych mam tylko paru a ci wszyscy maja laptopy, do laptopa raczej nie wcisne ani graficznej ani zasilacza w druga strone raczej tez nie pojdzie :/ moze sprawdze jeszcze raz wszystkie kable od zasilania? no a jak nie... to nie wiem, zostaje serwis ktorego tak bardzo chcialem uniknac bo te w poblizu raczej malo zaufane sa, oddaja 'naprawiony' komputer ktory w przeciagu najpozniej miesiaca jest znow do naprawy

-- 07 mar 2014, 11:39 --

okej, troche nowych informacji chociaz nie wiem czy pomoga, znalazlem w necie jak ustawic komputer zeby nie wylaczal sie zaraz po BSOD wlozylem pojedyncza karte ram i szybko to poprzestawialem w windowsie, potem wylaczyc z pradu wsadzic druga odpalic, no i po paru sekundach odpalonego windowsa zobaczylem BSOD wiec wypisze co tam widze ciekawszego

[blablabla]
MEMORY_MANAGEMENT
[blablabla]
informacje techniczne:
stop: 0x0000001A (0x00041284, 0x10037001, 0x000002FA, 0xC0883000
[blablabla]

poszukalem tez znowu watkow z podobnymi problemami do moich, niektorzy wspominaja o tym ze z zewnatrz nic nie widac po czyszczeniu roznymi sposobami (jak u mnie) a komputer sie zawiesza/wylacza, co prawda nie ma nic o tym ze komputer chodzi bez jednej kosci RAM ale mowia o dyskach twardych, a przyznam, ja mam jeden (w komputerze podlaczone sa dwa) ktory moglby sprawiac problemy, stary dysk jeszcze z poprzedniego kompa juz wtedy sprawial problemy, pamietam ze jesli kabel sata nie byl podlaczony pod odpowiednim katem to komputer wogole go nie chwytal, kto wie, moze to wlasnie w tym problem, pogmeram troche w tym czekajac na jakies dalsze rady

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2014, 12:03

To by wskazywalo jednak na pamięc ram. No dobra a gdy masz wsadzoną jedną kostke ram to jest wszystko ok?

nezquick

Użytkownik

Post07 mar 2014, 14:55

wlasciwie to juz troche ze strachu dawno nie probowalem, tyle co dzis doslownie na minute-dwie zeby ustawienia windowsa przestawic i go zaraz potem wylaczyc normalnie start>zamknij ale jakies pare dni temu odpalilem go z jedna koscia i tak jak mowilem chodzil powoli ale odpalil firefoxa+youtube, winampa, steam+loadout bez problemu z tym ze gra ladowala sie z dobre pol godziny wylaczylem steam, winampa tez i spedzilem przynajmniej ze 3 godziny na youtube, chodzil spokojnie a z dwiema... no to nawet jak menedzer zadan chce odpalic to potrafi pasc ale zazwyczaj to pierwsze co proboje to firefox, wczoraj nawet juz bylem w trakcie pisania "dzieki za pomoc" po tym jak ten radiator wymienilem i juz mialem kliknac 'wyslij' ale sie wylaczyl

nie wiem czy to wazne czy nie ale staram sie juz jak najwiecej informacji udzielic

pierwszy dzien po tym czyszczeniu, chodzil NORMALNIE dopiero na drugi dzien pojawil sie problem, wylaczylem komputer poszedlem spac a nastepnego dnia kiedy probowalem go wlaczyc to najpierw sie zawieszal a potem nawet POST'a nie chcial przejsc

aktualnie komputer jest wlaczony, wszystko chodzi poprawnie, z tym ze nic jeszcze nie uruchomilem, tak jak odpalil sie pulpit tak zostal... moj tok myslenia: "moze potrzebuje porzadnej rozgrzewki po takim czyszczeniu" sie tu lapie juz byle za co, za okolo godzine sproboje odpalic na nim firefoxa znow i zobaczymy ile pozyje

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2014, 15:13

skoro bez obciązenia śmiga to moze faktycznie dalej cos z tymi temperaturami, odpal teraz hwmonitor i daj screen, następnie odpal podczas większego obciązenia tak po 30min hwmonitora i tez podaj.

nezquick

Użytkownik

Post07 mar 2014, 16:52

djkamil09061991 pisze:skoro bez obciązenia śmiga to moze faktycznie dalej cos z tymi temperaturami, odpal teraz hwmonitor i daj screen, następnie odpal podczas większego obciązenia tak po 30min hwmonitora i tez podaj.

w tym wlasnie problem ze zrobilbym to teraz (kiedy mimo dwoch kosci ram jakos na samym pulpicie zipie) ale nawet nie zdazylem wyszukac tego programu, nie wiem czy to cos da z jedna koscia z racji ze z jedna to dziala, ale dobra, teraz mam obiad najpozniej za godzine dorzuce tutaj te dwa screeny

to pierwszy Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników przypominam ze musze to robic z jedna koscia, probowalem z dwoma ale komputer odmawia posluszenstwa jak tylko proboje odpalic firefoxa sproboje w cos zagrac mimo niskiego ramu i dam znac z kolejnym screenem za 30 minut

-- 07 mar 2014, 16:51 --

dobra... dalem rade zrzucic tego jednego screena i troche pograc na emulatorze gba, stwierdzilem ze to moze byc za malo to sprobowalem odpalic steam zeby tam sprobowac cos ciezszego, komputer ladowal tego steama i ladowal az w koncu... wlasciwie to nawet nie wiem co sie stalo, czarny ekran i ciagly pisk z plyty glownej... w sumie taki jak kiedy zapomnialem podlaczyc grafiki do pradu.... czyli to jednak z graficzna cos? gwoli pewnosci: tak teraz juz padl nawet mimo tego ze ma tylko jedna kosc RAM zamontowana a teraz jestem spowrotem na laptopie

wybaczcie jezyk ale ja tu normalnie zaraz ocipieje

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2014, 17:19

hm.. jak widać procek ma oki temperature, grafika też ujdzie bo na niej i po 90 stopni czasem ludzie mają, tak wiec temperatury wydają sie ok. Moze kurde faktycznie ta zasilka, bo to jest tak namieszane ze ja już się pokręciłem :D

-- 07 mar 2014, 18:18 --

Nie wiem czy to robiłeś bo dużo było tu pisane ale resetowałeś bios baterią lub poprzez zworke?

nezquick

Użytkownik

Post07 mar 2014, 17:22

no to ladnie... kupowac nowy zasilacz tylko po to zeby sie okazalo ze to jednak co innego czy oddawac kompa do (za przeproszeniem) dupnego serwisu? bo ja tym bardziej juz nie wiem co moglbym sam zrobic :S a pozyczyc, albo wsadzic moj zasilacz do czyjegos kompa to raczej nie da rady niestety

-- 07 mar 2014, 17:22 --

co do biosu to tak, to bylo pierwsze co robilem kiedy komputer nie chcial sie wogole wlaczyc, chociaz szczerze powiem nie jestem pewien ktora to zworka bo widze trzy takie jakie byly w necie opisywane, probowalem znalezc odpowiedni podpis ale niestety nie widze tego

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2014, 17:25

Najlepiej jakbyś to ty pożyczył od kogoś zasilacz bo twoj jest niestety z czarnej listy :) to popytaj moze ktos ma miernik do napiec ;)

nezquick

Użytkownik

Post07 mar 2014, 17:28

pozyczyc tez nie da rady bo przeciez nie wezme baterii laptopowej xD no, ale o miernik napiec nie pytalem, zajrze tez do szafy, z tego co pamietam zadna z czesci starego kompa nie pasowalaby do tej plyty gl. ale moze chociaz zasilacz sie bedzie nadawal (choc z tego co pamietam to tez tracer)

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2014, 17:32

To popatrz ;D moze akurat na innej sztuce zasilacza bedzie inaczej bo zeby dwa zepsute byly mimo ze z czarnej listy to male prawdopodobienstwo :)

nezquick

Użytkownik

Post07 mar 2014, 17:54

no i odkopalem grata wyciagnalem z niego zasilacz, volty i hertze sie zgadzaly no to montuje, pierwsze co chce podlaczyc to main (to cos z wieloma pinami) okazuje sie ze ma o 4 mniej niz poprzedni xD ...no nic, odezwe sie jak znajde gdzies ten miernik albo oddam komputer do serwisu bo juz nie wiem co robic

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2014, 18:04

nezquick pisze:ze ma o 4 mniej niz poprzedni

a nie ma przypadkiem dopinanych tych 4? bo czasem byly odpinane ze tak ładnie sie je doczepiało :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”