Komputer po czysczeniu - problem z RAMem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
nezquick

Użytkownik

Post05 mar 2014, 17:53

Witam z jednej strony chce brzmiec jak najspokojniej a z drugiej zaczynam byc juz lekko poddenerwowany moim problemem wiec wybaczcie sposob w jaki pisze

problem w skrocie jest taki: komputer wyczyscilem, oryginalnie mial dwie kosci RAM, teraz po uruchomieniu jakiegokolwiek programu wyswietla BSOD i sie wylacza, jednak jesli wyciagne obojetnie ktora kosc RAM i zostawie go z jedna w obojetnie ktorym wtyku (sa cztery) to niby wszystko jest ok, nie wylacza sie po uruchomieniu nawet kilku programow naraz, w tym gier, z tym ze nie musze chyba tlumaczyc ze robi to duzo wolniej

dluzsza wersja czyli dokladnie co moglem namieszac:
dwa dni temu rozebralem komputer prawie ze na czesci pierwsze aby go porzadnie przeczyscic, po czyszczeniu podlaczylem wszystko spowrotem, dwa razy sprawdzilem czy wszystko dobrze styka, stykalo, komputer wlaczam i nic sie nie dzieje procz wirujacych wiatrakow

uzywajac laptopa matki wyszukalem mnostwo roznych sposobow na naprawienie problemu, reset biosa bateryjka lub zworka, pietnastokrotne sprawdzanie wszystkich podlaczen, podejrzewalem juz karte graficzna, raczej niemozliwe ze to ona bo TERAZ (z jedna koscia RAM) dziala, podejrzewalem plyte glowna, wg tego co pisza testy potwierdzily ze to NIE ona, podejrzewalem procesor, wyczytalem ze po sciagnieciu chlodzenia KONIECZNA jest wymiana pasty, wiec tak dzis zrobilem jednak jeszcze przed tym komputer udalo mi sie uruchomic z tym ze uzywajac tylko jednej kosci RAM, powtarzam: komputer oryginalnie chodzil z dwoma

jedyne czego NIE probowalem jeszcze to uzycia innych kosci, jednak nie widze w tym za duzo sensu z tej racji ze obie dzialaja, ale tylko osobno, a nie tak jak bylo: obie razem

nie mam pojecia co sie dzieje, komputer uzywany jest standardowo, do multimediow, gry muzyka internet filmy itp problem jest z grami, 1GB ramu to troche malo zeby pociagnac cokolwiek lepszego

dobra starczy chyba rozpisywania sie, a jesli o specyfikacje chodzi: czy wystarczalby pliczek z dxdiag?

pozdrawiam i prosze o pomoc

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 18:52

Z czystej ciekawości mógłbyś przetestować kazdą pamięc z osobna memtestem:
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm

Jeśli jedna i druga kostka przejdzie test prawidłowo to poszukamy gdzie indziej problemu.

nezquick

Użytkownik

Post05 mar 2014, 19:30

ok, zaraz plytke nagrywam, musze tylko wpierw naped podlaczyc spowrotem bo odlaczylem go myslac ze "kradnie prad" (tak az tak sie na tym nie znam :S) swoja droga, JESLI kazda kosc z osobna przejdze test to moze wtedy przetestowac obie naraz? dobry czy zly pomysl?

a przy okazji, w innym forum troche mi podpowiedzieli co do specyfikacji wiec zalaczam ctrl+C ctrl+V

a konfig, jak wspomnialem za duzo to ja sie nie znam wiec wypisuje co uznaje za wazne :s wiekszosc i tak z dxdiaga
zasilacz: Tracer-4life-hell fire silent
AC - 230V 4A 50Hz
Model: 4life/450 HF

procesor:Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz (2 CPU)

grafika: NVIDIA GeForce 8800 GTS memory: 320.0 MB

BIOS: BIOS Date: 12/30/08 21:37:26 Ver: 08.00.12 (byl kilkukrotnie resetowany w przeciagu ostatnich dwoch dni jesli to ma znaczenie)

(byc moze bez znaczenia)
OS:Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Dodatek Service Pack 3

kosci pamieci (mam jedna z nich wlasnie przed soba, druga jakos dziala w kompie wiec wypisze co widze)
GEIL
1GB PC2-6400
DDR2-800 CL=4-4-4-12
GX22GB6400UDC
VOLTAGE:2.1V

co jeszcze...
plyta glowna: (co udalo mi sie na niej samej zauwazyc)
ASUS P5B

pojecia nie mam co znaczy "CPU-Z" lub "GPU-Z"

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 19:59

nezquick pisze:Tracer-4life-hell fire silent

zasilacz z czarnej listy ;) sprawdz pojedynczo ram to da nam duzą jasnosc ;)

nezquick

Użytkownik

Post05 mar 2014, 20:11

no i test idzie, (aktualnie siedze na laptopie) nadal jednak zastanawiam sie czy duzo on tutaj pomoze jesli osobno kosci dzialaja sprawnie... zreszta nie znam sie, (mam nadzieje) niedlugo wyedytuje ten post z wynikami

EDIT: no i masz... ledwie wyslalem posta i komputer w okolicach 20% sie poprostu wylaczyl.... podejrzewam ze to zle pierwsza testowalem kosc ktora teraz siedziala nonstop i bylo wszystko ok

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 20:15

dziwne skoro nawet testu nie przechodzi, sprawdz na drugiej czy mniej wiecej w takim samym czasie sie wyłaćzy. A on przypadkiem sie nie grzeje? sprawdzaleś temperatury? nagle tez wyłączanie moze wskazywać na ten zasilacz z czarnej listy, masz moze miernik do sprawdzania napięc?

nezquick

Użytkownik

Post05 mar 2014, 20:20

miernik-raczej 'd***'
temperatury sprawdzalem aczkolwiek tylko w biosie, nie wydawaly sie jakies strasznie wysokie CPU w okolicach 40-50stopni
probowalem ta sama kosc jeszcze raz, tym razem doszlo do 30% i znow to samo, teraz druga pojdzie

nadal nie rozumiem tylko co takiego moglem naknocic podczas czyszczenia zeby doprowadzic komputer do takiego stanu...
Ostatnio zmieniony 05 mar 2014, 20:22 przez nezquick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 20:21

to daj znac jak wynik z tej drugiej, napiecia tez sprawdz w biosie chodz mogą być przekłamane dlatego pytałem o miernik oraz napisz jaki masz cpu dokładnie

nezquick

Użytkownik

Post05 mar 2014, 20:33

"jaki CPU dokladnie" nie bardzo wiem co wiecej moge o nim powiedziec niz to co juz powiedzialem :S napiecia w biosie... jasne sprawdze, zaraz wyedytuje post jak kolejny test sie skonczy

druga kosc: test zatrzymal sie przy 19% nie moglem nawet z niego wyjsc, wcisnalem przycisk reset na obudowie, komputer sie wylaczyl - wlaczylem go spowrotem, bylo slychac pik kilkam del aby wejsc do biosa, sprawdzic te nieszczesne napiecia, komputer wydal z siebie kolejne kilka pikniec i zobaczylem komunikat... ktory dokladnie to juz w przeciagu tych kilku sekund mi wylecial z glowy ale ostrzegal o przegrzewaniu sie CPU

wspomnialem juz chyba o tym ze zmienialem paste termoprzewodowa... byc moze to sknocilem? ale juz i przed tym komputer nie chcial dzialac z dwiema kosciami ram leb mnie juz od tego boli @_@

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 20:36

No bo dziwne zeby dwie kosci były uszkodzone, skoro test stopuje i sie resetuje to albo zasilacz albo temperatury, sprawdz czy dobrze wszystko działa, czy dobrze załozyłeś radiator itp

nezquick

Użytkownik

Post05 mar 2014, 20:41

djkamil09061991 pisze:No bo dziwne zeby dwie kosci były uszkodzone, skoro test stopuje i sie resetuje to albo zasilacz albo temperatury, sprawdz czy dobrze wszystko działa, czy dobrze załozyłeś radiator itp

dalem rade go znow wlaczyc i wszedlem do biosa, temperatura CPU wskazywala ponad 90stopni chcialem spisywac napiecia tez no ale widzac prawie ze dwa razy tyle temp spanikowalem i go wylaczylem

co do radiatora, przyznam, moze nie byc dobrze podlaczony... jeden z bolcow sie przylamal nie myslalem ze mialoby to az takie znaczenie, 3 powinny go dobrze przytrzymywac co nie? no... najwyrazniej jednak nie

dosyc tego mam juz na dzis, zreszta jutro musze wczesnie wstac, nawet bardzo wczesnie, wracam jutro najszybciej jak moge

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 20:44

nezquick pisze:ponad 90stopni

to dziwisz sie ze takie cos sie dzieje ;) jak max dla tego procka to chyba około 75 ;D ogarnij to i testy z pamięcia wtedy dadzą rade a tak procek osiaga max temp a ze ma czujnik to resetuje kompa.

nezquick

Użytkownik

Post05 mar 2014, 20:47

djkamil09061991 pisze:
nezquick pisze:ponad 90stopni

to dziwisz sie ze takie cos sie dzieje ;) jak max dla tego procka to chyba około 75 ;D ogarnij to i testy z pamięcia wtedy dadzą rade a tak procek osiaga max temp a ze ma czujnik to resetuje kompa.

dobra, chwilke jeszcze posiedze, wczesniej takich temperatur nie bylo! nawet z tym jednym padnietym bolcem w radiatorze, dopiero te testy doprowadzily do tego...

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 20:49

mówie ci ogarnij obudowe , wszystko poukładaj, wyjmij procka, sprawdz czy dobrze nałożyłeś paste, nie za dużo jej potem radiator zamontuj tak aby ładnie przylegał i sprawdz temperatury w spoczynku.

nezquick

Użytkownik

Post05 mar 2014, 21:19

ostatnie odkrycie na dzis, polozylem komputer na boku, temperatura wrocila do w miare stalego 59-60, potem przycisnalem radiator (umieszczajac palec na zlamanym bolcu) i temperatura zaczela gwaltownie spadac, puscilem i znow wzrosla do stalego 60

wniosek mego chlopskiego rozumu: radiator zle chlodzi procesor ktory jakos daje sobie rade z jedna koscia ramu ale z dwiema zaczyna sie przegrzewac(?)

teraz kolejne pytanie, czy jest jakis domowy (tani) sposob zeby taki bolec od intelowskiego chlodzenia naprawic?? czy to jest kompletna porazka z mojej strony i jedynym rozwiazaniem jest kupno nowego radiatora?

• Reklama

Wróć do „Problemy”