Monitor odmawia(-ł) posłuszeństwa.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post04 mar 2012, 16:06

Więc tak miałam bardzo poważny problem ze starszym monitorem- Samsung Sync Master 173 P plus- który był w komplecie z nowszym kompem. Zaczęło się od tego, że całkiem padał w czasie wylogowywania. Był ekran wylogowywania, potem pojawiało się czarne tło, czasem pojawiał się napis Digital\ Analog, a potem informacja, że monitor idzie w stan uśpienia. Słychać było, że komp pracuje, ale monitor kaput.

Szukałam winnego, więc wymieniłam przedłużacz i listwę na nowy sprzęt. Swoją drogą dobrze, że to zrobiłam, bo one obydwa były felerne.

Wpierw nie było żadnych zmian, monitor dalej padał. I cosik_ ktosik powiedział mi, abym podłączyła monitor (i komp) bezpośrednio do przedłużacza. Podłączyłam do niego sam monitor. No i była na początku poprawa... Mogłam się wylogować, mimo że trwało to trochę dłużej.

Myślałam, że już po kłopocie, ale znów spróbowałam się wylogować i totalna klapa- monitor znów padł. Wpierw go podłączyłam do listwy, potem znów do przedłużacza- brak zmian.

No i okazało się, że jest przebicie na monitorze. Wpierw było lekkie, prawie niewyczuwalne, jednak dziś mnie mocniej kopnęło, jak chciałam go włączyć- po tym jak padł w czasie wylogowywania.

Zdecydowałam się kupić przejściówkę DVI-D-Sub, którą polecił mi Łukasz i podłączyłam nowszy monitor od starszego kompa.

Niestety, także ten monitor dobrze nie działa i to od czasu, jak go kupiłam. Czasem pojawia się napis: brak sygnału, ale potem to ustrojstwo- Benq- się włącza. No i okazało się, że nie mogę się wylogować, bo monitor pada, zgłaszając brak sygnału.

Czasem jak go włączam, to pojawia się napis: non preset mode- jednak wszystkie ustawienia są zgodne- rozdzielczość ekranu i częstotliwość jego odświeżania.

Co mam zrobić, aby chociaż ten monitor- Benq- był w pełni sprawny? :mrgreen:

Uważam, że moje problemy ze starszym monitorem, to była sprawa czysto sprzętowa...

Ale czemu siada nowszy? Czy mam zresetować bios, po podłączeniu nowego sprzętu, czy to raczej nic nie da?

Proszę o pomoc, zupełnie nie znam się na sprzęcie komputerowym... :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 mar 2012, 16:31

stukot pisze:Ale czemu siada nowszy

Jeśli oba monitory nie działają na jednym i tym samym kompie, to ja bym jeszcze kierował się w stronę uszkodzenia wyjścia w grafice.

stukot pisze:Czy mam zresetować bios, po podłączeniu nowego sprzętu,

Podłączenie monitora nie ma wpływu na BIOS. Nie ma potrzeby resetowania.

stukot pisze:Co mam zrobić, aby chociaż ten monitor- Benq- był w pełni sprawny?

Jeśli jest popsuty, to naprawić. :D
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post04 mar 2012, 18:13

Więc tak, nowszy monitor od nowości informował mnie o braku sygnału, ale potem działał.

Może to jakaś wada sprzętowa. Lub taki już jego urok. :/

Aha, nie wiedzieć czemu, jak używam tego nowszego monitora, to czasami bledną kolory.

Częstotliwość odświeżania monitora mam ustawioną na 60 Hz- żadna inna nie jest możliwa, bo są ukryte te wszystkie szkodliwe... :think:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 mar 2012, 18:21

Czy obydwa monitory podłączasz tym samym kablem sygnałowym do karty graficznej?
Czy na karcie graficznej masz inne gniazdo, do którego mogłabyś podłączyć monitor?

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 mar 2012, 18:33

Jaka karta graficzna?
Masz laptopa? Jeśli tak to spróbuj podłączyć monitor do laptopa i zobacz jakie są efekty. J/w pisze greh, najprawdopodobniej uszkodzone jest gniazdo karty graficznej.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post05 mar 2012, 07:37

seba86mu, obydwa monitory są podłączane innym kablem. Jeżeli chodzi o nowszy, to do tego kompa muszę go podłączać przy pomocy przejściówki... Na razie ją kupiłam, bo to doradził mi Łukasz, jednak rzeczywiście ten kabel może być felerny... Bo od zawsze pojawiała się informacja, że jest brak sygnału.

Voluu, moja karta graficzna, na tym kompie to: NVIDIA GeForce 8800 GT. To stacjonarny, nie laptop.

Swoją drogą wcześniej założyłam temat poświęcony temu monitorowi i ponoć mam do niego złe sterowniki... :mrgreen:
sprzet-komputerowy/monitor-lcd-za-359-zlotych-t10145.html

Pomyśleć, że w ciągu dwóch lat nic nie zrobiłam z tym monitorem... :?

Ale to wynika z tego, że zupełnie nie znam się na sprzęcie komputerowym...

Aha, właśnie okazało się, że jest jedna opcjonalna aktualizacja dostępna dla tego monitora...

Nie instalować jej teraz? Wolałabym wrócić do starszego monitora, chyba że nie można już z nim nic zrobić...

EDIT:

Więc tak, podłączyłam monitor do innego wejścia. Wpierw kolory były nienaturalne, ale dokręciłam przejściówkę i było już z nimi wszystko okey.

Okazało się, że mój monitor ma kilka trybów pracy: standardowy, ekologiczny, gry, zdjęcia, filmu i sRGB. :mrgreen: Domyślnie jest ustawiony tryb standardowy... Może coś jest z nim nie tak? :mrgreen: I dlatego, jak włączam kompa, pojawia się napis: nonpreset mode?

Znów spróbowałam się wylogować i znów monitor padł. Więc wyłączyłam kompa, po ponownym uruchomieniu zrestartowałam go i znów był napis, że jest brak sygnału, ale w końcu monitor się włączył.

Może jest tak, że komp po prostu nie nadąża z włączeniem monitora? :mrgreen: Bo przecież on potem się włącza...

EDIT: od kiedy zmieniłam wejście, do którego podłączyłam monitor, tapety które ściągam, wczytują się błyskawicznie. Wcześniej to trwało wolniej niż z popsutym monitorem.

Czyli ten monitor w miarę dobrze działa, mimo że pada w czasie wylogowywania...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2012, 08:43

Eee... Nie wiem co szybsze wczytywanie tapet ma wspólnego z trybem pracy, gniazdem do którego jest podłączony, lub nawet z samym monitorem? ;) A to, że komp nie nadąża za monitorem... ;)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post05 mar 2012, 09:09

Greh, miałam na myśli to, że mój komp działa teraz szybciej i sprawniej...

A jeżeli chodzi o to, że podłączyłam monitor do innego wejścia, to jest poprawa, bo poprzednie mogło rzeczywiście być uszkodzone przez monitor z przebiciem... :mrgreen:

Swoją drogą jaki mam wybrać tryb pracy tego monitora: ekologiczny, gry, zdjęć, sGRB, filmów, itp?

Aha, czy warto kupić używany monitor do starszego kompa, a przy nowszym zostawić BENQ?

No bo pewne problemy z tym monitorem zapewne da się rozwiązać, jak mi pomożecie. :faja:
Ostatnio zmieniony 05 mar 2012, 09:13 przez stukot, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 mar 2012, 09:15

stukot pisze:Swoją drogą jaki mam wybrać tryb pracy tego monitora: ekologiczny, gry, zdjęć, sGRB, fimów, itp?

Jeśli grasz to tryb gry, jest oglądasz zdjęcia do tryb zdjęć, jeśli filmy do tryb filmów, jeśli tworzysz grafikę to sRGB(chyba), ekologiczny jeśli chcesz zaoszczędzić 10W na godzinę. Ja mam całe życie ustawiony tryb normalny - w LG - i jakoś znacząco rachunki nie podskoczyły :)

stukot pisze:Aha, czy warto kupić używany monitor do starszego kompa, a przy nowszym zostawić BENQ?

Wertowałem temat cztery razy, i w żadnym miejscu nie spotkałem modelu monitora oraz kart graficznych w oby dwu komputerach. Jeśli nie znasz modelu to podaj chociaż przekątną (monitora rzecz jasna).
Obrazek
Sounds Better

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post05 mar 2012, 09:34

Voluu, ustawiłam teraz tryb zdjęć i od razu kolory nabrały żywszej barwy. Tak samo jest z trybem filmu, a nawet gry.

Rzeczywiście, w czasie gier będę przechodzić na tryb gry.

Przy trybie Eco kolory bledną, ale nie wiem, czy rzeczywiście wtedy byłaby jakaś oszczędność i czy czas żywotności monitora by się zmienił... Bo ten tryb raczej ma zmniejszać zużycie energii.

Mam ten monitor od dwóch lat, a przedtem non stop używałam trybu standardowego i on czasem stwarzał problemy. A teraz przetestuję inne tryby pracy tego monitora.

-- 5 mar 2012, o 09:33 --

Ok. Nowszy monitor to: BENQ LED 18,5" G922HDAL, rzeczywiście tej informacji nie podałam w tym temacie.

A monitor, który się popsuł to: Samsung Sync Master 173 P plus.

Karta graficzna w tym kompie to: NVIDIA GeForce 8800 GT.

Eh, gdzieś na forum jest napisane, jaką mam kartę graficzną w starszym kompie... Potem poszukam tego tematu.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 mar 2012, 09:43

Okej, nie ma to już chyba znaczenia. Przy monitorze poniżej 20" powinna wyrobić każda karta graficzna.
Jeśli miałabyś monitor np. 22-26" to karta z 512MB pamięci mogłaby mieć problem z nadążaniem za wysoką rozdzielczością, np 1920x1080.
Obrazek
Sounds Better

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post09 mar 2012, 13:20

Voluu, zamierzam kupić monitor do nowszego komputera... Jaką powinien mieć optymalną rozdzielczość? :mrgreen:

Nie chcę kupować jakiegoś wypasionego bubla, ale funkcjonalny monitor... Który będzie działał bez zarzutu...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 13:51

stukot pisze:Jaką powinien mieć optymalną rozdzielczość?

Chyba o przekątną chodzi?
Nie potrzeba Ci chyba super 26" i więcej?
Max 19" wg mnie wystarczy, oczywiście to zależy od zasobności portfela.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post09 mar 2012, 15:48

Ile przeznaczasz kasy na monitor ?
Nie masz telewizora z MPEG-4, naziemnej TV cyfrowej, masz mało miejsca to może lepiej kupić
na raty monitor z TV:
sprzet-komputerowy/poszukuje-ladny-23-24-calowy-monitor-do-okolo-700zl-t17641.html?hilit=Jaki%20kupi%C4%87%20monitor
Polecam minimum oraz maksimum 24 cale ;)

Moja rozdzielczość ekranu na komputerze 1280x720:
Tak ustawiłem ponieważ mam słaby wzrok, kiedyś miałem 1024x768, pomimo tego że teraz mam większą
dużo lepiej widzę :D
Mogę mieć jeszcze większą 1920x1080:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post02 kwie 2012, 21:11

XMan, dzięki za linki...

Myślałam o zakupie jakiegoś monitora firmy Samsung, bo monitor ich firmy, dołączony do tego kompa, służył mi całe lata. A że się popsuł to normalne... Może i można go naprawić, ale miał bardzo duże przebicie.

Chciałabym kupić monitor z tunerem TV, naziemnej i cyfrowej, jednak nie wiem, czy to ma sens, bo prawie w ogóle nie oglądam telewizji. Zwłaszcza polskiej.

Pytałam się o rozdzielczość monitora, bo Voluu napisał, że moja karta graficzna bez problemu udźwignie monitor o przekątnej 19.

No i myślałam o zakupie monitora z wbudowanymi głośnikami i wejściem na słuchawki...

Aha, nie chcę zakładać nowego tematu, poświęconego temu, że chcę kupić nowy monitor, zwłaszcza że nie wiem, ile kasy przeznaczę na ten zakup...

Co do monitora firmy BENQ, to nadal jest na gwarancji... Czy na własną rękę mogę kombinować z kablami, aby jej nie stracić? Zupełnie się na tym nie znam. :mrgreen: Coś musi być nie tak z tym monitorem, bo od zawsze jak go włączam, pojawiał się napis: brak sygnału.

Co według Was mogło spowodować brak sygnału w moim monitorze? :mrgreen:

Ten problem jest\ był na obu kompach, jednak nie wiem, czy na kompie z XP monitor też padałby w czasie wylogowywania. Obstawiam jednak, że tak.

EDIT: ten monitor naprawdę wygląda ciekawie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 2 kwi 2012, o 21:11 --

Wbrew wszelkiej logice, w każdym razie jak dla mnie, okazało się, że to kiedy włączam monitor BENQG922HDAL ma jednak znaczenie... :o

Otóż po kolejnym restarcie kompa, ociągałam się z włączeniem monitora- on sam się nie włącza- i odczekałam aż został odtworzony dźwięk logowania.

Jak włączyłam monitor był już wczytany pulpit i okazało się, że mogę bez problemu się wylogować. A potem zalogować ponownie.

Czyli w przypadku tego monitora, im później się go włączy, tym lepiej... :mrgreen:

Jak widać zupełnie nie znam się na sprzęcie komputerowym... :oops:
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Problemy”