Nie da się uruchomić Windowsa

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
pasi17

Użytkownik

Post15 cze 2013, 10:07

Posiadam Windows 7 Ultimate 64bit. Wczoraj miałem taki problem, że po włączeniu komputera nie działała mi klawiatura ani myszka. W BIOSIE było wszystko dobrze ustawione, bo jak podłączyłem inny dysk i wgrałem na niego Windowsa to tam normalnie działało. Wyczytałem, że można przywrócić rejestr. Przywróciłem rejestr. Podłączyłem 2dyski. Ten co mi nie działa i ten drugi co wgrałem na niego Windowsa.

Skopiowałem pliki na tamtym dysku z:
C:\WIDNOWS\system32\config\regback
SAM
SECURITY
SOFTWARE
SYSTEM
i wkleiłem do: C:\WINDOWS\system32\config
Ale to nie pomogło.

Później z drugiego dysku, wszedłem na ten (1 dysk, na którym nie działa Windows) i zrobiłem sprawdzanie błędów dysku i defragmentacje, ale to też nie pomogło.
Później wyczytałem, że można naprawić system za pomocą System Recovery Tool. A więc, pobrałem Windows 7 64-bit Repair Disc i zacząłem naprawę. Po naprawie, system wcale się już nie włączał. Tylko był cały czas czarny ekran.
Odpaliłem drugi dysk i przeskanowałem ten pierwszy antywirusem Kaspersky. Bo myślałem, że tam były jakieś wirusy. Później wyczytałem, że można naprawić system wchodząc do wiersza poleceń, wyczytałem, że wystarczy wpisać:
bootrec /fixmbr a potem bootrec /fixboot. Ale to też nie pomogło.Więc próbowałem dalej. Zrobiłem Diagnostyke Pamięci Systemu Windows z tej płyty Repair Disc.
Też nic nie pomogło.

Teraz mam tak, że jak włączam Windowsa, to przez jakieś 5minut mam czarny ekran, a potem wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jeżeli włączę normalnie Windowsa to cały czas jest na ekranie Uruchamianie Systemu Windows i nic się nie dzieje, (czekałem godzinę i nic) a jak wybiorę "Launch Startup Repair" to coś tam naprawia, naprawia. A potem wyskakuje "startup repair cannot repair this computer automatically" Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Wszedłem na drugi dysk i wyciągnąłem z pierwszego dysku te "logi"

SrtTrail.txt
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

bcdinfo.txt

disklayout.txt

Nie posiadam konsoli odzyskiwania systemu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeżeli chce uruchomić w trybie awaryjnym to zatrzymuje się na tym: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A jeżeli jeszcze raz próbuję naprawić z płyty to wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Próbowałem też naprawić z wiersza poleceń komendą: sfc /scannow /offbootdir=d:\ /offwindir=d:\windows Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jak mogę to teraz naprawić? Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2013, 10:14

Powiem tak,nabroiłeś i to dosłownie, po takich zabawach nie wiem czy coś wstanie. Najpierw zrób jedno, użyj zwykłej płytki z windows 7, podczas startu nie bierz instalacji a naprawę, a tam przywracanie systemu. Wybierz punkt przywracania sprzed kilku dni, powinien być jakiś bo były wysyłane aktualizacje przez Microsoft.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
pasi17

Użytkownik

Post15 cze 2013, 10:26

Nie posiadam konsoli odzyskiwania systemu ;/ Niestety. A idzie jakoś "manulanie" wrzucić jakieś pliki do systemu? Lub "nadpisać" windowsa tak żeby wszystkie pliki pozostały nienaruszone?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2013, 10:50

Niezbyt, możesz pożyczyć płytę z identycznym windowsem jak ten co posiadasz. W zasadzie musi on być tylko taki sam co do wersji 32 lub 64 bit.
Hotfix

Awatar użytkownika
pasi17

Użytkownik

Post15 cze 2013, 11:05

Mam identyczny. Win 7 Ultimate 64bit i co teraz mam zrobić?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2013, 11:11

Uruchom z płyty, będzie takie okno
Obrazek
Tam będzie opcja Napraw na dole

A tam przywracanie systemu
Obrazek
Hotfix

Awatar użytkownika
pasi17

Użytkownik

Post15 cze 2013, 11:17

To wszystko już robiłem :) Wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2013, 11:29

To nie dobrze, bo poprzednio przywróciłeś kopię instalacyjną rejestru. Zrobiłeś kopię poprzednich danych swojego rejestru?
Hotfix

Awatar użytkownika
pasi17

Użytkownik

Post15 cze 2013, 11:34

Przez to nic nie przywracałem, ale wiem, że w tamtym folderze "C:\WIDNOWS\system32\config\regback " jest rejestr z dnia 04.06.2013.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2013, 12:40

Oki, a zrób w konsoli polecenie
chkdsk c: /R
Hotfix

Awatar użytkownika
pasi17

Użytkownik

Post15 cze 2013, 21:38

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 cze 2013, 00:24

Masz prawdopodobnie bad sektory na dysku. Podepnij dysk do innego komputera i podaj informacje z zakładki health z programu HD Tune.
Hotfix

Awatar użytkownika
pasi17

Użytkownik

Post16 cze 2013, 20:51

Dobrze, zrobię tak. Tylko dziwne bo jak ostatnio skanowałem HD Tune, jakoś 2tygodnie temu. To jak dałem pełne skanowanie, to wszystkie kratki były na zielono. Zobaczę, jak jest teraz. Zauważyłem, że na tamtym dysku utworzyła się partycja "System Reserved" i ona teraz robi jako "dysk C". Na niej są takie pliki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Folder Temp z tej partycji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a może to właśnie ta partycja blokuje uruchomienie windowsa? Może ją tak usunąć?

Przeskanowałem i w pierwszych sekundach skanowania wyskoczył czerwony kwadracik. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Udało się uruchomić kompa. Kliknąłem F8 czekałem 10minut, wyskoczyły te opcje. Właczyłem tryb awaryjny i po 1,5h włączył się komp, ale nie w trybie awaryjnym tylko normalnie. Co robić? Skanować combofixem?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 cze 2013, 21:00

To nie wina wirusów raczej tylko tego dysku. Zobacz Victorią ten dysk. Tu jest też o tym programie

Kod: Zaznacz cały

http://traxter-online.net/mhdd-victoria-diagnostyka-hdd/
Hotfix

Awatar użytkownika
pasi17

Użytkownik

Post16 cze 2013, 23:20

Znam ten program :) Można nim usuwać Bad Sektory z dysku. Tylko wiesz, ja się teraz boję kompa wyłączyć. Może najpierw sobie wszystko przerzucę gdzieś na wszelki wypadek. Zrobię formata i wtedy dopiero zrobię Victorią. Czyli do tygodnia mi to zajmie, bo tak do tygodnia będę miał drugi komputer.

Przeskanowałem komputer Advance System Care i Combofixem. Windows się już normalnie uruchamia. Więc to chyba nie wina tego Bad Sektora.

• Reklama

Wróć do „Problemy”