Nie działają tylko dźwięki systemowe.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 kwie 2014, 14:44

Po zainstalowaniu aktualizacji do AIMP, zniknęły mi dźwięki systemowe. Próbowałam przywrócić system, jednak wówczas mi się to nie udało, bo ponoć przeszkodził w tym antywirus. Próbowałam wprowadzić jakąś modyfikację w rejestrze, jednak to tylko pogorszyło sprawę. Zastosowałam się do tego:

Kod: Zaznacz cały

http://peb.pl/windows-xp/765974-schemat-d-wiekowy-w-windows-xp-2.html
, nie czytając uważnie, jakiego problemu dotyczył. Na szczęście przywróciłam system i udało się naprawić to, co sknociłam...

Podaję specyfikację mojego komputera:

Płyta główna: Asus P5B (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN).
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 630 (2048 MB).
Kodeki: K-Lite Mega Codec Pack i dodatkowo: Xvid (ale one nie powodują żadnych problemów, jedna gra ich wymagała).

W zasadzie jestem uzależniona od dźwięków systemowych, w sensie nie mogę się bez nich obejść.

Inne dźwięki- np. na stronach internetowych, dźwięki takich programów jak Comodo Firewall, Internet Download Accelerator, oraz w grach, np. Catch Me, działają... Kiedyś one także nie działały i wówczas pomogła instalacja K-Lite Mega Codec Pack, który coś tam naprawił.

Teraz sytuacja jest inna, bo działają wszystkie dźwięki, oprócz systemowych.

Jak to naprawić?
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 kwie 2014, 15:14

Sprawdź w ustawieniach:
Start --> Panel sterowania --> Dźwięk --> zakładka Dźwięki --> Domyślne na Windows - Zastosuj - OK.
C:\Windows\Media\ czy masz dźwięki i ich nie "wcięło" :?:
Jeżeli nie ma to prześlę w Zip-ie, wypakujesz do Nowego folderu i wkleisz w ten folder Media ;)

Kodeki: K-Lite Mega Codec Pack i dodatkowo: Xvid (ale one nie powodują żadnych problemów, jedna gra ich wymagała).

Nie powinny powodować problemów tylko jaki system oraz bit :?:

Pozdrawiam.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 kwie 2014, 21:53

Więc tak, mam system Windows 7 64-bit.

Mam właściwe ustawienia, w zakładce dźwięki, już wcześniej je zmieniałam i to nic nie dało.

W folderze Windows/Media znajdują się dźwięki.

Czy to dobrze, że te pliki dźwiękowe, wav, są skojarzone z innym programem, niż systemowy? W sensie skojarzone były z Clementaine, po odinstalowaniu Opery 12 i skojarzyłam je z SMPlayer.

Nie wiem czy przedtem zmieniałam skojarzenia tych plików.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 kwie 2014, 15:26

Czy to dobrze, że te pliki dźwiękowe, wav, są skojarzone z innym programem, niż systemowy? W sensie skojarzone były z Clementaine, po odinstalowaniu Opery 12 i skojarzyłam je z SMPlayer.

Nie powinny przejmować dźwięków systemowych.
Pierwszego odtwarzacza nigdy nie sprawdzałem, drugi tak ale dawno temu.
Proponuję odinstalować pierwszy i przeczyścić komputer chociaż CCleanerem.
Jeżeli nie pomoże to sprawdź odinstalowanie drugiego i również czyszczenie CCleanerem.

Możesz jeszcze wrzucić screeny z:
1. Menedżer urządzeń.
2. Programy i funkcje (wszystko).

Edit:

Więc tak, mam system Windows 7 64-bit.

Kodeki: K-Lite Mega Codec Pack

Te kodeki nie są na system 64 bit. :(
Na ten system są kodeki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post23 kwie 2014, 21:44

XMan, mylisz się, kodeki K-Lite Mega Pack są bardziej rozbudowane i raczej są na system 32- i 64-bitowy. Działają u mnie bez zarzutu, od samego początku. Nie będę instalować ograniczonej wersji Basic, która niby jest na system 64-bit, a ponadto nie jest od dawna aktualizowana. Zresztą zdaje się, że teraz w jednej instalce są kodeki na systemy 32- i 64-bit.

XMan, odinstalowanie SMPlayer nie ma najmniejszego sensu. Aby naprawić skojarzenia plików, wystarczy dostosować się do tego: http://www.hotfix.pl/fixy-skojarzen-pli ... n--a10.htm. Szkopuł w tym, że nie mogę poprawnie dodać właściwego wpisu do rejestru, z powodu rzekomego błędu przy dostępie do rejestru. Odpalałam regedit, także jako administrator i próbowałam zaimportować tamten wpis, jednak mi się to nie udało. Nawet w trybie awaryjnym. :(

Jeżeli chodzi o podawanie zrzutów z Programy i funkcje, to nie widzę sensu. Poza tym mam masę programów i gier, o czym zresztą sam wiesz. Zresztą swego czasu, w tym temacie: bezpieczenstwo/prosze-o-analize-loga-frst-t28589.html#p160668 podałam tamte zrzuty, raczej niepotrzebnie. W między czasie część programów i gier odinstalowałam i doszły nowe, ale nie mają związku z tym problemem.

Myślałam, że naprawa skojarzeń plików coś da, jednak mi się nie udało zaimportować tamtego wpisu do rejestru.

Zresztą dźwięki systemowe się popsuły po zaktualizowaniu AIMP. Nawet go nie przetestowałam... Nie wiem, czy jest sens teraz go wyrzucać.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2014, 09:12

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post24 kwie 2014, 14:05

Cosik_ktosik, wydaje mi się, że powyższa porada nic mi nie da... Trzeba by było jakoś zaimportować tamten wpis do rejestru... Mógłbyś mi pomóc? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 kwie 2014, 14:35

Zresztą dźwięki systemowe się popsuły po zaktualizowaniu AIMP. Nawet go nie przetestowałam... Nie wiem, czy jest sens teraz go wyrzucać.

Dawno go nie mam ponieważ wystarcza mi obecnie Winamp Lite, WMP oraz Screamer Radio.
Skoro twierdzisz że problem się pojawił po instalacji/aktualizacji AIMP-a to chyba warto wcześniej go odinstalować
i przeczyścić komputer, uruchomić ponownie zamiast mieszać w rejestrze ?

Sprawdzałaś gruntowny scandisk :

Obrazek

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C -> Właściwości -> Narzędzia -> Sprawdzanie błędów -> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie -> Rozpocznij -> Tak.
Restart komputera - czekaj...

Po odinstalowaniu AIMP- a nóż może pomoże ;)
Później możesz sprawdzić najnowszą wersję tego odtwarzacza bez aktualizacji a jeżeli problem
ponownie się pojawi to odinstaluj i zainstaluj poprzednią...
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post24 kwie 2014, 14:47

Ok, odinstaluję AIMP, wcześniej z nim skojarzę pliki WAV, a potem w rejestrze posprzątam używając Ccleaner.

Może to coś da...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 kwie 2014, 14:59

Ok, odinstaluję AIMP, wcześniej z nim skojarzę pliki WAV

Lepiej nie kojarz jak masz problemy z tymi plikami.
a potem w rejestrze posprzątam używając Ccleaner.

Nie masz jeszcze dodatkowo innego np. Eusing Free Registry Cleaner ?
Po odinstalowaniu AIMP-a, czyszczeniu CCleanerem jeszcze wykazywał u mnie dużo błędów i dużo naprawiał.
Po odinstalowaniu wykonaj gruntowny scandisk i sprawdź.
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post25 kwie 2014, 00:00

Z AIMP skojarzyłam pliki wav, potem go odinstalowałam i one znów domyślnie są otwierane przez Windows Media Player.

Przeczyściłam rejestr Eusing Free Registry Cleaner, a potem wszystkimi innymi programami tego typu, nie naraz oczywiście, najwięcej błędów usunął Reg Organizer. W każdym razie, jak jakiś soft wykrywał dużo błędów, to wpierw tworzyłam punkt przywracania systemu, a potem restartowałam kompa. Na końcu przeskanowałam rejestr używając Advanced System Care Pro, potem go zdefragmentowałam, używając Reg Organizer.

Wcześniej zrobiłam scandisk, ale on chyba nie wykrył poważnych błędów i nic nie naprawił.

Nadal nie działają dźwięki systemowe.

Przy okazji zdefragmentowałam dysk twardy, używając IObit Smart Defrag, oraz dwóch innych programów.

Czy jest sens znów zainstalować AIMP? Skoro jego odinstalowanie i późniejsze gruntowne czyszczenie w rejestrze nic nie dało?

Chciałabym jednak go wypróbować...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post25 kwie 2014, 10:29

Może głupie pytanie, ale czy nie są one wyciszone w mikserze lub w ustawieniach karty dźwiękowej?

Czy w Panelu sterowania w zakładce Dźwięk -> Dźwięki są widoczne tę dźwięki oraz czy je można odtworzyć?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post25 kwie 2014, 16:00

jw i jeszcze:

XMan, mylisz się, kodeki K-Lite Mega Pack są bardziej rozbudowane i raczej są na system 32- i 64-bitowy. Działają u mnie bez zarzutu, od samego początku. Nie będę instalować ograniczonej wersji Basic, która niby jest na system 64-bit, a ponadto nie jest od dawna aktualizowana. Zresztą zdaje się, że teraz w jednej instalce są kodeki na systemy 32- i 64-bit.

Tak ale tylko najnowsze wersje K-Lite Mega Pack.
Nie wiadomo czy są już dopracowane i może warto sprawdzić zamiast nich Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
W folderze Windows/Media znajdują się dźwięki.

W tym folderze jest dużo i inaczej niż na Windows XP.
Zobacz czy czegoś nie brakuje, powinno być to samo co na moim Windows 7 32 bit:

Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post25 kwie 2014, 22:24

Lena, jesteś wielka. :) Twoje pytanie nie było głupie...

Kliknęłam na urządzenia do odtwarzania i okazało się, że coś mi wyciszyło dźwięki systemowe. :o

XMan, mam właściwe kodeki i wszystko dobrze działa.

Mam wszystkie dźwięki... Cieszę się, że znowu działają...

XMan, Lena, bardzo dziękuję Wam za pomoc.

Teraz jak znów przestaną mi działać dźwięki, to sprawdzę czy znów ich nie wyciszyło. :)

Edit: znów zainstalowałam AIMP i tym razem nie wyciszyło mi dźwięków systemowych.
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Problemy”