Witam, jestem nowy na forum, mam problem z instalacją Windowsa XP SP3 32 bit na laptopie HP 620. Laptop jest nowy, zakupiłem bez systemu instalacyjnego, ponieważ mam Windowsa. Niestety podczas bootowania nie włącza się instalator Windowsa, w BIOSie pierwsze bootowanie jest z CD, po wybraniu CD z listy z F9 jest to samo. Przechodzi tylko do napisu:
Non-System disk or disk error
replace and strike any key when ready
Z bootowalnego pendrive zrobionego programem WinToFlash sytuacja o dziwo jest deko inna a mianowicie po wybraniu USB-HDD komputer przechodzi do następnej strony, lecz jest tylko czarny monitor i migający kurson (pewnie do końca świata). Chyba coś blokuje instalator. Problem rozwiązuje się gdy włożę do napędu Recovery DIsc z Linuxem. Niestety ten system mnie nie satysfakcjonuje i chcę zainstalowac XP, proszę bardzo o rady, pozdrawiam.
Problem instalacja XP SP3 na HP 620
- XMan
-
Witam, 2. i 3. punkt sprawdzałem oczywiście, na stacjonarnym niegdy nie miałem problemów z instalacją, tylko na lapku dzieją się cuda. 1. punktu nie sprawdzałem bo tak naprawdę nie wiem co mam nim zrobic- dograc stery? Ale chyba instalacja powinna zacząc się bez różnicy na instalator? Bo u mnie to po prostu instalator się nie włącza.
- XMan
Sprawdź :
Ustawienie w BIOS-ie HDD Translation Mode na LBA-assisted.
/ jeżeli masz /.
Później musisz zaakceptować F10.
1. Przy uruchomieniu komputera wchodzisz do biosu F10.
2. Wybierasz System Configuration --> Device Configuration.
3. Ustawiasz SATA Native Mode na Disabled i akceptujesz F10.
4. Zachowujesz ustawienia biosu File - -> Save Changes Ang Exit.
5. Przy ponownym uruchomieniu komputera wciskasz F9 i wybierasz CD.
Ustawienie w BIOS-ie HDD Translation Mode na LBA-assisted.
/ jeżeli masz /.
Później musisz zaakceptować F10.
1. Przy uruchomieniu komputera wchodzisz do biosu F10.
2. Wybierasz System Configuration --> Device Configuration.
3. Ustawiasz SATA Native Mode na Disabled i akceptujesz F10.
4. Zachowujesz ustawienia biosu File - -> Save Changes Ang Exit.
5. Przy ponownym uruchomieniu komputera wciskasz F9 i wybierasz CD.
-
Dzięki za szybką odpowiedź, niestety w HP BIOS jest lekko okrojony i nie mam tej funkcji, jedynie powiązanie z HDD to Sata Device Mode AHCI lub IDE.
Więc bez różnicy który tryb wybiorę sytuacja się powtarza. Czy może trzeba dodac przez nLite stery do chipsetu?
Tylko z drugiej strony stery są potrzebne podczas instalacji, a mi się nawet nie chce uruchomic ten nieszczęsny instalator.
Więc bez różnicy który tryb wybiorę sytuacja się powtarza. Czy może trzeba dodac przez nLite stery do chipsetu?
Tylko z drugiej strony stery są potrzebne podczas instalacji, a mi się nawet nie chce uruchomic ten nieszczęsny instalator.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2010, 15:13 przez demon250891, łącznie zmieniany 1 raz.
- XMan
Czy może trzeba dodac przez nLite stery do chipsetu?
- proponuję jeszcze dodać stery do dysku i sprawdzić.
Koszt 1 zł. i trochę czasu

-
Spoko, zaraz się biorę za to - po wgraniu sterów można instalowac przez pendrive? Bo wiele się nie rozpisując nie mam możliwości załatwienia plyty tu gdzie się znajduję?
- XMan
Można ale nigdy tego nie robiłem.
Może tak Jak stworzyć bootowalny pendrive z WinPE
Jak źle podałem to koledzy poprawią
Może tak Jak stworzyć bootowalny pendrive z WinPE

Jak źle podałem to koledzy poprawią

-
W tym poradniku jest Windows Vista a ja instaluję XP ale robiłem to tym samym programem przy wcześniejszych próbach.
- XMan
Może tutaj coś znajdziesz :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nigdy tego nie robiłem ponieważ zawsze miałem stacjonarne blaszaki i nie było takich problemów.
Wiem że na laptopach są większe problemy, nie chcę żadnego lapka za darmo - naprawiałem już ich trochę.
- nie czytałeś dokładnie p/w poradnika
Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP.
+ inne linki/poradniki.
Klikasz na niebieski kolor i czytasz...
Nigdy tego nie robiłem ponieważ zawsze miałem stacjonarne blaszaki i nie było takich problemów.
Wiem że na laptopach są większe problemy, nie chcę żadnego lapka za darmo - naprawiałem już ich trochę.
W tym poradniku jest Windows Vista a ja instaluję XP
- nie czytałeś dokładnie p/w poradnika

Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP.
+ inne linki/poradniki.
Klikasz na niebieski kolor i czytasz...
-
No nie rozumiem, wcześniej już korzystałem z tych poradników. Robiłem już bootowalny pendrive właśnie dzięki tym poradnikom.
- XMan
Masz problem z pendrive to sprawdź za pomocą płytki CD.
Nie dzisiaj to jutro.
Nie wierzę żeby Ciebie nie było stać na 1 zł. i że nie masz możliwości kupienia płytki
/ mam dużo większe problemy /.
Nie dzisiaj to jutro.
Nie wierzę żeby Ciebie nie było stać na 1 zł. i że nie masz możliwości kupienia płytki

/ mam dużo większe problemy /.
-
Oczywiście da radę, tylko w domyśle chodziło mi o to że dziś nie da rady a na czasie mi dośc zależy.
No i dodałem sterowniki poprzez nLite, zgrałem na pena za pomocą WinToFlash i nadal to samo, nic więcej się nie dzieje.
Mam pewne wątpliwości co do tego czy dobrze dograłem te sterowniki
- ściągnąłem Sterownik - Chipset, wypakowałem go do folderu, uruchomiłem nLite. Dodaje on tylko sterowniki o rozszerzeniu *.inf więc znalałem je w folderze [All]. Mógłbyś sprawdzic czy to na pewno jest to? Bo jakoś dużo ich mi się wydaje.
Ale i tak nie wydaje mi się konieczne dogrywanie sterowników skoro w BIOSie nie mam zablokowanego, mogę ustawic SATA Device Mode na IDE. Może jakiś inny pomysł, jakieś inne rozwiązanie jest możliwe?
EDIT
Dobra, jednak ściągnąłem nie te sterowniki, zobaczymy na dobrych.
No i dodałem sterowniki poprzez nLite, zgrałem na pena za pomocą WinToFlash i nadal to samo, nic więcej się nie dzieje.
Mam pewne wątpliwości co do tego czy dobrze dograłem te sterowniki
- ściągnąłem Sterownik - Chipset, wypakowałem go do folderu, uruchomiłem nLite. Dodaje on tylko sterowniki o rozszerzeniu *.inf więc znalałem je w folderze [All]. Mógłbyś sprawdzic czy to na pewno jest to? Bo jakoś dużo ich mi się wydaje.
Ale i tak nie wydaje mi się konieczne dogrywanie sterowników skoro w BIOSie nie mam zablokowanego, mogę ustawic SATA Device Mode na IDE. Może jakiś inny pomysł, jakieś inne rozwiązanie jest możliwe?
EDIT
Dobra, jednak ściągnąłem nie te sterowniki, zobaczymy na dobrych.
- XMan
demon250891
- z Twoich postów od początku wywnioskowałem że nie jesteś ,,zielony"
Podałem dużo ale mi się wydaje tak jak wcześniej pisałem że będzie najlepiej z płytki CD nagranej za pomocą nLite
oraz ze sterownikami do dysku
Chyba będą to SATA.
- z Twoich postów od początku wywnioskowałem że nie jesteś ,,zielony"

Podałem dużo ale mi się wydaje tak jak wcześniej pisałem że będzie najlepiej z płytki CD nagranej za pomocą nLite
oraz ze sterownikami do dysku

Chyba będą to SATA.
-
No tak też jutro postaram się zrobic, tak więc do usłyszenia jutro, na razie będę kombinował z pendrivem coś jeszcze 

-
- Reklama