Problem z ładowaniem niektórych filmów na YouTube

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 cze 2013, 23:12

Mam dręczący i nie ukrywam dość denerwujący problem z wyświetlaniem wielu filmów na YouTube, aczkolwiek nie wszystkich - tylko niektórych. Po otwarciu okna odtwarzania z filmem wciskam przycisk Pauzy, aby załadować materiał. Pasek wczytywania jednak nie przesuwa się.
Podobnie jest też gdy w opcji jakości video zmieniam powiedzmy z 360p na 240p, a następnie znów na 360p, buforowanie także nie działa, a nawet tryb jakości potrafi się samoczynnie zmienić (także na tryb HD; 720p HD lub 1080p HD) i w wielu przypadkach na końcu wyświetla się: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników komunikat błędu, ikona kółka graniastego zaś kręci się w kółko - co o niczym dobrym raczej nie świadczy.
Przeciwnie - zwiastuje jakąś przyszłą zmianę, której nie rozumiem.
Ponadto wybrany tryb jakości jakby staje się wyszarzony, co jest niezwykłe - bo powinien być wyraźnie widoczny tak jak jest w dobrze, normalnie się odtwarzającym filmie.

Nie wiem co się z tym dzieje ostatnio, ale wcześniej to u mnie nie bywało. Czy samo YT dopasowuje preferencje użytkowników do własnych czy coś ?
Zaznaczam, że nie we wszystkich filmikach tak jest, ale w wielu z nich.

Kilka danych w związku z powyższym: na YT Przyspieszanie sprzętowe włączone (także we Właściwościach ekranu przyspieszanie to jest dane na Pełne), tryb na YT - flashowy, Adobe Shockwave Flash najnowsze, poza tym przepływność łącza mam 0,5-1 mbp\s to tak dla orientacji.

Próbowałem na różna sposoby rozstrzygnąć co może być przyczyną tego problemu, ale bezskutecznie.
Nie wiem w końcu po czyjej stronie jest tego przyczyna ?
Proszę bardzo o wszelkie propozycje rozwiązań, bo problem naprawdę zaczyna być doskwierający. :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 cze 2013, 23:28

Wiesz co, ja mam ostatnio podobny problem z tym, pomaga dopiero przesunięcie filmu trochę wstecz i danie play, wtedy zaczyna buforować.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post12 cze 2013, 00:55

także mam ten problem, i tak samo sobie z nim radzę przesuwając suwak w inne miejsce, czasami nawet odświeżanie karty trzeba robić bo się zawiesza("wystąpił błąd, spróbuj ponownie później"), zmiana jakości filmu nie raz nie reaguje.

Przeinstalowanie lub aktualizacja jawy,shockwave,wyłączenie dodatków,przyspieszenia sprzętowego nie pomaga, wyłączenie antywirusa także nic nie daje.

Problem u mnie występuję na Win 7 i 8 w różnych konfiguracjach i przeglądarkach, także po prostu dałem sobie z tym spokój, poza tym występuje stosunkowo rzadko 1-2 na 10 filmów, czasami w ogóle i przy wielu otwartych kartach z filmami YouTube zawiesza się wtyczka shockwave.

Od razu pomyślałem że coś mi się system zaczyna znowu sypać bo kombinowałem nieco, różne eksperymenty konfiguracyjne systemu i przeglądarki,nieznane mi rozszerzenia,programy czy czyściki, nawet nie pamiętam co dokładnie robiłem bo byłem w transie ;)
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post12 cze 2013, 06:33

Na androidzie w ogöle nie buforuje mi się.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 cze 2013, 12:45

Ostatnio dużo osób ma takie problemy, prawdopodobnie jest to przeciążenie serwera.
Trzeba sprawdzać o różnych godzinach, rano w południe oraz późno w nocy...
Warto również sprawdzić różne rozdzielczości w danej chwili.
U mnie wszystko OK ponieważ na YT zaglądam raz na m-c :)

Dla niektórych może być zbawienne przeczytanie artykułu oraz komentarzy z tej strony:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

lub:

Obrazek
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 cze 2013, 13:21

cosik_ktosik pisze:Wiesz co, ja mam ostatnio podobny problem z tym, pomaga dopiero przesunięcie filmu trochę wstecz i danie play, wtedy zaczyna buforować.

U mnie jednak i to nie daje efektu. Jak pisałem dzieje się tak już od początku włączenia jakiegoś filmiku. Tzn. ja naciskam stop, by chwilę poczekać aż się załaduje film, ale on się nie tylko nie ładuje, ale rozdzielczość czyli jakość przeskakuje sama do innej jakby chciała się do czegoś dostosować, dopasować, ale i to nic bo w międzyczasie występuje ww. komunikat błędu.
Obraca się też dość długo ikona kółka zębatego, a natywna rozdzielczość dajmy na to 360p tak jakby gaśnie, dezaktywuje się i przeskakuje na inną. To dość dziwne i niezwyczajne.

Także przesuwanie suwaka także nic nie daje, bo nic się po prostu nie buforuje, występuje to w dowolnej przeglądarce u mnie: Chrome, FF, Operze czy IE także w trybie HTML5 zamiast Adobe Flash.
Zupełnie nie mam pojęcia co się z tym dzieje, mam przeczucie że pochodzi to ze strony samego YouTube i mam zamiar zgłosić to do tego serwisu. Nie bardzo tylko wiem jak mogę to zrobić ?
Winę łącza czy przeciążenia raczej wykluczam, no przecież nie występuje to we wszystkich materiałach, niektóre z nich odtwarzają się zupełnie dobrze.

Czyli jednak coś musiało się zmienić, bo pamiętam, że u mnie dawniej tego nie było. A na pewno nie na tak znaczącą
skalę.

Dodatkowo jeszcze sprawdziłem w przykładowym filmie na YT z błędem, prawym myszy na oknie odtwarzacza i Pokaż statystyki lub niekiedy Stats for nerds i tam są pewne informacje być może istotne, na których się jednak nie bardzo znam.

@ LupeR
Sposoby, które podałeś testowałem i rzeczywiście nie skutkują one w tym przypadku.
Konkretnie dla Chrome wyłączyłem też specjalnie typ wtyczki Shockwave Flash - PPAPI, bo to czasem podobno pomaga. Jednak też niczego to nie zmieniło.

A BTW, kart staram się używać jak najmniej. Powód ograniczone miejsce w pamięci masowej.
Plik wymiany mam dany na sztywno czyli min i max po 1280 MB dla ogólnej puli RAM 512 MB. Nie za dużo, dobrze, optymalnie ?

@ XMan
Czy to przeciążenie serwera, hmmm..., nie przypuszczam. Występuje to bowiem pewnych i niektórych filmach, a w innych wcale nie. I to niezależnie od pory dnia - jak sprawdziłem w tym celu specjalnie.
Gdyby tak było, film ładowałby się wolno, ale się ładował. Tutaj mamy chyba jednak coś innego ?
No i to przeciążenie nie może być przecież całodobowe, a tylko okresowe. Tutaj dzieje się tak non-stop.
Także tego bym nie wykluczał, ale dlaczego to zatem działa tak w kratkę ?

Różne rozdzielczości - o tym już pisałem, nie bardzo mogę nawet tego zrobić, bo często bywa że jeszcze zanim zdążę zmienić tę jakość, a już przeskoczy ona na inną. A nawet jeśli ją zmienię, to i tak się zmieni lub przeskoczy, a nic się nie załaduje przy tym.
I tak w koło Wojtek.

No ja w odróżnieniu, dość często korzystam z YT, i przyznam już trochę szlag mnie trafia z powodu tego problemu.

Z serwerów Proxy nie korzystałem, mało o tym wiem. Poza tym musiałbym znać adresy konkretnych serwerów.
Z serwerów Proxy nie zamierzam raczej korzystać, a z tego co wiem byłaby to zmiana dość kosmetyczna.
No chyba, że jest inaczej jednak ?

Włączyłem też z ciekawości ten tryb HTML5 i jak się okazało również niczego to w tym przypadku niestety nie zmienia. :ugeek:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post13 cze 2013, 13:45

Czy to przeciążenie serwera, hmmm..., nie przypuszczam.

Wystarczy jak ten sam film który chcesz oglądać ogląda również dużo osób.
Z serwerów Proxy nie korzystałem, mało o tym wiem. Poza tym musiałbym znać adresy konkretnych serwerów.

http://www.hotfix.pl/darmowe-serwery-pr ... a-a179.htm
Przeczytaj wszystko oraz linki...

Wrzuć kilka filmów/strony z którymi masz problemy to sprawdzimy ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 cze 2013, 20:53

XMan pisze:Wystarczy jak ten sam film który chcesz oglądać ogląda również dużo osób.

Dobrze wiem, ale raz że u mnie to wcześniej nie występowało nie powiem że zawsze ale na taką skalę w YT, a dwa że w jednych to występuje, w innych znowu nie - taka huśtawka. No i jak sprawdziłem w dowolnej chwili.

Ja rozumiem, ale czy zmiana serwera dostawcy na Proxy da w ogóle zauważalną zmianę w kontekście tego problemu z YT ?
Ostatnio miałem zmianę infrastruktury sieci, teraz mam dostęp do sieci WAN (PPPoE), poprzednio miałem poprzez WLAN Card i teraz też mam automatyczne DNS-y, poprzednio zmieniłem na Google Public DNS bo to oznaczało pewną niewielką poprawę.
Wykonałem też test na połączenie z polecenia ping z chwili gdy włączona była karta w Chrome z filmem z błędem i wychodzi, że średnio jest to 31 ms czyli chyba raczej nisko.

Wrzuć kilka filmów/strony z którymi masz problemy to sprawdzimy ;)

Filmów wrzucał nie będę, bo myślę że każdy wie o co chodzi i jak to wygląda. I sprawdzi to na dowolnym filmie z błędem.

Zastanawia mnie tylko dlaczego skoro to rzekomo przeciążenie, a właściwie przeludnienie - to problem występuje o każdej porze doby, właściwie całodobowo.
Przeciążenie jest z reguły w godzinach szczytu (prime-time`u).

Czy możliwe, że jakaś złośliwość (adware, spyware) lub cokolwiek innego ma na to wpływ ? :clever:

Koniec końców, jeśli się tutaj nie uda, a jest to dla mnie na tyle ważne, że będę chciał to zgłosić do samego YouTube - tylko nie wiem w jaki sposób to mogę zrobić, podobno YT nie udostępnia żadnych adresów mail vs. Supportu i w ogóle ? Z prawokliku na film jest też opcja Zgłoś problem, ale to jest tylko anonimowe zgłoszenie - za mało.

Lub ostatecznie kontakt ze swoim dostawcą, nie wiem... ? :faja:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 cze 2013, 23:04

Też od komputera zależy, czy ma wystarczająco mocy aby buforować film. Inna kwestia to prędkość łącza i jego stabilność.
Hotfix

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 cze 2013, 13:48

Jeśli chodzi o moce komputera to wielokrotnie już o tym pisałem - tak zgodzę się, mój obecny transfer do najszybszych nie należy (będę chciał to zmienić), pewnie mało też i RAM-u, poruszyłem też sprawę obecnego przydziału pamięci dla pliku stronicowania - nie doczekałem się odpowiedzi póki co, jeśli można prosiłbym jeszcze o radę w tym, ale z drugiej strony mam takie a nie inne moce i osiągi na tym komputerze od wielu lat i w zasadzie mogę powiedzieć, że wszystko chodziło jak trzeba.

Ale jeśli chodzi o "wystarczającą moc" - jak się wyraziłeś - możesz napisać co masz tutaj na myśli i jak to ewentualnie sprawdzić, bo nie bardzo skojarzyłem ?

Otrzymałem też ostatnio pewne wieści z innych źródeł, że z tym problemem na YT może być związana jakaś awaria na masową skalę i obecnie zajmują się sprawdzaniem tego. Czekam więc na te efekty z nadzieją...

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post14 cze 2013, 14:05

Otrzymałem też ostatnio pewne wieści z innych źródeł, że z tym problemem na YT może być związana jakaś awaria na masową skalę i obecnie zajmują się sprawdzaniem tego. Czekam więc na te efekty z nadzieją...

Pisałem p/w że ostatnio dużo osób ma podobne problemy, nie tylko w Polsce ale również w USA i innych krajach.
Dlaczego nie chcesz podać kilka linków do tych filmów ?
Obrazek

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post14 cze 2013, 16:14

Poszperałem po sieci i faktycznie sporo osób zgłasza problem z YouTube."Usterka ta została objęta awarią masową o identyfikatorze NTT 13/06/001004. Sprawa została przekazana obsłudze technicznej YouTube oraz Google." Po za tym na innych serwisach nie mam tego problemu Vimeo,Dailymotion,Wrzuta czy cda działają bezproblemowo.Trzeba czekać aż rozwiążą ten problem.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 cze 2013, 22:24

O co chodziło z tym plikiem stronicowania, bo nie pamiętam?

Co do łącza, przy megabicie miałem ja już problem z YT, więc to uważam za takie względne minimum.

Co do mocy, to podaj proszę jeszcze konfigurację komputera.
Hotfix

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 cze 2013, 14:24

cosik_ktosik pisze:O co chodziło z tym plikiem stronicowania, bo nie pamiętam?

O to:
manitu pisze:Plik wymiany mam dany na sztywno czyli min i max po 1280 MB dla ogólnej puli RAM 512 MB. Nie za dużo, dobrze, optymalnie ?

Mówiąc krótko czy rozmiar tego pliku mam dobrze ustawiony względem całej puli pamięci. Dawniej miałem min. 766 MB, a max 768 MB.
Czyli pewien standard według, którego powinno być to min. 1,5 krotność pamięci RAM jest zachowany. To w porządku ?
Plik ten mam utworzony tylko dla partycji systemowej C:\.
Czy obszar dysku, na którym znajduje się ten plik np. nie ulega zbyt częstej i niepożądanej fragmentacji ?, chociaż system plików to NTFS- mało podatny.
Co do mocy, to podaj proszę jeszcze konfigurację komputera.

Jakie dokładnie dane, bo część z nich już podałem wyżej ?
Czy może być to np. odczyt z programu CPU-Z ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 cze 2013, 14:48

Jakie dokładnie dane, bo część z nich już podałem wyżej ?

Podaj nazwę płyty głównej, procesor, pamięć, karta graficzna, zasilacz.
To że kiedyś podawałeś w innych tematach to nikogo nie interesuje ponieważ nikt nie będzie specjalnie szukać
i tracić niepotrzebnie czas a po drugie może być już nieaktualne...

Po trzecie nie sprawdzimy jak nie podasz kilka linków do filmów z którymi masz problemy :(
Tym razem jak nie podasz to zamykam temat.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Problemy”