Problem z renderowaniem grafiki w aplikacji Google Earth

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 wrz 2013, 14:45

XMan pisze:Masz sterowniki które obecnie posiadasz ?
Jeżeli nie masz to wyszukaj.

:) Ano mam, a bo co - to chyba oczywiste, nie ? są w drivers to plik .sys i w system32 to plik .dll :clap:
Tak i co dalej... ?

Nie mam tylko instalatora, skąd mógłbym postawić je na nowo.
Natomiast pisałeś też:
2. Usuń ręcznie folder NVIDIA z dysku C.

Nigdzie nie widzę tam tego folderu, a szukałem także wśród ukrytych.
Nowsze wersje masz już podane...

:) ;) , znaczy chodzi o te 93.71 Ty proponujesz jednak 84.21.
Nie możesz wcześniej zapisać punkt przywracania systemu ?

A móc to mogę, prawda. Zresztą system chyba przed instalacją i deinstalacją sterów sam tworzy te restore pointy?

To wystarczy na to ewentualne przywrócenie ?
Tylko, że także trzeba odinstalować ten nowy, ale miejmy nadzieję że nie.

W takim razie do czego służy funkcja Przywróć sterownik w Device Manager-ze ?
Ceregiele i szukanie dziury w całym :(

Skądże znowu żadne tam ceregiele, ja się tylko asekuruję, nie wiem czemu może dlatego że ta karta jest bardzo stara ? :ugeek:
Bo w ogóle aktualizowałem już różne stery i tam zwykle się"nadinstalowuje" i jest dobrze, tu jest inaczej trzeba usunąć.
Także na tym forum mi to kiedyś odradzano.

A na czas instalacji osłon rezydentnych antywira, zapory nie muszę wyłączać ?

-- 17 wrz 2013, 22:19 --

Zaktualizowałem w końcu ten sterownik do wersji 93.71, a także potem ponownie DirectX 9.0c.
Zrobiłem to na wyłączonych osłonach Zapory i Antywirusa, oraz po odłączeniu od Internetu.

Po restarcie zmieniłem ponownie ustawienia konfiguracji ekranu rozdzielczości i częstotliwości odświeżania.
Poprzedni sterownik oczywiście odinstalowałem, zrobiłem wcześniej tylko jego kopię w osobnym folderze na wszelki wypadek do przywracania. Punkt przywracania też zakotwiczyłem.
I na razie jest dobrze, ale będę to teraz jeszcze obserwował jak działa. :)

Jednak na chwilę obecną, bez żadnych dodatkowych zmian widzę, że w tym głównowątkowym problemie z wyświetlaniem grafiki 3D w Google Earth nic się nie zmieniło, wciąż pokazują się te same błędy co wtedy.
W oknie Google Earth widzę nadal coś takiego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ale być może trzeba jeszcze dokonać jakichś bardziej szczegółowych zmian w ustawieniach i konfiguracji Panelu kontrolnego NVIDII (w ogóle Panel NVIDII to jest nowość - pojawił sięw PS oprócz jeszcze NVIDIA nView Desktop Managera): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników w opcji np. Ustawienia 3D ? I tutaj bym prosił jeszcze o porady co i jak ?
O ile wiem ten sterownik ma poprawiać obsługę trybów 3D (m.in. Open GL) ?

Poza tym widzę po instalacji nowego sterownika, że CCleaner w Cleaner po wyszukaniu w Analiza mnóstwo pozycji od C:\NVIDIA\Win2KXP\93.71\(i tutaj są różne nazwy plików) jakoby do usunięcia ?
Czy mogę to spokojnie usunąć ? Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Również w polu systemowym widzę cały czas aktywną ikonkę Ustawień NVIDIA. Nie wiem czy ona musi być uruchamiana w tym Autostarcie, czy lepiej to wyłączyć ?

Proszę państwa będzie ktoś wiedział tutaj czy da się coś zrobić lub jak ustawić tak aby Google Earth w tym układzie działało poprawnie ? Bardzo by mi na tym zależało. :) :pray:

Hej, ponieważ chciałbym mieć tutaj pewność bo wciąż jej nie mam - proszę jeszcze bardzo tych z was, którzy znają rzecz o wypowiedź - czy te powyższe objawy wskazują, że moja karta po prostu już nie obsługuje tych trybów trójwymiarowych 3D w Google Earth i w ogóle - krótko ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 wrz 2013, 16:21

Co na razie to OK.
Ale jak zwykle poplątałeś i nie robisz tak jak powinno być :(
Poza tym widzę po instalacji nowego sterownika, że CCleaner w Cleaner po wyszukaniu w Analiza mnóstwo pozycji od C:\NVIDIA\Win2KXP\93.71\(i tutaj są różne nazwy plików) jakoby do usunięcia ?
Czy mogę to spokojnie usunąć ? Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie, nie możesz tego usuwać ponieważ to pochodzi z zakładki Programy a Ty usuwasz z zakładki Windows
- nie zaznaczając nic w opcjach po instalacji CCleanera,

Zobacz ponownie:

Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Również w polu systemowym widzę cały czas aktywną ikonkę Ustawień NVIDIA. Nie wiem czy ona musi być uruchamiana w tym Autostarcie, czy lepiej to wyłączyć ?

Można to wyłączyć z autostartu ale na razie pozostaw i nie powinno być problemów...

Ale być może trzeba jeszcze dokonać jakichś bardziej szczegółowych zmian w ustawieniach i konfiguracji Panelu kontrolnego NVIDII (w ogóle Panel NVIDII to jest nowość - pojawił sięw PS oprócz jeszcze NVIDIA nView Desktop Managera): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników w opcji np. Ustawienia 3D ? I tutaj bym prosił jeszcze o porady co i jak ?
O ile wiem ten sterownik ma poprawiać obsługę trybów 3D (m.in. Open GL) ?

Widać że są ustawienia już 3D oraz inne to może wrzuć z nich screeny:
1. Ustawienia 3D.
2. Wyświetlanie.
3. Wideo i telewizja.

Nowsze wersje masz już podane...

:) ;) , znaczy chodzi o te 93.71 Ty proponujesz jednak 84.21.

Tak zaproponowałem również 84.21 ponieważ naprawiałem komputery z tą kartą graficzną którą posiadasz
i nowsze nie raz się nie sprawdzały/były problemy dlatego też je wymieniłem.
Czytałeś opis sterowników:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dodana obsługa funkcji VSync (synchronizacji pionowej) w grach Direct3D w trybie NVIDIA SLI.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 wrz 2013, 23:58

XMan pisze:Co na razie to OK.
Ale jak zwykle poplątałeś i nie robisz tak jak powinno być :(

Nie, nie możesz tego usuwać ponieważ to pochodzi z zakładki Programy a Ty usuwasz z zakładki Windows
- nie zaznaczając nic w opcjach po instalacji CCleanera,

A to ciekawe bo nie rozumiem troszeczkę.
Tak to jest w opcji Programy, ale ja tej pozycji NVIDIA nie zaznaczałem ! Uwierz !, mogła się pojawić po instalacji sterownika ver. 93.71 ? Nie zaznaczałem tego.
Poza tym no jakże to - przecież podobno wszystko co znajduje i usuwa CCleaner jest w 100% bezpieczne ?
Czy nadal twierdzisz, że to jest nie do usunięcia ? A inni co o tym sądzą, bardzo proszę ? :pray:

Zobacz ponownie:

CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

Tak jest, CCleanera używam regularnie, EFRC też potem. No, ale teraz przyznam trochę mnie to zadumało to z tymi wpisami od NVIDIA.
Można to wyłączyć z autostartu ale na razie pozostaw i nie powinno być problemów...

Rozumiem, o to mi właściwie chodziło. Czy można to wyłączyć, bo może to jest jakiś ważny i niezbędny element i proces działania sterownika. Poza tym może troszkę spowalniać system.
To jest po prostu ikona ustawień NVIDII - przydatna.
Widać że są ustawienia już 3D oraz inne to może wrzuć z nich screeny:
1. Ustawienia 3D.
2. Wyświetlanie.
3. Wideo i telewizja.

Ad. 1: Są tam dwie opcje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, w Wygląd oznaczone jako 1: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, i Wydajność czyli 2: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ad. 2: Jest tam dużo opcji, ale pokażę to jeśli ważne. Wygląd: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a w nim oznaczone po kolei cyframi 1: screenu z tego nie da się zrobić - uruchamia się tam Kreator optymalizacji ekranów w trybie fullscreen-u, 2: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, 3: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, 4: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, 5: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, i Wiele ekranów czyli 6: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Ad. 3: W opcji Video: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Ustawienia kolorów video: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
To są wszystko ustawienia domyślne, na razie nic tam nie zmieniałem.
Czytałeś opis sterowników:
Dodana obsługa funkcji VSync (synchronizacji pionowej) w grach Direct3D w trybie NVIDIA SLI.

Tak jest, czytałem te opisy i postanowiłem wziąć nowszą wersję po zasięgnięciu też innych opinii m.in. bo pisze tam też to:
Obsługa Microsoft® DirectX® 9.0c i OpenGL® 2.0.

Ja póki co problemów z tym 93.71 nie odnotowuję, jeśli to iż aplikacja Google Earth która działa w oparciu o tryby 3D nie działa nadal poprawnie (choć przypomnę znacznie wcześniej działała dobrze u mnie w ogóle) w ogóle można nazwać tym problemem.
Wszystko wskazuje jednak, że to wina przestarzałej w stosunku do obecnej wersji GE karty grafiki jest przyczyną i nowszy sterownik też niby nic nie poradzi, choć przecież podobno ma obsługiwać tryby 3D... ?
Bardzo ważny element - sterownik DirectX 9.0c też jest zainstalowany...

Tylko wymiana karty zatem chyba pozostaje... ?
Czy w ogóle warto na ten system, sprzęt i wszystkie okoliczności ? :cry: :doh:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 wrz 2013, 17:20

A to ciekawe bo nie rozumiem troszeczkę.
Tak to jest w opcji Programy, ale ja tej pozycji NVIDIA nie zaznaczałem ! Uwierz !, mogła się pojawić po instalacji sterownika ver. 93.71 ? Nie zaznaczałem tego.

Możesz to sprawdzić i usunąć a w razie problemów zainstalować ponownie sterowniki.
C:\NVIDIA - nigdy nie usuwam jedynie dopiero przed instalacją nowych.
Nie wiem skąd to masz, ja jeszcze nigdy tego nie miałem ?

Start --> Uruchom wpisz dxdiag - OK lub Enter.
Zakładki Ekran, Dźwięk, Muzyka --> Testuj moduł...
Jeżeli będzie wszystko działać prawidłowo to pozostaje problem z ustawieniami lub aplikacją Google Earth.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post28 wrz 2013, 20:52

XMan pisze:Możesz to sprawdzić i usunąć a w razie problemów zainstalować ponownie sterowniki.
C:\NVIDIA - nigdy nie usuwam jedynie dopiero przed instalacją nowych.
Nie wiem skąd to masz, ja jeszcze nigdy tego nie miałem ?

Nie ja po prostu to zostawię, przecież to główny folder sterownika, chociaż nie wiem czy zawartość tę można usunąć ?
Lepiej nie pewnie, chociaż sam sterownik i jego pliki są w system32 i system32\drivers.
A CCleanerze odznaczę tylko opcję NVIDIA w Programy...

Start --> Uruchom wpisz dxdiag - OK lub Enter.
Zakładki Ekran, Dźwięk, Muzyka --> Testuj moduł...
Jeżeli będzie wszystko działać prawidłowo to pozostaje problem z ustawieniami lub aplikacją Google Earth.

Wszystkie te testy dały wynik pomyślny, prawidłowy. :)

Co do ustawień w aplikacji Google Earth, co to mogą być jeszcze za ustawienia, hmmm... niektóre z nich już sprawdzałem bez skutku oczekiwanego np. zmianę trybów wyświetlania czy widok Atmosfery - wyłączyłem.
Ale co z tymi ustawieniami z Panelu NVIDIA ? Chciałeś screeny to podałem, może to tam ?

Ale jednak wygląda na to, że ten model karty zestarzał się dla GE i także Map Google on-line w trybie Earth - bo i tam to wyświetlanie nie działa. Pokazuje błąd wtyczki Google Earth, choć ona sama jest zainstalowana.
Piszę "zestarzał się" celowo, bo przecież jak pisałem tryby 3D dawniej na tej karcie u mnie działały i to świetnie. :)

Edytuję:
Bo udało mi się częściowo rozwiązać ten problem.
Odinstalowałem tę wersję Google Earth, przeczyściłem komputer najnowszą wersją CCleaner oraz Eusing Free Cleaner.
Pobrałem jedną z wcześniejszych wersji GE z serii 6 i po sprawdzeniu widzę, że znów DZIAŁA! jak dawniej co prawda tylko w trybie DirectX 9.0, a w OpenGL nie, ale dobre i to dawniej też tak było i mi to wystarcza.
W dużej skali mapy jest taka poświata: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników- wtedy też tak było, ale po powiększeniu widać wszystko detale, obiekty 3D itp: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Są pewne mankamenty (pisałem o tym na samym początku tego topica) w renderowaniu grafiki w trybie DirectX, ta poświata, wolne działanie czasem, ale to się pewnie bierze stąd iż karta grafiki obsługuje DirectX tylko do wersji 7.0 bez obsługi np. shaderów, ja mam 9.0c i to stąd zapewne. :pray:

Tryb OpenGL działa trochę lepiej tzn. pojawił się widok Atmosfery, ale detali brak, a więc nie działa.
Nie wiem być może jeszcze starsza wersja by to poprawiła dla OpenGL ? Sterownik ma wsparcie dla tego trybu...
W Mapach Google widok trybu Earth też jednak nie działa i wyświetla błąd pluginu Google. Pozostałe tryby jednak działają.

Choć jest już dobrze, ie wiem też czy ta starsza wersja teraz wraz np. z aktualizacją Google mi się po prostu automatycznie nie zaktualizuje mi się do najnowszej - czego bym nie chciał ? :doh:
Co o tym myślicie ? :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post28 wrz 2013, 21:10

Zastanów się nad zmianą komputera na lepszy - wrzucaj kasę do "świnki" ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post28 wrz 2013, 23:23

A tak jeśli można w związku z tematem... ? :chaja:

System Windows 7 nowy jak już zapewne wiedzą co niektórzy na tym forum planuję w niedługim czasie nabyć.
To jest już więcej niż pewne, ale na razie rozwiązuję problemy tego systemu i komputera i na tym chcę się skupić. :pray:

habrosta

Post19 sty 2017, 13:02

Witam, temat niby stary, ale odkopać zawsze można :D , zwłaszcza gdy porada może być przydata. Sam zmagam sie z gf mx440 i z google earth miałem podobny problem, choć z dxdiag wszystke testy przeszło..
Zamiast próbować instalować inne stery etc, zacząłem od starszej wersji earth - ściągnąlem jakąś Google Earth 5.0.1173, w razie co widzialem na tej stronie nawet 4.0
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (kurrde a moglem zarobić na skracani linka :D )

• Reklama

Wróć do „Problemy”