Mam niestety pewien problem z wyświetlaniem zawartości graficznej w aplikacji Google Earth, do niedawna było tam wszystko w porządku, były co prawda drobne mankamenty ale było dobrze. Teraz już w ogóle nic się nie wyświetla albo bardzo słabej jakości.
Jak otwieram GE ze skrótu na Pulpicie to od razu wyświetla mi się: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, wcześniej tego u mnie nie było w ogóle.
Następnie po kliknięciu tam Ok, pokazuje się: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdy klikam Tak wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdy Nie to następuje otwarcie aplikacji lecz niestety z bardzo złą jakością grafiki.
Innym razem gdy odpalam GE z Pulpitu wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oto komunikat, gdy wybieram tam Zakończ, to jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdy klikam opcję Próbuj 'OpenGL': Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i dalej już nic się nie dzieje.
To trochę dziwne, bo DirectX 9.0c mam zainstalowane i dotąd nie było z tym problemów.
Narzędzie obsługi DirectX - z polecenia dxdiag to pokazuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Natomiast kartę graficzną mam raczej starą i prawdopodobnie to jej nieaktualny sterownik, lub fakt iż nie obsługuje trybów grafiki trójwymiarowej jest przyczyną problemu.
To jest karta NVIDIA GeForce MX/MX 400 (MS), pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, i: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Sterownik ekranu jest natomiast: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, nie wiem czy też jest nieaktualny ?
Sterownik tej karty chyba nie jest aktualny - poruszałem kiedyś tę kwestię tutaj na forum. Wtedy stanęło na tym, że skoro wszystko działa, to nie warto aktualizować go. Teraz chyba to się zmieniło ?
Jest to sterownik z datą: 2004-04-07 i wersją: 5.6.7.3, pokażę to jeszcze: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, czy powinienem go jednak zaktualizować ?
Pewne informacje znalazłem też o tym: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jest tam wiele poglądowych przykładów rozwiązań. Ale nie wiem czy i który z tych sposobów byłby tym właściwym u mnie ?
Nie próbowałem żadnego z nich. System mam Windows XP Pro SP3 32-bit.
Trochę inaczej sytuacja przedstawia się jeśli uruchamiam GE z menu Start > Wszystkie programy > Google Earth.
I są tam trzy opcje: po prostu Google Earth - jej wybór powoduje wyświetlanie ww. komunikatów, natomiast wybór opcji Uruchom program Google Earth w trybie DirectX skutkuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a wybór Uruchom program Google Earth w trybie OpenGL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, po tych informacjach i kliknięciu opcji Uruchom Google Earth jednak występują również powyższe komunikaty.
Proszę zatem o porady co mogę i powinienem uczynić, aby mam nadzieję skutecznie rozwiązać ten problem, o ile to jeszcze jest możliwe na tym sprzęcie ?