Problem z renderowaniem grafiki w aplikacji Google Earth

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post04 sie 2013, 21:06

Witam.
Mam niestety pewien problem z wyświetlaniem zawartości graficznej w aplikacji Google Earth, do niedawna było tam wszystko w porządku, były co prawda drobne mankamenty ale było dobrze. Teraz już w ogóle nic się nie wyświetla albo bardzo słabej jakości.

Jak otwieram GE ze skrótu na Pulpicie to od razu wyświetla mi się: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, wcześniej tego u mnie nie było w ogóle.
Następnie po kliknięciu tam Ok, pokazuje się: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdy klikam Tak wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdy Nie to następuje otwarcie aplikacji lecz niestety z bardzo złą jakością grafiki.

Innym razem gdy odpalam GE z Pulpitu wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oto komunikat, gdy wybieram tam Zakończ, to jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdy klikam opcję Próbuj 'OpenGL': Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i dalej już nic się nie dzieje.

To trochę dziwne, bo DirectX 9.0c mam zainstalowane i dotąd nie było z tym problemów.
Narzędzie obsługi DirectX - z polecenia dxdiag to pokazuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Natomiast kartę graficzną mam raczej starą i prawdopodobnie to jej nieaktualny sterownik, lub fakt iż nie obsługuje trybów grafiki trójwymiarowej jest przyczyną problemu.
To jest karta NVIDIA GeForce MX/MX 400 (MS), pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, i: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Sterownik ekranu jest natomiast: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, nie wiem czy też jest nieaktualny ?

Sterownik tej karty chyba nie jest aktualny - poruszałem kiedyś tę kwestię tutaj na forum. Wtedy stanęło na tym, że skoro wszystko działa, to nie warto aktualizować go. Teraz chyba to się zmieniło ?
Jest to sterownik z datą: 2004-04-07 i wersją: 5.6.7.3, pokażę to jeszcze: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, czy powinienem go jednak zaktualizować ?

Pewne informacje znalazłem też o tym: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jest tam wiele poglądowych przykładów rozwiązań. Ale nie wiem czy i który z tych sposobów byłby tym właściwym u mnie ?
Nie próbowałem żadnego z nich. System mam Windows XP Pro SP3 32-bit.

Trochę inaczej sytuacja przedstawia się jeśli uruchamiam GE z menu Start > Wszystkie programy > Google Earth.
I są tam trzy opcje: po prostu Google Earth - jej wybór powoduje wyświetlanie ww. komunikatów, natomiast wybór opcji Uruchom program Google Earth w trybie DirectX skutkuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a wybór Uruchom program Google Earth w trybie OpenGL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, po tych informacjach i kliknięciu opcji Uruchom Google Earth jednak występują również powyższe komunikaty.

Proszę zatem o porady co mogę i powinienem uczynić, aby mam nadzieję skutecznie rozwiązać ten problem, o ile to jeszcze jest możliwe na tym sprzęcie ? 8-)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 sie 2013, 00:56

Witam Ciebie, przeinstaluj na te bo mają WHQL Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a potem ponownie zainstaluj DirectX i to bez różnicy czy na razie działa czy nie. Jego powinno się reinstalować zawsze po zmianie sterownika.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post05 sie 2013, 23:43

Witaj. Oczywiście uczynię to, ale najpierw chciałbym omówić to w kilku słowach bo nie wszystko rozumiem, dobrze. :)

Czyli należy założyć, że to nieaktualny sterownik karty graficznej jest tu główną przyczyną, tak ?
A inne ze sposobów podanych na tej stronce Google`a nie będą tutaj dobre, choćby ten z plikiem myplaces.kml ?

Ciekawe bo dla większości np. gier jak wiadomo wymagających dobrej grafiki teraz wszystko działa jak ta lala.
Tutaj natomiast głównie chodzi o renderowanie grafiki trójwymiarowej.
Aplikacja Google Earth zawsze miała i nadal ma wysokie wymagania w stosunku do tej grafiki.
Aczkolwiek pamiętam, że zawsze wszystko było ok, nawet z grafiką w tym trybie DirectX - trójwymiarowym.
Coś musiało się zmienić ?

A może skoro ta karta w ogóle nie obsługuje trybu OpenGL to i nowszy sterownik nic nie da ?
No, ale błąd od DirectX-a też jednak wyświetla. Czy to właśnie to świadczyć ma o winie starej wersji sterownika "grafy" ?

Czy sam ten starszy sterownik karty graf. muszę uprzednio odinstalować jeśli już ? NVIDIA Display Driver jest faktycznie na liście PS.
Bo chodzi o ten sterownik, inne omawiane tutaj nie ?

DirectX to rozumiem, że mogę potem nadinstalować na tę obecną - robiłem już tak zresztą ?
I w tej samej wersji ?

A czy jeśli ten nowszy nie da żadnej zmiany to mogę i warto w ogóle w MU wybrać opcję Przywróć poprzedni sterownik ? Ale skoro on będzie odinstalowany, to jak mogę go przywracać ?

Zauważę też, że ten ster też ma podpis cyfrowy (WHQL) widoczny w MU ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sie 2013, 00:04

Czyli należy założyć, że to nieaktualny sterownik karty graficznej jest tu główną przyczyną, tak ?

Ja najpierw proponuję zainstalowanie sterowników sprawdzonych i podpisanych, gdyż aktualnie używasz nieoficjalnych (bez WHQL).

Coś musiało się zmienić ?

Oni mogli zmienić albo sterownik/DirectX się posypał.

A może skoro ta karta w ogóle nie obsługuje trybu OpenGL to i nowszy sterownik nic nie da ?

Nawet jakby nie obsługiwała, a obsługuje jakieś tam stare OpenGLe to i tak jest jeszcze renderowanie programowe. Jestem pewny, bo sam jestem programistą i używam OpenGL od lat do grafiki 3D.

Czy sam ten starszy sterownik karty graf. muszę uprzednio odinstalować jeśli już ?

Ogólnie warto.

DirectX to rozumiem, że mogę potem nadinstalować na tę obecną - robiłem już tak zresztą ?
I w tej samej wersji ?

Tak.

Zauważę też, że ten ster też ma podpis cyfrowy (WHQL) widoczny w MU ?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tutaj go nie miał stąd dałem inną wersję i to sprawdzoną wersję jako jedną z lepszych dla starych kart.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 sie 2013, 14:59

cosik_ktosik pisze:Ja najpierw proponuję zainstalowanie sterowników sprawdzonych i podpisanych, gdyż aktualnie używasz nieoficjalnych (bez WHQL).

Pokazałem to na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników obrazku, że ten obecny też ma podpis WHQL.
Oni mogli zmienić albo sterownik/DirectX się posypał.

Zakładam, że to Google dało nową poprawkę lub aktualizację - jeśli tak to nic na to nie poradzę.
Ale jeśli to coś nie tak ze sterami DirectX (nie sądzę), to może je wpierw warto przeinstalować, a dopiero potem najwyżej te od karty ?
Bo jeden z komunikatów mówi coś o nieobsługiwanym trybie DirectX: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, czy wręcz o nieobsługiwanej karcie graficznej: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Może ta karta faktycznie jest już zbyt słaba dla tej aplikacji ? To jeden ze starszych modeli.
Nawet jakby nie obsługiwała, a obsługuje jakieś tam stare OpenGLe to i tak jest jeszcze renderowanie programowe. Jestem pewny, bo sam jestem programistą i używam OpenGL od lat do grafiki 3D.

Jasne, ale przecież są dwa tryby 3D do wyboru Open GL no i DirectX.

Ogólnie warto.

Dobrze, ale czy jeśli wcześniej odinstaluję ten stary sterownik co jest przecież zalecane, to w przypadku chęci powrotu do tego starego (jeśli nic nie da) tej możliwości nie będzie ?

A co jeśli ten nowszy zamiast poprawić, tylko "coś nabroi" w grafice i systemie ?
Bo z tym też należy się liczyć przecież ?

A może po prostu reinstalacja lub update GE przyniesie poprawę tego renderowania grafiki ? ;)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post06 sie 2013, 15:40

NVIDIA GeForce MX/MX 400

Stara :(
Znam b. dobrze tą kartę graficzną ponieważ miałem już przyjemność naprawiania z nią kilka komputerów.
Przeważnie najlepsze były sterowniki:
bezpośredni link do pobrania : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Raz tylko zadziałały p/w. 93.71.

1. Odinstaluj sterowniki do karty graficznej w "Dodaj lub usuń programy".
2. Usuń ręcznie folder NVIDIA z dysku C.
3. Użyj CCleaner oraz Eusing Free Registry Cleaner.
4. Zainstaluj sterowniki 84.21.

Wcześniej sprawdź ponowną instalację
DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.

kliknij aby powiększyć:
Continue to the media
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 sie 2013, 20:41

Tak, stara jest nawet bardzo stara. Ale nie tak stara aby nie wyświetlać wszelkiej "zwykłej" grafiki np. w grach, w menedżerach grafiki, w odtwarzaczach itp. Przeciwnie tam nie zauważyłem żadnych nawet mniejszych mankamentów.
O ile to oczywiście ten ster, a nie coś innego np. ten uszkodzony plik myplaces.kml jest tu "winowajcą" ?

Tylko co do tych trybów 3D nie, tzn. nie jestem pewien ?
DirectX to chyba ze trzy razy reinstalowałem i myślę że jest z nim OK.

Do niedawna ta grafika na GE nawet działała fajnie i to w trybie DirectX, tym drugim nie.

Zainstalować nowszy to mogę po usunięciu starego, przecież to nic trudnego, ale co w sytuacji kiedy to albo nic nie da bo być może ta karta nie obsługuje "od teraz" bo do niedawna tak (?) - tych trybów, albo co gorsza ten nowy sterownik zacznie urządzać jakieś harce w systemie ?

Obawiam się tego, sterów "grafy" nie miałem okazji uaktualniać.
A poprzedni jeśli odinstaluję to go nie przywrócę, no chyba że przywrócę system ?

Ponawiam też pytanie czy reinstal lub aktualizacja GE nic tutaj nie poprawią ? :|

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post06 sie 2013, 23:21

Zainstaluj tamten sterownik, do starego tytaj zawsze możesz wròcić. Po prostu, tylko tak się dowiesz czy ta karta w ogóle jeszcze to pociągnie

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post07 sie 2013, 13:45

O ile to oczywiście ten ster, a nie coś innego np. ten uszkodzony plik myplaces.kml jest tu "winowajcą" ?

Sprawdź:
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 sie 2013, 15:57

Ale postaniwiłem po kolei, wg "kalibru" rozwiązań w poradniku.

Spróbowałem z usunięciem pliku pamięci cache Google Earth, oczywiście po wylogowaniu się stamtąd i bez zmian.

Wyłączyłem widok Atmosfery - bez zmian.

Przełączanie trybów 3D - bez zmian.

Teraz raz jeszcze zreinstaluję to DirectX, ale tutaj chcę zapytać bo poprzednio zainstalowalem na dysku D:\Program Files w nowo utworzonym folderze, bo rozumiem że skoro lokalizacja może być dowolna....?
Czy mogę nadinstalować to do folderu w tej lokalizacji ?
A instalator jak i ten folder mogę potem też usunąć tak ?

Jeśli to nic nie da to przejdę dalej. Plik myplaces, reinstal kompletny, no i te stery karty których nie jestem pewien.
lewy pisze:Zainstaluj tamten sterownik, do starego tytaj zawsze możesz wròcić.

Jak ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post07 sie 2013, 16:20

Lokalizacja DirectX może być dowolna.
Wystarczy pobrać, wypakować, zainstalować przez dwukrotne kliknięcie na plik DXSETUP, zrestartować komputer
po instalacji a później ten folder można usunąć.
W poradniku jest z pulpitu, ja zrobiłem inaczej - wypakowałem do Nowego folderu w C:\Program Files
pod zmienioną nazwą DirectX.
Po instalacji sterowników klikam tylko ponownie na DXSETUP, instaluję i brak problemów.
Jeżeli masz już ten DirectX tylko w innej lokalizacji to kliknij DXSETUP i powinno wystarczyć ;)
lewy pisze:Zainstaluj tamten sterownik, do starego tytaj zawsze możesz wròcić.

Jak ?

Możesz sprawdzać wszystkie sterowniki, najważniejsze aby poprzednie dokładnie usunąć a po tym zainstalować nowe.
Tylko jedną wersję a w razie problemów możesz odinstalować i powrócić do tych które masz obecnie.
Masz p/w. podane co i jak robić...
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 sie 2013, 15:08

Tak więc sterowniki DirectX 9.0c ponownie "nadinstalowałem" na będący już tam folder z DirectX oczywiście wraz z uruchomieniem pliku DXSETUP.
Zapytał się czy chcę zastąpić pliki, na co odpowiedziałem, że tak, wypakował, dwuklik na DXSETUP, instalacja i Zakończ.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem intencję, ale czy ten folder z DirectX i plik archiwum SFX też mogę całkiem usunąć ?
Zajmuje ponad 100 mega + drugie 100 - archiwum, to u mnie każdy bajt jest niemal na wagę złota... ;)
Ja go nie usuwałem.

No, ale jednak okazało się, że w problemie z GE to nic nie zmieniło...
Bo jeden z błędów mówił i nadal mówi tam coś o braku obsługi trybu DirectX więc myślałem, że to może być coś z tym i w końcu ... już nie wiem co to za zagadka może być ?
Może to chodzi tylko o tryby 3D (trójwymiarowe, przestrzenne) ?

XMan pisze:najważniejsze aby poprzednie dokładnie usunąć

Wszystko inne rozumiem.
Nie rozumiem tylko tego, przecież jeśli obecne odinstaluję, to jak w razie potrzeby będę mógł wrócić do nich ?
W MU jest taka opcja, no ale jednak będą chyba usunięte ?

Przywracanie systemu ? :|

Sam jestem ciekaw jak to będzie bo jeśli ta karta nie wspiera trybów 3D to i nowsze stery nic pewnie nie zmienią ?
Ale spróbować warto, chyba ?

To samo jest w Google, jak otwieram coś w Mapach Google (jestem zalogowany przyp.), to w trybach Google Earth występują błędy wtyczki GE i nic się nie wyświetla.
W innych trybach tak.

Ostateczną "instancją" jest tutaj wg poradnika Google reinstalacja GE.

Odświeżam:
Hej, a gdybym zrobił kopię obecnego sterownika np. programem Driver Magician do folderu na D:\ np. to stamtąd mógłbym w razie potrzeby przywracać go poprzez Przywróć sterownik w MU ?
Hę ? Co wy na to ? Faktycznie ? Czy to sam program przywraca ?
Oczywiście zakładam to zawsze jednak, że będzie taka potrzeba.
Bo instalatora tego obecnego nie pamiętam czy gdzieś jeszcze mam, raczej nie ?

Tylko, jako że nie miałem okazji takich backupów robić proszę o podpowiedzi.
Stery znajdują się chyba w drivers w katalogu systemu ?
Jak to wykonać ?

Co do samych sterów tych nowszych to zakładam, ze skoro są nowsze to i są dedykowane i to przez producenta, tak ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 sie 2013, 15:21

Nic nie rozumiesz :(
Jakie kopie i po co ?
Sterowniki które posiadasz są starsze o dwa lata od p/w podanych.
Normalnie odinstaluj:
1. Odinstaluj sterowniki do karty graficznej w "Dodaj lub usuń programy".
2. Usuń ręcznie folder NVIDIA z dysku C.
3. Użyj CCleaner oraz Eusing Free Registry Cleaner.
4. Zainstaluj sterowniki 84.21 lub 93.71

Nie będą działać jedne to sprawdź drugie, wcześniej musisz odinstalować poprzednie wg. podanej instrukcji.
Te co obecnie posiadasz również później możesz zainstalować bez żadnych problemów ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 sie 2013, 16:07

Jak to po co kopie ? Odnoszę wrażenie, że to Ty mnie nie rozumiesz. :sciana:
No przecież piszę od początku: że w razie gdyby nowszemu zachciało się urządzać u mnie jakieś rewelacje co wcale nie jest wykluczone - to przywrócę wtedy kopię obecnego sterownika. Czy teraz jest wszystko już jasne ?

To jest sterownik karty graficznej, gdzie podobno takie domniemane problemy zdarzają się relatywnie najczęściej.

I proszę bardzo się ze mną już nie spierać, że to nie ma sensu - bo ma i wiem to z wiarygodnych źródeł.
Tylko nie wiem jak to praktycznie wykonać ?

I o to mi tylko teraz już chodzi, nic więcej. I ja rozumiem wszystko inne. Instrukcje samych instalacji itd.
Chcę się tylko zabezpieczyć - to takie dziwne ?

Więc jak to jest z tym przywracaniem poprzednich, Driver Magician służy do takich właśnie kopii.
Ale to w MU jest też opcja Przywróć poprzedni sterownik.
Jako, że ma być on podobno odinstalowany to potrzebna kopia, jako że nie mam tego instalatora, rozumiesz. :|

XMan pisze:Te co obecnie posiadasz również później możesz zainstalować bez żadnych problemów

Tak, a skąd niby skoro stare, niededykowane ? Tylko u mnie teraz są. Producent wydał nowsze i nie ma starszych.
Jeśli jednak są to daj linka.

Choć i tak nie mam nadziei, że to dla wczytywania tych trybów 3D, shader-ów cokolwiek da, ale może chociaż 2D ? :roll:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 sie 2013, 16:17

Masz sterowniki które obecnie posiadasz ?
Jeżeli nie masz to wyszukaj.
Nowsze wersje masz już podane...