Problem ze sterownikiem do karty LAN...

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Bulecki

Użytkownik

Post06 mar 2010, 20:30

Witam

W swoim PC'cie mam zainstalowaną kartę LAN do PCI, która odbiera sygnał dwóch routerów: jeden Netii piętro niżej, i jeden w tym samym pokoju lokalnej radiówki. Do tej pory wszystko było be problemu, jednak jakiś
czas temu zauważyłem, że mój internet ma duże wahania prędkości. Ogólne spowolnienie w przeglądarce , w buforowaniu, a najciekawszy był wykres prędkości z jDownloadera. Była to sinusoida - przez kilka sekund normalnie 120-130 kbps , chwilę 60-70 i tak w kółko. Problemy powtarzały się na obu łączach (Netia i radiówka) i na dwóch systemach ( mam wgranego XP i 7) Pomyślałem więc że to problem ze sterownikiem więc zainstalowałem na nowo - płyta nie chciała odpalić, zainstalowałem ręcznie i od tamtego czasu karta wogóle nie działa. Zainstalowałem ją ponownie, wyjełem i włożyłem i nic - nawet kontrolki sie nie świecą , nie mówiąc już o wykrywaniu LANow. Windows podaje że jest to "problem ze sterownikiem". Tymczasem na laptopach wszystko śmiga jak trzeba.

Jeśli potrzebujecie jakiś screenów, logów czy testów walcie śmiało :faja:

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2010, 20:50

Pobierz Everest Ultimate i spisz informacje odnośnie karty sieciowej dla której chcesz zainstalować sterownik.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Bulecki

Użytkownik

Post07 mar 2010, 13:53

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
nie wiem czy na pewno o to chodziło. Ta karta to: PENTAGRAM horNET Wi-Fi PCI P 6121-L4 ;)

właśnie zauważyłem bardzo podobne wahania w jdownloaderze a internet mam z routera do kablówki w pokoju, podłączyłem go przez kabel.

Kpc21

Użytkownik

Post07 mar 2010, 21:32

Może routery wchodzą w jakiś konflikt.

Ustaw w routerach kanały jak najbardziej oddalone od siebie.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2010, 21:43

I kanały możliwie daleko od innych sieci.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Bulecki

Użytkownik

Post07 mar 2010, 22:36

Nie moge znaleźć żadnego poradnika jak to sie robi. Jednak czy to może być przyczyną skoro w tym samym czasie na laptopach wszystko śmiga jak należy a mi nawet przy jednym włączonym routerze, albo po kablu jest ten sam problem?
Nie zmieniałem żadnych ustawień sieci, może to coś z komputerem skoro powtarza się na obu systemach, różnych kartach i połączeniach?
Edit: Odłączyłem jeden router a karta dalej wykrywa jego sieć... takich wariacji są tysiące - może coś ze sprzętem?
Dodam że mam kartę Wi-Fi i wbudowaną na RJ45 i na obu kartach jest to samo...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2010, 22:43

Kanały ustawiasz na routerach, zobacz w ich instrukcjach. Powinien być wybór w ustawieniach WIFI. Jeśli chodzi o wybór kanałów to możesz przejrzeć jak wygląda sytuacja w otoczeniu (gdzie można wcisnąć wolny kanał) w programie Network Stumbler.
Hotfix

Bulecki

Użytkownik

Post07 mar 2010, 23:06

Network Stumbler : No wireless adapter found...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2010, 23:20

To zobacz program inSSIDER Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Network Stumbler chyba nie chodzi na Windows 7.
Hotfix

Bulecki

Użytkownik

Post08 mar 2010, 12:24

Kpc21

Użytkownik

Post08 mar 2010, 17:07

Wykrył ci 3 sieci. Trzesieka_1 to chyba jakiś hot spot, bo ta sieć nie jest szyfrowana. Działa na kanale 3. Natomiast dwie seici (NETIA-... - to jest sieć na oryginalnym routerze od Netii, Pirelli i HomeNet - na jakimś TP-Linku) działają na jednym kanale. Tym samym wchodzą w interferencję i się wzajemnie zakłócają.

Na wykresie po prawej stronie widać, jaką szerokość pasma zajmują poszczególne sieci. Najlepiej będzie, gdybyś ustawił kanał 7, ew. 14 jeśli masz w routerze taką możliwość.

Bulecki

Użytkownik

Post09 mar 2010, 11:37

Zmieniłem kanały tak że nic na siebie nie zachodzi i nic- dalej ten sam problem. Postawiłem laptopa w tym samym miejscu i on żadnych problemów nie ma - więc może jakiś problem sprzętowy z moim pecetem? Powiedzcie czy to normalne że siła sygnału tak się waha, i dlaczego netia jest zaznaczona po prawej ciągłą linią a reszta sieci przerywaną?

-- 09 mar 2010, 11:37 --

Zrobiłem jak kazaliście i niestety nic to nie dało, zresztą tak podejrzewałem. Teraz nic na siebie nie zachodzi w programie. Moim zdaniem jest to coś ze sprzętem albo sterownikiem. Jak mogę to przetestować i wykryć gdzie jest błąd? Everestem?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 mar 2010, 14:04

Jak mogę to przetestować i wykryć gdzie jest błąd?

System Windows posiada narzędzie Driver Verifier, które służy do diagnozowania problemów ze sterownikami.

Więcej informacji znajdziesz tutaj

Kod: Zaznacz cały

http://support.microsoft.com/kb/244617

1) Uruchom program, Start => cmd => verifier
2) Zaznacz Create custom settings
3) Wskaż opcję Select individual settings from a full list
4) Zaznacz Special Pool, Pool Tracking oraz Force IRQL checking.
5) Wybierz opcję Select driver names from a list.
6) Zaznacz wszystkie sterowniki nie pochodzące od firmy Microsoft, możesz listę uszeregować według dostawców sterowników i tym samym ułatwić sobie zadanie.
7) Wybierasz Finish i restart komputera.

Wszelkie informacje (błędy) które pojawią się podczas diagnostyki spisz, w przypadku natrafienia na felerny sterownik może wystąpić BSOD, powinien nastąpić zrzut pamięci i plik DMP, gdyby było inaczej opieraj się na informacjach zawartych na ekranie, spisz wszystko.

Diagnostykę wyłączamy wpisując w konsoli verifier /reset i restartujemy komputer.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Kpc21

Użytkownik

Post09 mar 2010, 16:08

dlaczego netia jest zaznaczona po prawej ciągłą linią a reszta sieci przerywaną?

Nie wiem. Ale zwróć uwagę, że Trzesieka jest zaznaczona kropkowaną, a HomeNet przerywaną. Tak więc pewnie dla odróżnienia.

Bulecki

Użytkownik

Post09 mar 2010, 17:13

Zrobiłem co kazałeś. Zaznaczyłem sterowniki m.in Ralink (od mojej karty LAN) wszystko oprócz microsoft corporation, uruchomiłem ponownie kompa i nic się nie pokazało, tylko Windows Update coś ściągnął, chyba biblioteki DLL.

-- 09 mar 2010, 17:13 --

Log Z Hijackthis może to coś pomoże...

• Reklama

Wróć do „Problemy”