Problemy z grafiką

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
8preacher8

Użytkownik

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 15:26

Witam!
Mam pewien problem, na który do tej pory nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na żadnym forum, a jest on dość uciążliwy. Moje pociechy uwielbiają grać, a ostatnio wróciły do gry SPORE. Niestety występuje tu pewien problem, którego na starym PC nie było. Mianowicie w momencie włączania gry częstotliwość odświeżania monitora zmienia się na 24 Mhz co sprawia, że obraz staje się rozmyty, niewyraźny i nijak nie można tego zmienić. W poszukiwaniu odpowiedzi odkryłem, że podobne rzeczy dzieją się przy odpalaniu takich gier jak chociażby Trine II czy stare (ale jare :) ) Battlefield 1942. Nie mam już absolutnie pojęcia co mógłbym zrobić bo wszelkie uruchamiania w trybie zgodności itp nic nie dają podobnie zresztą uaktualnienia sterowników. Bardzo prosiłbym o jakąkolwiek pomoc.

specyfikacje PC:
Typ procesora QuadCore , 3400 MHz (35 x 97)
karta graf.: ATI Radeon HD 5700 Series (1024 MB)
system operacyjny Windows 7 professional 64-bit

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 15:53

Zainstaluj program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program i z sekcji Komputer => Podsumowanie spisz dane z pozycji:
=> Nazwa płyty głównej
=> Mikroukład płyty głównej

Upewnij się czy wtyczka dodatkowego zasilania podłączona jest do karty graficznej.

8preacher8

Użytkownik

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 16:13

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-H61M-S2V-B3 (3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej Intel Cougar Point H61, Intel Sandy Bridge

dokładnie przekopiowałem:) wtyczka dodatkowego zasilania jest podłączona, zapomniałem o tym wcześniej napisać, przepraszam.
Wielkie dzięki za odpowiedź!

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 16:31

Przejdź do:
Panel sterowania => Programy i funkcje
Odinstaluj wpis: AMD Catalyst Install Manager
Teraz bez ponownego uruchamiania komputera z Menadżera Urządzeń odinstaluj kartę graficzną, aby po ponownym uruchomieni komputera karta pracowała w trybie VGA.

Dopiero teraz uruchom ponownie komputer, po czym zainstaluj kolejno:

1. Sterownik do chipsetu płyty głównej -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom ponownie komputer.
2. Sterownik do karty graficznej -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom ponownie komputer.

8preacher8

Użytkownik

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 17:26

no niestety. Zastosowałem się do Twoich porad, ale wiele to nie zmieniło. Wciąż częstotliwość odświeżania obrazu 24MHz. Jakieś inne pomysły?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 18:11

Spreacher8 pisze:Wciąż częstotliwość odświeżania obrazu 24MHz.

To niemożliwe, abyś miał taką częstotliwość odświeżania ekranu.
Skąd odczytujesz ten parametr ?
Jaki posiadasz monitor ?

8preacher8

Użytkownik

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 18:22

Mój monitor to Samsung SyncMaster XL2270HD 22"
w trakcie włączania gier/programów wyświetla mi w prawym górnym rogu rozdzielczość i częstotliwość odświeżania. O ile domyślnie ustawiona jest na 60 w opcjach ekranu (wyżej nie mogę) o tyle w trakcie włączania SPORE monitor wyświetla mi rodzielczość 1920x1080 i 24Mhz stąd taki mój domysł, że w tym problem. Szczególnie gdy po takim małym eksperymencie i ustawieniu częstotliwości monitora na właśnie 24Mhz cały wyświetlany obraz był rozmyty dokładnie tak jak w tych grach. Z takiej drobnej ciekawostki powiem, że po odpaleniu najnowszego crysisa i ustawieniu w opcjach graf. directX11 robiło mi sie to samo wszystko wracało do normy po zmianie na directX10. W innych gierkach już nie miałem z directX'ami problemu. Sam się gubię już w tym :) stąd moje rozpaczliwe poszukiwanie rozwiązania:)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 18:47

Czy masz zainstalowany jakiś dodatkowy program do zarządzania monitorem ?
Być może jakiś program do optymalizacji systemu / przyspieszający komputer ?
8preacher8 pisze:w trakcie włączania gier/programów wyświetla mi w prawym górnym rogu rozdzielczość i częstotliwość odświeżania.

Wyświetlanie rozdzielczości w prawym górnym rogu podczas uruchamiania aplikacji sugeruje, że w tle pracuje jakaś aplikacja, która wyświetla ten komunikat, bo domyślnie nie ma takiej funkcji w systemie, która informuje o aktualnej rozdzielczości podczas uruchamiania gier.
Być może właśnie ta aplikacja powoduje problem.

-- 27 kwi 2012 18:35 --

Widzę, że to monitor z wbudowanym tunerem DVB-T.
Być może to oprogramowanie do tunera ?
Tuner w monitorze masz wyłączony gdy uruchamiasz grę ?

Czy w ustawieniach monitora jako źródło sygnału wybrane masz => PC ?
Posprawdzaj w ustawieniach menu OSD monitora w sekcji ustawień obrazu za pomocą pilota.

Zainstaluj tą paczkę sterowników ze strony producenta monitora => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

8preacher8

Użytkownik

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 19:02

nie mam żadnym programów działających w tle służących usprawnieniu systemu itp. :)
co do monitora i tunera. Nie wpadłem na to. Spróbuję coś zobaczyć :) dzięki za radę.

jeśli o źródło chodzi to na pewno ustawiony jest PC. Podłączony kablem HDMI. Co do tego tunera to jak w życiu nie mogę niczego konkretnego znaleźć. Na wszelki wypadek powyłączałem jakiś Magic Angle. Problem w tym, że nie mogę dostać się do opcji zaawansowanych. Po prostu przeskakuje na inne zupełnie jakby były nieaktywne. Sam w zasadzie nie wiem dlaczego tak jest...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 19:07

8preacher8 pisze:Problem w tym, że nie mogę dostać się do opcji zaawansowanych. Po prostu przeskakuje na inne zupełnie jakby były nieaktywne. Sam w zasadzie nie wiem dlaczego tak jest...

Być może zaawansowane opcje są nieaktywne, ponieważ jako źródło sygnału ustawione jest PC.

Czy w Catalyst Control Center w sekcji Gry => Ustawienia aplikacji 3D wszystkie opcje ustawione masz na domyślne bądź na Użyj ustawień aplikacji ? Jeżeli nie, to zmień.
Do Catalyst Control Center dostaniesz się poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszki na pulpicie, potem Catalyst Control Center.

8preacher8

Użytkownik

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 19:14

Zauważyłem drobną poprawę w ostrości obrazu po przestawieniu ustawień monitora z trybu "Dynamicznego" na "film" jednak ogólnie wpływa to też na barwy i niewiele zmienia ogólnie. Owszem napisy w menu gry są czytelne, jednak całe menu jest jakby w innej rozdzielczości. Nie ogarniam tego i zaczynam już tracić nadzieję :p

teselacja ustawiona była na "optymalizacja AMD" zmieniłem tak jak napisałeś. Nadal niestety niczego to nie zmienia :) w życiu nie miałem jeszcze takiej zagwozdki

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 19:19

Możesz zrobić zdjęcie tego zniekształconego /rozmazanego obrazu na włączonej grze i pokazać tutaj na forum ?
Pokaż również drugie zdjęcie z tą informacją o rozdzielczości i odświeżaniu ekranu w prawym górnym rogu podczas uruchamiania gry.

8preacher8

Użytkownik

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 19:41

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
dwa zdjęcia robione telefonem gdyż próby zrobienia print screena spełzły na niczym. Z jakiegoś dziwnego powodu robił się print screen pulpitu, a nie menu gry.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 20:08

Jest jednak 24Hz, a nie 24MHz, tak jak pisałeś ;)
To mi wygląda na częstotliwość odświeżania filmu HD (24Hz - 24 klatki/sekundę).

Wydaje mi się, że problemem jest tutaj interfejs HDMI i rozdzielczość Full HD (1920x1080), z którym nie są kompatybilne uruchamiane przez Ciebie starsze gry. System nie rozpoznaje gry, jako gry, tylko jako film HD i przez to taka częstotliwość odświeżania.
Czy masz możliwość sprawdzenia na jakiejś nowszej gry, np. nie starszej, niż z 2010 roku ?

Prawdopodobnie, jakbyś połączył monitor z kartą graficzną kablem DVI, zamiast HDMI, to problem ten by zniknął.

8preacher8

Użytkownik

Problemy z grafiką

Post27 kwie 2012, 20:11

no bez kitu :) w życiu bym nie wpadł na tak proste rozwiązanie. Przepraszam za tą wpadkę z częstotliwością odświeżania tak to jest jak się raz patrzy na tv raz na kompa ;P. Powiem Ci, że inne gry, w które gram: Battlefield 3 itp. na kablu hdmi działają bez najmniejszych problemów. Nawet niektóre starsze radziły sobie bez przeszkód. Być może te konkretne mają jakąś zgryzotę. Spróbuję to sprawdzić w najbliższym czasie. Tylko taka mała wątpliwość mi się nasuwa, mianowicie Trine 2 to gra dość nowa. O ile dobrze pamiętam premierę miała w 2011 roku, powinna być chyba dobrze przystosowana do kabla HDMI tymczasem w niej mam ten sam problem co w SPORE (który swoją drogą wybitnie stary też nie jest :) ) no ale nic odpiszę jak tylko sprawdzę. Dzięki za pomoc!

• Reklama

Wróć do „Problemy”