Jest jeszcze przy samych slotach pamięci, nad pierwszym niebieskim po prawej stronie.
Tylko gdzie wpina się wentylator procesora, skoro i ten nad pamięciami jest 3-pinowy.
Przyspieszający wentylator od karty graficznej. Problem
- voluu
- Kontaktowanie:

Sounds Better
Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+
- Arcadio Morello
Wszystkie gniazda 3-PIN zajęte. Bo chyba ich było tylko 2.
Będę musiał kupić adapter zasilający MOLEX => 4x 3-PIN.
Jak podepnę wentylator do tego adaptera to nie powinien głośno chodzić?
Przeglądając internet znalazłem kilka modyfikacji mojej karty BFG 7800GS. Czy takie chłodzenie będzie skuteczne?

Wentylator 2-PIN nie podejdzie w miejsce gniazda 4-PIN?
Pozdrawiam
Będę musiał kupić adapter zasilający MOLEX => 4x 3-PIN.
Jak podepnę wentylator do tego adaptera to nie powinien głośno chodzić?

Przeglądając internet znalazłem kilka modyfikacji mojej karty BFG 7800GS. Czy takie chłodzenie będzie skuteczne?

Wentylator 2-PIN nie podejdzie w miejsce gniazda 4-PIN?
Pozdrawiam
- seba86mu
Arcadio Morello pisze:Jak podepnę wentylator do tego adaptera to nie powinien głośno chodzić?
Nie powinien głośno chodzić.
Arcadio Morello pisze:Wentylator 2-PIN nie podejdzie w miejsce gniazda 4-PIN?
Ciężko powiedzieć.
To zależy od obudowy gniazdka zasilającego. Być może uda się podłączyć wtyczkę 2-PIN.
Zawsze można przykładowo nożykiem do tapet naciąć trochę obudowę gniazdka (chodzi o nacięcie tego białego plastiku, jeżeli ewentualnie przeszkadzałby przy podłączaniu wtyczki 2-PIN).
- Arcadio Morello

- seba86mu
Powinno być skuteczne.
- Arcadio Morello
Znalazłem po długich poszukiwaniach wentylator na Allegro, który idealnie wymiarowo pasuje do mojego obecnego -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Tylko jest na 2-PIN. Podejdzie?
- seba86mu
Arcadio Morello pisze:Podejdzie?
Ze zdjęcia nie da się wywnioskować czy to chłodzenie będzie kompatybilne z Twoją kartą, tym bardziej jak widzisz na liście wspieranych kart nie ma Twojej.
Chłodzenie musi być w kontakcie z tymi dwoma mikroukładami, które znajdują się na Twojej karcie.
Albo kupisz jedno duże, albo dwa dla każdego układu osobne, tak jak to widać na powyższych zdjęciach.
- Arcadio Morello
Chodzi mi tylko o wentylator, który da się odkręcić od mojej karty. Ten na Allegro ma idealne wymiary w porównaniu do mojego (szerokość 6,5 cm, wysokość 1,2 cm i rozstaw otworów w kształcie trójkąta 3,8 cm. Tylko wentylator z Allegro ma wtyczkę 2-PIN, a ja mam 4-PIN. Podejdzie ten wentylator jak ma wtyczkę 2-PIN w miejsce gniazda 4-PIN?
- seba86mu
Arcadio Morello pisze:Chodzi mi tylko o wentylator, który da się odkręcić od mojej karty. Ten na Allegro ma idealne wymiary w porównaniu do mojego (szerokość 6,5 cm, wysokość 1,2 cm i rozstaw otworów w kształcie trójkąta 3,8 cm.
Jeżeli wymiary i rozstaw otworów montażowych wentylatora się zgadzają, to nie powinno być problemu.
Arcadio Morello pisze:Podejdzie ten wentylator jak ma wtyczkę 2-PIN w miejsce gniazda 4-PIN?
Pisałem o tym wcześniej, że jeżeli będzie jakiś problem z podłączeniem można wykonać zabieg, który umożliwi podłączenie takiej wtyczki. Kwestia pomysłowości.
Ja tego nie widzę, więc nie mogę udzielić konkretnej odpowiedzi.
- Arcadio Morello
Dziękuje za pomoc. Jakoś sobie poradzę.
-- 03 mar 2013, 13:15 --
Witam ponownie,
Jednak zdecydowałem się na zakup tego chłodzenia -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Lepiej zakupić dwa wentylatory 80x80 mm? Czy jeden 120x120 mm? Jak 80x80 mm lub 120x120 mm to jakie?
Jaką taśmę termoprzewodzącą warto kupić? Potrzebuje do tych miejsc oznaczonych czerwonym kółkiem.

-- 03 mar 2013, 13:15 --
Witam ponownie,
Jednak zdecydowałem się na zakup tego chłodzenia -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Lepiej zakupić dwa wentylatory 80x80 mm? Czy jeden 120x120 mm? Jak 80x80 mm lub 120x120 mm to jakie?
Jaką taśmę termoprzewodzącą warto kupić? Potrzebuje do tych miejsc oznaczonych czerwonym kółkiem.

- seba86mu
Ale ten radiator, który podałeś będzie chłodził tylko procesor graficzny, a w Twoim przypadku musisz mieć jeszcze chłodzenie na drugim układzie. Pisałem o tym wyżej.
Najlepiej jeden 120-milimetrowy, z tańszych np. SilentiumPC Mistral 120 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie potrzebna Ci żadna taśma termoprzewodząca.
W zestawie jest pasta, którą nakładasz na procesor graficzny.
Na kości pamięci (te cztery czarne) nie musisz zakładać radiatorków.
Ile zapłaciłeś za to chłodzenie + wentylator ?
Nie lepiej było dołożyć do nowej karty graficznej ?
Arcadio Morello pisze:Lepiej zakupić dwa wentylatory 80x80 mm? Czy jeden 120x120 mm? Jak 80x80 mm lub 120x120 mm to jakie?
Najlepiej jeden 120-milimetrowy, z tańszych np. SilentiumPC Mistral 120 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Arcadio Morello pisze:Jaką taśmę termoprzewodzącą warto kupić?
Nie potrzebna Ci żadna taśma termoprzewodząca.
W zestawie jest pasta, którą nakładasz na procesor graficzny.
Na kości pamięci (te cztery czarne) nie musisz zakładać radiatorków.
Ile zapłaciłeś za to chłodzenie + wentylator ?
Nie lepiej było dołożyć do nowej karty graficznej ?
- Arcadio Morello
To chłodzenie kupiłem na Allegro jako używkę. 80 zł zapłaciłem -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników W zestawie są radiatory. I jak dam dwa radiatory na ten mniejszy procesor + taśma termoprzewodząca to powinno wystarczyć?
Niestety obecnie jestem w kryzysie finansowym i za bardzo nie mogłem sobie pozwolić na wydanie ok. 300 zł na kartę graficzną.
Niestety obecnie jestem w kryzysie finansowym i za bardzo nie mogłem sobie pozwolić na wydanie ok. 300 zł na kartę graficzną.
- seba86mu
Widzę, że w zestawie nie ma pasty termoprzewodzącej, więc musisz dokupić.
Z wydajniejszych Arctic MX-4 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli chciałbyś montować radiatorki, które załączone są do kompletu potrzebny Ci będzie klej termoprzewodzący. Pasta nie przyklei radiatorka.
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wiadomo, że czym tańszy, tym jego wydajność w przewodności cieplnej jest mniejsza, ale nie będzie wydawał kolejnego 20 zł. na dobry klej.
Taśma termoprzewodząca (thermopad) nie jest przylepna i nie utrzyma radiatorka. Zawsze wymagany jest fizyczny docisk radiatora do układu chłodzonego.
Z wydajniejszych Arctic MX-4 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli chciałbyś montować radiatorki, które załączone są do kompletu potrzebny Ci będzie klej termoprzewodzący. Pasta nie przyklei radiatorka.
Wiadomo, że czym tańszy, tym jego wydajność w przewodności cieplnej jest mniejsza, ale nie będzie wydawał kolejnego 20 zł. na dobry klej.
Arcadio Morello pisze:mniejszy procesor + taśma termoprzewodząca to powinno wystarczyć?
Taśma termoprzewodząca (thermopad) nie jest przylepna i nie utrzyma radiatorka. Zawsze wymagany jest fizyczny docisk radiatora do układu chłodzonego.
- Arcadio Morello
seba86mu pisze:Widzę, że w zestawie nie ma pasty termoprzewodzącej, więc musisz dokupić.
Wiadomo, że czym tańszy, tym jego wydajność w przewodności cieplnej jest mniejsza, ale nie będzie wydawał kolejnego 20 zł. na dobry klej.Arcadio Morello pisze:mniejszy procesor + taśma termoprzewodząca to powinno wystarczyć?
Akurat sprzedającemu jeszcze zostało trochę pasty termoprzewodzącej.
Czyli nie trzeba montować radiatorków na kościach pamięci? Nie spalą się?
Klej termoprzewodzący jaki polecasz? Dobry i w miarę przystępnej cenie?
Jaką taśmę termoprzewodzącą polecasz? Ten wentylator SilentiumPC Mistral 120 będzie wystarczający?
Chce dzisiaj wszystko kupić i w połowie tygodnia móc wszystko zamontować.
- seba86mu
Arcadio Morello pisze:Czyli nie trzeba montować radiatorków na kościach pamięci? Nie spalą się?
Nie trzeba.
Przecież Twoje dotychczasowe chłodzenie również nie było w kontakcie z kościami pamięci i jak widzisz nie spaliły się.
Arcadio Morello pisze:Klej termoprzewodzący jaki polecasz? Dobry i w miarę przystępnej cenie?
Arcadio Morello pisze:Jaką taśmę termoprzewodzącą polecasz?
Ale jak chcesz wykorzystać tą taśmę termoprzewodzącą ?
Napisałem wyżej, że jeżeli nie ma fizycznego docisku radiatora (śrubki, kołki montażowe), to nie możesz użyć taśmy (thermopadu).
Na procesor graficzny nakładasz pastę, a radiatorek do drugiego układu przykleisz klejem termoprzewodzącym.
Taśma jest Ci nie potrzebna.
Arcadio Morello pisze:Ten wentylator SilentiumPC Mistral 120 będzie wystarczający?
Tak.
-
- Reklama