System plików RAW na dysku HDD. Odzysk danych

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
student_przed_obroną

Użytkownik

problem z laptopem

Post24 gru 2014, 03:16

Tak, na pulpicie miałem cały folder z pracą i wynikami badań dotyczących tematu pracy

Przejrzę wszystkie wątki na jakie trafię w sieci - postaram się ogarnąć temat w jak największym stopniu i jak najszybciej

Sporo znalazłem różnego rodzaju programów do odzysku danych - nie wiem od jakiego zacząć. Tylko czy jak próbuje odzyskać za pomocą różnych programów te dane, a więc wielokrotnie (bo zakładam, że nie każdy program szuka wystarczająco głęboko i będę musiał używać różnych programów by odzyskać wszystko co istotne) wykonuje jakąś operacje to czy nie wpływa to na te dane na dysku? W sensie czy są one bezpieczne?

Nie wiem czy jutro będę miał czas by cokolwiek konkretnego zrobić - dziś nie miałem. Ale to najwyżej jakąś noc poświecę - będę informować o wynikach. Dziękuję za dotychczasową pomoc :)

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

problem z laptopem

Post24 gru 2014, 15:50

Witam odezwę się bo dzisiaj święta już w sumie
szukaj easeus home 5.0.1
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
student_przed_obroną

Użytkownik

problem z laptopem

Post26 gru 2014, 14:42

Więc tak:

Skorzystałem z programu easeus home 5.0.1 (niedawno, po ładnych "paru" godzinach zakończył on skanowanie) i wyjątkowo dużo danych odzyskałem. Nie sprawdzałem szczegółowo co dokładnie dostałem, zrobię to za chwilę, ale znacznie więcej niż było - zamiast ~400GB mam ~2,7TB i ponad pól miliona plików :shock: Czy to może być tak, że program tak głęboko szukał, że odnalazł też jakieś pliki "poprzedniego życia" tego dysku - np. poprzednich właścicieli? I czy nie powinno być tak że dysk winien być "czysty" tj. fabrycznie nowy jak pozostałe elementy nowego laptopa?

Postaram się odszukać i odzyskać najważniejsze informacje w tym pracę z tego co otrzymałem. Spróbuje także znaleźć jakieś rozwiązanie by odtworzyć strukturę wyjściową dysku (by wszystko było w folderach wraz ze swoimi nazwami sprzed tego nieszczęsnego incydentu) tylko czy to w ogóle możliwe?

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

problem z laptopem

Post26 gru 2014, 21:24

Programy do odzysku zależności od programu to widzi strukturę folderów, sam przerabiałem kilka programów i wiem. Ja dokładnie nie stosowałem "easeus home 5.0.1" ale miałem płatny i tak pod którymś "numerkiem" była cała struktura folderów.

A u ciebie jak ?? dałaś rade dojść do swojej pracy ??
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
student_przed_obroną

Użytkownik

problem z laptopem

Post03 sty 2015, 23:40

Więc tak, podsumowując:

- nie udało mi się przywrócić systemu pliku z RAW na poprzedni (NTFS)
- ale udało mi się odzyskać wszystkie dane co do pojedynczego pliczku
- odzyskałem je używając programu DMDE (polecam!). Znalazłem informacje o nim gdzieś tu na forum w jakimś temacie. Była to wersja DMDE Professional Edition z jakiej korzystałem. Wszystko szybko, prosto, intuicyjnie przejrzyści i dokładnie.
- prace wraz z badaniami także udało mi się odszukać
- jestem very happy :)

Tak więc dziękuję za pomoc i milo mi napisać że problem został rozwiązany ;)

Btw
Może warto zmienić temat całej dyskusji z "problem z laptopem" na inny np. "problem z włączeniem laptopa / odzysk danych z systemu plików RAW" (lub coś w tym stylu), bo obecny jest dość nieprecyzyjny, a może ktoś będzie miał podobny problem.

Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”