System zawiesza się, AGP wyłączone

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13381
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 12:44

Możesz jeszcze sprawdzić p/n sterowniki do karty graficznej :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poprzednie zawsze musisz odinstalować, usunąć ręcznie folder NVIDIA z dysku C i przeczyścić komputer CCleanerem :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=158
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
Po instalacji sterowników zainstaluj ponownie DirectX : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=22
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post09 mar 2009, 16:22

zainstalowałem te sterowniki, cleanerem to co jakiś czas czyszcze wszystko ale nadal nic się nie zmieniło... cały czas jest wyłączone... X-men powiedz mi czy te wartości prądowe są w normie??? czy jest to faktycznie wina zasilacza??? i jeszcze jedno... nie wiem czy to może mieć jakiś sens ale zapytam... czy może się tak dziać jeżeli np. jest uszkodzony w jakiś sposób dysk, ewentualnie ma jakiegoś wirusa???

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post10 mar 2009, 18:26

mlodydm, czy podczas instalacji sterowników do chipsetu płyty głównej, które podał cosik_ktosik widniej wpis, że zostaną zainstalowane "AGP Drivers" (konkretnie na liście, która przedstawia jakie komponenty zostaną zainstalowane) ?

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post10 mar 2009, 20:00

sorki ale ja nie bardzo wiem o co teraz chodzi???jakie sterowniki do jakiego chipsetu??? jak mogę to sprawdzić żeby dać ewentualnie jakąś odpowiedż... nigdy takiego czegoś nie robiłem...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post10 mar 2009, 22:30

mlodydm, cosik_ktosik napisał Ci wcześniej, abyś zainstalował -> ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Ja zapytałem, czy podczas instalacji tegoż sterownika - konkretnie na liście instalowanych komponentów sterownika - widnieje wpis "AGP Driver" ?

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post11 mar 2009, 16:15

chyba nic takiego nie miałem ... musiałbym instalować jeszcze raz...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post11 mar 2009, 18:08

mlodydm pisze:chyba nic takiego nie miałem ... musiałbym instalować jeszcze raz...

Więc uruchom jeszcze raz instalator sterownika, przyglądaj się uważnie kolejnym oknom i napisz czy taki wpis widnieje.

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post12 mar 2009, 16:19

nic takiego nie ma... z tego so sie dowiedziałem to jeżeli karta w biosie jest jako "enabled" to znaczy że obsługuje największą predkość... zastanawia mnie tylko dlaczego everest pokazuje że jest wyłaczona...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post12 mar 2009, 16:29

mlodydm, w BIOS-ie odnajdź pozycję:
AGP Mode - powinno być ustawione AGPx8 albo x8. Możliwe, że w tej pozycji ustawione jest DISABLED (czyli wyłączone) - jeżeli tak jest, to zmień to.
Ewentualnie możesz znaleźć wpis AGP x8 Support - tej pozycji powinno być ustawione na ENABLED (włączone).

Jeżeli dokonasz jakichś zmian w BIOS-ie, to przed wyjściem z niego zapisz zmianę ustawień (Save & Exit Setup -> F10).

Teraz zainstaluj jeszcze raz sterownik do chipsetu płyty głównej, uruchom ponownie komputer, zainstaluj sterownik do karty graficznej ForceWare 93.71 (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), a na końcu biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post17 mar 2009, 18:31

witam...
troche mnie nie było... ale juz jest lepiej z moim kompem...
wymieniłem dysk z podłączeniem na serial ATA i AGP już mi dziala... system już mi się nie zawiesza i wszystko nawet dobrze pracuje... ale mam jeszcze jedno pytanie... mam procesor 2.6 GHz a pokazuje mi w everescie że jest 1153MHz (11,5 x100)... czy mogę coś z tym zrobić???
no i oczywiście chciałem wszystki podziękować za pomoc...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post17 mar 2009, 18:42

AMD Athlon 2600+ 1.92GHz to inaczej 166x11.5

Idź do Biosu i zmień FSB na 166MHz.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post17 mar 2009, 18:45

ok... tak myślałem... dzięki wielkie...

////Post2////

cosik zapraszam na browara... już jest lepiej...
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 18:55 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem posty



  • Reklama

Wróć do „Problemy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości