System zawiesza się, AGP wyłączone

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post07 mar 2009, 13:31

witam wszystkich...
mam ten sam problem chyba co wszyscy... AGP jest wyłączone...
mój sprzęt: AMD Athlon 2600+ 1.92GHz 1GB RAM karta nVida GeForce 7600 GT AGP...
strasznie wolno uruchamia mi się system, zawiesza się, i w ogóle nie działa tak jak powinien...
moje pytanie: czy to jest przez to AGP czy może przez coś innego?
próbowałem włączyć w biosie ale tam tylko jest: Enabled... a everest wykrywa mi ze jest wyłączone...
co robić?
Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 13:34 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł, poprawiłem pisownię

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator
Posty: 1223
Rejestracja: 22 lis 2008, 19:28
Lokalizacja: Śląsk

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post07 mar 2009, 13:45

Dar raport z programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (zakładka podsumowanie). Co masz na myśli że nie działa jak powinien? Stało się tak nagle czy formatowałeś kompa albo coś grzebałeś w sterownikach? Sterowniki Masz zainstalowane?

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post07 mar 2009, 13:58

stawiany był tylko system i nic więcej... sterowniki ściągnąłem

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 14:00 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: raport wrzuciłem na zewnętrzny serwer, poprawiłem pisownię

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator
Posty: 1223
Rejestracja: 22 lis 2008, 19:28
Lokalizacja: Śląsk

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post07 mar 2009, 14:09

Po kolei. Sformatowałeś komputer, zainstalowałeś sterowniki dołączone na płytach? Najpierw powinieneś zainstalować sterowniki do płyty głównej, potem do karty graficznej i na końcu do całej reszty, pamiętając o instalacji directx?
Przed formatowaniem było wszystko ok?

Muszę wiedzieć co zrobiłeś


-------------------------------

mlodydm,
Proszę dostosuj się do 7 punktu Regulaminu:

Kod: Zaznacz cały

7. Na forum używamy polskiej pisowni, uwzględniając stosowanie polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć, ż, ź, ł, ę, ś, ó). Zdania powinny być wolne od błędów ortograficznych, zawierać odpowiednią formę stylistyczną i składniową, nie zapominając o znakach przestankowych.

me@djohnsc

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post07 mar 2009, 14:23

na początku wszytko było zrobione tak jak powinno być, wszystkie sterowniki zainstalowane po kolei. ale system strasznie długo sie uruchamiał i podczas pracy czasami sie zawieszał i długo myślał... ścoągnąłem więc eversta i tam znalazłem o tym AGP i zacząłem o tym czytać... zauważyłem ze jest to dosyć pospolity problem i zacząłem coś robić... zainstalowałem nowsze sterowniki do kart graficznej i patrzylem w biosie czy da się jakoś przestawić to AGP ale tam nie da się nic zrobić... niby jest Enabled ale everest mówi co innego...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post07 mar 2009, 15:33

Najpierw załaduj w Biosie ustawienia zoptymalizowane.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL lub F2 przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz Load Optimized Defaults, a jak nie ma to w zakładce Exit -> Load Default Settings (lub podobnie w zależności od Biosu) i zapisz zmiany klawiszem F10. Na wszelkie pytania, odpowiedz Y (Yes).

Potem zainstaluj jeszcze raz ten sterownik chipsetu
a potem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (poprzedni usuń i wyczyść rejestr CCleanerem).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post07 mar 2009, 17:08

Coś mi tu nie pasuje :?:
Zrób screeny z EVERESTA : Komputer -> Podsumowanie oraz Komputer -> Czujnik - rzuć gdzieś i podaj linki.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 07:24

wszystki dane z everesta są wklejone we wcześniejszym poście...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 10:46

Teraz patrzę w raport, ale tam nie ma odczytów z czujników, o których pisał XMan.
Chodziło mu o ten ekran Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 10:48

a o jakie czujniki chodzi??? o temperature???

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 10:52

To już pytanie do XMana co chciał wiedzieć. Ale daj i jedne i drugie. Zaraz będzie wiadomo czy tu jest wszystko ok.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 10:57

nie bardzo wiem gdzie to teraz tam jest ale napisze poszczególne temperatury:
procesor graficzny:48
procesor:60
płyta główna:53
mam nadzieję że to o to chodzi...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 11:00

Tu nie widzę niczego niepokojącego. 60 stopni na procesorze, czyli zapewne Masz wentylator typu BOX (6cm). To dla niego normalna temperatura.

Przydałyby się jeszcze napięcia. Podaj odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mlodydm

Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 07 mar 2009, 13:27

Re: System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 11:04

ok... zaraz wrócę...

Post2

Vcore : 1,648V
+5,0V :5,168V
+12,2V :11,437V
-12,0V :-11,989V
-5,0V :-5,277V
Battery 3,632V
+5V SB :4,993V
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 14:09 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączono posty

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

System zawiesza się, AGP wyłączone

Post08 mar 2009, 11:19

+12,2V :11,437V


A to już nie jest takie ładne. Tuż na granicy normy (minimum to 11.40), przy większym obciążeniu pójdzie w dół.
W taki wypadku, przydałoby się sprawdzić na jakimś pożyczonym zasilaczu.

To jedno. A co do drugiego, wrzuciłeś stery z góry?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Problemy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości