Witam
Dzisiaj dostalem uszkodzony komputer od szwagra sprawdzilem karte graficzna na swoim komputerze dziala ok czyli wskazuje na problem z plyta glowna. Parametry tego komputera to: plyta glowna asrock fm2a55m-vg3, procesor prawdopodobnie atlon trudno mi powiedziec jaki model podobno czterordzeniowy, pamiec ram ddr3 8gb prawdopodobnie 1600 firmy geil?, karta graficzna zotac gt630 synergy edition 4gb 128bit ddr3. Dodam ze komputer szwagra posiada tez karte graficzna zintegrowana i gdy sie pod nia podpialem to tez nie bylo nic na ekranie. Szwagier mowil ze dzialy sie rozne dziwne rzeczy na tej plycie a mianowicie dwa razy zmienial dysk twardy bo padly i wygasal wyswietlacz na obudowie gdy wiecej rzeczy podlaczyl pod kompa np 4 porty usb zajal naraz moim zdaniem zasilacz do wymiany. Zasilacz jaki siedzi w tym komputerze to akyga lub sakyga model ak b1-500 500w, wiem tez ze zasilacz to podstawa komputera bo sam gdy swojego modernizowalem to zmienialem zasilacz bo mialem modecona feel. Teraz moje pytanie w co najpierw moge zainwestowac plyta glowna wybrac zamiennik jakis lepszy czy taka sama plyte wsadzic czy raczej zasilacz i ile wat powinien posiadac szwagier mowi ze 600-800 wat. Bede wdzieczny za kazda wskazowke. W tej chwili jestem na etapie czyszczenia calego komputera i na wiatrakach zauwazylem dziwna ciemna maz klejaca prawdopodobnie jest to osad z elektronicznych papierosow poraz pierwszy sie z tym spotkalem, zamiast sprezonego powietrza uzywam odkurzacza z funkcja wydmuchu czy tak tez moze byc? Jak narazie wszystko dziala jak nalezy nawet na chwile pojawil sie obraz na komputerze szwagra potem sie zawiesil i nie moglem go wlaczyc przez pol godziny.
Pozdrawiam
Uszkodzona płyta główna?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Uszkodzona plyta glowna?
To wyczyść popatrz na procesor bo to ważne, ale i tak zasilacz do wymianu jest ale jaki to musisz podać wszystko.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Uszkodzona plyta glowna?
Czyli mam zdjac radiator z wiatrakiem z procesora i go obejrzec? Inaczej go nie sprawdze bo komputer wogole nie podaje obrazu a jak poda to sa jakies paski i zaraz wszystko znika albo nie ma wcale sygnalu z karty graficznej. Monitor sprawny w 100%
- Methos
Uszkodzona plyta glowna?
grzesiek314 pisze:a jak poda to sa jakies paski i zaraz wszystko znika
zdecydowanie go dokładnie przeczyść i dmuch z odkurzacza zamiast dmuchawy może być byle byś nie dmuchał syfem z worka

i nie popsuj komputera
twój zasilacz to Akyga więc jak po czyszczeniu komputer zadziała to go wyłącz i kup zasilacz

SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
- XMan
Uszkodzona płyta główna?
W tej chwili jestem na etapie czyszczenia calego komputera i na wiatrakach zauwazylem dziwna ciemna maz klejaca prawdopodobnie jest to osad z elektronicznych papierosow poraz pierwszy sie z tym spotkalem, zamiast sprezonego powietrza uzywam odkurzacza z funkcja wydmuchu czy tak tez moze byc?
Ta maź klejąca to może być również uszkodzenie płyty głównej, wyciek z kondensatorów.
http://www.hotfix.pl/viewpage.php?page_id=10
Zobacz jak wyglądają i czy nie są spuchnięte.
Odnośnie czyszczenia to nie używaj odkurzacza z wydmuchem, już lepsze sprężone powietrze.
Nie wszyscy tą metodę zalecają ponieważ zamiast wyssać kurz to się go wpycha.
Ja robię w ten sposób:
1. Wyłączam komputer od zasilania.
2. Czyszczę delikatnie odkurzaczem zwracając uwagę aby nie dotykać żadnych części.
(normalnie, bez wydmuchu)
3. Czyszczę wszystko suchym pędzelkiem od golenia z końskiego włosia
- inne mogą przenosić ładunki elektrostatyczne.
4. Czyszczę ponownie odkurzaczem.
Sprawdź sloty/styki karty graficznej, pamięci etc. czy nie są zabrudzone.
Jeżeli tak to przemyj je cienką szmatką nasączoną czystym spirytusem lub denaturatem,
poczekaj do wyschnięcia i włóż ponownie części...
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Uszkodzona płyta główna?
I jak, przeczyściłeś już komputer zgodnie z zaleceniami XMan. Tylko mnie interesuje mnie takie zdanie :
Czemu uważacie ze taka metoda jest gorsza, przecież tak samo działa sprężone powietrze. Bo jeśli uważacie ze z "odkurzacza" jest wypychane brudne powietrze to w każdej chwili można wyjąc worek z kurzem i bo problemie. A i prędkość powietrza wypychanego jest w miarę dobre.
A jeśli zamierzasz wymienić zasilacz, bo raczej trzeba, to uważaj i nie kupuj zasilacza, 900 W, bo to strata pieniędzy a niektórzy maja "mamię" wielkości i zwrócenia na siebie uwagi.
Kod: Zaznacz cały
Odnośnie czyszczenia to nie używaj odkurzacza z wydmuchem, już lepsze sprężone powietrze.
Nie wszyscy tą metodę zalecają, ponieważ zamiast wyssać kurz to się go wpycha
Czemu uważacie ze taka metoda jest gorsza, przecież tak samo działa sprężone powietrze. Bo jeśli uważacie ze z "odkurzacza" jest wypychane brudne powietrze to w każdej chwili można wyjąc worek z kurzem i bo problemie. A i prędkość powietrza wypychanego jest w miarę dobre.
A jeśli zamierzasz wymienić zasilacz, bo raczej trzeba, to uważaj i nie kupuj zasilacza, 900 W, bo to strata pieniędzy a niektórzy maja "mamię" wielkości i zwrócenia na siebie uwagi.
- XMan
Uszkodzona płyta główna?
robiwielki
Nie rozumiesz
Co z tego że wyjmiesz worek z odkurzacza jak wewnątrz niego jest pełno kurzu np. rurze itd.
Dodatkowo z drugiej strony ściąga kurz z podłogi etc.
Dlatego uważam że sprężonym powietrzem jest lepiej.
Nie robię tego tylko tak jak powyżej napisałem.
Przykładowo czyszcząc z tyłu komputera wentylator od zasilacza kurz nie jest wpychany
do niego tylko wyssany.
To samo z procesorem, nie wpycha się kurzu do niego z wentylatora/radiatora.
Nie rozumiesz

Co z tego że wyjmiesz worek z odkurzacza jak wewnątrz niego jest pełno kurzu np. rurze itd.
Dodatkowo z drugiej strony ściąga kurz z podłogi etc.
Dlatego uważam że sprężonym powietrzem jest lepiej.
Nie robię tego tylko tak jak powyżej napisałem.
Przykładowo czyszcząc z tyłu komputera wentylator od zasilacza kurz nie jest wpychany
do niego tylko wyssany.
To samo z procesorem, nie wpycha się kurzu do niego z wentylatora/radiatora.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Uszkodzona płyta główna?
Aż sprawdzę, tylko muszę pogrzebać trochę w piwnicy i znaleźć ten wynalazek. A po drugie niezły ktoś musi mieć podłogę ze aż kurz siedzi w rurze:) 
To jest pewne ze najlepiej sprężonym powietrzem, ale jak ktoś nie ma to lepsze to niż nic.

To jest pewne ze najlepiej sprężonym powietrzem, ale jak ktoś nie ma to lepsze to niż nic.
- XMan
Uszkodzona płyta główna?
robiwielki pisze:To jest pewne ze najlepiej sprężonym powietrzem, ale jak ktoś nie ma to lepsze to niż nic.
XMan pisze:Ja robię w ten sposób:
1. Wyłączam komputer od zasilania.
2. Czyszczę delikatnie odkurzaczem zwracając uwagę aby nie dotykać żadnych części.
(normalnie, bez wydmuchu)
3. Czyszczę wszystko suchym pędzelkiem od golenia z końskiego włosia
- inne mogą przenosić ładunki elektrostatyczne.
4. Czyszczę ponownie odkurzaczem.
Ciekawi mnie:
XMan pisze:W tej chwili jestem na etapie czyszczenia calego komputera i na wiatrakach zauwazylem dziwna ciemna maz klejaca prawdopodobnie jest to osad z elektronicznych papierosow poraz pierwszy sie z tym spotkalem, zamiast sprezonego powietrza uzywam odkurzacza z funkcja wydmuchu czy tak tez moze byc?
Ta maź klejąca to może być również uszkodzenie płyty głównej, wyciek z kondensatorów.
http://www.hotfix.pl/viewpage.php?page_id=10
Zobacz jak wyglądają i czy nie są spuchnięte.

- robiwielki
- Kontaktowanie:
Uszkodzona płyta główna?
Mało istotne jest czym komputer wyczyszczony aby był czysty. 

- Methos
Uszkodzona płyta główna?
i nie został uszkodzony
Potraficie nieźle spamować gdy mnie nie ma a grzesiek314 nie wie od czego zacząć

Potraficie nieźle spamować gdy mnie nie ma a grzesiek314 nie wie od czego zacząć

SPRZĘT:
-
Uszkodzona płyta główna?
Witam ponownie, a wiec tak zamiast poda ialo byc pada bo te paski zauwazylem gdy wyczyscilem gniazdo w ktorym siedzi karta wczesniej nie bylo wogole obrazu na monitorze. Syfem z worka nie dmucham na bank bo karte graficzna wyczyscilem tak ze chodzi bardzo cicho wcale jej nie slysze az sie zdziwilem ze moze chodzic az tak cicho porownuje z tym co bylo wczesniej gdy wlozylem ja brudna do swojego komputera na sprawdzenie. Wyjasnijcie mi czemu moge popsuc komputer w ten sposob i jak moge mu zaszkodzic tzn. jakie sa objawy bo do tej pory jak wyczyscilem karte graficzna to chodzi ok nie zawiesza sie ani nie mam zadnych innych problemow, wszystko ladnie sie czysci wiadomo nie dotykam czesci rura tylko robie to z pewnej odleglosci a co zostanie usuwam patyczkiem do uszu a radiator np. na karcie czyscilem wykalaczka bo tam juz takiego dostepu dla patyczka nie ma. Kondesatory ogladalem bo tez posadzilem o to plyte glowna ale wyglada wszystko ok jak mi sie uda to wrzuce zdjecia i ocenicie sami jezeli jest taka mozliwosc ta maz dalej wyplywa z wiatrakow leza na scierce i co chwile obserwuje ze ona wycieka z wiatrakow, a w te papierosy sa kleiste tzn te olejki to mam nadzieje ze szwagier ma racje. Ja na szczescie nie mam mani wielkosci i w sprawie zasilacza mam zamiar poradzic sie tutaj na forum co do wyboru wole slabszy a firmowy. Problem polega na tym ze pracuje od rana do nocy i takie dni jak niedziela swieta moge poswiecic na czyszczenie komputera wiec troche czasu minie zanim z tym wszystkim sie uporam. Podstawy mysle ze sprawdzilem, a jezeli czyszczenie komputera moze cos dac to jestem w stanie na to poswiecic troche czasu.
- Methos
Uszkodzona płyta główna?
czyszczenie to chwilka
dobrze by było byś dał zdjęcia całości bardziej byśmy mogli ci pomóc żeby komputer był na zicher i działał kolejne lata
pierwszy raz spotykam się z czymś kleistym wyciekającym z wentylatorów

SPRZĘT:
-
Uszkodzona płyta główna?
Wykrecic plyte glowna i zrobic jej zdjecia czy moze chodzi o zdjecie kazdego elementu?
- Methos
Uszkodzona płyta główna?
tak raczej tak każdego elementu wraz z płytą główną nie musisz jej wykręcać byle było by całą dobrze widać ( możesz położyć peceta i zapalić lampkę )
SPRZĘT:
-
- Reklama