Zachowywanie danych logowania do witryn - Mozilla Firefox

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post04 kwie 2017, 15:14

To jest tak, że błąd jest zapisany w rejestrze, w jakimś folderze mozilli, - nie ma opcji tego naprawić.
Pierwsze, to z folderu profilu trzeba skopiować na pulpit pliki key3.db i logins.json. Potem trzeba wyeksportować zakładki do pliku html do dokumentów.
Trzeba pobrać soft4boost any uninstaller i zainstalować. Powoli wczytuje zainstalowane programy, ale jest równie dokładny jak total uninstall. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Odinstalujesz firefoxa.
Przeczyścisz byle ccleanerem i pobierzesz wersję Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zainstalujesz uważając, żeby nie zainstalował usługi utrzymania. Potem po otwarciu firefoxa wstępnie ustawiasz go i w pomoc, pomoc dla pomocy technicznej wchodzisz w folder profilu, a samego firefoxa zamykasz. W folderze profilu kasujesz plik key3.db i wklejasz zachowane z pulpitu pliki key3db i logins.json. Potem po otwarciu firefoxa masz swoje zalogowania. Wchodzisz w Wyświetl wszystkie zakładki i importujesz z pliku html. Dokładasz rozszerzenia i masz bezbłędny firefox.
To by zamknęło sprawę.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

bodzka

Użytkownik

Post09 kwie 2017, 19:08

Do Gedo: kolejne moje podziękowania za dalsze rady - dopiero dzisiaj znalazłem czas, by móc "pobawić się" w >naprawę< mojego Firefoxa. Ponieważ nie jestem profesjonalistą w komputerach, trochę zajęło mi dochodzenie do poszczególnych etapów wskazywanych przez Ciebie. W tej chwili doszedłem do etapu, gdzie dalej powinno być, jak:

"Zainstalujesz uważając, żeby nie zainstalował usługi utrzymania. Potem po otwarciu firefoxa wstępnie ustawiasz go"

Nie rozumiem, o co chodzi z tą "usługą utrzymania" i "wstępnym ustawieniem". No i dlaczego po wejściu w folder profilu
Firefox ma być zamknięty dla dalszych etapów (dalsze działania zrozumiałe)?

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post09 kwie 2017, 19:48

Nie rozumiem, o co chodzi z tą "usługą utrzymania" i "wstępnym ustawieniem".

Ta usługa utrzymania, to nic innego, jak zainstalowanie aktualizera mozilli - czyli maintenance service. To aplikacja instalująca się osobno i za każdym uruchomieniem firefoxa wyszukuje aktualizacje. Utrzymuje firefoxa w najnowszej wersji.

Drugie - gdy firefox otwarty, nie da się z profilu usuwać pewnych plików. Po otwarciu folderu profilu, zamyka się firefoxa, żeby bezpiecznie robić coś z plikami znajdującymi się tam.

bodzka

Użytkownik

Post09 kwie 2017, 20:23

Do Gedo: czy w momencie instalacji Firefoxa pojawia się osobny komunikat odnośnie tego aktualizera Mozilli (nie pamiętam ze swoich poprzednich instalowań...). A te "wstępne ustawienia" Firefoxa po otwarciu po zainstalowaniu?

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post09 kwie 2017, 23:06

Nie. W pierwszym oknie instalatora masz zaznaczyć ustawienia użytkownika, nie zaś automatyczne instalowanie. Wtedy w kolejnym oknie pojawi się zaznaczone - zainstaluj usługę utrzymania. To odznacza się i potem w przedostatnim oknie jest zainstaluj, albo aktualizuj i tyle.

Dokładnie po pierwszym uruchomieniu firefoxa - ustawiasz przeglądarkę.

Dodatkowo wchodzi się do folderu c, programy x86 mozilla firefox i po kolei otwierasz foldery - browser, features. W features zaznaczasz to, co tam jest i kasujesz do kosza. Web komponenty potrafią sprawiać wiele problemów.

bodzka

Użytkownik

Post11 kwie 2017, 10:46

Do Gedo: dzięki po raz kolejny...Niby wszystko jasne, ale jednak potrzebuję tłumaczenia "jak krowie na rowie" - teraz odnośnie poniższego:

"Dokładnie po pierwszym uruchomieniu firefoxa - ustawiasz przeglądarkę.

Dodatkowo wchodzi się do folderu c, programy x86 mozilla firefox i po kolei otwierasz foldery - browser, features. W features zaznaczasz to, co tam jest i kasujesz do kosza. Web komponenty potrafią sprawiać wiele problemów."

Gdzie znajduje się ten folder c (nie jest to chyba dysk C?), a potem te pozostałe foldery? I jeśli już znajdę, otworzę, to
kasowanie tylko w features? Wszystkiego, co tam jest, pozostawiając czysty (pusty) folder?

Bardzo przepraszam, że tak marudzę, ale jakoś do tej pory nigdy tak "głęboko" nie wchodziłem w jakiekolwiek próby, nie wiem, czy tak to określić, zmiany ustawień czy samodzielne ustawianie czegokolwiek w komputerze....Stąd moje wypytywania...Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post11 kwie 2017, 14:23

Masz ccleaner? W menu narzędzia, dodatki - znajdź choćby pocket, zaznacz i z prawego przycisku myszy wybierz - "Otwórz folder zawierający". Od razu otworzy features i tam wszystko, co znajdziesz - zaznacz i usuń. Bez tego Firefox nawet się nie zająknie.

bodzka

Użytkownik

Post12 kwie 2017, 19:49

Do Gedo: owszem, mam CCleaner, aktualizowany na bieżąco. W tym, co mam, po uruchomieniu w NARZĘDZIACH,dodatki znajduję to "pocket"(?), zaznaczam je,ale z prawego przycisku myszy wyświetla mi się zupełnie coś innego niż podajesz i nie otwiera mi żadnych "features"...Nie wiem więc, czy jestem w ogóle w stanie do końca zrobić to, co mi podpowiadasz...
Zrobiłem zrzuty z mojego CCleanera dla stanu, jaki podpowiadasz - adresy jak niżej; może to coś Ci podpowie?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ponowne podziękowania za pomoc

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post12 kwie 2017, 19:58

U mnie z PPM wyświetla się otwórz folder zawierający Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

bodzka

Użytkownik

Post12 kwie 2017, 20:21

Do Gedo: jak widzę, mamy tę samą wersję CC - ale u Ciebie jest Windows XP z service Pack, u mnie Windows 10; Twoja lista pozycji jest zupełnie inna niż u mnie; u Ciebie z PPM wyświetlają się 4 możliwe czynności do wyboru, u mnie tylko 2...Czy te różnice mogą wynikać z innego systemu operacyjnego? Może więc odpuścić sobie dalsze działania przy tym zachowywaniu danych do logowania do witryn?

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post13 kwie 2017, 00:29

Masz Mozilla Firefox w Program Files na dysku C. Po prostu wchodzisz w folder zainstalowanego Firefoxa, otwierasz folder Browser, w nim folder features. Tam, co znajdziesz, to usuń. Łatwiej nie potrafię wyjaśnić. Można jeszcze ze skrótu menu start Mozilla Firefox wybrać z PPM właściwości i tam będzie Znajdź element docelowy. Od razu przeniesie Cię do do folderu instalacyjnego i to features będzie w folderze browser.

Mam jeszcze ccleaner na dwóch komputerach windows 7 x64 i tam tak samo działa...
A windows 10 jest głupi...

Kłania się umiejętność wyszukiwania plików i folderów w systemie. Do tego naj jest program Wise JetSearch. Dla Win10 też. Masz linka: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wpiszesz mozilla - to Ci znajdzie mnóstwo. Wybierzesz mozilla ze ścieżką "C program files mozilla firefox", wybierzesz otwórz folder i bingo!

bodzka

Użytkownik

Post15 kwie 2017, 20:46

Do Gedo: chwilowo nie działałem przy "naprawie", ale myślę, że teraz znajdę czas, by kontynuować. Chyba mam/wiem już wszystko, co potrzeba. Jednakże przed przystąpieniem do finalnej "naprawy" jeszcze jedna kwestia: w moich aktualnie zainstalowanych programach mam zarówno Mozillę Firefoxa (MF), jak i Mozillę Maintenance Service (MMS) - załącznik. Wg Twojej wcześniejszej podpowiedzi MF odinstalowuję, czyszczę CCleanerem i pobieram na nowo MF. Instaluję ją bez instalowania "usługi utrzymania" (MMS ?)...Rozumiem więc, że razem z deinstalacją posiadanej aktualnie MF deinstaluję także obecnie zainstalowaną MMS - czy tak?
I jeszcze coś: podpowiadając mi 04.04.17 napisałeś m.in.by po zainstalowaniu nowej MF, w folderze profilu skasować plik
key3.db i wkleić zachowane z pulpitu pliki key3.db i logins.json. A "nowego" logins.json nie muszę skasować? Może przeoczyłeś to w swej podpowiedzi - sprawdź i skoryguj?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!!!

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post15 kwie 2017, 21:29

Nowy też skasuj, bo pewnie logowałaś się po zainstalowaniu nowego firefoxa. Podmieniasz logins.json tak samo jak key3db

bodzka

Użytkownik

Post20 kwie 2017, 20:27

Do Gedo: z żalem muszę stwierdzić, że mimo Twoich wyczerpujących porad mój problem nadal nie został rozwiązany. W poniedziałek świąteczny przeinstalowałem na nowo Firefoxa zgodnie z podpowiedziami a gdy we wtorek po południu otworzyłem laptopa okazało się, iż Firefoxa w ogóle nie ma!!! Na szczęście zachowałem na pulpicie te skopiowane pliki key3.db i logins.json oraz zakładki w html w dokumentach, więc powtórzyłem całą operację instalowania na nowo Firefoxa.
Wczoraj nie siadałem do laptopa, dopiero dzisiaj i znowu fiasko!. Firefox co prawda nie "zniknął", ale "zachowywanie danych
danych logowania do witryn" w >OPCJACH< >Bezpieczeństwo< odhaczone. Co mogłem zrobić źle? Jest sens po raz trzeci powtarzać całą procedurę?
Tymczasem w starym moim PC (wspominałem wcześniej, że też czasem jeszcze używam), bez żadnych kombinacji, "zachowywanie danych logowania do witryn" działa bez zarzutu. Ten sam system operacyjny, ta sama wersja przeglądarki, więc jak to wytłumaczyć?

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post20 kwie 2017, 20:49

Jest sens. Zainstaluj ponownie i daj ustawienie uruchamiania w trybie administratora. Potem to nawet można ustawić firefoxa jako domyślną przeglądarkę.

• Reklama

Wróć do „Problemy”