Zachowywanie danych logowania do witryn - Mozilla Firefox
-
Mozilla Firefox w moim laptopie nie zachowuje danych logowania do witryn -> >OPCJE<,>Bezpieczeństwo<.Każdorazowo, po pierwszym w danym dniu otwarciu laptopa i wejściu na Firefoxa muszę zaczynać od kliknięcia tego okienka.Hasło główne jest zapisane i pojawia się pytanie o nie przy otwieraniu przeglądarki. Nie mogę nigdzie znaleźć podpowiedzi do rozwiązania tego problemu. Sporadycznie używam też komputera stacjonarnego i tam wystarczyło jednorazowe zaznaczenie w/w okienka a system zapamiętał dane...Proszę o podpowiedź, co powinienem zrobić dodatkowo prócz zaznaczenia okienka "zachowywanie danych logowania do witryn"...Mieczysław Adamski
- Wojownikz
Czyścić system np ccleanerem lub innym programem np. Odkurzaczem?
- Gedo
Firefox zapisuje dane logowania w ciasteczkach. Po sunięciu ciasteczek trzeba ponownie się logować.
Albo masz firefox ustawiony, żeby podczas zamykania czyścił ciasteczka, albo jakiś program to robi z automatu po uruchomieniu systemu.
Firefox ma cztery pozycje, które nie mogą być usuwane, żeby przeglądarka pamiętała loginy - są to stawienia witryn, hasła, zalogowania i ciasteczka.
Gdy to robi ccleaner, to trzeba mu w opcjach, ciasteczka - dodawać do wyjątków te ze stron logowania. a w menu głównym czyszczenia odznaczyć to, czego nie powinien czyścić w firefoxie.
Głupie czyszczenie systemu zawsze prosi się o kłopoty. Trzeba rozsądnie - wszędzie jest wybór i trzeba zawsze czytać, na ile można pozwolić programom.
Albo masz firefox ustawiony, żeby podczas zamykania czyścił ciasteczka, albo jakiś program to robi z automatu po uruchomieniu systemu.
Firefox ma cztery pozycje, które nie mogą być usuwane, żeby przeglądarka pamiętała loginy - są to stawienia witryn, hasła, zalogowania i ciasteczka.
Gdy to robi ccleaner, to trzeba mu w opcjach, ciasteczka - dodawać do wyjątków te ze stron logowania. a w menu głównym czyszczenia odznaczyć to, czego nie powinien czyścić w firefoxie.
Głupie czyszczenie systemu zawsze prosi się o kłopoty. Trzeba rozsądnie - wszędzie jest wybór i trzeba zawsze czytać, na ile można pozwolić programom.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.
-
Do Wojownikz: dzięki za podpowiedź - wyczyszczenie CCleanerem niczego nie poprawiło; innych "odkurzaczy" nie znam/nie
używam...
używam...
- Wojownikz
ccleaner--->zakładka programy odznacz wszystko w Firefox zostaw jedynie historie pobrań.
Nie chodziło mi o użycie ccleanera tylko pytałem się czy używasz go ale ok.
Tak ma wyglądać Firefox w ccleanerze
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie chodziło mi o użycie ccleanera tylko pytałem się czy używasz go ale ok.
Tak ma wyglądać Firefox w ccleanerze
-
Do Gedo: dziękuję za podpowiedź. Zarówno w laptopie, jak i komputerze stacjonarnym (pc) mam takie same ustawienia a mimo to laptop nie zachowuje danych logowania do witryn. "Mój" Firefox w obu przypadkach ma zaznaczone "Akceptowanie ciasteczek"(OPCJE->PRYWATNOŚĆ) - czyszczenie historii podczas zamykania programu Firefox nie jest odhaczone (tu chyba chodzi też o czyszczenie ciasteczek[?}, bo jakiejś takiej samodzielnej pozycji nie znajduję?). Więc pewnie czyści to jakiś inny program, jak wspominasz - jaki to mógłby być?
Co do CCleanera: owszem, używam go, ale tylko wówczas, gdy on sam sygnalizuje mi, że powinienem już komputery "wyczyścić" - niezbyt często. I, jeśli to już robię, to analogiczna sytuacja powinna być na obu komputerach...Co do wspominanych pozycji w CC: zaznaczone są m.in. ciasteczka a ustawienia stron (witryn?), zapisane hasła (gdzie mają być zalogowania?) nie są zaznaczone - z Twojej podpowiedzi rozumiem, że ciasteczka też powinienem odznaczyć? I to w obu komputerach? Ale po co w pc, jeśli tam jest wszystko (przynajmniej dla mnie) OK?
Nie jestem zbyt bystry w komputerach, może nie wszystko dokładnie zrozumiałem z Twojej podpowiedzi, może niezbyt jasno wytłumaczyłem stan mojego sprzętu/ustawień programowych, lecz jeżeli jest to dla Ciebie jasne - proszę o ewentualne dalsze podpowiedzi.
Co do CCleanera: owszem, używam go, ale tylko wówczas, gdy on sam sygnalizuje mi, że powinienem już komputery "wyczyścić" - niezbyt często. I, jeśli to już robię, to analogiczna sytuacja powinna być na obu komputerach...Co do wspominanych pozycji w CC: zaznaczone są m.in. ciasteczka a ustawienia stron (witryn?), zapisane hasła (gdzie mają być zalogowania?) nie są zaznaczone - z Twojej podpowiedzi rozumiem, że ciasteczka też powinienem odznaczyć? I to w obu komputerach? Ale po co w pc, jeśli tam jest wszystko (przynajmniej dla mnie) OK?
Nie jestem zbyt bystry w komputerach, może nie wszystko dokładnie zrozumiałem z Twojej podpowiedzi, może niezbyt jasno wytłumaczyłem stan mojego sprzętu/ustawień programowych, lecz jeżeli jest to dla Ciebie jasne - proszę o ewentualne dalsze podpowiedzi.
- Gedo
"Mój" Firefox w obu przypadkach ma zaznaczone "Akceptowanie ciasteczek"(OPCJE->PRYWATNOŚĆ) - czyszczenie historii podczas zamykania programu Firefox nie jest odhaczone (tu chyba chodzi też o czyszczenie ciasteczek[?},
W opcjach firefoxa - prywatność:
Ustawienie czyszczenia:
Po czyszczeniu ciasteczek masz logowanie ponowne jak w banku. Pytanie, co czyści Ci ciasteczka? Jeśli ciasteczka ze stron zostaną dodane do wyjątków, to można często czyścić i zalogowania pozostają. W ccleaner jest tak:
- XMan
CCleaner
Ustaw wszystko tak jak na screenie:

Wyłącz Monitoring i zobacz jak będzie:

Nie pomoże to jeszcze odznacz Historia:

Może być podobnie jak to się często zdarza na przeglądarce Google Chrome i zawsze to zaznaczam
jeżeli ktoś ją posiada.
Ustaw wszystko tak jak na screenie:

Wyłącz Monitoring i zobacz jak będzie:

Nie pomoże to jeszcze odznacz Historia:

Może być podobnie jak to się często zdarza na przeglądarce Google Chrome i zawsze to zaznaczam
jeżeli ktoś ją posiada.
Wcześniej
CCleaner w Programy --> Google Chrome zaznacz tylko te pozycje:
Jeżeli nie zrobisz tego, nie odznaczysz Historia to możesz mieć kasowane ustawienia
na tej przeglądarce.
-
Do Wojownikz: z takim ustawieniem CCleanera dla Firefoxa i zaznaczonym polem zachowywania danych logowań do witryn w OPCJACH-BEZPIECZEŃSTWO(w Firefoxie)zamknąłem wczoraj mego laptopa. Dziś, po otwarciu, w OPCJACH-BEZPIECZEŃSTWO to pole znowu było odhaczone....Dziękuję za pomoc,może jeszcze coś?
-- 31 mar 2017, 15:04 --
Do XMana: dziękuję - zrobiłem tak, jak podpowiadasz. Na razie pracuję przy kompie, zobaczymy, czy Twoja podpowiedź pomogła przy następnej sesji lub jutro i dam znać.
A przy okazji: jak dołączać tu zrzuty do przesyłanej wiadomości?
-- 31 mar 2017, 15:04 --
Do XMana: dziękuję - zrobiłem tak, jak podpowiadasz. Na razie pracuję przy kompie, zobaczymy, czy Twoja podpowiedź pomogła przy następnej sesji lub jutro i dam znać.
- XMan
Sprawdź jeszcze ustawienia w opcjach Firefoxa które podał Gedo.
Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.
Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:
lub: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.
Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:
lub: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Do XMana: nie pomogło; sprawdzę jeszcze teraz i poprawię ustawienia w opcjach Firefoxa podane przez Gedo. Znowu zobaczymy przy następnej sesji jutro - poinformuję.
Dziękuję za podpowiedź dla wykonania/dołączania zrzutów do wiadomości.
-- 01 kwi 2017, 23:03 --
Do Gedo: moje ustawienia dla Firefoxa - prywatność - są inne; koryguję jak podajesz. To samo dla ustawienia czyszczenia.
Zobaczymy przy następnej sesji - poinformuję.
Co do CCleanera: mam nieco inny "spis treści" w ciasteczkach, nie wiem za bardzo, co powinienem przenieść "do zachowania", więc chyba tu niczego nie ruszę...
Dziękuję za podpowiedź dla wykonania/dołączania zrzutów do wiadomości.
-- 01 kwi 2017, 23:03 --
Do Gedo: moje ustawienia dla Firefoxa - prywatność - są inne; koryguję jak podajesz. To samo dla ustawienia czyszczenia.
Zobaczymy przy następnej sesji - poinformuję.
Co do CCleanera: mam nieco inny "spis treści" w ciasteczkach, nie wiem za bardzo, co powinienem przenieść "do zachowania", więc chyba tu niczego nie ruszę...
- XMan
Nic nie pomoże to odinstaluj na próbę CCleanera.
Czasami na Windows 10 są z nim problemy.
Później zajmij się samą przeglądarką Firefox (ustawieniami).
Czasami na Windows 10 są z nim problemy.
Później zajmij się samą przeglądarką Firefox (ustawieniami).
-
Do XXMana: no i nic nie pomogło - cokolwiek zmienię wg Waszych podpowiedzi, przy następnej sesji znowu znajduję odhaczone"zachowywanie danych logowania..." w OPCJE->BEZPIECZEŃSTWO....
Nie rozumiem,dlaczego mam odinstalowywać, nawet na próbę, CCleanera? Nie używam go codziennie, a przecież nie działa on automatycznie codziennie? Chyba, że coś przeoczyłem w jego ustawieniach odnośnie jego działania?
Dziękuję tak czy siak za Wasze porady.
Nie rozumiem,dlaczego mam odinstalowywać, nawet na próbę, CCleanera? Nie używam go codziennie, a przecież nie działa on automatycznie codziennie? Chyba, że coś przeoczyłem w jego ustawieniach odnośnie jego działania?
Dziękuję tak czy siak za Wasze porady.
- Gedo
przy następnej sesji znowu znajduję odhaczone"zachowywanie danych logowania...
Głupi firefox. To ewidentny błąd tej wersji przeglądarki. Nawet nie widzi niektórych czcionek systemowych.
Może wystarczy przeinstalować na którąś z wcześniejszych wersji?
Wpierw z systemu odinstaluj maintenance service, to deweloper i aktualizer mozilli. Można go wymieść z systemu bez szkody dla firefoxa.
Ja mam firefox stabilny 49.0 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po pobraniu na dysk uruchom instalator. W pierwszym oknie zaznacz ustawienia użytkownika. Potem jest folder domyslny, skróty i w przedostatnim oknie jest zainstaluj usługę utrzymania. Masz to odznaczyć i dalej, aktualizuj.
Po uruchomieniu firefoxa z prędkością lapania pcheł klikasz w narzędzia, opcje, zaawansowane, aktualizacje. Zaznaczasz, żeby nie sprawdzał dostępnosci aktualizacji i odznacz aktualizacje wyszukiwarki.
Wtedy na lata zachowasz firefoxa 49.0 - jak zechcesz.
Powinno nie być błędów z zachowaniem zalogowań. Gdyby jednak były, to trzeba dokładnie odinstalować firefoxa, czyli usunąć nawet foldery ustawień. Potem trzeba instalować od nowa, żeby jakiś błąd się nie powielał.
Ale to potem napiszę, jak to zrobić, w razie czego.
Drugie, to nie wiadomo, skąd jaki instalator firefoxa był pobrany. Zdarzają się trefne. Najpewniejszy jest ze strony mozilli.
-
Do Gedo: no i dalej bez zmian tak,że nie wiem czy pozostawać przy wersji F49.0 czy też zaktualizować ponownie do tej ostatniej....Zazwyczaj aktualizuję Firefoxa ze strony "firmowej", po informacji, iż najnowsza wersja jest już dostępna...
Jeśli widzisz jeszcze jakieś możliwości dla rozwiązania mego problemu, to proszę o dalszą pomoc - jeśli nie, to chyba sobie odpuszczę i zdam się na własną pamięć dla zachowywania haseł...,
A tak przy okazji cała ta sytuacja jest dla mnie bardzo dziwna: jak gdzieś wspomniałem poprzednio, od czasu do czasu używam też starego pc,też zaktualizowanego do W10, też z Firefoxem aktualizowanym na bieżąco tak jak i laptop. W tej chwili mam tam(miałem i tu) F52.02 i nie ma tam żadnych problemów z zachowywaniem haseł. Dlaczego więc tu, na laptopie takie historie?
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Jeśli widzisz jeszcze jakieś możliwości dla rozwiązania mego problemu, to proszę o dalszą pomoc - jeśli nie, to chyba sobie odpuszczę i zdam się na własną pamięć dla zachowywania haseł...,
A tak przy okazji cała ta sytuacja jest dla mnie bardzo dziwna: jak gdzieś wspomniałem poprzednio, od czasu do czasu używam też starego pc,też zaktualizowanego do W10, też z Firefoxem aktualizowanym na bieżąco tak jak i laptop. W tej chwili mam tam(miałem i tu) F52.02 i nie ma tam żadnych problemów z zachowywaniem haseł. Dlaczego więc tu, na laptopie takie historie?
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi.
-
- Reklama