Zawieszenie komputera po wejściu w folder z grafiką, filmami

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 maja 2009, 10:07

macie jakieś jeszcze pomysły jak wyłączyć podgląd miniaturek dla mpg. ?

Start -> Uruchom

wpisz

Kod: Zaznacz cały

regsvr32 /u shmedia.dll

Daj do analizy dzienniki system oraz aplikacje wg. tej instrukcji. Spakowane dzienniki wrzuć na jakiś hosting np. wikisend.com
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post24 maja 2009, 10:26

wyłączyłem te miniaturki, i się nie zawiesza, ale jakbym chciał włączyć miniaturki to jak mam to zrobić ?
oto podgląd zdarzeń z aplikacji Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
zauważyłem że aplikacja powodująca błąd to jakiś kodek mpeg2decfilter czy coś ale w koderach-dekoderach video nie mam czegoś takiego
wiem że to jest błachy problem ale jeszcze zastanawiam się co mogło spowodować, że jak jest raport o błędach, żeby wysłać albo nie, to przycisk kliknij tutaj jest zielony a nie niebieski,
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 maja 2009, 10:34

wyłączyłem te miniaturki, i się nie zawiesza, ale jakbym chciał włączyć miniaturki to jak mam to zrobić ?

Tak samo jak poprzednio tylko bez przełącznika /u

regsvr32 shmedia.dll

Co do dzienników, wrzuć na inny hosting bo z rapidshare nie będę mógł tego ściągnąć. Zamieść je na speedyshare.com lub wikisend.com
Pamiętaj aby skompresować pliki.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post24 maja 2009, 10:39

Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 maja 2009, 11:09

A więc tak, jak już wspomnialeś w podglądzie zdarzeń jest kodek mpeg2decfilter.ax. Jest to MPEG-1/2 Decoder Filter for DirectShow. Najprawdopodobniej jest on uszkodzony lub wadliwy i nie potrafi prawidłowo funkcjonować w systemie.

Start -> Uruchom

wpisz

regsvr32 /u mpeg2decfilter.ax

lub

regsvr32 /u %windir%\system32\mpeg2decfilter.ax

Kodek można wyłączyć poprzez zmianę rozszerzenia pliku mpeg2decfilter.ax np. z AX na BAK (lokalizacja C:\WINDOWS\system32). Zmień mu rozszerzenie ręcznie lub użyj narzędzia InstalledCodec.

Następnie ściągnij K-Lite Codecs lub samą paczkę ffdshow i ponownie zainstaluj. Z tego co widzę plik mpeg2decfilter.ax jest częścią Media Player Classic więc instalacja tego playera również będzie skutkowała instalacją tego kodeka.

Co do wcześniejszej kwestii identyfikacji kodeków systemowych oraz ich ewentualnego wyłączania, użyj narzędzia Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post24 maja 2009, 12:13

powyłączałem to install codec, zaraz wgram nowe, tylko że jak włączę z powrotem to explorer chwilowo się zawiesza, ale nie wyskakuje błąd, jak mam wyłączone to nie ma zawieszania, i tak już to zostawię, wgram kodeki, tylko że zanim wgram chcę te biblioteki C++ zainstalować, ale nie chcę ich mieć na dysku C , co mam zrobić żeby było można to zainstalować do program files czy do czegoś innego ?

dzisiaj po nagraniu płyty od razu włączyłem skypa i wyskoczył komunikat, aby pomóc w zabezpieczeniu systemu windows, aplikacja nie zostanie uruchomiona czy coś takiego, następnym razem było normalnie, ale co mogło to spowodować ?
było tam 2gb archiwum i jak skopiowałem na dysk żeby sprawdzić czy działa komp się mocno zmulił, ale usunąłem już kopię tego i oryginalny plik z którego nagrywałem .
ale muszę coś zrobić z tym C++
edit: pobrałem ze softpedii i gdzieś się zaszył, teraz zainstaluję nowe kodeki i powinno być normalnie, tylko nie zamykajcie bo zobaczę czy z nowymi kodekami nie będzie się zawieszał i jeszcze niech mi ktoś odpowie jak może co to mogło być ze skypem, ale błąd wystąpił tylko raz więc to chyba nic poważnego

zainstalowałem k-lite codec pack i avi działa dobrze, tylko mpeg jest do góry nogami i z tym jest problem, miałem jeszcze problem z ace mega, podczas instalacji wyskakuje błąd, zaznaczyłem tylko kodeki wmv tak jak kiedyś i teraz nie mam wmv, mieszałem jeszcze install codec ale jak włącze stare kodeki mpeg to winamp nie chcę się włączyć tylko ciągle ładuje się, przez to niechcący poprzestawiałem ikony pulpitu i 20 minut spędziłem na ich segregowaniu.
wiem że wmv to kodek windows media playera ale znacie jeszcze jakieś pojedyncze kodeki wmv bo tych teraz nie mam
i nie wiem co zrobić z tym mpegiem

kolejny edit:
w all playerze jest normalnie nie do góry nogami ale co winampem zrobić, w winampie jest normalnie avi
a w windows media player jest jakiś dziwny obraz, ale wmp i tak mnie nie obchodzi
spróbuję jeszcze przeinstalować winampa

edit 25.05.2009 (nie wiem ile już tych editów zrobiłem :) )
pokombinowałem w install codec i w końcu obraz mpegów jest normalny, tylko pozostał problem z wmv, chciałem zainstalować ace mega, z zaznaczonymi kodekami wmv tylko, ale podczas instalacji wyskakuje błąd, "nieprawidłowy ciąg klasy" a w podglądzie nic nie ma
jakie jeszcze znacie kodeki żeby wmv zainstalować ?, można by jeszcze windows media player od nowa ale nie chcę już przeinstalowywać, zresztą nie wiem czy się da bo to od windowsa (mam 11 jak coś) w k-lite nie ma kodeków wmv, może ace nie chce się zainstalować bo mam k-lite, ale już nie pamiętam jak instalowałem kiedyśkodeki czy k-lite najpierw czy ace instalowałem, albo monitor instalowanie oprogramowania odkurzacza, ale wątpię.

edit (tym razem już ostatni)
zainstalowałem ponownie wmp 11 i wszystko działa,
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Re: Zawieszenie komputera po wejściu w folder z grafiką, filmami

Post25 maja 2009, 17:44

ntdll.dll

Przypomnij sobie jakie ostatnio instalowałeś programy graficzne :?:
Odinstaluj, przeczyść komputer i sprawdż czy pomoże. :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post25 maja 2009, 18:54

ale już po wszystkim, napisałem że już nie mam problemu z zawieszeniem
możecie zamknąć

edit: chodziło mi o takie zamknięcie że już nikt by tu nie pisał, zwykle na większość forum tak robią
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, 19:22 przez koleś git, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Re: Zawieszenie komputera po wejściu w folder z grafiką, filmami

Post25 maja 2009, 19:00

możecie zamknąć

Żadnego tematu na żadnym forum się nie zamyka.
Twój temat/problem może posłużyć tysiącom innym. ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Problemy”