Zawieszenie komputera po wejściu w folder z grafiką, filmami
-
- Kontaktowanie:
ostatnio miałem problemy z wirusami, teraz komp chodzi dobrze ale przez przypadek zauważyłem, że jak wejdę w taki jeden folder z klipami eplorerer się zawiesza, plik powodujący błąd to ntdll.dll błąd ten się pokazuje gdy widok mam ustawiony na miniatury, na kafelkach tak się nie robi. Jeszcze dzisiaj zauważyłem że w ashampoo photo commander 7.20 jak wejdę w folder z filmami to robi zwieche, (w eksploratorze jak wejdę w ten folder nic się nie zawiesza) ale myślę że to po prostu program nie jest stworzony do filmów tylko do zdjęć i jeszcze podczas otwierania folderu "filmy" i zwiechy APC zmuliło się i program visual tooltip odpowiadający za miniatury okien również się zawiesił. i już dawno (nie było to przed okresem kiedy zainstalowałem kaspersky'ego) jak odtwarzałem niektóre klipy w winampie nieraz pokazywał się błąd C++ . więc może to być wina kodeków (może je zawirusowało) albo zainfekowanych plików video, ale z tego co wiem jak plik taki jest zainfekowany to dźwięk opóźnia się w stosunku do obrazu (raz tak miałem w jednym pliku, ale jak zainstalowałem nowe kodeki problem zniknął, tyle że same kodeki stwarzały problem bo przez live update all playera musiałem instalować nowe kodeki, bo nic nie działało)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, 14:20 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono tytuł
Powód: zmieniono tytuł
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
zawieszenia exploratora
1. Odinstaluj wszyskie kodeki jakie posiadasz i zainstaluj jedną paczkę wszystko w jednym np. K-Lite Codec Pack.
2. Wyczyść pamięć podręczną miniatur.
Informacja o miniaturkach w systemie XP jest przechowywana w tym samym folderze co pliki graficzne lub video, nazwa pliku to thumbs.db
Otwórz wiersz poleceń Start -> Uruchom -> cmd
Teraz przejdź do foldera z filmami lub zdjęciami
np.
Teraz wydaj polecenie usunięcia pliku bazy danych miniatur.
2. Wyczyść pamięć podręczną miniatur.
Informacja o miniaturkach w systemie XP jest przechowywana w tym samym folderze co pliki graficzne lub video, nazwa pliku to thumbs.db
Otwórz wiersz poleceń Start -> Uruchom -> cmd
Teraz przejdź do foldera z filmami lub zdjęciami
Kod: Zaznacz cały
cd /d "ścieżka_dostępu_do foldera"
np.
cd /d "F:\Dokumenty\Fotki"
Teraz wydaj polecenie usunięcia pliku bazy danych miniatur.
del thumbs.db
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
- Kontaktowanie:
zawieszenia exploratora
czyli pójdzie cały qiuick time k-lite codec pack ace mega codec pack z kodekiem wmp i nie wiem jeszcze jakie porobił all player który są nie potrzebne, a pliki thumbs pousuwam odkurzaczem
dzięki za radę, spróbuję
edit: odinstalowałem wszystkie kodeki i nadal jest ten problem, to wina tego pliku ntdll.dll jest uszkodzony czy coś, nawet bez kodeków jest błąd więc tylko nie potrzebnie narobiłem sobie roboty
edit2: zara, mam jeszcze kodeki C++ które w raporcia powodują błąd przez winampa, chyba to to też muszę odinstalować mam wersje z 2005 i 2008 roku, tylko nie wiem czy to zupełnie bezpieczne, moglibyście podać linka czy coś do najnowszych kodeków, i jakieś porady
to już jest na pewno to co powoduje błąd
dzięki za radę, spróbuję
edit: odinstalowałem wszystkie kodeki i nadal jest ten problem, to wina tego pliku ntdll.dll jest uszkodzony czy coś, nawet bez kodeków jest błąd więc tylko nie potrzebnie narobiłem sobie roboty
edit2: zara, mam jeszcze kodeki C++ które w raporcia powodują błąd przez winampa, chyba to to też muszę odinstalować mam wersje z 2005 i 2008 roku, tylko nie wiem czy to zupełnie bezpieczne, moglibyście podać linka czy coś do najnowszych kodeków, i jakieś porady
to już jest na pewno to co powoduje błąd
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 18:02 przez koleś git, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
Plik ntdll.dll gdyby był uszkodzony w ogóle nie uruchomiłbyś systemu. Problem Twój jest zazwyczaj związany z nieprawidłowymi kodekami, konfliktem kodeków, dlatego ważne jest odinstalowanie wszystkich, przeczyszczenie rejestru systemowego i zainstalowanie jednej, sprawdzonej paczki kodeków.
EDIT:
To nie są kodeki tylko biblioteki uruchomieniowe Microsoft Visual C++ 2005/2008 Redistributable. To Masz na myśli, tak?
EDIT:
To nie są kodeki tylko biblioteki uruchomieniowe Microsoft Visual C++ 2005/2008 Redistributable. To Masz na myśli, tak?
-
- Kontaktowanie:
moglibyście mi podać linka do prawidłowej biblioteki bo są też różne kreatory tworzenia bibliotek i nie chcę się pomylić, i jeszcze jak mam wersję 2005 i 2008, to odinstalować wszystkie i zainstalować jedną ? czyli 2008 ?
Pozdrawiam, koleś git
- XMan
Re: Zawieszenie komputera po wejściu w folder z grafiką, filmami
@rokko dobrze radzi tylko Ty nie rozumiesz.
Nie piszesz jaki masz system i jakie bit ?
Zainstaluj :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub
- do tego musisz mieć zainstalowany min. NET Framework 2.0 :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=177
Sprawdż.
Dodatkowo jeżeli będą dalsze problemy :
1. Sprawdż na innych odtwarzaczach :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... p?catid=34
2. Odinstaluj wszystkie kodeki w ,,Dodaj lub usuń programy".
3. Przeczyść komputer np. CCleanerem : http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=158
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
4. Zainstaluj te kodeki co proponuje p/w @rokko lub K-Lite Codec Pack Full + Real Alternative Lite z tego tematu :
viewtopic.php?f=19&t=1369&hilit=+kodeki
5.Po instalacji zainstaluj ponownie DirectX 9.0c : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=22
Będą problemy to zainstaluj DirectX z listopada 2007 :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=169
6. Sprawdż w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki / - Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.
Edit : nie upieraj się przy All Playerze - już dawno z niego zrezygnowałem, w razie problemów to masz do wyboru wiele odtwarzaczy za free, PL i lepsze.
Wykonaj chociaż ,,częściową" optymalizację systemu : viewtopic.php?f=34&t=1106&hilit=+optymalizacja+systemu
To zmień na inny lub wyłącz chociaż na chwilę tylko kilka godzin aby dokładnie sprawdzić/przetestować.
Nie piszesz jaki masz system i jakie bit ?
Zainstaluj :
lub
- do tego musisz mieć zainstalowany min. NET Framework 2.0 :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=177
Sprawdż.
Dodatkowo jeżeli będą dalsze problemy :
1. Sprawdż na innych odtwarzaczach :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... p?catid=34
2. Odinstaluj wszystkie kodeki w ,,Dodaj lub usuń programy".
3. Przeczyść komputer np. CCleanerem : http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=158
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
4. Zainstaluj te kodeki co proponuje p/w @rokko lub K-Lite Codec Pack Full + Real Alternative Lite z tego tematu :
viewtopic.php?f=19&t=1369&hilit=+kodeki
5.Po instalacji zainstaluj ponownie DirectX 9.0c : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=22
Będą problemy to zainstaluj DirectX z listopada 2007 :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=169
6. Sprawdż w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki / - Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.
Edit : nie upieraj się przy All Playerze - już dawno z niego zrezygnowałem, w razie problemów to masz do wyboru wiele odtwarzaczy za free, PL i lepsze.

Wykonaj chociaż ,,częściową" optymalizację systemu : viewtopic.php?f=34&t=1106&hilit=+optymalizacja+systemu
.i już dawno (nie było to przed okresem kiedy zainstalowałem kaspersky'ego)
To zmień na inny lub wyłącz chociaż na chwilę tylko kilka godzin aby dokładnie sprawdzić/przetestować.

-
- Kontaktowanie:
przeinstalowałem i jest to samo, to chyba zainfekowany plik, na dodatek jak zainstaluje ponownie c++ to nie można wybrać folderu i instaluje się bezpośrednio na C i jeszcze po tym odinstalowaniu expressivo mi nie działa pisało , błąd ustawień konfiguracyjnych radzimy ponownie zainstalować program czy coś takiego odinstalowałem go, zainstalowanie ponowne nie będzie problemem ale mam nadzieję że inne programy mi nie przestały działać. czy to może być spowodowane przeinstalowaniem c++ bo nic innego nie robiłem
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
czy to może być spowodowane przeinstalowaniem c++ bo nic innego nie robiłem
Tak jest to możliwe, lecz to jest bardziej wina niewłaściwie zaprojektowanej aplikacji, która z tychże bibliotek korzysta. Reinstalacja bibliotek nie powinna nieść ze sobą tego typu efektów lecz to już zależy od konkretnej aplikacji.
-
- Kontaktowanie:
zaraz po przenoszę każdy klip do innego folderu i usunę ten który powoduje błąd, chyba że explorer nie daje sobie rady z tyloma miniaturkami, ale w to wątpię ale nie wiem co zrobić żeby te biblioteki się normalnie zainstalowały a nie prosto do dysku C, nie da się tego zmienić, a na dysku C chcę mieć tylko 3 foldery a nie dodatkowo kilkadziesiąt plików
okazało się że ze 43 plików 9 powoduje błąd , chyba muszę je usunąć, a nie wiem chyba 2 pliki mi zniknęły może po przenosiłem pliki tam gdzie nie trzeba , i nie raz przy błędzie zauważyłem że jest aktywny proces drwtsn32.exe, co to za proces ?, czy to coś od raportu czy wir. wygląda mi to na coś od sterowników
słyszałem że są jakieś dezynfektory plików, mogibyście mi jakiś polecić ?
okazało się że ze 43 plików 9 powoduje błąd , chyba muszę je usunąć, a nie wiem chyba 2 pliki mi zniknęły może po przenosiłem pliki tam gdzie nie trzeba , i nie raz przy błędzie zauważyłem że jest aktywny proces drwtsn32.exe, co to za proces ?, czy to coś od raportu czy wir. wygląda mi to na coś od sterowników
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
koleś git, coś za bardzo kombinujesz. Nie usuwaj wszystkiego jak leci tylko dlatego, iż powoduje to błąd.
Opis drwtsn32.exe => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na wypadek ciężkiego uszkodzenia systemu na skutek infekcji plików można skorzystać z płyty ratunkowej Kaspersky Rescue Disk, opis płyty ratunkowej można znaleźć tutaj => viewtopic.php?f=32&t=1407
Opis drwtsn32.exe => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na wypadek ciężkiego uszkodzenia systemu na skutek infekcji plików można skorzystać z płyty ratunkowej Kaspersky Rescue Disk, opis płyty ratunkowej można znaleźć tutaj => viewtopic.php?f=32&t=1407
-
- Kontaktowanie:
wiem co to jest ten kaspersky rescue disc , mam go w iso na kompie ale nigdy nie nagrywałem bo nie mam płyt cd, a kupuję zawsze dvd, przy czym o cd zapominam. Tylko że ta płyta jest przydatna gdy komp nie chce odpalić, mi komp chodzi bardzo dobrze. właśnie przed chwilą zauważyłem że te pliki mają rozszerzenie MPG, a te które nie powodują błędu AVI. Ale dlaczego powodują błąd, chyba że to był jakiś wirus co infekował wszystkie mpegi .
Kodeków już raczej nie mam, może jeszcze jakieś są, ale i tak przez nie nie mogę zobaczyć wielu plików, bo te kodeki które zainstalował all player, były takie których się nie dało odinstalować, i cały dzień wtedy kombinowałem i zainstalowałem qiuick time, qiuick time alternative, k-lite codec pack, i ace-mega codec pack(ale tylko z kodekiem wmv, bo ten niespodziewanie zniknął, więc mogę mieć jeszcze jakieś kodeki, ale to chyba nie wina kodeków, że jak przeniosę jakikolwiek plik mpeg do innego folderu, automatycznie pojawia się błąd explorer.exe
Kodeków już raczej nie mam, może jeszcze jakieś są, ale i tak przez nie nie mogę zobaczyć wielu plików, bo te kodeki które zainstalował all player, były takie których się nie dało odinstalować, i cały dzień wtedy kombinowałem i zainstalowałem qiuick time, qiuick time alternative, k-lite codec pack, i ace-mega codec pack(ale tylko z kodekiem wmv, bo ten niespodziewanie zniknął, więc mogę mieć jeszcze jakieś kodeki, ale to chyba nie wina kodeków, że jak przeniosę jakikolwiek plik mpeg do innego folderu, automatycznie pojawia się błąd explorer.exe
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
właśnie przed chwilą zauważyłem że te pliki mają rozszerzenie MPG, a te które nie powodują błędu AVI
Może to Cię naprowadzi na rozwiązanie => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Kontaktowanie:
tylko że błąd może się pojawić przy odtwarzaniu a tego też nie chcę, właściwie to pojawiał się ten błąd podczas odtwarzania, jeszcze kiedyś miałem miniaturki i nie było tego błędu, i jeszcze koleś coś pisał że stery przeinstalował, ale ja nie mam na płycie sterowników, tylko do płyty głównej mam, ale chyba na kompie też gdzieś są i on miał błąd dotyczący pliku avi, czyli ja muszę zmodyfikować wartość dotyczącą pliku mpeg a nie avi. Faktycznie to może naprawić zwiechę explorera, ale jak włączę miniaturki to nadal będzie, a jak odtworzę to zawiesi się odtwarzacz.
Muszę coś innego zrobić, inaczej już nigdy nie odtworzę pliku mpeg, może trzeba by było jeszcze przeinstalować stery, direcxta i wszystkie kodeki, tyle że to ostatnie było by trudne w moim przypadku.
i jeszcze mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego jak zainstaluję biblioteki c++ 2008 to nie mogę wybrać folderu i instalują się bezpośrednio na dysku C ? instalkę pobrałem z dobrych programów
Muszę coś innego zrobić, inaczej już nigdy nie odtworzę pliku mpeg, może trzeba by było jeszcze przeinstalować stery, direcxta i wszystkie kodeki, tyle że to ostatnie było by trudne w moim przypadku.
i jeszcze mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego jak zainstaluję biblioteki c++ 2008 to nie mogę wybrać folderu i instalują się bezpośrednio na dysku C ? instalkę pobrałem z dobrych programów
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
jeszcze mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego jak zainstaluję biblioteki c++ 2008 to nie mogę wybrać folderu i instalują się bezpośrednio na dysku C
Są to biblioteki uruchomieniowe, które wykorzystują wszystkie programy napisane w tej technologii, więc tutaj aby zachować zgodność i aby nie powodować konfliktów i potencjalnych błędów aplikacji, instalacja bibliotek jest ustawiona na sztywno do domyślnego katalogu w C:\Program Files\...
-
- Kontaktowanie:
nie nie, u mnie jest na sztywno do C:\ wcześniej jak miałem stare to tak nie było
i co zrobić by w końcu nie pokazywał się błąd w plikach mpeg, przeinstalować wszystko ?
edit: ciekawe, że mogę odtwarzać te pliki, muszą być zainstalowane kodeki mpg, tylko nie wiem jak się nazwywają, avi się nie odtworzy bo odinstalowałem tamte, to co podawał ten koleś na forum dotyczy plików avi. a ja chcę do plików mpg. ale w tamtym kluczu
nie ma podlkucza property handler w którym miałbym usunąć wartość , zrobiłem ten pod klucz i dodałem wartość 0, ale to też nie działa
macie jakieś jeszcze pomysły jak wyłączyć podgląd miniaturek dla mpg. ?
powinno pomóc jeszcze przeinstalowanie kodeków które odpowiadają za odtwarzanie mpg, tylko największy problem jest w tym że nie wiem który jak odtworze plik mpg. to nie pokazuje się żaden dodatkowy proces, który mógłby być kodekiem, czy windows ma wbudowane kodeki mpg ?
kolejny edit: w zarządzaniu kompem i menadżerze urządzeń - kodery-dekodery wideo są wszystkie kodeki video
na imgshack mają jakieś limity, więc sam napiszę
Cinepak(TM)
INDEO(TM) R3.2
INDEO(R) VIDEO YUV CODEC
INDEO(R) Video 4.5
INDEO(R) video 5.10
MICROSOFT H.261
MICROSOFT H.263
MICROSOFT YVYU VIDEO Decompresor
RLE
TOSHIBA VIDEO CODEC
VIDEO 1
które mam odinstalować, wszystkich raczej nie, bo jest coś tam od microsoftu
i co zrobić by w końcu nie pokazywał się błąd w plikach mpeg, przeinstalować wszystko ?
edit: ciekawe, że mogę odtwarzać te pliki, muszą być zainstalowane kodeki mpg, tylko nie wiem jak się nazwywają, avi się nie odtworzy bo odinstalowałem tamte, to co podawał ten koleś na forum dotyczy plików avi. a ja chcę do plików mpg. ale w tamtym kluczu
HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.mpg\shellex
nie ma podlkucza property handler w którym miałbym usunąć wartość , zrobiłem ten pod klucz i dodałem wartość 0, ale to też nie działa
macie jakieś jeszcze pomysły jak wyłączyć podgląd miniaturek dla mpg. ?
powinno pomóc jeszcze przeinstalowanie kodeków które odpowiadają za odtwarzanie mpg, tylko największy problem jest w tym że nie wiem który jak odtworze plik mpg. to nie pokazuje się żaden dodatkowy proces, który mógłby być kodekiem, czy windows ma wbudowane kodeki mpg ?
kolejny edit: w zarządzaniu kompem i menadżerze urządzeń - kodery-dekodery wideo są wszystkie kodeki video
na imgshack mają jakieś limity, więc sam napiszę
Cinepak(TM)
INDEO(TM) R3.2
INDEO(R) VIDEO YUV CODEC
INDEO(R) Video 4.5
INDEO(R) video 5.10
MICROSOFT H.261
MICROSOFT H.263
MICROSOFT YVYU VIDEO Decompresor
RLE
TOSHIBA VIDEO CODEC
VIDEO 1