Witam. Mam stary komputer stacjonarny o którym istnieniu wszyscy zapomnieli. Chciał bym z niego zrobić dysk sieciowy tylko nie wiem w jaki sposób to zrobić. Myślałem by z tego komputera zrobić coś w stylu zdalnego sterowanie komputerem. Chodzi mi o to, że jestem gdzieś z dala od domu a chciał bym zabrać z tego komputera jakieś dane. Mam nadzieje, że mnie zrozumieliście.
1. Jak zrobić dysk sieciowy ? Nie mam sieci w domu założonej. Posiadam router.
2. Zdalne sterowanie komputerem.
Dysk sieciowy i zdalne sterowanie komputerem.
- migo
- me@djohnsc
Jaki Masz router? Jak Masz router z portem USB to wtedy sprawa prosta - instalujesz na routerze OpenWRT, wpinasz dysk zewnętrzny, konfigurujesz system routera - wszystko na necie idzie znaleźć i tanie rozwiązanie jeśli chodzi o pobór prądu oraz oszczędność miejsca 
Jednak jeśli koniecznie musi to być ten komputer, to chyba najprostszym rozwiązaniem jest instalacja TeamViewer.
Jeśli chcesz czegoś bardziej rozbudowanego to poczytaj -> sieci-komputerowe/polaczenie-w-siec-2-komputerow-drukarki-i-routera-jak-t8253.html lub -> sieci-komputerowe/siec-domowa-vista-windows-7-problem-z-udostepnianiem-zasobow-t5782.html
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tylko o ile udostępnienie dysku w sieci LAN jest proste, to aby móc przeglądać te pliki spoza tej sieci to wtedy musisz na tym komputerze zainstalować serwer FTP.

Jednak jeśli koniecznie musi to być ten komputer, to chyba najprostszym rozwiązaniem jest instalacja TeamViewer.
Jeśli chcesz czegoś bardziej rozbudowanego to poczytaj -> sieci-komputerowe/polaczenie-w-siec-2-komputerow-drukarki-i-routera-jak-t8253.html lub -> sieci-komputerowe/siec-domowa-vista-windows-7-problem-z-udostepnianiem-zasobow-t5782.html
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tylko o ile udostępnienie dysku w sieci LAN jest proste, to aby móc przeglądać te pliki spoza tej sieci to wtedy musisz na tym komputerze zainstalować serwer FTP.
- migo
Jak zainstalować server FTP?
Czytam te tematy i nic za bardzo nie rozumiem, odbiega to od tematu.
Mam komputer stacjonarny i 3 laptopy, drukarkę. (4x = windows7)
1. Komputer stacjonarny ma być dyskiem dla tych 3 laptopów w domu i chcę by można było z dysku(=PC) korzystać poza domem.
2. Wszystkie komputery mają przesyłać pomiędzy sobą pliki.
3. Wszystkie komputery mają drukować z jednej drukarki.
1. [ ]
2. [ ]
3. [x]
ps.
kiedyś próbowałem połączyć 2 laptopy przez opcję w win7 i działało, ale po paru godzinach przestało i się wszystko popsuło w tym 1 laptop przeszedł formatowanie. nie chcę znowu tego problemu.
Czytam te tematy i nic za bardzo nie rozumiem, odbiega to od tematu.
Mam komputer stacjonarny i 3 laptopy, drukarkę. (4x = windows7)
1. Komputer stacjonarny ma być dyskiem dla tych 3 laptopów w domu i chcę by można było z dysku(=PC) korzystać poza domem.
2. Wszystkie komputery mają przesyłać pomiędzy sobą pliki.
3. Wszystkie komputery mają drukować z jednej drukarki.
1. [ ]
2. [ ]
3. [x]
ps.
kiedyś próbowałem połączyć 2 laptopy przez opcję w win7 i działało, ale po paru godzinach przestało i się wszystko popsuło w tym 1 laptop przeszedł formatowanie. nie chcę znowu tego problemu.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No dobra, ale najpierw pytanie. Czy Masz stałe IP? A jak nie to jaki router aby ustawić w nim usługę zastępującą stałe IP.
- migo
Stałe IP.
-- 30 paź 2011, 14:12 --
:@
-- 30 paź 2011, 14:12 --
:@
-
- Reklama