Aktualizacja biosu

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 15:23

Proszę o znalezienie nowszego biosu do mojej płyty głównej, czyli do ECS K7vta3 ver 3.0
Mój obecny bios to:
Informacja z BIOS'u Award K7VTA3V3 Ver:3.0D 09/02/2002
A moje pytanie brzmi:
Czy po aktualizacji biosu będę mógł zwiększać szynę fsb procesora?
Bo póki co funkcja ta w biosie jest zablokowana

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 17:25

ECS K7vta3 ver 3.0 czy ECS K7vta3 ver 3.1?

Tej pierwszej nie widzę na stronie producenta.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 17:28

Wiem właśnie też nie rozumiem o co w tym chodzi.
W evereście pisze ECS K7vta3 v 3

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 17:30

Wiesz co, z aktualizację nie ma żartów. Lepie otworzyć obudowę i odczytać model z samej płyty.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 17:37

Na płycie głównej jest biała naklejka na której pisze:
K7VTA3/KT333

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 17:38

Na obrzeżach płyty powinna być wersja. Szukaj v3.1, lub ver 3.1 albo rev 3.1.

Wersja może być zapisana małą czcionką.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 17:46

nic takiego nie mogę znaleźć
Ma ktoś jakiś pomysł??

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 19:33

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 19:55

Znalazłem, wersja 3.1

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 20:23

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 20:29

Czy po aktualizacji biosu będę mógł zwiększać szynę fsb procesora?

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5838
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Re: Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 20:32

mir pisze:Czy po aktualizacji biosu będę mógł zwiększać szynę fsb procesora?

Oczywiście. :)


========
K.

mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 20:52

Czy po aktualizacji będę mógł regulować szynę fsb z poziomu biosu, bo obecnie nie mogę?
Jaki jest stopień ryzyka nieudanej aktualizacji, jeśli posiadam odpowiedni plik biosu do mojej płyty?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Aktualizacja biosu

Post11 maja 2009, 20:58

W podanych zmianach nie ma wzmianki o tej funkcjonalności.
Ryzyko, jak dla mnie 50/50, niestety w tej płycie dla mnie istnieje duże ryzyko.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

Aktualizacja biosu

Post12 maja 2009, 06:55

Znalazłem funkcje w biosie do overclockingu. Ustawiłem szynę z 133 na 166 Komputer nie wstał. Czy jest jakaś szansa, aby wstawał przy szynie 166?



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość