BSOD, analiza plików DMP: dxgmms1.sys, atikmdag.sys
- jabar24
Proszę o analizę :

Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, 18:59 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.
Powód: Korekta tytułu.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
ANALIZA KODÓW BSOD
ehh, w sumie niepotrzebnie tutaj Ciebie kieruję.
http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30-3195.html#p115027
Wszystkie te BSODy dotyczą podsystemu pamięci, więc na 99% to ten dysk niestety. Przepraszam, że nie spojrzałem na SMART, raczej czas iść spać bo błędy już robię. Poproszę janpasa żeby zajrzał tam do tematu ze SMART.
http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30-3195.html#p115027
Wszystkie te BSODy dotyczą podsystemu pamięci, więc na 99% to ten dysk niestety. Przepraszam, że nie spojrzałem na SMART, raczej czas iść spać bo błędy już robię. Poproszę janpasa żeby zajrzał tam do tematu ze SMART.
- jabar24
ANALIZA KODÓW BSOD
ok, to proszę zamknąć ten wątek.
-- 15 paź 2012, 18:49 --
Powitać , skorzystam , że temat nie zamknięty,
Więc tak: zakupiłem nowy dysk WD caviar 1TB 64mb cache i znów mam BSOD'y :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Bardzo proszę o pomoc.
-- 15 paź 2012, 18:49 --
Powitać , skorzystam , że temat nie zamknięty,
Więc tak: zakupiłem nowy dysk WD caviar 1TB 64mb cache i znów mam BSOD'y :
Bardzo proszę o pomoc.
- seba86mu
ANALIZA KODÓW BSOD
Błędy dotyczą karty graficznej / sterownika karty graficznej.
Przeinstaluj sterownik:
Odinstaluj sterownik karty graficznej poprzez Programy i funkcje w Panelu sterowania:
=> AMD Catalyst Install Manager
Wybierz całkowitą deinstalację oprogramowania.
Nie uruchamiaj ponownie komputera.
Teraz odinstaluj kartę graficzną z Menadżera Urządzeń z sekcji:
+ Karta graficzna (karta może być już niedostępna)
Teraz uruchom system w trybie awaryjnym i użyj programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => AMD Displays => Analyse => Clean
Zainstaluj nowy sterownik:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win.7 32-bit)
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win.7 64-bit)
Zaktualizuj DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instrukcja => http://www.hotfix.pl/prawidlowa-instala ... c--a22.htm
Jeżeli nie pomoże pokaż odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Jaki posiadasz zasilacz i w końcu jaką kartę graficzną ?
Przeinstaluj sterownik:
Odinstaluj sterownik karty graficznej poprzez Programy i funkcje w Panelu sterowania:
=> AMD Catalyst Install Manager
Wybierz całkowitą deinstalację oprogramowania.
Nie uruchamiaj ponownie komputera.
Teraz odinstaluj kartę graficzną z Menadżera Urządzeń z sekcji:
+ Karta graficzna (karta może być już niedostępna)
Teraz uruchom system w trybie awaryjnym i użyj programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => AMD Displays => Analyse => Clean
Zainstaluj nowy sterownik:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win.7 32-bit)
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win.7 64-bit)
Zaktualizuj DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instrukcja => http://www.hotfix.pl/prawidlowa-instala ... c--a22.htm
Jeżeli nie pomoże pokaż odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Jaki posiadasz zasilacz i w końcu jaką kartę graficzną ?
- jabar24
dzięki za szybką odpowiedź ,ściągam stery i directX'a , zachwilę przeinstaluję i dam znać,
zasilacz mam nowy,ma jakieś 2 miesiące, ale już kilku ludzi mi pisało że to śmieć
iBox SL-8500 BTX - 500W
karta nadal radeon hd4770 ,
temp: 46-51 st C w spoczynku
zasilacz mam nowy,ma jakieś 2 miesiące, ale już kilku ludzi mi pisało że to śmieć

iBox SL-8500 BTX - 500W
karta nadal radeon hd4770 ,
- seba86mu
jabar24 pisze:karta nadal radeon hd4770 ,
Ponad 50'C w spoczynku, to trochę sporo.
Pod obciążeniem może przekraczać 80'C.
Chyba czas na zmianę pasty termoprzewodzącej na rdzeniu karty graficznej.
Po przeinstalowaniu sterownika wykonaj test stabilności karty graficznej programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 80'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez 15 minut (test: Burn-In benchmark 1920x1080 15min).
- jabar24
te drivery 12.8 chyba nie bardzo, wogóle mi karty nie znalazło teraz ,tylko standardowa karta vga, a w gpu shark pisze mi że wersja sterowników UNKNOWN -nieznana, z tą kartą moją seba pamiętasz?? już wymieniałem pastę kiedyś,bo pod obciążeniem około 100st było, no nic,załączam test ,,
niestety nie załączę furmarka jak nie widzi karty,pozatym nie zrobię testu w full hd,bo monitor mam 1680 na ileś .. , wracam do starych sterów ..
niestety nie załączę furmarka jak nie widzi karty,pozatym nie zrobię testu w full hd,bo monitor mam 1680 na ileś .. , wracam do starych sterów ..
- seba86mu
Na starych sterownikach zrób test.
Do jakiej wartości wzrasta temperatura ?
Od jakiego producenta jest ta karta ?
Taka temperatura jest niedopuszczalna.
Jaką pastę nakładałeś ? Jakąś najtańszą silikonową za 5 zł. ?
Może trzeba pomyśleć nad nowym chłodzeniem dla karty.
P.S.
Jak tam w ogóle przedstawia się wentylacja w obudowie ?
Masz dodatkowe wentylatory na przodzie i z tyłu obudowy ?
Kable nie blokują przepływu powietrza ?
Sprzęt nie jest zakurzony ?
Najlepiej byłoby zobaczyć zdjęcia wnętrza obudowy i chłodzenia karty graficznej.
Do jakiej wartości wzrasta temperatura ?
Od jakiego producenta jest ta karta ?
jabar24 pisze:pod obciążeniem około 100st było
Taka temperatura jest niedopuszczalna.
Jaką pastę nakładałeś ? Jakąś najtańszą silikonową za 5 zł. ?
jabar24 pisze:pod obciążeniem około 100st było
Może trzeba pomyśleć nad nowym chłodzeniem dla karty.
P.S.
Jak tam w ogóle przedstawia się wentylacja w obudowie ?
Masz dodatkowe wentylatory na przodzie i z tyłu obudowy ?
Kable nie blokują przepływu powietrza ?
Sprzęt nie jest zakurzony ?
Najlepiej byłoby zobaczyć zdjęcia wnętrza obudowy i chłodzenia karty graficznej.
- jabar24
więc tak, zrobiłem prawie 10min test furmarkiem, i na początku temp była 46 st, 80st osiągnęła w 5 min testu, a urosła do wartości 83sti od ok 7minuty do końca wahała się 82-83 st, po 10 min wyłączyłem test,
firma radeonka to SAPHIRE
odnośnie wentylacji,to komp nie jest zakurzony, z przodu i z tyłu nie mam dodatkowych wentylatorów,ale obudowę boczną mam zdjętą, pozatym, nie pamiętam kiedy ja używałem tej karty, tzn mam na myśli programy 3d lub gry, czyli ona praktycznie cały czas jest w spoczynku, tutaj też mam pytanie, czy jeżeli ona nie jest zagrzana to może powodować BSOD'y ??
baa, nie wiem czy pamiętasz ale w kwietniu założyłem podobny temat i tam też mi pomagałeś, i pisałem tam również ,że po wyjęciu radeona i pracy komputera na zintegrowanej karcie też zdażył się BSOD..
Co do tej pasty to nie wiem co to było, gość mi za piwo nałożył w komputerowym, ale przypuszczam że nie najwyższych lotów była.. ale coś jednak pomogła, bo wcześniej w spoczynku miałem 55-57 a pod obciążeniem jakieś 100 st.
Masz jakieś pomysły ??
teraz GPU ma 46,5 st C
-- 15 paź 2012, 20:30 --
wiesz co, na innym forum też opisałem problem i goście kazali mi zrobić test programem OCCT, i oni stawiają na zasilacz, nie wiem czy mogę podawać tutaj link do innego forum, jeśli nie to zaraz usunę
zapoznaj się z tym proszę:
zbieram się już do pracy na noc, jutro się odezwę, jak masz jakieś sugestie to pisz. pozdrawiam
firma radeonka to SAPHIRE
odnośnie wentylacji,to komp nie jest zakurzony, z przodu i z tyłu nie mam dodatkowych wentylatorów,ale obudowę boczną mam zdjętą, pozatym, nie pamiętam kiedy ja używałem tej karty, tzn mam na myśli programy 3d lub gry, czyli ona praktycznie cały czas jest w spoczynku, tutaj też mam pytanie, czy jeżeli ona nie jest zagrzana to może powodować BSOD'y ??
baa, nie wiem czy pamiętasz ale w kwietniu założyłem podobny temat i tam też mi pomagałeś, i pisałem tam również ,że po wyjęciu radeona i pracy komputera na zintegrowanej karcie też zdażył się BSOD..
Co do tej pasty to nie wiem co to było, gość mi za piwo nałożył w komputerowym, ale przypuszczam że nie najwyższych lotów była.. ale coś jednak pomogła, bo wcześniej w spoczynku miałem 55-57 a pod obciążeniem jakieś 100 st.
Masz jakieś pomysły ??
teraz GPU ma 46,5 st C
-- 15 paź 2012, 20:30 --
wiesz co, na innym forum też opisałem problem i goście kazali mi zrobić test programem OCCT, i oni stawiają na zasilacz, nie wiem czy mogę podawać tutaj link do innego forum, jeśli nie to zaraz usunę
zbieram się już do pracy na noc, jutro się odezwę, jak masz jakieś sugestie to pisz. pozdrawiam
- seba86mu
jabar24 pisze:tutaj też mam pytanie, czy jeżeli ona nie jest zagrzana to może powodować BSOD'y ??
Oczywiście.
jabar24 pisze:Co do tej pasty to nie wiem co to było, gość mi za piwo nałożył w komputerowym,
Więc zapewne najtańsza silikonowa, bo za coś porządnego musiałbyś postawić flaszkę.
jabar24 pisze:Masz jakieś pomysły ??
teraz GPU ma 46,5 st C
Zmiana pasty na Arctic MX-4:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wcześnie porządne wyczyszczenie rdzenia karty graficznej i radiatora ze starej pasty.
Jeżeli to nie da wiele zmiana chłodzenia na coś wydajniejszego.
jabar24 pisze:wiesz co, na innym forum też opisałem problem i goście kazali mi zrobić test programem OCCT, i oni stawiają na zasilacz, nie wiem czy mogę podawać tutaj link do innego forum, jeśli nie to zaraz usunę
Zasilacz swoją drogą do bani, jednak temperatury jakie osiąga karta graficzna są niedopuszczalne i je również trzeba zredukować.
Co do przyzwoitego zasilacza w niewygórowanej cenie, to zerknij na Aerocool AEROPGSVP-450:
jabar24 pisze:odnośnie wentylacji,to komp nie jest zakurzony, z przodu i z tyłu nie mam dodatkowych wentylatorów,ale obudowę boczną mam zdjętą,
To niedobrze, że obudowa jest otwarta.
Elektronika bardzo się kurzy, wentylator w zasilaczu, na procesorze i karcie graficznej zaciąga mnóstwo kurzu.
Obudowę zamknij i dokup dwa wentylatory - jeden na przód obudowy, drugi na tył. Najlepiej zakup największe wentylatory, jakie możesz zamontować do obudowy.
- jabar24
Witam, zakupiłem pastę z allegro jak radziłeś, puki co zobaczę jaki będzie efekt , a jeszcze dziś na noc do pracy ma mi kolega przynieść jakąś grafikę, nic specjalnego ale zamienię i sprawdzę, a jak przyjdzie pasta to wymienię, jeżeli nie pomoże to będę musiał pomyśleć o tym zasilaczu.
Puki co dzięki za pomoc.
Puki co dzięki za pomoc.
- seba86mu
jabar24 pisze:zakupiłem pastę z allegro jak radziłeś, puki co zobaczę jaki będzie efekt
Starą pastę dokładnie usuń z rdzenia graficznego wacikami na patyczkach oraz z powierzchni radiatora chusteczką.
Nie powinno zostać żadnych śladów po paście.
Następnie nasącz wacik czymś na bazie alkoholu, np. zmywaczem do paznokci i wyczyść rdzeń oraz powierzchnię styku radiatora. Czyść do momentu aż wacik będzie czysty.
Radiator łatwiej i szybciej będzie czyścić nasączoną chusteczką.
Osusz i wypoleruj suchym wacikiem rdzeń graficzny, a radiator suchą chusteczką.
Rdzeń powinien błyszczeć i odbijać jak lustro przed nałożeniem pasty.
Nową pastę nałóż tylko na rdzeń graficzny w ilości ziarenka ryżu na środek. Pastę rozprowadź palcem po całej powierzchni rdzenia. Ma być to bardzo cienka warstwa.
Na końcu zamontuj chłodzenie. Jeżeli montaż chłodzenia odbywa się za pomocą śrubek dokręcaj je stopniowo naprzemiennie po przekątnej.
P.S.
Tak wygląda Twoja karta ?

- jabar24
dokładnie tak wygląda
, dzięki za instruktaż, może jutro pasta dojdzie to bezzwłocznie się za nią zabiorę 

- seba86mu
jabar24 pisze:dokładnie tak wygląda
W takim razie system chłodzenia rzeczywiście do najwydajniejszych nie należy.
Wbrew pozorom (całkiem efektowny wygląd chłodzenia) radiator jest bardzo skromnych gabarytów, a więc efektywna powierzchnia rozpraszania ciepła jest bardzo mała.
Jeżeli zmiana pasty termoprzewodzącej nie przyniesie znacznej poprawy ze swojej strony polecam zmianę chłodzenia na Arctic Accelero L2 Plus:
- jabar24
Witam, kolega pożyczył mi kartę graficzną geforce 7600GS 256mb, założyłem ją i będę obserwował, ale już na początku zaniepokoiły mnie temperatury, w spoczynku 53st ,a pod presją w furmark'u w 5 minucie testu temp osiągnęła 80st,
a co do mojej karty jeszcze, jak zabierałem się za odinstalowywanie sterów ATI , wskoczył mi następny BSOD (NTFS FILE SYSTEM) - mam nadzieję że to nie coś z dyskiem, oceń jak możesz czy też wskazuje na problem z kartą graf:
pozdrawiam
-- 17 paź 2012, 13:14 --
:( no i na geforce znów BSOD :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - on też wskazuje na problem z kartą ??
zaczynam już wątpić czy uda się rozwiązać ten problem
a co do mojej karty jeszcze, jak zabierałem się za odinstalowywanie sterów ATI , wskoczył mi następny BSOD (NTFS FILE SYSTEM) - mam nadzieję że to nie coś z dyskiem, oceń jak możesz czy też wskazuje na problem z kartą graf:
pozdrawiam
-- 17 paź 2012, 13:14 --
:( no i na geforce znów BSOD :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - on też wskazuje na problem z kartą ??
zaczynam już wątpić czy uda się rozwiązać ten problem

-
- Reklama