Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post28 maja 2009, 17:52

Wiec tak mam 2 GB ramu i Chciałbym sobie dokupić 1 , 2 GB ramu tylko nie wiem czy mam taką możliwość w płycie głównej . Tak sobie myślałem czy w ogóle warto bo trochę mi muli kompa , i ram by przyspieszył ta prace . Albo w ogóle czy istnieje taki program czy mój sprzęt jeszcze się jakoś ma . Nie dawajcie mi wszystkich poradników jak ogarnąć kompa bo używam wszystkich potrzebnych rzeczy . Moja płyta główna to ASUS P5LD2 . Co wy o tym myślicie . Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, 19:28 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono błędy

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post28 maja 2009, 19:45

migo, Twoja płyta główna obsłuży maksymalnie 8GB pamięci RAM, czyli maksymalnie 2GB na każdy slot (4 sloty).
Obsługiwane częstotliwości: DDR2 667MHz, 533MHz, 400MHz.

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post28 maja 2009, 21:28

ale to są duale czy nie?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post29 maja 2009, 00:07

Tak, dual-channel.

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post29 maja 2009, 10:46

A jest jakiś program który sprawdzi czy tyle ramu ile posiadam wysatrczy na moje wymagania sprzętowe ?Bo niew iem czy kupić ram czy nie

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post29 maja 2009, 11:14

2GB pamięci RAM, które posiadasz, to całkiem sporo. Wystarczy spokojnie dla wymagających nowych gier 3D, jeżeli o to chodzi.
Podaj resztę konfiguracji komputera (procesor, karta graficzna) i napisz, co najczęściej na nim robisz.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post29 maja 2009, 13:01

seba86mu, jeśli wsadzi się 2x 667MHz + 1x800MHz to się nic nie stanie, mam teraz tak wsadzone, i wszystko chodzi OK. :)


=====
K.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post29 maja 2009, 18:16

djarta, ale ja nie zaprzeczyłem nigdzie Twojego stwierdzenia.
Kolega migo zapytał czy płyta obsługuje tryb dual-channel, więc odpowiedziałem, że tak.

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post30 maja 2009, 10:25

Karte Graficzna 8600 GT GeForce
2x Intel Core 2 Duo E4500 2.200 GHZ

Bo żeby mi płynniej komp chodził głownie się nad tym zastanawiam

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post30 maja 2009, 10:30

Ja bym kupił lepszą Mobo, ta już staroć. Proca i grafa jest dobra, bo co zmieniać?
Jaki masz zasilacz?


======
K.

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post30 maja 2009, 10:59

Można jakoś sprawdzić jaki mam zasilacz nie rozbierając kompa ??

Bo w everlascie chyba nie ma

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post30 maja 2009, 11:00

Niestety musisz rozebrać. :P


========
K.

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post30 maja 2009, 12:18

FEEL III 350 ATX

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post30 maja 2009, 13:07

No to musisz kupić zasilacz, obowiązkowo. :)


=======
K.

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Dokupienie ramu - czy moja płyta główna obsłuży tyle ramu?

Post30 maja 2009, 15:01

Ale jaki i czemu :< ?



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości