Jaką kartę dźwiękową kupić?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post27 lut 2012, 10:12

Witam!

Otóż od dłuższego czasu planuję poprawę dźwięku, który wydobywa się obecnie z czy to głośników, czy słuchawek, a teraz mam na to czas. Planuję tak ponieważ dźwięk ze źródła w komputerze słyszę zgnieciony, skompresowany, niepełny - w porównaniu z tym "prawdziwym", niecyfrowym dźwiękiem :D. Chodzi głównie o przestrzeń dźwięku. Ten w rzeczywistości wygląda jakby miał więcej płaszczyzn. Tak to odbieram. Z muzyką mam do czynienia ok 9 lat z różnych stron i wyrobiłem sobie wrażliwe ucho, które się buntuje przy dostarczanej obecnie jakości dźwięku. Widzę, że dużo zależy od jakości i sposobu nagrania, ale w tych lepiej dopracowanych również czegoś zdaje się brakować.

Jaki sprzęt mam obecnie:

Słuchawki Sennheiser HD 280 Pro

Amplituner Technics SE-CH540 + Procesor dźwięku ST-CH540 (dość stare to to, ma jeszcze dwa komponenty, zdaje się do płyt CD i do kaset, których nie podłączam)

2x Kolumny Technics (3 drożne, zdaje się 140 zbędnych Wattów, żeby powiedzieć więcej musiałbym je potraktować zdejmowaniem ze ściany)

Sprzęt do samego odtwarzania chyba nienajgorszy, dlatego w tytule wątku znajduje się karta dźwiękowa - wydaje mi się, że ona tutaj wpada najgorzej.

Z karty dźwiękowej zintegrowanej AMD HD Audio Device (cokolwiek to jest :D) na płycie głównej MSI 760GM-P33 przesiadłem się na staaarą kartę dźwiękową PCI Sound Blaster Live! SB0100, dźwięk się zmienił - czego się nie spodziewałem - ale czy na lepsze, czy gorsze, to ciężko mi stwierdzić. Jest inny. Karta PCI czasem głośno "pyknie", chyba ze starości.

Słucham głównie śpiewu i orkiestr, czyli dźwięku pierwotnie "prawdziwego", nie stworzonego cyfrowo. Powiedziałbym że słucham mniej monotonnej i mniej umc-umcowej, ale często równie dynamicznej muzyki co electro czy techno.

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 lut 2012, 11:48

Jaki budżet?
Post edytuję jak wrócę do domu (bardziej merytoryczny).
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 lut 2012, 12:49

Z karty dźwiękowej zintegrowanej AMD HD Audio Device (cokolwiek to jest :D) na płycie głównej MSI 760GM-P33 przesiadłem się na staaarą kartę dźwiękową PCI Sound Blaster Live! SB0100, dźwięk się zmienił - czego się nie spodziewałem - ale czy na lepsze, czy gorsze, to ciężko mi stwierdzić.

Moim zdaniem zintegrowana jest lepsza:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Audio
• Zintegrowany chip VIA® VT1708S
- 8-kanałowy zestaw portów z technologią wykrywania typu podłączonych wtyczek
- Zgodność ze specyfikacją Azalia 1.0

Dlaczego zmieniłeś ?
Sprawdzałeś sterowniki ze strony producenta płyty lub te:
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... 7-p978.htm
A może problemem są kodeki i wystarczy sprawdzić inne ?
Sound Blaster Live! SB0100

5.1 - w kodekach powinien być AC3 filter lub trzeba dodatkowo zainstalować i odpowiednio skonfigurować:
Uwaga! Posiadacze systemów 5.1,
jak i mniej zaawansowani userzy,
oraz Ci, którzy nie lubią sie bawić
w dłubanie powinni zostawić to tak:
Master i voice - 0dB
Surround i LFE - -3dB

Mając dwie karty tak szybko bym nie "odpuścił" i nie kupował trzeciej tylko dokładniej wszystko sprawdził ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post27 lut 2012, 13:43

voluu pisze:Jaki budżet?

Celuję w górną granicę 400 zł jeśli chodzi o kartę, nie sądzę żeby nawet tyle kosztowała w dobie masakrycznie tanich części, ale da się mnie skusić.

Inne pytanko - czy gdyby kupić nowy wzmacniacz i nowe kolumny i puścić do tego kabel ze zintegrowanej karty - będzie ona ograniczać, czy może liczy się tylko wzmacniacz i ew. kolumny? Albo czy dałoby się wysłać strumień z komputera bezpośrednio do wzmacniacza omijając komputerową kartę dźwiękową :)?

XMan pisze:Moim zdaniem zintegrowana jest lepsza:

To dobrze, bo SB0100 wyjąłem i z niesmakiem odłożyłem w najciemniejszy kąt. Zaczęły się pojawiać niemiłe BSOD'y sprzętowe, których się nie spodziewałem (innych się spodziewałem :D).

XMan pisze:Dlaczego zmieniłeś ?
Sprawdzałeś sterowniki ze strony producenta płyty lub te:
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... 7-p978.htm
A może problemem są kodeki i wystarczy sprawdzić inne ?

Sterowniki do Audio miałem z krążka do płyty głównej. Sprawdzę linka i kodeki.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 lut 2012, 14:09

Zaczęły się pojawiać niemiłe BSOD'y sprzętowe, których się nie spodziewałem (innych się spodziewałem :D).

Może to jest związane z tym tematem:
bezpieczenstwo/bsod-dodatkowy-dysk-a-moze-karta-graficzna-t17140.html
Podłączyłeś ponownie zintegrowaną kartę dźwiękową ?
Wcześniej usunąłeś sterowniki od poprzedniej ?
http://www.hotfix.pl/podlaczenie-nowej- ... e--a76.htm
Poradnik opisuje podłączenie nowej ale wszystko jasne.
Masz sprawdzić czy jest podłączona zintegrowana...
Nie wspominasz jakie masz kodeki :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post27 lut 2012, 14:45

BSOD'y o których mowa w tamtym temacie zaczęły się pojawiać dużo wcześniej, tam ma to związek raczej z kartą graficzną PCI-E. Na komputerze pracuję właśnie na tej karcie graficznej PCI-E korzystając głównie z usypiania zamiast wyłączania - bo jest problem z ładowaniem systemu od nowa z kartą PCI-E.

SB0100 podłączyłem dopiero kilka dni temu i teraz dopiero - po kilku dniach pojawiły się problemy z nią związane - karta dźwiękowa PCI jest stara i trudno się dziwić błędom :D. Pisałem tez, że ta karta co jakiś czas "pyknęła" głośno, tzn nie karta jako taka, tylko dorzucała pyknięcia do strumienia. Sterowniki teraz odinstalowałem.

Natomiast wracając do tematu, dźwięk w obecnej konfiguracji zjadliwy jest tylko na max głośności - a chciałbym słyszeć wszystkie instrumenty "szeroko" na normalnej, nie psując uszu :).

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 lut 2012, 15:44

dźwięk w obecnej konfiguracji zjadliwy jest tylko na max głośności

Na maksimum może tak być na każdej karcie tym bardziej że masz dodatkowy sprzęt.
A jak tylko trochę przyciszysz to jest OK ?
Sprawdziłeś wszystkie sterowniki oraz kodeki ?
Więcej razy nie będę pytać.
Celuję w górną granicę 400 zł jeśli chodzi o kartę, nie sądzę żeby nawet tyle kosztowała w dobie masakrycznie tanich części, ale da się mnie skusić.

Kupisz tańszą ale co mi tam możesz jeszcze kupić czwartą - widzę że na biednego nie trafiło.
Żartuję ;)
Sama dobra karta może nie wystarczyć, zastanawiałeś się jeszcze nad lepszym pozostałym sprzętem ?
Jesteś pewien na 100% czy nie masz wirusów które również mogą powodować różne problemy z dźwiękiem :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 lut 2012, 15:51

Xonar D2, ale to typowo pod słuchawki. Jeśli natomiast dźwięk będzie tylko stereo a słuchawki przez wzmacniacz to pomyśl na Xonarem DX/D1 albo Xonarem DS (co prawda pod słuchawki, ale wymienny OPAMP może Cię zaciekawić).

Inne pytanko - czy gdyby kupić nowy wzmacniacz i nowe kolumny i puścić do tego kabel ze zintegrowanej karty - będzie ona ograniczać, czy może liczy się tylko wzmacniacz i ew. kolumny? Albo czy dałoby się wysłać strumień z komputera bezpośrednio do wzmacniacza omijając komputerową kartę dźwiękową ?

Musiałbyś puścić kablem optycznym, ale obecny wzmacniacz tego nie osłuży. Nie wiem czy ma sens takie rozwiązanie przy stereo, jeśli przesiadałbyś się na 5.1 to i owszem, ale w takim układzie... :)

Natomiast wracając do tematu, dźwięk w obecnej konfiguracji zjadliwy jest tylko na max głośności - a chciałbym słyszeć wszystkie instrumenty "szeroko" na normalnej, nie psując uszu .

Pobaw się w ustawienie equalizera. Ale fakt, zintegrowana karta daje dość słaby sygnał jeśli chodzi o moc. Mi np. do Denona z sygnatury i kolumn 140W wystarcza, ale to ALC888.
Obrazek
Sounds Better

Awatar użytkownika
TitoBandito

Użytkownik

Post27 lut 2012, 16:07

Zapomnij o wszelkiej maści Xonarach i SB. Najlepsza jakościowo karta do 400zł to Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE :

8-)

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 lut 2012, 16:33

Celowo nie podawałem Auditraka z racji ciężkiego dostępu do niej to raz, a dwa zapomniałem o jej istnieniu szczerze mówiąc. :D
Ale faktycznie - może konkurować z Xonarami i to ze sporym powodzeniem. Dodatkowo sterowniki EWDM i DirectWIRE i wyjścia RCA w standardzie.

edit: tak sobię myślę, że tak czy owak różnicy między Xonarem a Audiotrakiem na tym sprzęcie nie usłyszy, więc czy aby na pewno warto wykorzystać budżet maksymalnie?
Obrazek
Sounds Better

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post28 lut 2012, 01:57

Dzięki za odpowiedzi :).

Szedłbym w stronę głośników/kolumn, zdają się być bardziej naturalnym źródłem dźwięku od słuchawek.

A jak tylko trochę przyciszysz to jest OK ?
Sprawdziłeś wszystkie sterowniki oraz kodeki ?
Jak trochę przyciszę to jest tak jak było na max głośności, poza tym, że jest niezjadliwie :D. Tragedii nie ma, ale oczekuję czegoś lepszego. Czy wszystkie sterowniki i kodeki sprawdziłem to nie wiem, ale kilka próbowałem i efektów nie widzę.

Jesteś pewien na 100% czy nie masz wirusów które również mogą powodować różne problemy z dźwiękiem :?:
Nie, ale jestem pewien, że Malwarebytes' i Trojan Remover nic nie znalazł, a Windows Defender nie piszczy. Ten Windows Defender do czegoś w ogóle się przydaje :D?

tak sobię myślę, że tak czy owak różnicy między Xonarem a Audiotrakiem na tym sprzęcie nie usłyszy
A na jakim sprzęcie usłyszę?

Sama dobra karta może nie wystarczyć, zastanawiałeś się jeszcze nad lepszym pozostałym sprzętem ?
Wydaje się to być droższym wydatkiem, ale skoro karta zintegrowana nie jest taka zła, to można pójść w stronę lepszego sprzętu do odtwarzania, zamiast przetwarzania.

Jaka jest różnica w dźwięku między stereo a 5.1 (lub wyżej)? Najlepszy dźwięk cyfrowy jaki słyszałem, to dźwięk z samochodów (oczywiście będąc w środku), najlepiej z zamkniętymi drzwiami. Nie wiem, czy chodzi o ilość głośników, pomieszczenie, fakturę ściany, czy co :P.

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 lut 2012, 06:17

Jak trochę przyciszę to jest tak jak było na max głośności, poza tym, że jest niezjadliwie . Tragedii nie ma, ale oczekuję czegoś lepszego. Czy wszystkie sterowniki i kodeki sprawdziłem to nie wiem, ale kilka próbowałem i efektów nie widzę.

Pobaw się equalizerem.

Na sprzęcie za myślę około 1000zł usłyszeć powinieneś.

Jaka jest różnica w dźwięku między stereo a 5.1 (lub wyżej)?

Jeśli do muzyki to tylko 2.0, najlepiej bliskosiężne, jeśli gry to 2.1/5/1 a jeśli filmy to 5.1 i wyżej. :)
Obrazek
Sounds Better

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post28 lut 2012, 06:54

Jeśli do muzyki to tylko 2.0, najlepiej bliskosiężne, jeśli gry to 2.1/5/1 a jeśli filmy to 5.1 i wyżej. :)
No to zostaję przy stereo :D.
Co znaczy bliskosiężne?

Pobaw się equalizerem.
Kiedyś się bawiłem, efekt faktycznie jest i jest wymierny, można coś osiągnąć, ale musiałbym ustawiać wszystko indywidualnie dla każdego utworu. Chyba nie o to chodzi.

Na sprzęcie za myślę około 1000zł usłyszeć powinieneś.
A warto ^^? Różnica jest 'namacalna', czy może ewentualnie być?

Wystarczyłaby sama zmiana wzmacniacza, czy karta zintegrowana by zostawała w tyle?

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 lut 2012, 19:22

Co znaczy bliskosiężne?

Bliskiego odsłuchu. Siedzisz w miarę blisko kolumn.

Chyba nie o to chodzi.
Dokładnie, aczkolwiek zmiana sprzętu nie spowoduje tego znaczącej poprawy. Możesz zdefiniować własne pasma korzystając z OPAMPów.

czy karta zintegrowana by zostawała w tyle?

Integra zawsze będzie wąskim gardłem sprzętu.
Bez dobrych fundamentów nie postawisz zamku :)
Obrazek
Sounds Better

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post29 lut 2012, 08:08

Wąskie gardła też czasem podbijały świat :D.

Około cztery miesiące temu kupiłem słuchawki dokanałowe Sennheisera CXL300 II (kosztują teraz chyba 250-300 zł) i niewątpliwie były to oryginały, bo dźwięk ze słuchawkami dokanałowymi za 50 zł był w porównaniu nieporównywalny. Te za 50 zł są raczej ścianą między mną a dźwiękiem. Docelowo szukałbym dźwięku takiego jaki wydobywa się właśnie z tych Sennheiserów, ale na cały pokój :).
Co prawda te słuchawki kupiłem używane i po jakimś czasie jedna przestała działać... ale dźwięk był zadowalający.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”