Jaką nagrywarkę wybrać Windows XP, Asus p5b

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
voland

Użytkownik

Post30 cze 2013, 13:44

Witam, jak w temacie. Ceny jakie widzę, nie są straszne, chodzi mi o jakość i trwałość etc. (przeglądałem Komputronik, większość do 100PLN). Sklep mam niemal za rogiem, ale jest też Vobis, Pro-Line i inne, jest też alle-drogo. Sklep o tyle lepszy, że w razie "W" mogę podejść i tupnąć nogą.
;)
Do czego ma służyć? Do nagrywania wszystkiego, poza blue ray i xboxami, czy innymi frykasami ;) . Nie nagrywam też hurtowo, od czasu do czasu jest potrzeba, CD, DVD, DVD/R DL - wiadomo.

Poprzednia wzięła była i zdechła. System widzi, kieszeń reaguje - wysuń/wsuń z przycisku, czy z systemu. Po włożeniu płyty, mieli, mieli, mieli... i nic z tego nie wynika. Nie używałem jej nadmiernie, od czasu do czasu kilka płyt nagrałem. Działała może z 2-3 lata. Potem zaczęły się dziać dziwne rzeczy, aż w końcu odmówiła współpracy.
Gdzieś czytałem, że odtwarzanie płyt CD może spowodować takie uszkodzenie - częste, zaznaczę. Prawda to?

Pozdrawiam.
:)
Vista Business na ESPRIMO Mobile V5535

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 cze 2013, 14:50

Jak rozumiem chcesz nagrywarkę zewnętrzną na USB? Czy montowaną w laptopie?

Poprzednia wzięła była i zdechła. System widzi, kieszeń reaguje - wysuń/wsuń z przycisku, czy z systemu. Po włożeniu płyty, mieli, mieli, mieli... i nic z tego nie wynika. Nie używałem jej nadmiernie, od czasu do czasu kilka płyt nagrałem. Działała może z 2-3 lata. Potem zaczęły się dziać dziwne rzeczy, aż w końcu odmówiła współpracy.
Gdzieś czytałem, że odtwarzanie płyt CD może spowodować takie uszkodzenie - częste, zaznaczę. Prawda to?

Może jeszcze zobacz czy nie ma do niej firnwareu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

voland

Użytkownik

Post30 cze 2013, 16:36

cosik_ktosik pisze:Jak rozumiem chcesz nagrywarkę zewnętrzną na USB? Czy montowaną w laptopie?

Może jeszcze zobacz czy nie ma do niej firnwareu.

Ani jedno, ani drugie. To stacjonarny komputer. Nagrywarka obecna... kiedyś szukałem, ale z tym FW nie wiem czy dam sobie radę. Jakiś ATAPI DVD A DH20A1P. Szybciej kupię, niż znajdę kogoś z Win XP Pro by zrobić ten bootowalny pendrive--->link poniżej do mojego problemu.

bezpieczenstwo/win-xp-sp3-problem-z-czcionka-systemowa-w-przegladarkach-t25266-15.html
:)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 lip 2013, 08:43

No to np Samsung SH-224BB (biała lub czarna) Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

voland

Użytkownik

Post01 lip 2013, 20:55

cosik_ktosik pisze:No to np Samsung SH-224BB (biała lub czarna) Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dzięki :)

Awatar użytkownika
mariner01

Użytkownik

Post02 lip 2013, 12:42

Nie tak dawno składałem nowy komputerem i wybór padł na Asus DRW-24B5ST. Jak na razie działa super, a już trochę płyt odtworzyłem i nagrałem.

Fix00ser

VIP

Post02 lip 2013, 15:02

Pioneer

Kod: Zaznacz cały

http://www.morele.net/pioneer-dvd-rw-recorder-wew-sata-internal-bulk-dvr-220bk-520508/

zdecydowanie droższy Plextor

http://www.morele.net/plextor-px-891sa-sata-czarny-box-473755/

lub jeden z napędów LG z obsługą M-Disc firmy Milenniata

http://forum.benchmark.pl/topic/79338-dobra-nagrywarka-p%C5%82yt-dvd-i-cd-rom/?hl=milleniata#entry909447

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post02 lip 2013, 16:07

Pioneer miałem na poprzednim komputerze i szybko wysiadła.
Sześć lat mam LG - brak problemów :D

Jaki masz sprzęt tzn. procesor, pamięć oraz zasilacz ?

Pytam się dlatego że tak sobie bez ograniczeń nie możesz dokładać części.
Na moim przykładzie jak jeszcze byłem dziesięć lat temu lub więcej :mrgreen: przyjechał informatyk który obecnie pracuje
w TVP i dołożył mi na życzenie kartę telewizyjną oraz nagrywarkę nie sprawdzając jaki posiadam procesor, pamięć, zasilacz.
Na drugi dzień padł procesor oraz zasilacz :(
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Fix00ser

VIP

Post02 lip 2013, 18:44

W przypadku wyboru napędów optycznych zazwyczaj zaczynam wybierać pośród modeli
Asus
Pioneer
Teac
lub specjalnych modeli z dobrą sprzętową korekcją błędów

• Reklama