Win XP Sp3 Problem z czcionką systemową w przeglądarkach?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 cze 2013, 22:20

"YDP Speech Recognition Support" = YDP Speech Recognition Support 4.0.001
"Windows Media Encoder 9" = Windows Media Encoder Seria 9
"VocTr_ang_po_godzinach_is1" = Angielski Po godzinach
"VocTr_efy1_is1" = English for You
"UltimateDefrag 2008" = UltimateDefrag 2008
"UndeletePlus™_is1" = UndeletePlus™ 3.0.0.602
"Top_2500_is1" = Top 2500 English Words
"Smart Defrag 2_is1" = Smart Defrag 2
"Speccy" = Speccy
"SpeedFan" = SpeedFan (remove only)
"SystemRequirementsLab" = System Requirements Lab
"Rzeczpospolita - Kurs konwersacyjny angielskiego 2_is1" = Rzeczpospolita - Kurs konwersacyjny angielskiego 2
"PowerMenu" = PowerMenu 1.50
"Practice your English_is1" = Practice your English część 1
"PandoraRecovery" = PandoraRecovery (Remove Only)
"Multimedialny słownik angielsko-polski" = Multimedialny słownik angielsko-polski
"My Free Mahjong_is1" = My Free Mahjong Powered by AdVantage
"myHouse for Windows" = myHouse for Windows
"FlashGet" = FlashGet 1.9.6.1073
"ET3" = English Translator 3
"Bandicam" = Bandicam
"BandiMPEG1" = Bandisoft MPEG-1 Decoder
"{5A67D2EA-FB70-4033-A6F3-606AD85B2015}_is1" = Driver Sweeper wersja 3.2.0
"{0F9196C6-58B4-445B-B56E-B1200FECC151}" = Microsoft Bootvis

Odinstaluj to oprogramowanie + oprogramowanie, którego nie używasz (zbyteczne programy/gry).

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE - HKCU\..\SearchScopes,DefaultScope = {F4730472-87C1-4EDB-A22C-253AF3AFBC66}
IE - HKCU\..\SearchScopes\${searchCLSID}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src=IE-SearchBox&Form=IE8SRC
[2013-06-23 19:29:25 | 000,000,000 | ---D | M] (Microsoft .NET Framework Assistant) -- C:\WINDOWS\MICROSOFT.NET\FRAMEWORK\V3.5\WINDOWS PRESENTATION FOUNDATION\DOTNETASSISTANTEXTENSION
O2 - BHO: (no name) - AutorunsDisabled - No CLSID value found.
O4 - HKLM..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k File not found
O20 - Winlogon\Notify\AutorunsDisabled: DllName - (Reg Error: Value error.) - Reg Error: Value error. File not found

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL naciśnij przycisk Sprzątanie.

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A70500000002}" = Adobe Reader 7.0.5 - Polish

Odinstaluj i zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję.

"KLiteCodecPack_is1" = K-Lite Mega Codec Pack 5.1.0
"ffdshow_is1" = ffdshow [rev 3154] [2009-12-09]

Odinstaluj i zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję.

"Mozilla Firefox 15.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 15.0.1 (x86 pl)

W Firefox -> Pomoc -> O Programie -> Znajdź Aktualizację.

Kroki Finalizujące.

Wykonaj pełne skanowanie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nie gódź się na wersję testową), jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.
Przeczyść dysk i rejestr Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

voland

Użytkownik

Post25 cze 2013, 22:27

Ok, zrobiłem co wskazałeś+usunięcie niektórych zbędnych rzeczy. Sam jednak coś przeoczyłem, a widzę, że nie ma tego na liście, czyli obaj. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jest to Angielski po godzinach - moja dziewczyna pracuje z tymi programi. Usuwać, zostawiać jak już jest?

Kolejna rzecz. Przy usuwaniu AMD składników w Dodaj/Usuń wisi tona jakichś dodatków, językowych, proxy, etc. Nie da się tego ruszyć. Czy można się tego jakoś pozbyć? Wyczyścić? Obsłuha języka chińskiego nie jest mi potrzebna, podobnie cała masa innych, poza polskim i angielskim ewentulnie.

Google Chrome. Czy można PC wyczyścić kompletnie, a potem przywrócić ustawienia/zakładki (te ostatnie eksportowałem i mam je zapisane). W sumie, nie upieram się przy GChrome, po prostu się przyzwyczaiłem.

Jak na chwilę obecną, wizualnie nie widzę poprawy. Powiem nawet, po wywaleniu kodeków, pulpit wygląda nieco dziwnie, mam na myśli ikony. Nie są takie wygładzone i w dawnym odcieniu. Są kolorowe, ale jakby niecieniowane. To mnie martwi, bo już nie wiem, czy to nie wina hardware - monitor? kabel? łączący kartę z monitorem?

Log:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dodaję linki do zapodaj.net ze screenem pulpitu oraz z przeglądarki. Czcionka nadal jest bardzo słabo widoczna. Wcześniej zmieniłem na 16bit i wróciłem ponownie do 32. Bez zmian. W przeglądarkach nadal tak samo.
1280x1024

Co teraz?
Vista Business na ESPRIMO Mobile V5535

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 cze 2013, 11:17

Ok, zrobiłem co wskazałeś+usunięcie niektórych zbędnych rzeczy. Sam jednak coś przeoczyłem, a widzę, że nie ma tego na liście, czyli obaj. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jest to Angielski po godzinach - moja dziewczyna pracuje z tymi programi. Usuwać, zostawiać jak już jest?

Jest na liście. Cytowałem, ze to do usunięcia. Jeśli dziewczyna z nich korzysta to je zostaw. resztę usuń.

Kolejna rzecz. Przy usuwaniu AMD składników w Dodaj/Usuń wisi tona jakichś dodatków, językowych, proxy, etc. Nie da się tego ruszyć. Czy można się tego jakoś pozbyć? Wyczyścić? Obsłuha języka chińskiego nie jest mi potrzebna, podobnie cała masa innych, poza polskim i angielskim ewentulnie.

Pokaż, bo nie wiem o co chodzi tak naprawdę. Do deinstalacji oprogramowanie sugeruję używać Revo Uninstaller`a (zapewne o to chodzi). Używaj go w trybie zaawansowanym, usuwając resztki po danym programie, tylko wcześniej zaznacz w Nim opcję Pokazuj Elementy Systemowe i Pokazuj Aktualizację.

Google Chrome. Czy można PC wyczyścić kompletnie, a potem przywrócić ustawienia/zakładki (te ostatnie eksportowałem i mam je zapisane). W sumie, nie upieram się przy GChrome, po prostu się przyzwyczaiłem.

Tryb zaawansowany Revo Uninstaller`a rozwiąże tu problem.

Jak na chwilę obecną, wizualnie nie widzę poprawy. Powiem nawet, po wywaleniu kodeków, pulpit wygląda nieco dziwnie, mam na myśli ikony. Nie są takie wygładzone i w dawnym odcieniu. Są kolorowe, ale jakby niecieniowane. To mnie martwi, bo już nie wiem, czy to nie wina hardware - monitor? kabel? łączący kartę z monitorem?

Jak skończymy zupełnie temat z logami to zaczniemy kombinować. Póki co, nie są kompletnie wykonywane polecenia. Ale krok po kroku.

Log:

To log z usuwania. Podaj nowe logi z OTL.

Dodaję linki do zapodaj.net ze screenem pulpitu oraz z przeglądarki. Czcionka nadal jest bardzo słabo widoczna. Wcześniej zmieniłem na 16bit i wróciłem ponownie do 32. Bez zmian. W przeglądarkach nadal tak samo.

Szczerze? Po screen`ach nie widzę problemu. Czcionka, jak czcionka. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

voland

Użytkownik

Post28 cze 2013, 20:55

Dzisiaj spędziłem czas na czyszczeniu AMD/CCC. Nie wiem na ile mi to wyszło. Jutro powrzucam screeny i logi. Wywalałem poprzez Revo, zgodnie z ustawieniami jakie zasugerowałeś. Tyle lat używałem, i tam nie zaglądałem - czyściłem jedynie głęboko. Całe życie człowiek się uczy...
Jedyny sukces jaki mogę odnotować, jest taki, że w jednej z gier mogę w końcu załadować ustawienia kontrolera, przez kilka dni nie działało, wieszało mi grę po prostu - War Thunder.
Aktualnie komputer widzie kartę, ale nie mam CCC, jest jedynie AMD Catalyst Install Manager. Dziwne mi się to wydaje. W tych śmieciach z AMD coś widać było nie tak, tak przypuszczam, ale nie wiem co i jak.
:oops:

Wczoraj jak pisałem, usuwałem AMD. Jak to wyglądało przed usuwaniem:

Linki do zapodaj:

Zarówno w Dodaj/Usuń jak i w Revo.

Dzisiaj wszedłem w folder C:\Program Files\ATI\CIM\Bin\Setup i zainstalowałem CCC. Wcześniej miałem wyłączoną kartę w Menadżerze, dlatego nie chciało się poprawnie zainstalować.

Z reinstalacją mam kłopot z automatycznym wyszukiwaniem. Nie wiem jak to deaktywować.

Usunąłem wszystko poprzez Revo, wyłączyłem kartę w Menadżerze, odinstalowałem, restart - tryb awaryjny, Driver Sweeper z dwa, albo i trzy razy, zostają 2 pliki w system32. Uruchomienie w normalnym trybie, czyszczenie Eusing Free Registry Cleaner (jakaś różnica, czy CCleanerem, czy Free?). Instalacja sterowników.

GChrome na chwilę obecną usunąłem. Potem może wrócę jeszcze do niego. Jeżeli jest jeszcze coś do wywalenia, to napisz, usunę.

OTL o którym pisałeś w ostatnim poście. Jeśli coś tam nie tak z owym AMD, też bym prosił o słowo na ten temat.

Logi:

Kieszeń CD/DVD - dead. :oops: Stąd naprawianie z poziomu płyty chwilowo odpada.
Dzięki.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 cze 2013, 20:21

Możesz zawsze sobie przygotować bootowalny pendrive z systemem i z niego odpalić. Aby tego dokonać wystarczy WinToFlash oraz sprawny komputer kolegi czy kogoś w rodzinie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

voland

Użytkownik

Post29 cze 2013, 20:31

cosik_ktosik pisze:Możesz zawsze sobie przygotować bootowalny pendrive z systemem i z niego odpalić. Aby tego dokonać wystarczy WinToFlash oraz sprawny komputer kolegi czy kogoś w rodzinie.

Ok. Myślałem, czy nie można tego on-line ze stron MS. W końcu istnieją też wersje OEM? bez płyty i co wówczas MS proponuje? Też podobną radę - idź do mamy, kolegi, kochanki? Mogę tyle sprawdzić, mam klucz, to w końcu jest też możliwość sprawdzenia, czy mój system to ten właściwy. Niech ich... gęś kopnie.
To nie do Ciebie oczywiście, ale do MS - wiem.
;)

Dziękuję, pokombinuję w ten sposób.
:)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 cze 2013, 21:05

No ale przez neta nie zbootujesz komputera do instalacji. Musi z czegoś ruszyć. Taką opcję częściowej instalacji daje tylko chyba dzisiaj linuks ale i tutaj trzeba ruszyć z instalki Mini, gdzie 200 mega jest na płycie a resztę instalator ściąga z Internetu.

Ja też mam wersję z Internetu Windowsa poprzez licencję MSDN AA, więc tylko klucz i to na papierze. MS daje tam płytę ale trzeba ściągnąć lub pożyczyć inną od kogoś, bo to też będzie legalne. Innej opcji nie znam choć może istnieje.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

voland

Użytkownik

Post29 cze 2013, 22:18

cosik_ktosik pisze:No ale przez neta nie zbootujesz komputera do instalacji. Musi z czegoś ruszyć. Taką opcję częściowej instalacji daje tylko chyba dzisiaj linuks ale i tutaj trzeba ruszyć z instalki Mini, gdzie 200 mega jest na płycie a resztę instalator ściąga z Internetu.

Ja też mam wersję z Internetu Windowsa poprzez licencję MSDN AA, więc tylko klucz i to na papierze. MS daje tam płytę ale trzeba ściągnąć lub pożyczyć inną od kogoś, bo to też będzie legalne. Innej opcji nie znam choć może istnieje.

Ok. Ale można by pobrać obraz, albo jakiś "rescue" pakiet, nawet mini również do Windowsa. 700MB przez sieć to dzisiaj już nie wyczyn, kiedy pobiera się w GB. Klient zawsze jest najmniej ważny, liczą się jego pieniądze.
Sorry, za off topic.
;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 cze 2013, 23:38

Konsola.

Nadal jest ona do użycia. Czekamy.

Dzisiaj spędziłem czas na czyszczeniu AMD/CCC. Nie wiem na ile mi to wyszło. Jutro powrzucam screeny i logi. Wywalałem poprzez Revo, zgodnie z ustawieniami jakie zasugerowałeś. Tyle lat używałem, i tam nie zaglądałem - czyściłem jedynie głęboko. Całe życie człowiek się uczy...
Jedyny sukces jaki mogę odnotować, jest taki, że w jednej z gier mogę w końcu załadować ustawienia kontrolera, przez kilka dni nie działało, wieszało mi grę po prostu - War Thunder.
Aktualnie komputer widzie kartę, ale nie mam CCC, jest jedynie AMD Catalyst Install Manager. Dziwne mi się to wydaje. W tych śmieciach z AMD coś widać było nie tak, tak przypuszczam, ale nie wiem co i jak.

Nie kazaliśmy instalować sterowników. Proszę o odinstalowanie ich, w sposób taki jak podałem i podanie nam modelu karty graficznej ;) . Zrób to dopiero po wykonaniu instalacji nakładkowej.

voland

Użytkownik

Post30 cze 2013, 00:05

Z instalacją nakładkową, pewnie będę musiał poczekać.
Karta HD 4850 Asus.
Jestem w kropce teraz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post30 cze 2013, 14:30

Czemu? Po prostu wybootuj na USB obraz .ISO systemu.

voland

Użytkownik

Post30 cze 2013, 16:35

kominekl pisze:

Z własnego systemu? Właśnie rozpocząłem poszukiwania nagrywarki, tutaj na forum. I tyle co napisałem (w trakcie, link robię), że szybciej kupię, aniżeli znajdę kogoś z Win XP Pro. To już nie jest tak powszechny OS.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post30 cze 2013, 23:14

voland pisze:
kominekl pisze:

Z własnego systemu? Właśnie rozpocząłem poszukiwania nagrywarki, tutaj na forum. I tyle co napisałem (w trakcie, link robię), że szybciej kupię, aniżeli znajdę kogoś z Win XP Pro. To już nie jest tak powszechny OS.

Ależ pobierz obraz .ISO z sieci po prostu.

voland

Użytkownik

Post01 lip 2013, 00:24

Hm. Nie wiedziałem. A skąd pobrać? Masz na myśli Windows XP Pro? Serio, nie bardzo wiem co i jak. :oops:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 lip 2013, 21:16

voland pisze:Hm. Nie wiedziałem. A skąd pobrać? Masz na myśli Windows XP Pro? Serio, nie bardzo wiem co i jak. :oops:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”