Karta graficzna do 300zł

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post08 lut 2014, 13:16

Tak chodziło mi oto że system się ładuję, chociaż na sto procent stwierdzić tego nie mogę - mam wyłączone dźwięki ale zaraz sprawdzę to przy włączonych dźwiękach. Natomiast nie ma obrazu na monitorze.

Kartę graficzną dla pewności sprawdziłem wczoraj raz jeszcze na innym komputerze i śmiga elegancko.

Wydaję mi się, że problemem może być to co napisałem wcześniej t.j. moja płyta główna (Asus P5VD2-VM/SI) nie obsługuje standardu PCI-Express 3.0 x16.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Karta graficzna do 300zł

Post08 lut 2014, 13:47

Szczpn pisze:Wydaję mi się, że problemem może być to co napisałem wcześniej t.j. moja płyta główna (Asus P5VD2-VM/SI) nie obsługuje standardu PCI-Express 3.0 x16.

PCI-E 3.0 jest wstecznie kompatybilne w obydwie strony z PCI-E 2.0 i PCI-E 1.0 (Twoja płyta) więc to raczej nie jest bezpośrednią przyczyną.
Teoretycznie winowajcą może być chipset Twojej płyty głównej i on może odmawiać współpracy z tą kartą.
Chipset VIA P4M900 to konstrukcja bodajże z 2006 roku i z tego co wyczytuję rzeczywiście ludzie skarżą się na kompatybilność kart graficznych na PCI-E 3.0 z płytami opartymi na tym mikroukładzie.
Warto byłoby spróbować aktualizacji BIOS-u płyty głównej, jeżeli nie posiadasz najnowszej wersji.
Ostatnia wersja BIOS-u dla Twojej płyty na stronie ASUS-a, to 1302 z 14.08.2008.

Inne rozwiązania:
Podłącz monitor do innego wyjścia w karcie graficznej.
Sprawdź na innym kablu sygnałowym karta => monitor.
Nie stosujesz przypadkiem przejściówki DVI => D-Sub?
Zresetuj BIOS płyty głównej.

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post08 lut 2014, 14:57

Szczpn pisze:Tak chodziło mi oto że system się ładuję, chociaż na sto procent stwierdzić tego nie mogę - mam wyłączone dźwięki ale zaraz sprawdzę to przy włączonych dźwiękach. Natomiast nie ma obrazu na monitorze.

Przepraszam jednak system się nie uruchamia, a pracują wyłącznie wentylatory.

Jeżeli chodzi o BIOS to:
Właściwości mojego BIOS'u
Typ BIOS'u - Award
BIOS Version - 1302
Typ BIOS'u Award - Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Informacja z BIOS'u Award - ASUS P5VD2-VM ACPI BIOS Revision 1302
Data BIOS'u systemowego - 03/25/08
Data BIOS'u wideo - 09/03/07

seba86mu pisze:Inne rozwiązania:
Podłącz monitor do innego wyjścia w karcie graficznej.
Sprawdź na innym kablu sygnałowym karta => monitor.
Nie stosujesz przypadkiem przejściówki DVI => D-Sub?
Zresetuj BIOS płyty głównej.

Nie mam przejściówki żeby podłączyć do innego wyjścia ale mogę spróbować podłączyć inny monitor jeżeli to może coś pomóc.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Karta graficzna do 300zł

Post08 lut 2014, 15:24

W takim razie wygląda na to, że występuje niezgodność z chipsetem płyty głównej.
Niestety w takim wypadku raczej nic nie zdziałasz.

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post08 lut 2014, 16:16

Rozumiem, że w takim przypadku mam dwa wyjścia:

1) Kupić inną kartę graficzną, jakiś starszy model (PCI-E 2.0 będzie działać, czy ciężko stwierdzić?) -> może znacie jakieś godne polecenia?
2) Wymienić na nową płytę główną, a co za tym idzie procesor i ram, co jest dość kosztowną operacją.

Czy taką płytę główną opłaca się jeszcze trzymać, czy lepiej odłożyć trochę pieniędzy i kupić coś nowszego?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Karta graficzna do 300zł

Post08 lut 2014, 19:49

Zakup kolejnej starszej karty graficznej kompatybilnej z Twoją archaiczną płytą główną jest raczej bez sensu, tym bardziej, że kupiłeś już nową kartę i zasilacz. Lepiej zmienić platformę na nowoczesną (płyta, procesor) i RAM, ale to oczywiście wiąże się z większymi kosztami.

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post09 lut 2014, 09:46

Zgadzam się, też myślałem raczej nad dokupieniem reszty ale zanim uzbieram pieniądze na całość to minie trochę czasu, a przydałaby się teraz jakaś karta graficzna żeby móc przynajmniej filmy pooglądać.

Rozejrzę się zatem może za jakąś używaną kartą.

Dzięki za pomoc.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”