Tak chodziło mi oto że system się ładuję, chociaż na sto procent stwierdzić tego nie mogę - mam wyłączone dźwięki ale zaraz sprawdzę to przy włączonych dźwiękach. Natomiast nie ma obrazu na monitorze.
Kartę graficzną dla pewności sprawdziłem wczoraj raz jeszcze na innym komputerze i śmiga elegancko.
Wydaję mi się, że problemem może być to co napisałem wcześniej t.j. moja płyta główna (Asus P5VD2-VM/SI) nie obsługuje standardu PCI-Express 3.0 x16.
Karta graficzna do 300zł
- seba86mu
Karta graficzna do 300zł
Szczpn pisze:Wydaję mi się, że problemem może być to co napisałem wcześniej t.j. moja płyta główna (Asus P5VD2-VM/SI) nie obsługuje standardu PCI-Express 3.0 x16.
PCI-E 3.0 jest wstecznie kompatybilne w obydwie strony z PCI-E 2.0 i PCI-E 1.0 (Twoja płyta) więc to raczej nie jest bezpośrednią przyczyną.
Teoretycznie winowajcą może być chipset Twojej płyty głównej i on może odmawiać współpracy z tą kartą.
Chipset VIA P4M900 to konstrukcja bodajże z 2006 roku i z tego co wyczytuję rzeczywiście ludzie skarżą się na kompatybilność kart graficznych na PCI-E 3.0 z płytami opartymi na tym mikroukładzie.
Warto byłoby spróbować aktualizacji BIOS-u płyty głównej, jeżeli nie posiadasz najnowszej wersji.
Ostatnia wersja BIOS-u dla Twojej płyty na stronie ASUS-a, to 1302 z 14.08.2008.
Inne rozwiązania:
Podłącz monitor do innego wyjścia w karcie graficznej.
Sprawdź na innym kablu sygnałowym karta => monitor.
Nie stosujesz przypadkiem przejściówki DVI => D-Sub?
Zresetuj BIOS płyty głównej.
-
Karta graficzna do 300zł
Szczpn pisze:Tak chodziło mi oto że system się ładuję, chociaż na sto procent stwierdzić tego nie mogę - mam wyłączone dźwięki ale zaraz sprawdzę to przy włączonych dźwiękach. Natomiast nie ma obrazu na monitorze.
Przepraszam jednak system się nie uruchamia, a pracują wyłącznie wentylatory.
Jeżeli chodzi o BIOS to:
Właściwości mojego BIOS'u
Typ BIOS'u - Award
BIOS Version - 1302
Typ BIOS'u Award - Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Informacja z BIOS'u Award - ASUS P5VD2-VM ACPI BIOS Revision 1302
Data BIOS'u systemowego - 03/25/08
Data BIOS'u wideo - 09/03/07
seba86mu pisze:Inne rozwiązania:
Podłącz monitor do innego wyjścia w karcie graficznej.
Sprawdź na innym kablu sygnałowym karta => monitor.
Nie stosujesz przypadkiem przejściówki DVI => D-Sub?
Zresetuj BIOS płyty głównej.
Nie mam przejściówki żeby podłączyć do innego wyjścia ale mogę spróbować podłączyć inny monitor jeżeli to może coś pomóc.
- seba86mu
Karta graficzna do 300zł
W takim razie wygląda na to, że występuje niezgodność z chipsetem płyty głównej.
Niestety w takim wypadku raczej nic nie zdziałasz.
Niestety w takim wypadku raczej nic nie zdziałasz.
-
Karta graficzna do 300zł
Rozumiem, że w takim przypadku mam dwa wyjścia:
1) Kupić inną kartę graficzną, jakiś starszy model (PCI-E 2.0 będzie działać, czy ciężko stwierdzić?) -> może znacie jakieś godne polecenia?
2) Wymienić na nową płytę główną, a co za tym idzie procesor i ram, co jest dość kosztowną operacją.
Czy taką płytę główną opłaca się jeszcze trzymać, czy lepiej odłożyć trochę pieniędzy i kupić coś nowszego?
1) Kupić inną kartę graficzną, jakiś starszy model (PCI-E 2.0 będzie działać, czy ciężko stwierdzić?) -> może znacie jakieś godne polecenia?
2) Wymienić na nową płytę główną, a co za tym idzie procesor i ram, co jest dość kosztowną operacją.
Czy taką płytę główną opłaca się jeszcze trzymać, czy lepiej odłożyć trochę pieniędzy i kupić coś nowszego?
- seba86mu
Karta graficzna do 300zł
Zakup kolejnej starszej karty graficznej kompatybilnej z Twoją archaiczną płytą główną jest raczej bez sensu, tym bardziej, że kupiłeś już nową kartę i zasilacz. Lepiej zmienić platformę na nowoczesną (płyta, procesor) i RAM, ale to oczywiście wiąże się z większymi kosztami.
-
Karta graficzna do 300zł
Zgadzam się, też myślałem raczej nad dokupieniem reszty ale zanim uzbieram pieniądze na całość to minie trochę czasu, a przydałaby się teraz jakaś karta graficzna żeby móc przynajmniej filmy pooglądać.
Rozejrzę się zatem może za jakąś używaną kartą.
Dzięki za pomoc.
Rozejrzę się zatem może za jakąś używaną kartą.
Dzięki za pomoc.
-
- Reklama