Karta graficzna do 300zł

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post06 sty 2014, 16:05

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z kartą graficzną - pojawia się BSOD z nv4_disp.dll.
Kilkukrotne próby odinstalowania sterowników wraz z czyszczeniem rejestru programem Driver Fusion i instalowaniem rożnych wersji nowych sterowników nie dały efektu. Po pewnym czasie nadal pojawia się ten sam BSOD, natomiast przy wyłączonej karcie graficznej komputer działa poprawnie.

W związku z powyższym, jako że nie widzę innej możliwości rozwiązania tego problemu proszę o pomoc przy wyborze nowej, lepszej karty graficznej w cenie do 300 góra 400zł.

Moja obecna karta graficzna: nVIDIA GeForce 8500 GT (Gigabyte GV-NX85T) 512MB
Płyta główna: Asus P5VD2-VM/SI
Zasilacz: Enlight GPS-400AB 350W CR

Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Karta graficzna do 300zł

Post06 sty 2014, 23:27

Co do problemu z BSODem to najpierw jeszcze reinstalnij sterownik chipsetu płyty głównej, potem grafikę, a na koniec DirectX.

Co do kupna karty, to zobacz te
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

lub tańsza
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post07 sty 2014, 19:36

Spróbowałem z przeinstalowaniem chipsetu płyty głównej i póki co działa ale w razie czego to mam pytanie odnośnie polecanych kart graficznych. Sprawdziłem je i wymagają one zasilacza przynajmniej 400-450W natomiast ja posiadam 350W.

Czy wobec tego nie obejdzie się bez wymiany zasilacza?
Jaki zasilacz wtedy dobrać?

Dobrze by było żeby cały zestaw nie przekraczał 400zł ew. z małym hakiem.

Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Karta graficzna do 300zł

Post07 sty 2014, 23:41

Kumam, to na razie poczekaj, zobaczymy co z tym problemem z kartą.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post19 sty 2014, 12:43

Jak na razie komputer po przeinstalowaniu wszystkich sterowników działa poprawnie.
Od dwóch dni nie było żadnego BSOD.
Być może obejdzie się bez kupowania nowej karty graficznej.

Jednakże gdyby problem powrócił napiszę w tym temacie.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

-- 19 sty 2014, 13:43 --

Witam ponownie,

Po okresie około tygodnia problem z kartą graficzną powrócił w nowej odsłonie.
Tym razem komputer zwiesił się, a na ekranie dało się zauważyć pogorszenie grafiki. Po restarcie komputer dochodzi do ekranu z informacją o Windowsie XP, po czym następuje mignięcie niebieskiego ekranu i komputer sam się restartuję. Nie pojawia się natomiast żaden BSOD.

Po wyłączeniu karty graficznej w trybie awaryjnym, komputer włącza się normalnie.

Jestem zatem przekonany, że czas wymienić kartę graficzną i proszę o pomoc przy jej wyborze. Dla przypomnienia dane mojego komputera:
Obecna karta graficzna: nVIDIA GeForce 8500 GT (Gigabyte GV-NX85T) 512MB
Płyta główna: Asus P5VD2-VM/SI
Zasilacz: Enlight GPS-400AB 350W CR

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Karta graficzna do 300zł

Post19 sty 2014, 21:09

Sprawdź tą kartę na innym komputerze jak masz możliwość, szkoda żeby się okazało że jest sprawna.

Jak chcesz nową kartę, to propozycja cosika jest dobra, karta pobiera mało energii i nie potrzebuje dodatkowego zasilania:
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post20 sty 2014, 20:38

Niestety raczej nie mam możliwości sprawdzenia tej karty na innym komputerze ale postaram się jeszcze coś w tym kierunku zrobić.

Jeżeli nie to najprawdopodobniej kupię wskazaną kartę skoro mój zasilacz jest dla niej wystarczający.

Dziękuję za pomoc

marcinek1992

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post30 sty 2014, 13:21

do 300zł możesz wyrwać jakąś dobrą używaną kartę. Wg mnie ten zasilacz powinieneś wymienić bo jak kupisz kartę to ten zasilacz może nie wyrabiać.
Lepiej byłoby kupić lepszy porządny zasilacz 450-500w a później dokupić sobie jakąś dobrą kartę np gtx 550 lub inną na której będziesz mógł pograć w nowie gierki. I przy ewentualnym upgrade kompa masz już 1 rzecz z głowy.

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post30 sty 2014, 18:43

Witam, mały update,

Wstrzymałem się z zakupem nowej karty do czasu sprawdzenia starej, która faktycznie okazała się wadliwa.

W związku z czym na początku tego tygodnia zakupiłem wskazaną nową kartę graficzną. Po jej podłączeniu pojawił się problem. Sygnał nie dochodził do monitora, wentylatorek od karty działał nie równomiernie. Domyślam się, że problemem jest zbyt słaby zasilacz. Chciałem jeszcze sprawdzić kartę na innym komputerze czy działa dobrze, niemniej jednak żeby nie tracić czasu (temat już się trochę ciągnie) proszę o polecenie dobrych zasilaczy w kwocie do 150zł, max 200zł.

Nie potrzebuję/nie potrzebowałem nie wiadomo jak dobrej karty graficznej, bo w gierki z małymi wyjątkami raczej nie grywam. Po prostu wymieniając kartę graficzną wyszedłem z założenia, że jak już wymieniać to na coś lepszego.

Także pozdrawiam i proszę o propozycję zasilaczy.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Karta graficzna do 300zł

Post30 sty 2014, 19:26

Szczpn pisze:Po jej podłączeniu pojawił się problem. Sygnał nie dochodził do monitora, wentylatorek od karty działał nie równomiernie. Domyślam się, że problemem jest zbyt słaby zasilacz.

Trudno to stwierdzić, teoretycznie powinien uciągnąć tą kartę graficzną, dziwne ale może..., sprawdź na innym kompie lepiej czy karta nie jest walnięta.

Szczpn pisze:proszę o polecenie dobrych zasilaczy w kwocie do 150zł, max 200zł.

Tu wybór jest prosty:

Corsair VS 450W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub równie dobry ale troszeczkę słabszy
Aerocool VP-450 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Oby dwa zasilacze mają jeszcze spory zapas mocy więc nie ważne który wybierzesz będziesz zadowolony.

marcinek1992

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post30 sty 2014, 19:51

Dobre zasilacze podałeś.
Sam kupiłem Be Quieta 450w ale bez modularnych kabli i to była wielka wtopa. Kabli jest dużo ciężko je upchać.
Jak bym teraz brał to dodał bym nawet 50zł ale brałbym zasilacz z kablami które możesz sobie w każdej chwili odpiąć jak są ci niepotrzebne.

Tobie też to polecam.

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post31 sty 2014, 09:32

Dzięki za szybką odpowiedź.

Kartę na pewno jeszcze sprawdzę. Możecie podać przykłady dobrych zasilaczy modularnych w rozsądnej cenie?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Karta graficzna do 300zł

Post31 sty 2014, 14:39

Thermaltake Smart SE Modular 530W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ale po co Ci taki silny zasilacz, ułożenie kabli nie jest takie trudne. Twój wybór.

Szczpn

Użytkownik

Karta graficzna do 300zł

Post07 lut 2014, 20:57

Witam ponownie, niestety,

Kartę (Sapphire Radeon R7 250 1GB GDDR5 With Boost) sprawdziłem na innym komputerze i działała bez zarzutu. Zatem postanowiłem wymienić zasilacz.

Zakupiłem proponowany Corsair VS 450W i po podłączeniu wszystkiego pojawił się ten sam problem co przy starym zasilaczu t.j. sygnał nie dochodzi do monitora (nie uruchamia się), wentylatorek od karty działa nie równomiernie, natomiast sam komputer włącza się normalnie. Po podłączeniu starej karty graficznej przy nowym zasilaczu, monitor i cały komputer działają dobrze (poza oczywiście starą kartą graficzną samą w sobie).

Nie wiem już co może być tego przyczyną. Nadal nie mam w pełni sprawnego komputera.
Wszelkie sugestie mile widziane.

-- 07 lut 2014, 21:57 --

Czy przyczyną może być nie obsługiwanie przez moją płytę główną (Asus P5VD2-VM/SI) standardu PCI-Express 3.0 x16?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Karta graficzna do 300zł

Post07 lut 2014, 23:19

Szczpn pisze:Zasilacz: Enlight GPS-400AB 350W CR

Enlight to dobre zasilacze produkowane przez Delta Electronics.

Szczpn pisze:sygnał nie dochodzi do monitora (nie uruchamia się), wentylatorek od karty działa nie równomiernie, natomiast sam komputer włącza się normalnie.

Komputer włącza się normalnie, czyli system operacyjny ładuje się (słychać dźwięk startowy) tylko nie ma obrazu na monitorze czy w ogóle system nie ładuje się, a pracują wyłącznie wentylatory?
Co rozumiesz przez to, że komputer włącza się normalnie?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”