klawiatura - padły klawisze (3-y)

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post16 gru 2015, 21:16

laptop samsung;
padł klawisz M, nie pisał, mocniej wciskany - pisal, potem znów nie pisał, przy okazji zauwazylem, ze zawsze z jego awaria jednocześnie padały dwa inne: strzałka góra/dół, widocznie "jakoś" pokojarzone "ścieżkowo". Gdy one odżywały, to i M wracał; i na odwrót.
Teraz jest tak: przemapowalem trzy klawisze na jakieś inne, ktorych nie
używałem, są M i strzałkami góra/dol.
Działa. Póki co.

pytania:

czy reperacja w jakimś punkcie (np. w-wa, wie ktoś - gdzie...?) to max makabra technologiczna? czy raczej prosty to zabieg.

A może powinno się z definicji kupić klawiaturę nowa do tego samsunga, bo jak już zaczęła cudować, to poleci...?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 gru 2015, 12:41

W Menedżerze urządzeń nie ma żadnych żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Czyściłeś klawiaturę ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post17 gru 2015, 12:51

XMan pisze:1.
W Menedżerze urządzeń nie ma żadnych żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?

2.
Czyściłeś klawiaturę ?

1. nie ma
2. malo prawdopodobne, by taka korelacja miedzy 3-ma klawiszami byla spowodowana brudem.
Nie, nie czysciłem rozbierając laptop.

btw:
ktos cos wie w sprawie moich pytań?

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post17 gru 2015, 14:04

W sprawie Twoich pytań - czytam, że komuś wymienili zalana klawiaturę za 100zł.
Tak bym się nastawiał i dzwonił do tego co naprawa jego.
Jest jedno ale - to nie jest trudne. Wpisz w google - naprawa klawiszy w laptopie. Dużo będzie wyników. Między innymi Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przed całkowitym zepsuciem spróbuj, co potrafisz.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post18 gru 2015, 00:02

Gedo pisze:Wpisz w google - naprawa klawiszy w laptopie. Dużo będzie wyników.

ruszmy intuicją... Jakiego rodzaju jest awaria u mnie... Łaczy 3 klawisze, ktore nie leza obok siebie. Zaloze sie, ze to nie jest awaria, ktora zlikwiduje tak samo "łatwo", jak udawalo sie poprzednie, jeszcze w starym laptopie - tu podwazyc, tam dogiac, tam docisnac -> film z yt podpowiedziany :), Sądzisz, ze to awaria tego rodzaju? Intuicja podpowiada: nie zabierac sie za to, bo zostana zgliszcza, stad moje pytanie o skale remontu + gdzie w w-wie.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post18 gru 2015, 00:19

Intuicji nie należy się sprzeciwiać. Do Wa-wy mam daleko, nie polecę warsztatu, ale wpisz w google laptopy naprawa warszawa, to może znajdziesz coś blisko siebie, zadzwonisz, zapytasz.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post18 gru 2015, 00:52

Gedo pisze:wpisz w google laptopy naprawa warszawa, to może znajdziesz coś blisko siebie

dzieki za podpowiedź, co mam zrobic, żeby znaleźć cokolwiek,bez niej bylbym ugotowany [ :) ]**100

kaleron

Użytkownik

Post28 gru 2015, 09:35

Możesz kupić klawiaturę sam na alledrogo i wymienić - to raptem parę śrubek. Naprawa klawiatury raczej nie wchodzi w grę z przyczyn ekonomicznych.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post29 gru 2015, 02:30

kaleron pisze:Możesz kupić klawiaturę sam na alledrogo i wymienić - to raptem parę śrubek. Naprawa klawiatury raczej nie wchodzi w grę z przyczyn ekonomicznych.

dokladnie tak zacząłem jakis czas temu kombinowac....
są -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jeszcze warunek, żeby faktycznie nowe były, jak tu i tam anonsują :), poczytam, moze opinie kupujacych zachecą, potwierdzą, że nie "odzyskowe".

a z tymi "paroma srubkami"... no nie wiem, nie wiem, czy to takie (dla mnie) proste :), w pececie - owszem - wszystko na wierzchu bylo, manipulowalem bezpiecznie, a z tym samsungiem -> nie mam pojecia jak do niego dobrac sie. Moze jest na yt jakis help wizualny...

btw:
jeszcze sprawa podróbek. czytam tu i tam, że chinski szajs kroluje...

kaleron

Użytkownik

Post29 gru 2015, 09:26

Oczywiście, że chińszczyzna...A Ty myślałeś, że oryginalnie montuje się coś lepszego? Wykręć klawiaturę i przeczytaj na naklejce, kto ją naprawdę wyprodukował.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post29 gru 2015, 12:09

kaleron pisze:Oczywiście, że chińszczyzna...A Ty myślałeś, że oryginalnie montuje się coś lepszego? Wykręć klawiaturę i przeczytaj na naklejce, kto ją naprawdę wyprodukował.

to, to ja wiem :) skrótowo to napisałem, a dokładniej: chodzi mi o podróbę, o coś, co widać w szczególe wykonania i ja to widze np. w fakturze powierzchni klawiatury allegrowej, mogę (bo mogę, nie?) zakładać, ze jeśli to nie ma jakiejś tam kontroli wykonania (typu: kontrola producenta,samsung), to jest gorsze niż inna chińszczyzna, która taka kontrole ma. proste.
oczywiście skończy się na zakupie tego co jest, bo co zrobić... Więc teraz szukam youtube z pokazaniem wymiany klawiatury :)

Twerpurtle

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post29 gru 2015, 14:58

Wszystko zależy od modelu, ale w Samsungach wymiana klawiatury nie jest z tego co pamiętam wielką katorgą. Jeżeli boisz się sam wymienić, to napisz maila do jednego, drugiego, trzeciego serwisu, podaj model swojego laptopa i zapytaj o wstępną wycenę. Będziesz wiedział na czym stoisz.

kaleron

Użytkownik

Post30 gru 2015, 10:05

Sama wymiana powinna kosztować max 20 zł, resztę ceny zrobi koszt klawiatury.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post30 gru 2015, 12:19

kaleron pisze:Sama wymiana powinna kosztować max 20 zł, resztę ceny zrobi koszt klawiatury.

tak tylko dla sprawdzenia: dzwonie do dwoch pktow naprawy laptopow, mowie, że Samsung NP300V5A-S0APL, że dam nowa klawiature, ile wymiana? -> 100-150 zl. :) Bo trzeba wymienic "cala gore"... A jak oni daja "gore" - to 450 zl :) :)

Patrze w allegro - no sa klawiatury do tego (?) laptopa, ceny w okolicach 70-80 zl; ogladam pod lupą wlasny laptop, ewidentnie żadna "cała góra" do wymiany, dokladnie i tylko to, co widac miedzy strzałkami, tzn widac, że to jest osobna czesc "całej góry": Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Czyli bredzą w pktach napraw.

Z drugiej znow strony:
wybór --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - stąd jedyna klawiatura podpisana jako do tego laptopa (...S0APL)srednio przypomina klawiature w moim laptopie, a te ktore sa identyczne z klaw. potrzebną (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) mają jakis doklejony cudak z dziurami na górze i nie jest to tylko taśma niezbędna do podmontowania.

Coś mi sie widzi, że sam muszę rozebrać laptop i zobaczyć co-i-jak.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 gru 2015, 20:20

Poczekaj cierpliwie, zapewne się klawiaturka kiedyś jakaś pokaże, może cały laptop uszkodzony. Na razie bym jechał na klawiaturze zewnętrznej,a potem sam wymienił. W Samsungach jest inny problem, łatwo pękają plastiki, więc delikatnie z nim, bo potem nie ma do czego śrubek kręcić.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”