Komputer do 3000 zł

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
anonek

Użytkownik

Komputer do 3000 zł

Post05 gru 2013, 17:06

Witam bardzo serdecznie
Planuje zakup komputera do 3000 +/- 500
Komputer będzie głównie służył do gier i obróbki video (moje takie małe hobby)
prosił bym nie wliczać CD/DVD do zestawu :)
nie mam zamiaru go podkręcać
Z Góry dziękuje

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do 3000 zł

Post05 gru 2013, 23:04

Procesor => Intel Core i5-4670 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Cooler => SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B85-G43 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Crucial Ballistix 2x4GB 1600MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI GTX760 Gamming OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => SilentiumPC Deus M1 550W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Black 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => SilentiumPC Gladius M40 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 3040 zł.

anonek pisze:+/- 500

Grafika => MSI GTX770 Gamming OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 3350 zł.

anonek

Użytkownik

Komputer do 3000 zł

Post06 gru 2013, 10:46

Dziękuje za odpowiedź
Mam może troszkę głupie pytanie ale ten sprzęt da rade np. BF4 na ustawieniach na ultra ?? i nowsze tytuły
pytam się bo chciałem taki mój odnośnik ile będzie potrafił wymieniony sprzęt :)

jak dobrze rozumiem to ta druga karta różni się tylko tym że można podkręcić ją ??

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do 3000 zł

Post06 gru 2013, 11:36

anonek pisze:ale ten sprzęt da rade np. BF4 na ustawieniach na ultra ?? i nowsze tytuły

Bez najmniejszych problemów wszystkie gry odpalasz na maksymalnych ustawianiach graficznych przez najbliższe lata.

anonek pisze:jak dobrze rozumiem to ta druga karta różni się tylko tym że można podkręcić ją ??

Obydwie karty możesz podkręcić, a znacznik OC w nazwie oznacza, że jest ona fabrycznie podkręcona przez producenta w stosunku do referencyjnego modelu.
GTX770 jest wydajniejsza od GTX760 przez to jest droższa.
Zaproponowałem również GTX770, bo wziąłeś pod uwagę widełki w wysokości 500 zł.

anonek

Użytkownik

Komputer do 3000 zł

Post06 gru 2013, 11:39

aha tylko tak się spytam jeszcze 770 mówisz że wydajniejsza od 760 ale chyba więcej mocy pobiera (tzn prądu) podług 760 a też się na to patrzy

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do 3000 zł

Post06 gru 2013, 11:48

GTX760 => 170W
GTX770 => 230W
Przy maksymalnym obciążeniu.

Jeżeli na dziś możesz wydać 3350 zł. na sprzęt nie ma się co zastanawiać. Bierz GTX770.

anonek

Użytkownik

Komputer do 3000 zł

Post06 gru 2013, 13:32

wiem że troszke jestem natrętny ale martwi mnie jedna rzecz jeszcze w każdej cześci są komentarze że sprzet jest dość głośno chodzi i tu rodzi się pytanie czy po połączeniu tych wszystkich cześci nie będzie czasem chodził głośno fakt faktem każdy ma inny słuch i inaczej ocenia głośność ;) też dość ważna dla mnie żecz tym bardziej że u mnie głoś w domu się bardzo łatwo roznosi i w pokoju obok nawet słuchać piszanie na laptopie ;)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do 3000 zł

Post06 gru 2013, 14:15

Zapewniam Cię, że nie będzie głośno.
Nowy sprzęt będzie pewnie pracował ciszej niż Twój obecny.

anonek

Użytkownik

Komputer do 3000 zł

Post10 gru 2013, 20:21

Dziękuje za odpowiedź i za skompletowanie PC :)
czy ciszej no nie wiem mam laptop :) i jak na swój wiek bardzo cicho chodzi w nocy jak śpię to tylko delikatny szumik słychać :)
ale na pewno ciszej od PC co ma chrześniak :P

-- 10 gru 2013, 20:52 --

dostałem dzisiaj części i złożyłem wszystko do kupy ale mam pare pytań
Po odpaleniu komputera w zasilaczu nie kręci się wentylator
- tak ma być czy on się włącza jak jest większe przeciążenie?? czy ma chodzić cały czas ??
pytanie w biosie mi pokazuje że procesor jest 3.40 GHz a wszędzie jest napisane że jest 3.80Ghz
i takie jeszcze pytanie dla uspokojenia jak wszystko śmiga to może sie coś spsuć jak źle jest podłączone ??
i 3 kable sa nie podlączone z nalepkami top fan 1 top fan 2 i rear botoom fan 2 co to jest i gdzie to podpiąć ??
i jest wolne jakieś wejście od karty graficznej do czego ono służy ?? wjeścia widać na zdjęciu 3d z tyłu z zaślepkami niebieskimi Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
PS
wiem że takie lalikowe pytania ale mam stresa bo to moje pierwsze składanie kompa :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do 3000 zł

Post10 gru 2013, 22:48

anonek pisze:Po odpaleniu komputera w zasilaczu nie kręci się wentylator

Jesteś pewny, że nie działa ? Może kręci się powoli ? Po czym poznajesz, że nie działa ?
Wentylator powinien pracować.
Spróbuj go popchnąć przy wyłączonym komputerze.

anonek pisze:pytanie w biosie mi pokazuje że procesor jest 3.40 GHz a wszędzie jest napisane że jest 3.80Ghz

3,4GHz, to domyślna częstotliwość traktowania, natomiast do 3,8GHz procesor przyspiesza automatycznie w trybie turbo gdy jest to wymagane.

anonek pisze:i takie jeszcze pytanie dla uspokojenia jak wszystko śmiga to może sie coś spsuć jak źle jest podłączone ??

Jeżeli wszystko działa, to jest na pewno dobrze podłączone i nie powinno się nic dziać.

anonek pisze:i 3 kable sa nie podlączone z nalepkami top fan 1 top fan 2 i rear botoom fan 2 co to jest i gdzie to podpiąć ??

To wtyczki dla wentylatorów obudowy, a konkretnie od kontrolera prędkości wentylatorów.
Na obudowie masz trzy przełączniki, którymi kontrolujesz pracę wentylatorów, jeżeli te podłączysz do tych wtyczek.
Rear - tył, Front - przód, Bottom - dół.

anonek pisze:i jest wolne jakieś wejście od karty graficznej do czego ono służy ?? wjeścia widać na zdjęciu 3d z tyłu z zaślepkami niebieskimi

To złącze mostka dla trybu SLI, czyli do połączenia ze sobą dwóch kart graficznych.
Nie masz na razie dwóch karty, to nie dotyczy to Ciebie w tym momencie.

anonek pisze:wiem że takie lalikowe pytania ale mam stresa bo to moje pierwsze składanie kompa

Dobrze, że pytasz, jesteśmy od tego by pomóc.

anonek

Użytkownik

Komputer do 3000 zł

Post11 gru 2013, 15:06

Dmuchłem w wentylator w zasilaczu i ruszył mam nadzieje że się rozrusza ;) zobaczymy

To wtyczki dla wentylatorów obudowy, a konkretnie od kontrolera prędkości wentylatorów.
Na obudowie masz trzy przełączniki, którymi kontrolujesz pracę wentylatorów, jeżeli te podłączysz do tych wtyczek.
Rear - tył, Front - przód, Bottom - dół

hmm podłączyłem takie szersze i one są od wentylatów i panel działa tak więc nie wiem czy to jest od wentylatorów
czasem to nie do dodatkowych wentylatorów ??

i mam dodatkowe pytanie od kabla od audio wychodzi 2 kabel o nazwie AC 97 go trzeba gdzieś podpiąć ??
i w panelu przednim usb jest czały czas pod napięciem ponieważ kiedy napęd zew. podłączam na wyłączonym komputerze to działa napęd XD (reaguje i otwiera się ) w tylnym panelu tak nie jest oO

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do 3000 zł

Post11 gru 2013, 16:16

anonek pisze:i mam dodatkowe pytanie od kabla od audio wychodzi 2 kabel o nazwie AC 97 go trzeba gdzieś podpiąć ??

Nie trzeba. Podpinasz albo HDA, albo AC'97 do płyty głównej.

anonek pisze:hmm podłączyłem takie szersze i one są od wentylatów i panel działa tak więc nie wiem czy to jest od wentylatorów
czasem to nie do dodatkowych wentylatorów ??

Jeżeli podłączyłeś wentylatory obudowy do płyty głównej, to już nie podłączysz ich do kontrolera obudowy.
W tym momencie wentylatory kontrolowane są automatycznie przez płytę główną.
Aby działał kontroler manualny z obudowy wentylatory musiałbyś podłączyć do gniazdek tego kontrolera, a nie bezpośrednio do płyty głównej. Ponadto musiałbyś podłączyć osobno zasilanie kontrolera z zasilacza, bo inaczej nie będzie działał.
Tak czy inaczej kontroler z obudowy to taki dodatkowy bajer. Jeżeli wentylatory podłączone są do płyty to będzie on bezużyteczny.

anonek pisze:i w panelu przednim usb jest czały czas pod napięciem ponieważ kiedy napęd zew. podłączam na wyłączonym komputerze to działa napęd XD (reaguje i otwiera się ) w tylnym panelu tak nie jest oO

To wynika ze specyfikacji płyty głównej.
To swego rodzaju udogodnienie, bo możesz przykładowo ładować telefon, gdy komputer jest wyłączony.
Jeżeli Ci to przeszkadza, to zapewne w BIOS-ie płyty głównej jest opcja wyłączająca zasilanie frontowych USB.

anonek

Użytkownik

Komputer do 3000 zł

Post11 gru 2013, 17:04

Jeszcze jedno jaki windows chodzi o oznaczenie x64 czy x86?

Nie podpiolem pod plyte bo wtyczek tam takich nie widzialem :p podlaczylem zasilacz pod takie plaskie 2 wtyczki z 4 wejsciami I panel dziala wylacza wlacza wiatraki itp. I tu sie tez nasuwa pytanie jak wspomniales plyta z automatu daje chlodzenie a czy jak to tak podlaczylem tez tak bedzie samo ustawiac jak mocno ma chlodzic czy wtedy musze sterowac z panelu chlodzeniem ??

-- 11 gru 2013, 18:04 --

Jeszcze jedno jaki windows chodzi o oznaczenie x64 czy x86?

Nie podpiolem pod plyte bo wtyczek tam takich nie widzialem :p podlaczylem zasilacz pod takie plaskie 2 wtyczki z 4 wejsciami I panel dziala wylacza wlacza wiatraki itp. I tu sie tez nasuwa pytanie jak wspomniales plyta z automatu daje chlodzenie a czy jak to tak podlaczylem tez tak bedzie samo ustawiac jak mocno ma chlodzic czy wtedy musze sterowac z panelu chlodzeniem ??

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do 3000 zł

Post11 gru 2013, 18:56

anonek pisze:Jeszcze jedno jaki windows chodzi o oznaczenie x64 czy x86?

64-bitowy, czyli x64.

anonek pisze:a czy jak to tak podlaczylem tez tak bedzie samo ustawiac jak mocno ma chlodzic czy wtedy musze sterowac z panelu chlodzeniem ??

Wtedy manualnie sterujesz wentylatorami za pomocą tych trzech suwaków na obudowie.

anonek

Użytkownik

Komputer do 3000 zł

Post11 gru 2013, 19:25

hmm to muszę pokombinować i znaleźć jak to podłączyć pod płyte jak sam nie będzie kontrolował wentylatorów tylko za ... nie moge znaleźć gdzie to się podpina -_-

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”