Komputer do gier do 2800 zł

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
maciek166

Użytkownik

Post20 lip 2013, 14:52

Dobra, poszukałem jeszcze i znalazłem monitor z większa jasnością, który ewentualnie jesli chodzi o desing uszedł by: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Ale mimo wszystko jestem za tym: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. I przedewszystkim czy odczuje różnicę w porównaniu z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z przed ponad 4 lat

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 lip 2013, 14:55

Sprzedawca w x-komie powinien chyba pokazać jakieś papiery na podstawie których go tam zatrudnili, bo opowiada żenujące rzeczy.

Cała prawda.
Zadaniem sprzedawcy jest zawsze "wciskać kit" tak aby jak najwięcej sprzedać i wyciągnąć kasy od klienta ;)
Tu nie jest wymagane odpowiednie wykształcenie /znajomość odnośnie komputerów, monitorów, telewizorów itp. itd.
ponieważ oprócz tego sprzedają "mydło i powidło" i to się liczy.
Siostrzenicy mąż sprzedawał w takim sklepie ale że był za dobry dla klientów został zwolniony i teraz pracuje w Holandii.
Na moim monitorze z TV podłączyłem komputer/dźwięk za pomocą kabla Jack - Jack i mam dźwięk bez żądnych
kombinacji/problemów :)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

XMan pisze:Jesteś pewien że jutro lub np. za m-c nie zepsuje się Twój telewizor ?

Nie ma się co oszukiwać, monitory z tunerem nie oferują takich technologii jak klasyczne monitory i za tą samą cenę można mieć dużo lepszy sprzęt.
Poza tym wybór w modelach monitorów z tunerem jest bardzo ograniczony i trzeba brać to co jest, a nie to co się chce, a to jest duży minus.
Zawsze można dokupić zewnętrzny tuner za 150 zł. czy to na USB czy PCI.

Chyba się nie rozumiemy :(
Tuner zawsze można dokupić no ale co to za monitor bez dodatkowych złącz lub tylko kilka a co najważniejsze
bez wbudowanych głośników ?
Już miałem lepszy kilkanaście lat temu ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lip 2013, 15:03

Mimo wszystko wziąłbym tego Dell U2312HM lub LG 24EA53VQ-P, ponieważ obydwa posiadają matrycę IPS i różnicę w porównaniu z Twoim monitorem zobaczysz gołym okiem: bardzo szerokie kąty widzenia, bardziej realistyczne kolory.

maciek166

Użytkownik

Post22 lip 2013, 15:37

Dzięki Seba, wezmę chyba tego lg, rozumiem, że z jasnością i innymi parametrami dać sobie spokój. Co do głosników w monitorze to nigdy nie miałem i uważam, że sa całkowicie nie potrzebne, gdyz mam co prawda juz ponad 7 letnie creativa 5.1 ale z basem i napewno nawet najtańsze głosniki będą lepsze od wbudowanych. ( chyba, że ktos nie ma głośników i nie zamierza kupować i na głosnosci itp. mu nie zalezy to owszem). Mimo wszystko dzieki XMan za twoje propozycje i zainteresowanie tematem.

-- 22 lip 2013, 12:38 --

Mam jeszcze pytanie czy warto kupować wewnętrzną kartę sieciową, żeby internet łączył mi sie przez wi-fi. Aktualnie mam na USB tp-link ale za każdym razem po włączeniu komputera wyskakuje mi to okno TP-Linka ( musiałem wczesniej instalopwać program). Niby drobnostka ale przydałoby mi sie coś jak w laptopach gdzie po prostu włączam komputer i internet automatycznie sie łączy nawet nie wiem kiedy. Jestem otwarty na propozycje.

-- 22 lip 2013, 15:11 --

Myslę również o zakupie kabla displayPort w celu połaczenia mojego nowego komputera z nowym monitorem. Mysle o tym, gdyż Display port jest najnowszym standardem i znalazłem za 30 zł z przesyłką. Czy jednak z jakiegos wzgledu pozostać przy DVI albo HDMI. Byłbym wdzieczny za doradzenie mi. Mój monitor nie będzie miał wejścia DisplayPort więc pozostaje DP-HDMI lub DP-DVI

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 lip 2013, 15:49

maciek166 pisze:Mój monitor nie będzie miał wejścia DisplayPort

Jeżeli monitor nie ma złącza DisplayPort, to zakup takiego przewodu jest bezcelowy.

maciek166

Użytkownik

Post22 lip 2013, 16:00

Masz rację ( jak zacząłem pisać tego posta to źle spojrzałem w opis monitora a nie chciałem już kasować). A swoją droga gdyby miał DisplayPort to różnice odczuł bym znaczna ( w sklepie powiedzieli mi, że różnice dostrzegaja graficy komputerowi, większość ludzi nie). A lepiej połączyc HDMI-HDMI czy DVI-DVI. Monitor biore ten co ustaliłem już wczesniej :

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 lip 2013, 16:06

maciek166 pisze: A swoją droga gdyby miał DisplayPort to różnice odczuł bym znaczna

Nie zobaczyłbyś raczej żadnej różnicy.

maciek166 pisze:A lepiej połączyc HDMI-HDMI czy DVI-DVI.

Jeżeli chodzi o rozdzielczość 1920x1080 i jakość obrazu tutaj również nie ma żadnej różnicy.
No chyba, że będziesz kiedyś korzystał z głośników wbudowanych w monitor czy też zechcesz podłączyć telewizor do karty graficznej (żeby np. oglądać film z komputera na większym telewizorze), to lepiej HDMI, który przesyłać może równocześnie wizję i fonię.

maciek166

Użytkownik

Post23 lip 2013, 15:37

Rozumie, że DVI-dual link lepiej ( chociaż domyślam się, że różnicy też raczej nie będzie. Dzięki seba. Mógłbys wypowiedzieć sie jeszcze o karcie sieciowej. Wiem, że najlepiej byłoby kablem, ale odkąd mam neostrade a nie radiówke, modem mam w innym miejscu i duzo roboty z pociągnięciem kabla byłoby.

-- 23 lip 2013, 15:37 --

Teraz i tak już za późno ale z ciekawości musze spytać dlaczego ta karta nie była by porównywalna a nawet lepsza od tej, którą wziąłem a 400 zł tańsza Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników??

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 lip 2013, 17:28

GTX670 tym bardziej w wersji OC jest wydajniejszą kartą od GTX760, a ponadto po dodatkowym OC GTX670 wydajnością dorównuje GTX680.

maciek166

Użytkownik

Post23 lip 2013, 17:45

Nie no w porządku. Zasugerowałem sie tym, że ma tyle samo taktowania pamieci i nawet odrobine wyższe taktowanie rdzenia. Ale nieważne. Jak bys mógł mi tylko powiedzieć tak na zapas czy jesli ta wersje procesora mam bez mozliwosci podkręcania to karte bedzie sens ewentualnie podkrecać ( oczywiście za 2-3lata, puki co nawet nie mam pojecia w jaki sposób sie to robi)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 lip 2013, 20:03

Podkręcanie procesora i karty graficznej jest w zupełności od siebie niezależne.
Kartę graficzną będziesz mógł kręcić.

maciek166

Użytkownik

Post23 lip 2013, 23:01

Mimo, że juz raczej w 95% procentach zdecydowałem sie na monitor to ciągle czytam i oglądam rózne modele także zdecydowanie ponad mój budżet. Natrafiłem na monitory 120 Hz w cenach od 1200 do 2000 zł. Czytałem trochę o tym, że różnice są widoczne na plus miedzy zwykłymi monitorami, ale równiez, że nie wszystkie gry obsługują 120 Hz, że karta graficzna jest o wiele bardziej obciążona (jak wydajna musi być), i że może wystepować ,"migotania". I zrozumiałem z tego, że w zwykłym monitorze 60 Hz, nawet jeśli moja karta byłaby w stanie pociągnąć grę w powiedzmy 80 fps to i tak monitor maksymalnie wyświetli 60fps=60Hz. Jakbyś miał większe pojecie o tym a mam wrażenie, że o komputerach wiesz wszystko to bardzo byłbym wdzięczny o przedstawienie mi sytuacji bardziej szczegółowo i jak to jest w praktyce, bo wiadomo, że w sklepie to zrobia wszystko aby naciągnąć mnie na kupno. Z góry dzieki.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”