Komputer do gier do 2800 zł

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
maciek166

Użytkownik

Post16 lip 2013, 15:43

Witam. Zamierzam jeszcze w tym miesiącu zmodernizować komputer, aby działały na nim najnowsze, najbardziej wymagające gry na maksymalnych detalach. Podam teraz z jakich podzespołów dokładnie składa się mój obecny komputer:
1. Procesor Intel Core 2 duo E8500 3,16 GHz 2,83 GHz
2. Płyta główna GA-EP43C-DS3
3. Obudowa ATX NZXT
4. Zasilacz ATX Chieftec 600W
5. HDD 320 Seagate 16 MB Sata
6. Napęd DVD-RW Multi LG GSA-H2OL SATA
7. Pamięć DDR3 4 GB Kingston 1333 ( 2 x 2 GB)
8. Karta graficzna PCI-E GF 9800GT 1024 MB DDR3
9. Dysk SSD 128 GB OCZ Vertex 4 ( kupiony pół roku temu)
I teraz chodzi mi o to aby jak najwiecej elementów pozostało z tego zestawu tzn. napewno obudowa, mam nadzieję, że zasilacz również ( nie orientuje sie czy zasilacz kupiony 4,5 roku temu pasuje pod najnowsze podzespoly), jesli chodzi o pamięć RAM, czy jest możliwość aby dokupić kolejne 2 x 2 GB tej samej firmy i aby było razem 8 GB ( i to poprawnie działało) czy lepiej kupić osobno 2 x 4 GB albo 8 GB w jednej kości. Do tego dodam, że chciałbym dodatkowo również 1 TB dysku twardego, ale stary dysk też bym raczej zostawił no i SSD to wiadomo. Poproszę jeszcze o opinie czy lepiej poczekać pare miesiecy lub tygodni, gdyz nie orientuje się w jakich okresach najbardziej opłaca sie składac kompa. Prosze o podanie mi zestawu w pułapie cenowym 2500- 2800 zł przy czym to co będzie wykorzystane z obecnego komputera poprostu nie podawać ceny. Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 lip 2013, 17:19

Z obecnego zestawu może zostać:
maciek166 pisze:3. Obudowa ATX NZXT

maciek166 pisze:4. Zasilacz ATX Chieftec 600W

maciek166 pisze:5. HDD 320 Seagate 16 MB Sata

maciek166 pisze:6. Napęd DVD-RW Multi LG GSA-H2OL SATA

maciek166 pisze:7. Pamięć DDR3 4 GB Kingston 1333 ( 2 x 2 GB)

maciek166 pisze:9. Dysk SSD 128 GB OCZ Vertex 4 ( kupiony pół roku temu)

Zestaw do 2800 zł.:
Procesor => Intel Core i5-4670 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Cooler => SilentiumPC Fera Pro HE1224 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B85-G43 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI HD7950 Boost OC TwinFrozr 3 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dysk => WD Caviar Black 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 2799 zł.

maciek166 pisze:czy jest możliwość aby dokupić kolejne 2 x 2 GB tej samej firmy i aby było razem 8 GB ( i to poprawnie działało) czy lepiej kupić osobno 2 x 4 GB albo 8 GB w jednej kości.

Na tą chwilę żadna nowoczesna gra nie wymaga większej ilości pamięci RAM jak 4GB, więc rozszerzanie RAM-u pod kątem gier na tą chwilę do 8GB jest niepotrzebne, ponieważ nie zauważyłbyś żadnej różnicy w żadnej grze pomiędzy 4GB, a 8GB.
Ram zawsze można dokupić.

maciek166

Użytkownik

Post16 lip 2013, 17:48

Ok, tylko mam pytanie dlaczego np. wymagania do Far Cry 3 ze strony gry-online wyglądaja tak:
Konfiguracja zapewniająca najlepszą wydajność

Procesor – Intel Core i7-2600K albo AMD FX-4150 lub lepsze
Pamięć RAM – 8 GB
Karta graficzna – Karta graficzna współpracująca z DirectX 11, obsługująca shadery w wersji 4.0 oraz posiadająca co najmniej 1024 MB RAM-u.
Nawet jesli są wyraźnie zawyzone wolał bym dokupić te 4 GB, gdyz komputera sam wole nie składać, gdyz nie wiem czy by mi się to udało, tylko pójdę do punktu najprawdopodobniej gdzie kupowałem ostatnio z tym kompem aby powymieniali na to co potrzeba i aby za jednym zamachem już z tym RAMEM. Tylko wiadomo wolę dopytac się o podzespoły na forum a w sklepie zobaczę co mi powiedzą, czy chetnie wykorzystają zaproponowane przez ciebie podzespoły czy będą proponowac coś innego. I mam jeszcze prośbę czy dałoby radę jakąś porównowalna karte w porównywalnej cenie z Geforca, gdyż poprostu przyzwyczajony jestem. ( wiem, że troche to głupie ale jak przez tyle lat miałem geforca to wolałbym zostać.) A i jeszcze nie wspomniałem, że podkręcać nic nie zamierzam. Mogę ewentualnie około te 100 zł dorzucic jesli chodzi o ten RAM ale wolałbym nie.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 lip 2013, 17:57

maciek166 pisze:czy będą proponowac coś innego

Znając realia będą proponować to co mają na stanie, my staramy się proponować to co możesz mieć najlepsze do danej kwoty.
Idziesz do sklepu i mówisz co chcesz mieć i to masz dostać, a nie brać to co Ci dają.
W sklepie za ten zestaw na pewno zapłacisz dużo więcej, a żeby zmieścić się w tej kwocie będą proponować Ci inne podzespoły innych producentów.

morele.net to jedna z najtańszych jeżeli nie najtańsza hurtownia sprzętu komputerowego w Polsce dla klientów detalicznych.

Na zaproponowanym zestawie odpalasz FarCry 3 jak i każdą inną grę w maksymalnych ustawianiach graficznych i niezależnie czy będziesz miał 4GB RAM-u czy 32GB, to ilość FPS będzie taka sama, ale zrobisz co zechcesz.

maciek166 pisze:I mam jeszcze prośbę czy dałoby radę jakąś porównowalna karte w porównywalnej cenie z Geforca, gdyż poprostu przyzwyczajony jestem. ( wiem, że troche to głupie ale jak przez tyle lat miałem geforca to wolałbym zostać.)

Bardzo dziwne podejście.
Chyba chcesz mieć to co najwydajniejsze czy to co ma nazwę do której jesteś przyzwyczajony ?

maciek166

Użytkownik

Post16 lip 2013, 19:27

Jasne, że chcę mieć to co najwydajniejsze,ale niepokoja mnie trochę minusy zamieszczone w opini jednego z uzytkowników tej karty:
Głośna podczas obciążenia
- W trybie pracy z wygaszaczem ekranu wentylatory na karcie co jakiś czas, dosłownie na sekundę-dwie wskakują na maksymalne obroty. Dzieje się tak 3-7 razy pod rząd, potem cichnie. Przypomina trochę kręcenie silnikiem w motocyklu.
- Pierwszy egzemplarz jaki dostałem wywalał się przy najprostszej grafice 3D (już w teście wydajnosci Windows robił zwiechy). A ta karta: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ( ale zdecyduje sie na tego radeona jesli kategorycznie odradzisz mi inne rozwiązanie).
Jesli chodzi o morele.net to zauważyłem, że cen chyba nigdzie nie ma lepszych ale skoro obudowa ( kupiona przeze mnie co prawda 4 lata temu ale za 440 zł, zasilacz za ponad 300 zł, do tego naped DVD, dysk 320 GB to szkoda zamawiać od nowa całego kompa skoro elementy, które mogą zostać warte są około 1000 zł, a obudowy obskurnej za 80 zł to nie chce). Chyba, że jest mozliwość wysłania komputera, oni go zmodernizuja i odesla, ale też troche zachodu z tym. Co do RAMU cały czas będe sie upierał gdyż za 2 lata najprawdopodobniej gry będą już bardziej wymagające a RAM nie tanieje, wręcz drożeje delikatnie z moich obserwacji. Mam jeszcze jedno pytanie: jaki mozliwie najtańszy zestaw pociągnął by mi na maksymalnych ustawieniach aktualnie najbardziej wymagającą grę i czy jesli kupie zestaw drozszy powiedzmy o 2000 zł to czy gry, które wyjdą za 2-3 lata także pójdą na maksymalnych ( zastanawia mnie to po co karty graficzne za 3-4 tysiace skoro na karcie za około 1000 zł wszystko idzie na maksa, a ciagle wychodzi nowy sprzet wiec nie chce mi sie wierzyc, że gdybym powiedzmy 4,5 roku temuy dał za kompa 6 tysiecy to do tej pory na maksa by mi wszystko chodzilo)

-- 16 lip 2013, 19:27 --

A tak z ciekawosci: Karta graficzna Asus GeForce GTX670 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (980/6008) (wentylator DirectCU II) (GTX670-DC2-2GD5), lepsza czy gorsza od tego radeona, którego poleciłeś ( karta droższa trochę 2 GB DDR5 zamiast 3 GB ale sporo bardzo pozytywnych komentarzy)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post17 lip 2013, 11:08

maciek166 pisze:A tak z ciekawosci: Karta graficzna Asus GeForce GTX670 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (980/6008) (wentylator DirectCU II) (GTX670-DC2-2GD5), lepsza czy gorsza od tego radeona, którego poleciłeś ( karta droższa trochę 2 GB DDR5 zamiast 3 GB ale sporo bardzo pozytywnych komentarzy)

Mieliśmy się zmieścić w kwocie 2800 zł.

GTX670 będzie lepszym wyborem, ale już ponad założony budżet:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

maciek166

Użytkownik

Post17 lip 2013, 11:42

Powiem szczerze, że już sam nie wiem. Z jednej strony ciagle chciałbym mieć coś lepszego a z drugiej trzeba patrzec na cenę. Byłbym wdzięczny jakbys odpowiedział na poprzednie pytanie odnośnie tych kwot za komputery i jak mógłbyś poświęcić mojemu tematowi troche więcej czasu to najtańszy możliwie komputer ( wiadomo, bez tych podzespołów, które zostają), który na dzień dzisiejszy ciągnie wszystko na maksa i porównać mniej więcej na ile krócej wystarczy w porównaniu z zaproponowanym przez Ciebie wcześniej zestawem. Jeśli chodzi o tą kartę z RADEONA, to wierzę w 100 %, że jest ona aktualnie najwydajniejsza, ale poczytałem trochę opini o niej i dużo ludzi na coś narzeka( bardzo słabe chłodzenie, głośność, niestabilność). Mam jeszcze dodatkowe pytanie o tą pamięć karty ( czy to jest jakiś chwyt marketingowy, że powiedzmy geforce gtx 670 ma 2 GB a troche tańszy radeon 3 GB)( na pierwszy rzut oka połowe lepszy). I całkowicie osobne pytanie, którego jestem ciekawy juz od dawna a nigdzie nie wyczytałem: o co chodzi z ta przepustowością pamięci DDR3:

PC3-6400 (DDR3-800) o przepustowości 6,4 GB/s,
PC3-8500 (DDR3-1066) o przepustowości 8,5 GB/s,
PC3-10600 (DDR3-1333) o przepustowości 10,6 GB/s,
PC3-12800 (DDR3-1600) o przepustowości 12,7 GB/s,
PC3-15000 (DDR3-1866) o przepustowości 15 GB/s,
PC3-16000 (DDR3-2000) o przepustowości 16 GB/s
PC3-17000 (DDR3-2133) o przepustowości 17 GB/s
PC3-19200 (DDR3-2400) o przepustowości 19,2 GB/s
Aktualnie mam DDR3-1333 i czy jak miałbym 2000 lub więcej to coś by zmieniło. Wielkie sory, że tak o wszystko pytam ale po prostu tak mam, że muszę wiedzieć dlaczego to a nie to itp.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post17 lip 2013, 12:17

Tego to Ci nikt nie zagwarantuje czy gry, które zostaną wydane za 2-3 lata uruchomisz w maksymalnych ustawieniach graficznych na tym sprzęcie.
Wszystko zmienia się bardzo szybko w branży komputerów i nie da się niczego przewidzieć. 2-3 lata to szmat czasu w tej branży.
Z większością gier na pewno nie będzie problemu, aby odpalić je w maksymalnych ustawianiach, ale czy ze wszystkimi to nie wiem, może.

Po prostu na dany moment kupujesz najlepszy sprzęt do kwoty jaką możesz na niego przeznaczyć i w tym cała filozofia.
Wiadomo, że jak przeznaczysz na sprzęt większą ilość pieniędzy, to będzie to sprzęt na dłużej, choć tego "dłużej" nie zdefiniuję Ci.
Z tym zestawem za 2800 zł., który wcześniej złożyliśmy pewnie ze 4 lata nie miałbyś problemu.

maciek166 pisze:I całkowicie osobne pytanie, którego jestem ciekawy juz od dawna a nigdzie nie wyczytałem: o co chodzi z ta przepustowością pamięci DDR3:

To teoretyczna wydajność pamięci. Chodzi o przepustowość danych, czyli ilość danych, jakie kości mogą przetworzyć w ciągu sekundy. Czym więcej, tym teoretycznie lepiej, ale w praktyce w grach nie ma to większego znaczenia.
To już w bardziej profesjonalnych zastosowaniach, jak obróbka grafiki itp. może mieć przełożenie na zwiększenie wydajności, tak więc odpuśćmy sobie ten aspekt.

Do gier na tą chwilę i pewnie ta chwila potrwa jeszcze jakiś czas 4GB 1333MHz do gier w zupełności wystarczają do odpalania gier w maksymalnych ustawieniach graficznych.
Dla zaspokojenia swojego sumienia możesz mieć te 8GB 1333MHz.

Pamięć możesz dokupić w każdej chwili, to najtańszy podzespół w komputerze, a na tą chwilę te 150 zł., które wydałbyś na 4GB RAM-u (aby mieć 8GB) lepiej dołożyć do lepszej karty graficznej, bo tej nie będziesz wymieniał przez najbliższe kilka lat.

Jeżeli na początku założyłeś 2800 zł. na zestaw, to nagle nie zmniejszaj tej kwoty, bo to na dobre nie wychodzi.
Ty masz ten komfort, że nie musisz składać całego zestawu, bo większą ilość podzespołów masz z poprzedniego komputera i większą część kwoty możesz przeznaczyć na newralgiczne podzespoły (jeżeli chodzi o gry), czyli procesor i kartę graficzną.

maciek166 pisze:Mam jeszcze dodatkowe pytanie o tą pamięć karty ( czy to jest jakiś chwyt marketingowy, że powiedzmy geforce gtx 670 ma 2 GB a troche tańszy radeon 3 GB)( na pierwszy rzut oka połowe lepszy).

3GB pamięci wideo będą miały przewagę nad 2GB w momencie, gdy będziesz chciał odpalić grę w wysokiej rozdzielczości, np. w 2560x1600 lub utworzyć tryb wielomonitorowy Eyefinity.
W klasycznej rozgrywce w rozdzielczości FullHD 1920x1080 (czy niższej) w maksymalnych ustawieniach graficznych te 3GB nie będą miały raczej przewagi nad 2GB.

maciek166

Użytkownik

Post17 lip 2013, 12:30

OK rozumiem. Powiedzmy, ze ostatecznie 3000 zł, bez ramu ., czy mógłbys jeszcze raz wyszczególnić podzespoły do tej kwoty i napisać czy jak mam monitor 22 cale hull hd (samsung P2270, cyba monitor LCD, czy na monitorze LED byłaby znaczna różnica)) to odpalanie gier w rozdzielczości 2560x1600 będzie miało jakis sens czy nowy monitor jest potrzebny i czy jesli tak to różnica w jakości będzie duża. Czy z dyskiem, który polecasz miałeś już coś do czynienia w praktyce bo z 91 opini prawie każdy narzeka na ogromną głośność ( a nie chciałbym po godzinie myslec tylko o tym aby wyłączyć komputer). Ostatnio przy kupnie kompa 4,5 roku temu myślałem też o chłodzeniu cieczą ale mi to odradzono i odpusciłem, co ty o tym sądzisz. ( chłodzenie cieczą + dysk hybrydowy= całkowita cisza ??? nawet jeśli to jakies skutki uboczne?? dlaczego tak mało popularne to jest???)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post17 lip 2013, 12:42

Za około 3000 zł. możesz mieć GTX670 w podkręconej wersji od Gigabyte:

Procesor => Intel Core i5-4670 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Cooler => SilentiumPC Fera Pro HE1224 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B85-G43 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => Gigabyte GTX670 OC WindForce 3 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dysk => WD Caviar Black 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 3033 zł.

czy jak mam monitor 22 cale hull hd (samsung P2270, cyba monitor LCD, czy na monitorze LED byłaby znaczna różnica)) to odpalanie gier w rozdzielczości 2560x1600 będzie miało jakis sens czy nowy monitor jest potrzebny i czy jesli tak to różnica w jakości będzie duża.

Jeżeli masz monitor 22-calowy, to będziesz mógł grać w rozdzielczości 1920x1080 i to Ci w zupełności wystarczy.
Do rozdzielczości 2560x1440 potrzebny jest co najmniej 27-calowy monitor.

Czy z dyskiem, który polecasz miałeś już coś do czynienia w praktyce bo z 91 opini prawie każdy narzeka na ogromną głośność ( a nie chciałbym po godzinie myslec tylko o tym aby wyłączyć komputer).

WD Caviar Black 1TB 64MB posiadam osobiście i nie stwierdziłem, żeby był głośniejszy od moich poprzednich dysków.
Jest cichy, stabilny i wydajny.
Chłamu na pewno nie polecałbym.

maciek166

Użytkownik

Post17 lip 2013, 12:57

A z tym chłodzeniem wodnym jak jest??? I czy jak zdecydowałbym się za pare lat na monitor 27 cali i chciał cos odpalic w 2560x1440 to te 2 GB pamieci karty wystarczą i czy Far Cry 3 i inne nowe gry powala mnie na kolana na sprzecie który poleciłeś czy gdybym miał nowszy monitor- LED róznica byłaby znaczna ( rozumiem, że jesli chodzi o grafikę to na dzień dzisiejszy nie odczuję różnicy w obrazie miedzy Gigabyte GTX670 OC WindForce 3 a MSI HD7950 Boost OC TwinFrozr 3, tylko ta droższa na dłużej wystarczy.)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post17 lip 2013, 13:14

maciek166 pisze:A z tym chłodzeniem wodnym jak jest???

Chłodzenie wodne przeznaczone jest dla ludzi zajmujących się profesjonalnie OC procesora i Tobie nie będzie to potrzebne.
Naprawdę do tego zestawu wystarczy Ci cooler HE1224.

maciek166 pisze:I czy jak zdecydowałbym się za pare lat na monitor 27 cali i chciał cos odpalic w 2560x1440 to te 2 GB pamieci karty wystarczą

Wystarczą, ale jeżeli naprawdę poważnie myślisz o zakupie monitora 27" i grach w rozdzielczości 2560x1440, to może rozważ zakup GTX670 w tej wersji:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

maciek166 pisze:i czy Far Cry 3 i inne nowe gry powala mnie na kolana na sprzecie który poleciłeś

Musi Ci wystarczyć to, że uruchomisz grę w najwyższych detalach graficznych, bo to czy ona Cię powali, to ja tego Ci nie zagwarantuję.

maciek166 pisze:na dzień dzisiejszy nie odczuję różnicy w obrazie miedzy Gigabyte GTX670 OC WindForce 3 a MSI HD7950 Boost OC TwinFrozr 3, tylko ta droższa na dłużej wystarczy.)

Różnicę możesz odczuć, bo GTX670 jest wydajniejszy od HD7950, ale na obydwu tych kartach odpalasz obecnie wszystkie gry w maksymalnych ustawieniach i delektujesz się płynną rozgrywką.
Różnica na tą chwilę jest teoretyczna i jest to kwestia kilku, kilkunastu klatek na sekundę.

Na początku rozmawialiśmy o kwocie 2800 zł., dlatego poleciłem HD7950, teraz kwota się zwiększyła do 3000 zł., zasugerowałeś monitor 27-calowy, więc teraz polecam GTX670 4GB.

maciek166

Użytkownik

Post17 lip 2013, 13:23

Zgupiałem. Skupmy się już tylko na tych kartach geforce:
- obie są w bardzo porównywalnych cenach
- jedna ma 2 GB pamięci, druga ma 4 GB pamięci
- pozostałe parametry tak na szybko luknąłem też mają zblizone ( przynajmniej tak mi sie wydaje)
To dlaczego do monitora 22 cale lepsza jest ta z 2 GB a do wiekszej rozdziałki ta z 4 GB, czy nie lepiej by wziąźć tą z 4 GB bez względu na wszystko. A jesli chodzi o ta wydajność to rozumiem to tak, że jak kupił bym titana za 4000 zł to odczuł bym znaczna różnicę w grafice w porównaniu z kartą za 1500 zł nawet jak na obu ciągło by na ultra. Rozumiem też, że nowszy monitor LEDowy poprawił by jeszcze grafikę.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post17 lip 2013, 13:38

maciek166 pisze:To dlaczego do monitora 22 cale lepsza jest ta z 2 GB a do wiekszej rozdziałki ta z 4 GB

Bo na monitorze 22" możesz grać w maksymalnej rozdzielczości 1920x1080, a do takiej w zupełności wystarczy karta z 2GB pamięci i nie ma sensu przepłacać za wersję z 4GB, bo różnicy nie zauważysz żadnej.
Napisałeś, że planujesz zakup monitora 27", dlatego zmieniłem wersję karty na 4GB, bo przy rozdzielczości 2560x1440 taka ilość pamięci może się przydać.

maciek166 pisze:Rozumiem też, że nowszy monitor LEDowy poprawił by jeszcze grafikę.

Zwiększy się rozdzielczość przez co wszystko będzie dokładniejsze, może się polepszyć jakość kolorów (ale to już zależne jest od matrycy monitora).

maciek166 pisze:A jesli chodzi o ta wydajność to rozumiem to tak, że jak kupił bym titana za 4000 zł to odczuł bym znaczna różnicę w grafice w porównaniu z kartą za 1500 zł nawet jak na obu ciągło by na ultra.

Nie odczułbyś dziś w praktyce raczej żadnej różnicy, bo na obydwu gra działałaby z szybkością ponad 50 FPS.

maciek166

Użytkownik

Post17 lip 2013, 14:22

OK. Tylko karta z 4 GB pamięci jest 10 złotych droższa. W sumie to nie planuje w najbliższym czasie kupowac żadnego montora. Za 2-3 lata nie wiem co bedzie ( nie wykluczam). Chodzi mi o to, że nawet jesli nie odczuje kompletnie żadnej różnicy to nie lepiej dać te 10 złotych wiecej za kartę z 4 GB pamieci, chyba, że będzie ona znacznie mniej wydajna pod innymi względami w rozdzielczości 1920x1080.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”