Monitor nie startuje..

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
TeDeX

Użytkownik

Monitor nie startuje..

Post15 maja 2012, 22:03

Patrzyłem na kondensatory na płycie i karcie - brak jakichkolwiek oznak zużycia itp. Spróbuję załatwić inny zasilacz na próbę, no ale dziwne bo ten ma napięcia w normie. Jeszcze dogłębnie wyczyszczę wszystkie styki na płycie itp.

-- 14 maja 2012, 20:17 --

Załatwiłem speaker i są takie dźwięki: jeden długi, i 9 krótkich i tak jakby na koniec jeden krótki lecz ciszej brzmi.

//edit:
Niżej podaje link do nagrania(jakość nie najlepsza ale pikanie slychać dobrze)

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 15 maja 2012, 22:03 --

Dziś zrobiłem pewien test, tzn. przełożyliśmy jego zasilacz do mnie i nadal komputer sie nie uruchamiał, ale najważniejsze, moja karta u niego w komputerze działa bez problemu, a jego karta działa u mnie.. dlaczego tak może się dziać?, przecież jakby karta była spalona czy coś to by u kumpla w kompie nie chodziła, a natomiast jakby u mnie było coś z płytą czy zasilaczem to jego karta by u mnie nie chodziła.. dziwna sprawa..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Monitor nie startuje..

Post15 maja 2012, 22:42

TeDeX pisze:Załatwiłem speaker i są takie dźwięki: jeden długi, i 9 krótkich i tak jakby na koniec jeden krótki lecz ciszej brzmi.

Dwa szybkie i osiem dłuższych, co wskazywałoby na kartę graficzną, może jakiś problem komunikacji karty z płytą.
Te dźwięki na Twojej karcie graficznej czy kolegi ?

Jaką posiadasz wersję BIOS-u płyty głównej ?
Na stronie producenta dostępna jest ostatnia wersja 2.9 z 17 marca 2009 roku.
Być może aktualizacja BIOS-u by pomogła.

Spróbuj jeszcze zresetować BIOS płyty głównej poprzez wyciągnięcie bateryjki z płyty na 30 minut.

Odłącz jeszcze na próbę od płyty dysk twardy oraz napęd optyczny i sprawdź działanie bez nich.
Jeżeli masz podłączoną jakąś kartę do portu PCI, to również ją odłącz.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”