Monitor nie widzi karty lub karta nie widzi monitora.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post06 wrz 2015, 11:19

Nie rozumiesz :(

1. Pisałeś że instalują się sterowniki od zintegrowanej karty.
Będą się zawsze instalować przez Windows Update zanim wszystko zrobisz
i trzeba chwilowo odłączyć komputer od internetu.

2. Ustawienia domyślne:
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Pierwszy lub trzeci sposób.

3. Odinstaluj sterowniki od zintegrowanej.

4.
Pogrubione - w BIOS'ie nie mam możliwości wyłączenia karty zintegrowanej, a jedynie ustawienia jak ma się odpalać komputer czy na zintegrowanej czy na zewnętrznej karcie.

Przecież to samo - zmień na zewnętrzną, zatwierdź.

Ciekawostka - kiedy komputer uruchomi się na zintegrowanej, nie mam mojej zewnętrznej w menadżerze urządzeń. Jeśli uruchomię na zewnętrznej - nie mam karty zintegrowanej w m. urządzeń. Jakby po prostu uruchamiało mi albo jedno albo drugie, bez możliwości integrowania w drugą kartę, nie uruchomioną.

Jaka ciekawostka ?
Tak powinno być, jest OK :)
Uruchom na zewnętrznej, przecież jest lepsza od zintegrowanej - tak chciałeś.
Do czego Tobie są potrzebne dwie karty jednocześnie ?
Jak padnie zewnętrzna to włączysz zintegrowaną w BIOS-ie i zainstalujesz do niej sterowniki.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

SDRG

Użytkownik

Post07 wrz 2015, 00:03

Nie rozumiesz - mój bios ma problem z zapamiętywaniem ustawień. Co mi to da, że ustawię by odpalało kompa z zewnętrzną kartą jeśli BIOS i tak robi swoje, po swojemu, jak mu się podoba? On nie pamięta bym cokolwiek zmieniał czasem.

Sterowniki do zintegrowanej instalują mi się automatycznie jak tylko mam uruchomiony internet. Więc musiałbym cały czas być offline by móc "cieszyć się" odpaleniem z zewnętrzną kartą.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2015, 00:03 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie cytujemy całości postów

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post07 wrz 2015, 00:14

Po prostu nie wiem czy nie sypie mi się BIOS.

Umiesz zaktualizować BIOS ?
(ryzykowne)
Jak nie to pozostaje tylko oddać na gwarancję...
Obrazek

SDRG

Użytkownik

Post08 wrz 2015, 14:36

Aktualizowałem już BIOS do najnowszej wersji, sterowniki prosto ze strony producenta. Zero efektów.

Do kolegi powyższa uwaga nie dotarła? Prosiłem aby nie cytować całości postów, jest to zbędne. LupeR

-- 08 wrz 2015, 14:36 --

Zrobiłęm jak pisałeś - odłączyłem komputer od komputera, przywróciłem domyślne ustawienia w BIOS'ie, komputer uruchomił się na zintegrowanej, odinstalowałem zintegrowaną, uruchomiłem komputer ponownie i uruchomił się znów na zintegrowanej. Internet był cały czas odłączony, zapisałem ustawienia w BIOS'ie F10 - Save, co jeszcze pozostaje mi zrobić? Kończą mi się pomysły osobiście, a próbowałem wielu rzeczy - wymieniałem baterię, kilkukrotnie wyłączałęm, odinstalowywałem zintegrowaną i w ogóle...
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2015, 15:30 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunąłem zacytowaną część postu

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post08 wrz 2015, 15:06

co jeszcze pozostaje mi zrobić?

Chyba już wszystko sprawdzone i pozostaje jedynie oddać na gwarancje
póki jeszcze nie wygasła.
Obrazek

SDRG

Użytkownik

Post08 wrz 2015, 23:15

Nie no, gwarancja jeszcze nie wygasła na pewno, bo komputer kupowany był jakoś na początku wakacji, więc spokojnie. Pytanie tylko jaki powód usterki mam podać? W sensie - powiedzieć, że BIOS nie zapisuje ustawień, że losowo uruchamia mi komputer czy jak? ;)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post09 wrz 2015, 09:45

Powiedz tak jak pisałeś w temacie.

"Bios nie zapisuje ustawień, nie można wyłączyć zintegrowanej karty graficznej i włączyć zewnętrzną. Ustawienia BIOS-u powracają po odłączeniu komputera od prądu etc"

Jak naprawią to niech przy Tobie odłączą komputer od prądu (kabel) i włączą ponownie.
Obrazek

kaleron

Użytkownik

Post09 wrz 2015, 10:19

Jak komputer znajduje ci zewnętrzną, to nie uruchamia zintegrowanej, jak uruchamia zintegrowaną, to znaczy, że nie wyłapał zewnętrznej.
Nie sądzę, że wina może leżeć po stronie gniazda bateryjki, prędzej płyta ma jakiś feler. Możesz spróbować wyciągnąć wszystko z obudowy i obserwować zachowanie komputera leżącego swobodnie na stole, bez żadnych naprężeń laminatu spowodwoanych dociągnięciem śrubkami. Potem w zależności od rezultatu prawdopodobnie musisz wysłać płytę główną na gwarancję i się przygotuj psychicznie, że serwis asusa nie poradzi sobie ze znalezieniem usterki. Może być uszkodzona sama kość BiOSu, multi I/O, chipset, jakiś zimny lut albo coś nie tak z laminatem.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post09 wrz 2015, 10:32

kaleron pisze:Możesz spróbować wyciągnąć wszystko z obudowy i obserwować zachowanie komputera leżącego swobodnie na stole, bez żadnych naprężeń laminatu spowodwoanych dociągnięciem śrubkami.

Tylko ciekawe czy po takim "grzebaniu" uznają gwarancję :?:
Obrazek

SDRG

Użytkownik

Post09 wrz 2015, 15:46

Nie mam takiej wiedzy by pozwolić sobie na całkowitą rozbiórkę komputera :) A już na pewno nie chcę stracić gwarancji, albo w jakiś sposób później nieumiejętnie złożyć komputer i stracić go całkowicie.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post09 wrz 2015, 16:00

Masz rację.
Teraz jeszcze mnie ciekawi czy uznają gwarancję po otwarciu obudowy
jak wymieniałeś bateryjkę od BIOS-u ?
Nie przyznawaj się do tego, nic o tym nie wspominaj ;)
Obrazek

SDRG

Użytkownik

Post10 wrz 2015, 09:11

Taki włąśnie miałem zamiar - jedna od drugiej z wyglądu niczym się nie różni, więc z racji, iż nic tam innego nie ruszałęm - nie wspomnę nic o otwieraniu komputera ani nic z tych rzeczy - opiszę problem i po prostu go zostawię. Tylko jeszcze nie wiem kiedy, bo póki co cały czas pracuję...

Przy okazji - kiedy odpalam obraz przez HDMI - jest on bardziej tak... ostry, ciemnawy, nie wiem jak konkretnie to określić, inny niż na RGB ( przez DVI podpięty ). To normalne czy muszę zrobić jakąś kalibrację monitora, karty?

-- 10 wrz 2015, 08:59 --

O - w Windows 10 nie da się wyłączyć aktualizacji. A tym samym nie mogę zatrzymać automatycznego instalowania sterowników do zintegrowanej karty. Nawet jak odłączę internet, to w momencie, w którym go podłączę - aktualizacjia Microsoft automatycznie zaczyna pobierać sterowniki dla integry :|

-- 10 wrz 2015, 09:11 --

Hm - a czy jest taka możłiwość bym jakoś w ustawieniach czegoś, gdzieś, jakoś sprawił, by uruchamiały mi się dwie karty? Zintegrowana oraz zewnętrzna? By przykładowo zewnętrzna odpalała się w momencie, w którym uruchomię grę przykładowo czy coś. Na YT często w poradnikach dot. wyłączenia zintegrowanej karty widziałem właśnie, że ludzie mięli możliwość włączenia opcji karty zintegrowanej oraz zewnętrznej. Tak samo w menadżerze zadań - mięli pokazane dwie karty, zintegrowaną oraz zewnętrzną.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 wrz 2015, 09:39

Wspomnij/zapytaj się o tym jak oddasz komputer na gwarancję to jednocześnie zrobią.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”