Witam - niedawno zakupiłem komputer składany w jednym z serwisów nieopodal mojego miejsca zamieszkania. Ogólnie wszystko na prawdę fajnie ale... dzień, dwa po zakupie komputera pojawił się już pierwszy problem.
Na wieczór wyłączając komputer wszystko było w najlepszym porządku. Problem pojawił się rano, kiedy uruchamiając komputer, mój monitor nie załapał tego i tym samym pokazywał "Brak sygnału". Czyli zupełnie tak jakby nic nie było podłączone. Sprawdziłem dokładnie kable, HDMI jak i RGB przez taką przejściówkę podłączaną DVI to się chyba nazywa. Wszystko sprawdzone i nic. Jedynie udało mi się odpalić monitor na zintegrowanej karcie graficznej na procesorze. Podaję poniżej swoje podzespoły komputera. W biosie nic nie zmieniałem, wszystko jest w domyślnych ustawieniach.
Specyfikacja z Dxdiag, nie wiem skąd wziąć bardziej szczegółową jeśli będzie potrzebna.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Oczywiście wykrywa mi kartę zintegrowaną, VGA.
Moja karta graficzna to GeForce GTX 960.
Monitor nie widzi karty lub karta nie widzi monitora.
-
- robiwielki
- Kontaktowanie:
To znaczy ze jak wyciągniesz kartę graficzną a podłączysz kartę zintegrowana to komputer chodzi. ????
Albo sprawdź złącze czy na pewno łączy się z płytą główna lub wsadź tą kartę do innego komputera i sprawdź czy chodzi.
Albo sprawdź złącze czy na pewno łączy się z płytą główna lub wsadź tą kartę do innego komputera i sprawdź czy chodzi.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
-
Nie, zintegrowana karta jest wbudowana w płytę główną. Płyta główna to B85m-GAMER.
Mam podłączoną kartę graficzną cały czas - czasem się odpala z niej obraz i monitor normalnie reaguje, a czasem po prostu pokazuje mi się "brak sygnału", po czym muszę przepiąć kabel RGB na tą zintegrowaną kartę graficzną.
Karta graficzna jest w porządku, bo teraz też musiałem zresetować ustawienia biosu by wszystko znów poprawnie działało. Po prostu nie wiem czy nie sypie mi się BIOS. Zmieniałem w nim raz ustawienia "bootowania" jakby obrazu, tzn. które złącze ma wczytywać jako pierwsze - zintegrowanej karty czy normalnej. Tylko później jak znów wchodziłem w bios, chciałem dać ustawienia domyślne to one już były przywrócone, bo nie pokazywało mi żadnych zmian w przypadku domyślnych ustawień, ich przywrócenia.
Mam podłączoną kartę graficzną cały czas - czasem się odpala z niej obraz i monitor normalnie reaguje, a czasem po prostu pokazuje mi się "brak sygnału", po czym muszę przepiąć kabel RGB na tą zintegrowaną kartę graficzną.
Karta graficzna jest w porządku, bo teraz też musiałem zresetować ustawienia biosu by wszystko znów poprawnie działało. Po prostu nie wiem czy nie sypie mi się BIOS. Zmieniałem w nim raz ustawienia "bootowania" jakby obrazu, tzn. które złącze ma wczytywać jako pierwsze - zintegrowanej karty czy normalnej. Tylko później jak znów wchodziłem w bios, chciałem dać ustawienia domyślne to one już były przywrócone, bo nie pokazywało mi żadnych zmian w przypadku domyślnych ustawień, ich przywrócenia.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
1. Zobacz na monitorze przyciskiem wyboru źródła.
2. Masz może inny komputer aby na nim zobaczyć czy nie ma problemu?
3. Czy w trakcie takiej awarii ale bez wyłączenia komputera integra chodzi bez zarzutu?
4. Zobacz podpięcia kabli dodatkowego zasilania czy nie wypadają.
2. Masz może inny komputer aby na nim zobaczyć czy nie ma problemu?
3. Czy w trakcie takiej awarii ale bez wyłączenia komputera integra chodzi bez zarzutu?
4. Zobacz podpięcia kabli dodatkowego zasilania czy nie wypadają.
-
1. Źródła mam dwa - HDMI oraz RGB. RGB to albo ta integra jak nie działa karta normalna albo to RGB z przełączką na DVI, bo karta graficzna nie ma wejścia RGB już.
2. Miałem komputer ale padła płyta główna więc brak szans. Ale nie ma możliwości by coś było popsute czy coś - wszystko jest praktycznie nowe. Nowa karta graficzna, nowa płyta główna i tym podobne.
3. Integra chodzi cały czas w sumie bez zarzutu - za każdym razem podpinam monitor przez RGB do integry jak mi nie łapie sygnału z DVI albo HDMI.
4. Kable wszystkie podpięte prawidłowo, żadnych luzów.
2. Miałem komputer ale padła płyta główna więc brak szans. Ale nie ma możliwości by coś było popsute czy coś - wszystko jest praktycznie nowe. Nowa karta graficzna, nowa płyta główna i tym podobne.
3. Integra chodzi cały czas w sumie bez zarzutu - za każdym razem podpinam monitor przez RGB do integry jak mi nie łapie sygnału z DVI albo HDMI.
4. Kable wszystkie podpięte prawidłowo, żadnych luzów.
- XMan
-
Zresetowałęm bios wyciągając na moment baterię. Owszem, to podziałało - monitor załapł kartę graficzną, karta graficzna załapała monitor i wszystko pięknie, ładnie ale - to oznacza, że teraz za każdym razem muszę resetować bios w przypadku kiedy nagle mój komputer, płyta główna znów zagubi moją kartę graficzną? Bez sensu trochę.
Mój bios nie wiem czemu, nie zapamiętuje moich ustawień. Ustawiam Primary Disiplay ( czy jakoś tak ) jako PCiE. Uruchamiam ponownie komputer, wchodzę w ustawienia biosu. Klikam przywracanie ustawień domyślnych i dostaję komunikat, że nic nie zostało zmienione w biosie czyli jakbym nic w ustawieniach wcześniej nie zmieniał, wciąż jest na "auto", a nie PCiE.
Mój bios już nie jest tym takim niebieskim biosem gdzie porusza się za pomocą strzałęk, a normalnie już mam kursor, te sprawy.
Mój bios nie wiem czemu, nie zapamiętuje moich ustawień. Ustawiam Primary Disiplay ( czy jakoś tak ) jako PCiE. Uruchamiam ponownie komputer, wchodzę w ustawienia biosu. Klikam przywracanie ustawień domyślnych i dostaję komunikat, że nic nie zostało zmienione w biosie czyli jakbym nic w ustawieniach wcześniej nie zmieniał, wciąż jest na "auto", a nie PCiE.
Mój bios już nie jest tym takim niebieskim biosem gdzie porusza się za pomocą strzałęk, a normalnie już mam kursor, te sprawy.
-
zmierz napięcie bateryjki BIOS, wyczyść spirytusem złącze karty graficznej. Jaki masz zasilacz?
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
- XMan
SDRG pisze:Mój bios nie wiem czemu, nie zapamiętuje moich ustawień.
Po zmianie ustawień zapisałeś je prawidłowo ?
Przed wyjściem z BIOS-u zapisujemy zmianę ustawień (Save & Exit Setup -> F10).
Jeżeli tak to kup nową (odpowiednią) bateryjkę od BIOS-u:

Ostrożnie przy wymianie, zwłaszcza podczas wyciągania starej, wcześniej dotknij się rękami
kaloryfera lub kranu w celu pozbycia się ładunków elektrostatycznych...
Nie wiadomo czy jest dobra, koszt niewielki tylko kilka złotych u zegarmistrza lub w serwisie.
Na Allegro 1 zł. + przesyłka = drożej.
-
Karta graficzna jest tak włożona, że wyjęcie jej graniczny z cudem, nie mam pojęcia jak ją wyjąć, bo wszędzie tam dookoła coś się znajduje i ciężko się dostać. A napięcie w jaki sposób mam sprawdzić? Nie posiadam żadnych specjalistycznych urządzeń ;]
Zasilacz to CFT-600-14CS.
Dlaczego mam kupować baterię nową do biosu jeśli ta jest nowa?
-- 11 lip 2015, 23:31 --
Baterię z biosu wymieniłem i co? I nic. Dalej te same problemy są. Muszę z 10 razy uruchamiać bios, zmieniać ustawienia etc. by w końcu je zapamiętało choć na to jedno uruchomienie ponowne z poprawnie załadowaną kartą graficzną.
Zasilacz to CFT-600-14CS.
Dlaczego mam kupować baterię nową do biosu jeśli ta jest nowa?
-- 11 lip 2015, 23:31 --
Baterię z biosu wymieniłem i co? I nic. Dalej te same problemy są. Muszę z 10 razy uruchamiać bios, zmieniać ustawienia etc. by w końcu je zapamiętało choć na to jedno uruchomienie ponowne z poprawnie załadowaną kartą graficzną.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
A słuchaj, jeśli komputer jest w miarę świeży od zakupu to nie ma jeszcze jakiejś gwarancji, chociażby miesięcznej?
-
cosik_ktosik pisze:A słuchaj, jeśli komputer jest w miarę świeży od zakupu to nie ma jeszcze jakiejś gwarancji, chociażby miesięcznej?
Owszem, jest na gwarancji, co najmniej miesięcznej na pewno

Nie rozumiem - co może być przyczyną tego, że moja płyta główna tak bawi się w zgaduj zgadula, którą kartę teraz odpalę

Nie ma sposobu jakiegoś by całkowicie usunąć, wyrzucić, zmieść z powierzchni komputera tą zintegrowaną kartę? Przyznaję - fajna sprawa jak mi się spieprzy moja zewnętrzna karta ale na co mi ta integra, jeśli ja nawet nie chcę by się uruchamiała, a Ona i tak to robi.
Jakieś rady, cokolwiek? Wchodziłęm już w menadżer zadań, usuwałem/odinstalowywałem sterowniki tej integry, nic. Po jakimś czasie znów automatycznie instalowało te sterowniki i znów one były, bez sensu.
Co może być przyczyną?
Mój bios nie zapamiętuje ustawień zawsze - raz po włączeniu komputera uruchamiam bios, zmieniam primary coś tam z GPU na PCIE, znów uruchamiam komputer ponownie ( tak zapisuje tamte zmiany ), włączam bios - przywracam ustawienia domyślne i mam komunikat, że żadne zmiany nie zostały wprowadzone, jakbym w ogóle nic nie zmieniał dosłownie przed chwilą.
Czy może downgrade wersji BIOS'u do najstarszej i ponowny upgrade by coś pomógł? O ile w ogóle downgrade jest bezpieczny.
I przepraszam za tak długi czas nie odpowiadania ale wyjechałem na wakacje na dwa tygodnie, a później sporo pracy przyszło.
- XMan
włączam bios - przywracam ustawienia domyślne i mam komunikat, że żadne zmiany nie zostały wprowadzone, jakbym w ogóle nic nie zmieniał dosłownie przed chwilą.
1. Odłącz komputer od internetu.
2. Przywróć ustawienia domyślne.
3. Odinstaluj sterowniki od zintegrowanej.
4. Wyłącz zintegrowaną kartę graficzną w BIOS-ie,
włącz nową kartę w BIOS-ie --> zatwierdź F10 --> Enter.
5. Zainstaluj wcześniej pobrane sterowniki do nowej.
Może w ten sposób nie zainstalują się sterowniki od zintegrowanej przez Windows Update.
Włącz internet.
Nie przywracaj ustawień domyślnych ponieważ ponownie się włączy zintegrowana.
Przyznaję - fajna sprawa jak mi się spieprzy moja zewnętrzna karta
Jak padnie zewnętrzna to włączysz zintegrowaną w BIOS-ie i zainstalujesz do niej sterowniki.
- LupeR
Jak nic nie pomoże to istnieje taka możliwość że gniazdo od baterii jest uszkodzone. A czy czas w systemie działa prawidłowo, nie przestawia się?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
XMan pisze:
1. Odłącz komputer od internetu.
2. Przywróć ustawienia domyślne.
3. Odinstaluj sterowniki od zintegrowanej.
4. Wyłącz zintegrowaną kartę graficzną w BIOS-ie,
włącz nową kartę w BIOS-ie --> zatwierdź F10 --> Enter.
Przekrzywione - nie rozumiem. Gdzie mam przywrócić ust. domyślne? W BIOS'ie? Tylko po co tutaj odłączać komputer od internetu skoro mój BIOS i tak z tego internetu nie korzysta.
Pogrubione - w BIOS'ie nie mam możliwości wyłączenia karty zintegrowanej, a jedynie ustawienia jak ma się odpalać komputer czy na zintegrowanej czy na zewnętrznej karcie.
Ciekawostka - kiedy komputer uruchomi się na zintegrowanej, nie mam mojej zewnętrznej w menadżerze urządzeń. Jeśli uruchomię na zewnętrznej - nie mam karty zintegrowanej w m. urządzeń. Jakby po prostu uruchamiało mi albo jedno albo drugie, bez możliwości integrowania w drugą kartę, nie uruchomioną.
-
- Reklama