Witam wszystkich, mam mały problem z dyskiem, zaczęło się od tego że czasami zaczął zwalniać np. w grze doczytywał, zawieszał się na jakiś czas, myślałem że to system zwolnił, ale po formacie i wgraniu nowego mam to samo. Zaznaczam że kilka razy po wgraniu systemu działał normalnie, łapał krótkie przywieszki, dziś jednak znowu doczytuje i wiesza się i po chwili idzie dalej. Dysk 500gb segate, ma 6 lat, nigdy nie miałem z nim problemów. Użyłem HDTune Pro więc zamieszczam może pomożecie bo ja kompletnie nie mam pojęcia jak to odczytać, a jest coś o sektorach. Zamieszczam foto poniżej.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Problem z dyskiem
-
Problem z dyskiem
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2015, 10:46 przez XMan, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: wydzieliłem z podpinki/innego tematu
Powód: wydzieliłem z podpinki/innego tematu
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem
Było już kilka bad sektorów. Teraz aby ocenić czy nie ma nowych potrzebuję dolnej części zakładki Health.
-
Problem z dyskiem
Podaj pełny SMART, przeskanuj dysk jakimś programem uruchamianym z płyty/dyskietki/pendriva. Wykres nie jest ładny - wyraźnie widoczne spadki transferów, które mogą wyjaśniać przywieszki, ale do rezultatów HDTune trzeba podchodzić z dużym dystansem. Najlepiej użyj MHDD lub Wiktorii.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
Problem z dyskiem
cosik_ktosik pisze:Było już kilka bad sektorów. Teraz aby ocenić czy nie ma nowych potrzebuję dolnej części zakładki Health.
Było tzn, że już nie ma?
Dziękuje Panowie za odpowiedź, oto cały scan z Healtha:
Poczekam na interpretacje, co z tym moim dyskiem, oczywiście kompletnie się na tym nie znam, więc będę prosił o instrukcję co po kolei jak już odczytacie pełne dane. Czy w tym programie MHDD też można coś zczytać czy służy tylko do naprawy? Będą Wam potrzebne jakieś informacje z tego programu żeby przeanalizować mój dysk?
-- 12 wrz 2015, 13:29 --
Pomożecie z tym dyskiem?
-- 12 wrz 2015, 19:40 --
załączam analize z MHDD
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem
Atrybuty od 197 do 199 spokój, więc jest dobrze. Skoro odpaliłeś MHDD to możesz tam zrobić skanowanie powierzchni dla pewności.
Są ale wyłączone, dysk ma pulę sektorów zapasowych i tam teraz trzyma dane.
Było tzn, że już nie ma?
Są ale wyłączone, dysk ma pulę sektorów zapasowych i tam teraz trzyma dane.
-
Problem z dyskiem
Skanowanie powierzchni czyli error scan? Jeśli to to samo to robiłem HD tune i wszytko na zielono brak bledow. Dlaczego w takim razie dysk chodzi wolniej i czy można go naprawic?
- Gedo
Problem z dyskiem
A może problem jest w tym - zapchany dysk? Jeśli za mało wolnej przestrzeni dyskowej na poszczególnych partycjach, to tak będzie "zwalniał". Spacesniffer dobry do tego. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom, jako administrator. Zaznacz partycje systemową. Kliknij w menu edit i w configure. Ma być zaznaczone sort items, a Ty zaznacz show unkown space on new view i daj OK. Potem zamknij spacesniffer i ponownie uruchom. Zaznacz dysk C, jeśli na nim system i pokaże wszystko, nawet z zajętą przestrzenią dyskową (unaccessible space).
Daj screen.
Uruchom, jako administrator. Zaznacz partycje systemową. Kliknij w menu edit i w configure. Ma być zaznaczone sort items, a Ty zaznacz show unkown space on new view i daj OK. Potem zamknij spacesniffer i ponownie uruchom. Zaznacz dysk C, jeśli na nim system i pokaże wszystko, nawet z zajętą przestrzenią dyskową (unaccessible space).
Daj screen.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.
-
Problem z dyskiem
Miejsca ma wolnego dużo, dysk ma 500gb, mam dwie partycje po 250. Na jednej XP, na drugiej 7, teraz zauważyłem ze wczoraj doczytywal, przedwczoraj był w miarę szybki. Opiszę na przykładzie gier, call of duty 5 jak dysk chodzi normalnie, po uruchomieniu do filmu początkowego wchodzi w 5-7 sekund i odtwarza go normalnie, jeśli dysk chodzi wolno wczytuje film około 35 sekund, film się przycina, gra laduje się wolno i są przycinki. W tym samym momencie pracy dysku czyli jak chodzi nieprawidlowo uruchamiam, call of duty z drugiego dysku i mimo że systemowy chodzi cały czas nie dobrze to gra chodzi praktycznie bez zarzutu, bo zainstalowana jest na drugim dysku mniejszym.
-
Problem z dyskiem
Zrób skan MHDD. HDTune nie jest miarodajny, bo uruchamiałeś go spod działającego na tym samym dysku systemu operacyjnego, a sam wykres nie jest ładny. Bardziej przypomina wykres kursu rubla lub jakiejś afrykańskiej waluty niż dobrze pracującego dysku. Błędów może nie ma i średnie czasy nie są tragiczne, ale masz bardzo wysokie amplitudy. Nie mogę jednoznacznie powiedzieć, że dysk jest uszkodzony, ale dużego zaufania do niego bym nie miał.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
Problem z dyskiem
zrobiłem, proszę o radę co dalej remapowanie, pomoże?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem
Jak dla mnie kondycja tego dysku na razie jest dobra.
-
Problem z dyskiem
Więc skąd te przecięcia i wolne wczytywanie, wczoraj ponownie zrobiłem test i ta sama grę zainstalowałem na tym dysku i na drugim. Różnica kolosalna przy uruchamianiu. Drugi starszy dysk wcztyal menu poprzedzone filmem w kilka sekund, a ten rzekomo uszkodzony myślał i myślał. System nowy,miejsca dużo-zrobić mu to remapowanie, da to coś?
-
Problem z dyskiem
Nie masz co remapować. Szczerze powiem, nie bardzo wiem, gdzie szukać przyczyny...ale dysku bym się nie czepiał.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
Problem z dyskiem
To musi być dysk, bo te same programy zainstalowane na drugim, działąją normalnie, jeśli by to była pamięć, to na obu dyskach by cieło. Dziś doszedł kolejny problem, nie mogę uruchomić drugiego systemu czyli XP, z wiersza poleceń wybieram xp, pokazuje się tapeta z ładowaniem xp, potem na chwile czarny obraz, i na pół sekundy niebieski w górnej części z jakimś napisem i cyframi, ale na tak krótko się pojawia że nie idzie przeczytać. Czy wyczerpane zostały wszystkie narzędzia, mogące pomóc mojemu dyskowi? Partycje z win7 formatowałem ze 3 razy i nadal nic, może jeszcze coś mogę zrobić, bardzo proszę o poradę co mu zaaplikować, HDtune cały czas pokazuje te 5 sektorów.
-
Problem z dyskiem
5 zremapowanych sektorów masz i ten parametr się nie zmniejszy...jak nie rośnie, to dobrze, ale kilka dni, to za mało czasu, by przesądzać. Sprawdź za miesiąc-dwa. Podaj pełną konfigurację swojego komputera, nie zapominając o zasilaczu. Możesz zablokować swoje myślenie na dysku, ale przyczyna może być zupełnie inna. Oczywiście oba systemy masz oryginalne?
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
- Reklama