Witka.
Mam pendraka EMTECu 16GB i ma z nim taki problem. Niektóre filmy odtwarzane z tego pendraka na TV zatrzymują się w pewnym momencie (zwykle tak w 3/4 filmu) i uruchamiają się od początku. Ale odtwarzane z twardego na kompie działają ok.
Wiecie o co może chodzić?
Problem z pendrakiem pod TV
- XMan
Jaki to jest format oraz jaka rozdzielczość filmów z którymi masz problemy ?
Może musisz wykonać ich konwersję ?
Porównaj z tymi które działają prawidłowo.
Może musisz wykonać ich konwersję ?
Porównaj z tymi które działają prawidłowo.
- lewy
Być może wpływa na to także system plików w jakim sformatowano pendrive
-
Pendrak jest sformatowany w FAT32. To jedyny system w jakim można go sformatować. BTW - są pendraki, które można sformatować w innych systemach?
Filmy oglądam tylko w rozdzielczości 1080p albo 720p i nie jestem pewien czy problem dotyczy obu rozdzielności - na bank 1080p. Z jakimi formatami jest problem to ciężko mi powiedzieć, bo oglądam filmy w różnych formatach. Ale wiem na pewno, że są problemy z MP4, z tym że tylko z niektórymi .
Filmy oglądam tylko w rozdzielczości 1080p albo 720p i nie jestem pewien czy problem dotyczy obu rozdzielności - na bank 1080p. Z jakimi formatami jest problem to ciężko mi powiedzieć, bo oglądam filmy w różnych formatach. Ale wiem na pewno, że są problemy z MP4, z tym że tylko z niektórymi .
- XMan
Przekonwertuj chociaż jeden film z którym masz problemy na rozdzielczość 1024x768 oraz na format AVI
i sprawdź jak będzie działać.
i sprawdź jak będzie działać.
-
OK tak zrobię. Tylko prosiłbym o pomoc w jaki sposób mam to zrobić, bo nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłem.
- XMan
Po pierwsze musisz posiadać odpowiednie kodeki.
Jakie posiadasz ?
Odnośnie konwersji to polecam:
Any Video Converter Free
Format Factory
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Do tych programów są najlepsze kodeki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jakie posiadasz ?
Odnośnie konwersji to polecam:
Any Video Converter Free
Format Factory
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Do tych programów są najlepsze kodeki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Mam kodeki ściągnięte poprzez AllPlayera z darmowego serwera.
- XMan
Falder pisze:Mam kodeki ściągnięte poprzez AllPlayera z darmowego serwera.
Posiadasz wbudowane kodeki do odtwarzacza, zainstaluj zewnętrzne które powyżej podałem.
Po instalacji użyj CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów
i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
OK. Nie wiem kiedy będę mieć czas żeby to zrobić, ale jak co to dam znać. A na razie dzięki za pomoc.
-- 29 lis 2014, 19:09 --
Siema. Mam teraz czas żeby podziałać w tym temacie. Właśnie zainstalowałem sobie Format Facctory i mam w związku z tym pytanko. Program posiada możliwość zainstalowania wewnętrznych kodeków. Czy te kodeki wystarczą do przeprowadzenia konwersji? Taka opcja by mi odpowiadała, bo instalowanie zewnętrznych kodeków może pokiełbasić w systemie, zwłaszcza przy tak rozbudowanej paczce jak ta, którą podał XMan. Już nie raz tak miałem na znacznie lepszych sprzętach,
-- 29 lis 2014, 19:09 --
Siema. Mam teraz czas żeby podziałać w tym temacie. Właśnie zainstalowałem sobie Format Facctory i mam w związku z tym pytanko. Program posiada możliwość zainstalowania wewnętrznych kodeków. Czy te kodeki wystarczą do przeprowadzenia konwersji? Taka opcja by mi odpowiadała, bo instalowanie zewnętrznych kodeków może pokiełbasić w systemie, zwłaszcza przy tak rozbudowanej paczce jak ta, którą podał XMan. Już nie raz tak miałem na znacznie lepszych sprzętach,
- XMan
Program posiada możliwość zainstalowania wewnętrznych kodeków. Czy te kodeki wystarczą do przeprowadzenia konwersji?
W czym problem aby sprawdzić ?
W razie jak nie będzie konwertować to zawsze możesz je usunąć albo usunąć program,
sprawdzić inne programy lub zainstalować zewnętrzne kodeki.
Z doświadczenia wiem że oprócz wbudowanych często są potrzebne zewnętrzne...
-
Ufff...
Skonwertowałem jeden film w 1080p tak jak mówiłeś przy pomocy Any Video Convertera. Trwało to jakieś 15 godzin jak nie więcej na moim starym pierdzielowatym lapku. Film rwie przez cały czas jak jasna cholera, ale przynajmniej okazało się, żę wyświetla się od początku do końca. A to może oznaczać, że problem dotyczy formatów 720p i 1080p. Tylko czy to wina pendraka? Raczej tak, bo nie sądzę żeby problem wynikał z tego, że te formaty nie są jakby kompatybilne z pendrakami, a przynajmniej o czymś takim nie słyszałem. Nie mam tego jak sprawdzić bo nie mam innego pendraka. Aha, do konwersji nie używałem żadnych dodatkowych kodeków, to może dlatego film tak rwie albo to wina mojego gruchocika.
Skonwertowałem jeden film w 1080p tak jak mówiłeś przy pomocy Any Video Convertera. Trwało to jakieś 15 godzin jak nie więcej na moim starym pierdzielowatym lapku. Film rwie przez cały czas jak jasna cholera, ale przynajmniej okazało się, żę wyświetla się od początku do końca. A to może oznaczać, że problem dotyczy formatów 720p i 1080p. Tylko czy to wina pendraka? Raczej tak, bo nie sądzę żeby problem wynikał z tego, że te formaty nie są jakby kompatybilne z pendrakami, a przynajmniej o czymś takim nie słyszałem. Nie mam tego jak sprawdzić bo nie mam innego pendraka. Aha, do konwersji nie używałem żadnych dodatkowych kodeków, to może dlatego film tak rwie albo to wina mojego gruchocika.
- XMan
Trwało to jakieś 15 godzin jak nie więcej na moim starym pierdzielowatym lapku.
Strasznie długo, ten program szybko konwertuje.
Zainstaluj zewnętrzne kodeki które podałem a w razie dalszych problemów sprawdź
jeszcze inny program np. Freemake Video Converter.
Nie masz możliwości wykonania konwersji na lepszym komputerze ?
-
Próbowałem zrobić konwersję na wszystkich trzech programach, które mi podałeś. NAjszybciej szedł chyba Format Factory (ale ma jedną zasadniczą wade - nie da się ustawić dowolnej rozdzielczości), ale akurat nie miałem czasu żeby dokończyć proces w tym programiku i jakoś tak wyszło, że zrobiłem to przy pomocy Any Video Convertera. Rzeczywiście trwało to pieruńsko długo. Myśłisz, że dzięki zewnętrznym kodekom konwersja może potrwać krócej? Tylko czy naprawdę muszę to zrobić jeszcze raz? Nie mam możliwości wykonania konwersji na lepszym sprzęcie. Czy nie wystarczą wyniki tej konwersji, którą już zrobiłem? Na jej podstawie da się już wyciągnąć konkretne wnioski.
Aha, mógłbyś XMan podać twoje ustawienia konwersji do formatu AVI w AVC? Ja miałem tak:
Rozdzielczość: taka jak mówiłeś
Jakość: Normalna (tak było ustawione docelowo)
Video Codec: xvid (docelowo)
Bitrate wideo: 2000 (docelowo)
Frame Rate: 23.976 (docelowo było chyba 25, ale zmieniłem na taki jaki miał film)
Audio Codec: mp3 (docelowo)
Audio Bitrate: 128 (docelowo)
Częstotliwość: 44100 (docelowo)
Kanały audio: 2 (docelowo)
-- 16 gru 2014, 19:54 --
XMan jakbyś się odezwał to byłoby fajnie
Innych też zachęcam
Aha, mógłbyś XMan podać twoje ustawienia konwersji do formatu AVI w AVC? Ja miałem tak:
Rozdzielczość: taka jak mówiłeś
Jakość: Normalna (tak było ustawione docelowo)
Video Codec: xvid (docelowo)
Bitrate wideo: 2000 (docelowo)
Frame Rate: 23.976 (docelowo było chyba 25, ale zmieniłem na taki jaki miał film)
Audio Codec: mp3 (docelowo)
Audio Bitrate: 128 (docelowo)
Częstotliwość: 44100 (docelowo)
Kanały audio: 2 (docelowo)
-- 16 gru 2014, 19:54 --
XMan jakbyś się odezwał to byłoby fajnie

Innych też zachęcam

- XMan
Jak masz słabego laptopa (najważniejsza pamięć) to konwersja trwa b. długo.
Sprawdź jak będzie po instalacji p/w kodeków.
Ustawienia powinny być OK.
Sprawdź jak będzie po instalacji p/w kodeków.
Ustawienia powinny być OK.
-
- Reklama