Problem z włączeniem komputera

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 11:37

Witam
Wczoraj byłem u siostry bo z komputerem było coś nie tak, przyjechałem
bo myślałem że to coś z wirusami ale nic nie zrobiłem bo komputer nie chce się włączyć.
I teraz co to może być ?
1. Jednostka się uruchamia - zasilacz chodzi , DvD-Rom też .
Ale po włączeniu komputera nic się nie dzieje tzn - nie ma żadnego obrazu .
Na pierwszy rzut oka nasunęła mi się karta graficzna, ponieważ z tego co wiem
od dłuższego czasu nie miała chłodzenia ( oderwało się to metalowe - to co
chłodzi kartę, (nie wiem jak się to nazywa) bo wiatraka tam nie ma
od procesora na karcie graficznej)
Z tego co mówiła siostra system się restartował bo załadowaniu się pulpitu na początku
, potem przy włączaniu dochodził do momentu gdzie pokazują się czarne litery przed
ładowaniem windowsa a jeszcze później przy włączeniu wyskoczył tylko znaczek "_"
w lewym górnym rogu.Komputer jest stary. Na monitorze nie wyświetla się no signal
bo nigdy się nie wyświetlało .Ale dioda zasilania świeci tylko monitor po włączeniu
jednostki zachowuje się tak jak by ktoś kabel przeciął w połowie - czyli w ogóle nie reaguje.

Dodam jeszcze 2 istotne sprawy :
Na kompie było dużo wirusów
No i przy włączeniu jednostki w o ogóle nie zauważam mignięcia czerwonej kontrolki
która jest odpowiedzialna za pracę dysku, chociaż przy starych kompach praca dysku
jest charakterystyczna i przez sekundę po włączeniu jednostki słychać jak dysk pracuje.

Proszę mi powiedzieć jak chociaż mogę sprawdzić co się zepsuło .
Jakie są możliwości co mogę jeszcze zrobić.

Na moje oko to karta graficzna ... Ale może dysk padł ?
Nie wiem jak się zachowuje komputer przy tym a przy tym.

Kartę wyjmowałem i oprócz tego iż oderwał się metalowy kwadrat
odpowiedzialny za chłodzenie nie zauważyłem nic podejrzanego.
Obejrzałem też płytę główną oraz taśmy.
Nie ma żadnych wzdęć, pęknięć i wylewów oporników ani na płycie
ani na karcie ...

Na wszelkie pytania odpowiem .
Dzisiaj idę jeszcze raz bo jakiś znajomy ma przywieźć inne karty graficzne
i dysk inny...
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 11:43

Na początek zresetuj BIOS płyty głównej -> Instrukcja.
Jeżeli to nie pomoże, to wyciągnij kartę graficzną, kości pamięci RAM, przedmuchaj sloty, włóż karty z powrotem i sprawdź.
Sprawdź również podłączenie taśm IDE ATA do płyty głównej, jak i do dysku twardego i napędu optycznego.
Usuń zalegający kurz z płyty głównej, np. pędzelkiem.
Wszystkie te czynności wykonuj, gdy komputer odłączony jest od sieci.

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 11:50

Dobre opcje na które nie wpadłem ...
Przy starych komputerach wyjęcie baterii też musi być tak długo ?
Ram nie wyjmowałem . Co do taśm to też nie wyjmowałem
ale jak wspomniałem napęd optyczny działa , działa również modem podłączony
do USB.

Czy ktoś może napisać jak zachowuje się komputer gdy poszczególne
części są uszkodzone ? I czy mogło się zepsuć np wejście do monitora
to od przesyłania sygnału z obrazem ?

Ten komputer to coś podobnego do tego :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie wiem jakie tam są dokładne parametry w każdym razie tył komputera identyczny
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 13:00

Przy uszkodzeniu karty BIOS powinien piszczeć. Jeżeli nie ma nawet pojedynczego sygnału Biosu (1 pisk=komputer wystartował, a gdzie indziej leży problem), to nie dobrze. Wyciągnij pamięć i zobacz wtedy czy piszczy (powinno być kilka sygnałów). Jak piszczy to ok, wyciągnij kartę graficzną i włącz, powinien piszczeć ale inaczej. Jeżeli nie piszczy to bardzo źle.

Weź ze sobą swój zasilacz i na nim sprawdź sytuację. A może Masz miernik, wtedy sprawdź zasilacz -> Awaryjne uruchamianie oraz sprawdzanie zasilacza.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 14:34

Czyli przed tym co napisał seba86mu mam to zrobić, czy jak już
sprawdzę i zresetuje bios ?
Czyli tam przed włączeniem kompa mam wyjąć pamięć ram ( rozumiem, że obydwie kości)
I wtedy powinien zapiszczeć ale jak kilka razy ? Czyli płyta jest sprawna wtedy jak zapiszczy czy ramy ?
Potem wyciągam kartę graficzną i ma zapiszczeć też ale inaczej ...

Jeżeli nie zapiszczy ani po wyjęciu karty ani po wyjęciu kości pamięci ram to co - płyta poszła się *****
A co z dyskiem - jak go odłączę całkiem od płyty i zasilania to co się będzie działo ?

Zasilacza nie wezmę swojego - miernik może bym zamotał .

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ale jak patrze na te kabelki - to trochę się boje grzebać w nie swoim kompie ...
Tym bardziej, że jeden błąd może spowodować spięcie :D

Za kilka godzin idę jeszcze raz zrestartuje biosa wyciągając baterie ,
między czasie przeczyszczę i sprawdzę taśmy , wyjmę grafikę i kości ram.
Jak nie pomoże odepnę ramy i włączę kompa potem to samo z kartą graficzną .

Tylko się chciałem jeszcze dowiedzieć czy mimo uszkodzonego dysku powinien się
załadować choć trochę bios przy włączeniu kompa ?

Sprawdzę jeszcze wejście od monitora .

Swoją drogą zasilacz jest raczej sprawny . DvD-Rom jak wspomniałem działa,
modem orange podpięty pod USB też mryga.
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 16:52

Areecki pisze:Czyli tam przed włączeniem kompa mam wyjąć pamięć ram ( rozumiem, że obydwie kości)
I wtedy powinien zapiszczeć ale jak kilka razy ?

Tak, wyjmij obie przed włączeniem komputera.
Areecki pisze:Potem wyciągam kartę graficzną i ma zapiszczeć też ale inaczej ...

Tak.
Areecki pisze:Ale jak patrze na te kabelki - to trochę się boje grzebać w nie swoim kompie ...
Tym bardziej, że jeden błąd może spowodować spięcie :D

Po prostu odłącz taśmy IDE ATA i włóż je z powrotem w to samo miejsce w płycie głównej.
To samo zrób z wtyczkami po stronie napędu i dysku twardego.

Jednak na samym początku zresetuj BIOS (30 minut bez baterii) i sprawdź, bo może to wystarczy.

Areecki pisze:Tylko się chciałem jeszcze dowiedzieć czy mimo uszkodzonego dysku powinien się
załadować choć trochę bios przy włączeniu kompa ?

Przy uszkodzonym dysku powinien pojawić się przynajmniej pierwszy ekran POST.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 16:56

Swoją drogą zasilacz jest raczej sprawny . DvD-Rom jak wspomniałem działa,
modem orange podpięty pod USB też mryga.


To nie oznacza, że zasilacz jest sprawny. Wystarczy, że jedna linia poszła (np 5V) i już komputer nie ruszy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 17:11

Nie wiem czy to wszystko zapamiętam co jest napisane w tym topiku.
Zacznę od baterii skoro tak radzi seba, i przeczyszczę wszystko .

Da się jakoś sprawdzić monitor ? Tzn wejście gdyby się zepsuło to
od przesyłania obrazu ?

A i jeszcze jedna sprawa - nie mogę go wyłączyć i nie reaguje na restart.
Tzn nic nie słychać jak nacisnę restart. A żeby go wyłączyć muszę przytrzymać
przycisk POWER.
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post21 maja 2009, 21:17

To wina płyty lub zasilacza. Gdyby monitor, to Bios by szybciej wyłączył komputer. Można wyłączyć poprzez przytrzymanie powera około 5 sekund.

Dodatkowo, jeżeli nie ma piknięcia (krótkiego) to na pewno nie monitor.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 11:42

Kumpel wymieniał przy nim kartę i ramy i nic to nie dało .
Zresetował bios też nic nie dało .
Podpiął pod swój monitor i dalej nic się nie ładuje .
Ale piszczy raz piszczy raz nie piszczy przy włączeniu .
Raz piszczał bez karty a potem nie piszczał .
Dokładnie nie wiem bo rozmawialiśmy przez telefon .

Dzisiaj przywiezie mi inny komputer ale bardzo stary ,
mam na nim zainstalować Windows 98 .

I teraz pytanko :
Czy nowy napęd DVD będzie śmigał na tym starym kompie i windowsie 98 ?
I jakie programy mogę tam zainstalować ?
Czy Office 2003 pójdzie na tym systemie ?

Zainstalował bym XP ale to jest bardzo stary i słaby komputer.

Czy 2 dyski zamiast jednego to duże obciążenie dla starego kompa ?
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 11:44

Czy Office 2003 pójdzie na tym systemie ?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 11:50

Jak sprawdzić na starym komputerze bez windowsa konfiguracje sprzętową ?
Czy w biosie są takie informację ?

Bo może udałoby się zainstalować jakiś nowszy system niż 98 ;/
Nie wiem już co robić - płyty nie mam żeby wymienić w tym 1 komputerze .
A ten drugi komputer jest technicznie sprawny ale stary i nie wiem
czy wszystkie programy będą na nim chodzić - np ( orangre free dom , office 2003 )
ale muszę tam zainstalować jakiś system operacyjny. Może by się udało wcisnąć
Windowsa 2000 SP4 .


Poradźcie coś
Ostatnio zmieniony 22 maja 2009, 12:05 przez Areecki, łącznie zmieniany 2 razy.
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 12:02

W tego typu sytuacjach można wykorzystać narzędzie diagnostyczne umieszczone na bootowalnej płycie CD/DVD.

Zobacz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Narzędzia diagnostyczne znajdujące się na płycie pozwalające na uzyskanie informacji o konfiguracji:
AIDA16
NSSI
PC-Config
ASTRA
PCISniffer
PCI
CTIA
DIMM_ID
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 503
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 12:15

Pobieram ten program .
Jak sprawdzę konfigurację to dam na forum i zaproponujecie system
do instalacji . Nie będę już zakładał nowego topiku .

Dzisiaj będę miał ten komputer zepsuty u siebie, ale nie wiem czy jest sens sprawdzać ...
Czy z samych piknięć można się dowiedzieć co jest uszkodzone ?
Bo to na pewno płyta albo zasilacz. Skoro kartę wymieniał i nic się nie zmieniało .

Będę miał też drugi komputer, nieco "starszy" i słabszy , muszę najpierw sprawdzić
jego konfiguracje by wiedzieć jaki system zainstalować , a także żeby się dowiedzieć
czy da rade podłączyć 2 dyski ( tak żeby zasilacz wytrzymał ) i czy będzie chodzić
nagrywarka DVD !
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z włączeniem komputera

Post22 maja 2009, 17:27

Piknięcia mają swoje znaczenie: Dźwięki Biosu
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości