Sprzęt jaki najlepszy do moich celów

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
heros1303

Stały bywalec

Post27 mar 2014, 18:22

Witam. Ostatnio myślę nad kupnem jakiegoś sprzętu. Chodzi mi o takiego jak laptopa, jednak nie wiem czy to najlepszy wybór dla mnie. Chodzi o to że taki laptop służył by mi do muzyki, seriali online czy do neta. Jednak dzięki temu, że brał bym wtedy laptopa bez systemami, gdyż myślę o alternatywnych otwartych systemach (wiadomo jakich xd).

Chciałbym długo trzymającą baterię. Nie mówię tu o jakiś 4h a co najmniej 7-8 h. Dlatego tu mam problem gdyż nie wiem czy lepiej wyjdę przy kupnie laptopa bez systemu + open source czy kupując np tableta jak iPad mini, który trzyma ponoć ok 9h co by się nie robiło. (znajomi mają xd). Tableta wtedy co pytałem jednak nie kupiłem miał to być nexus z innych powodów.

Ogólnie wolałbym takie osiągi mieć przy pomocy laptopa niżli iPada z powodów systemów Apple a Linux/freeBSD . Po co mi tak długo działający sprzęt? Chodzi o oszczędzanie. Gdyż na blaszaku gram od czasu do czasu to po co mam zużywać ok 350W w przybliżeniu (chieftec 500W). Gdy można zredukować dość sporo o co najmniej 90% Jak myślicie co byście mi polecili ? Załóżmy że tak między 1k-1,3k ?

-- 27 mar 2014, 19:22 --

To może inaczej ile min musiał bym wydać aby mieć laptopa z długim czasem działania (z/bez systemu)?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 mar 2014, 20:46

Do 1300 to dość słaby sprzęt jak na laptop i w cale taki oszczędny nie będzie. Teraz zależy ilu calowy laptop. Fajne są ASUSki 11.9 cala ale czy taki ekran nie będzie dla Ciebie za mały. Z linuksem obecnie trzeba uważać na laptopach. Problem jest z UEFI BIOS. W zasadzie dzisiaj bez systemu Windows nie ma zbyt wielu propozycji.

Są też laptopy typu transformer, w zasadzie to nie laptop a tablet z klawiaturą, gdzie niekiedy klawiatura to także dodatkowa bateria. Moim zdaniem do neta to dość ciekawe rozwiązanie, problem tylko mały ekran do 10 cali.Wydajne to nie jest ale do zabaw online wystarcza. Jest też to wygodne.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

heros1303

Stały bywalec

Post27 mar 2014, 21:44

Hmm..... Co do UEFI to wiem. m.in dlatego chciałem bez systemu. Ekran no myślę że tak 10-13 cali no tyle co mają te laptopy w większości wypadków nie 14 czy tam 15.

O tych transformerach od Asusa widziałem jakąś recenzje w jakimś programie w tv kiedyś. Tak mi przypomniałeś właśnie o tym. No dobra co do tej baterii może zagalapowałem się, no ale żeby to nie było 2-3h. Tak około 5-5,5 było by w miarę.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 mar 2014, 23:10

A trochę dołożyć i mieć Asus VivoBook X202E
Aluminiowa obudowa, dotykowa matryca, Lenka ma wersję z Pentium i całkiem to sympatyczne.
Hotfix

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post28 mar 2014, 11:27

Już raz chciałam odpisać w tym wątku, ale wiadomość mi zniknęła :D .
Netbooki w Twoim przedziale cenowym mają zazwyczaj słabe baterie, tak do 2500mAh, więc oczekiwaną przez Cb ilość godzin prawie żaden nie pociągnie, prócz... leciwego MSI U160 i jeszcze jednego Asusa, również starego i nieosiągalnego.
Kumpel też ma Asus VivoBook X202E i sobie dość chwali. Ale instalowanie Linuxa na tego typu urządzeniach to udręka..
Warto trochę dozbierać, tak do 1,6-1,8k i kupić ultrabooka, trochę tanieją i można zgarnąć naprawdę fajny sprzęcik ciągnący tak do 4-6h na baterii.. Tu masz troszkę tego:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak nie chcesz więcej inwestować, ja bym na Twoim miejscu kupiła po prostu tablet. Klawiaturkę można mieć zewnętrzną, albo możesz szukać jakąś hybrydę. Masz w tej cenie do wyboru praktycznie każdy system- android, win8 no i iOS, bo coś o ipadach mini wspominałeś :P
,,Dum Spiro, Spero''
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei

heros1303

Stały bywalec

Post28 mar 2014, 14:21

Cóż... Nie chciałbym zbytnio przepłacać. Bo celem moim jest jak najlepsze energooszczędność a wydajność w net. W sensie płynne działanie net itp m.in video,muzyki itd. Co do tego vivobook to trochę czytając na jego temat wszędzie pisze się że bateria max 5h a z wifi ok 3 nie całych. Więc w sumie pewnie dopłata była by dobrym pomysłem.

A z tabletów (z klawiaturą) z długim czasem na baterii (najlepiej wtedy w8)jakie byście polecili? Bo z góry zakładam że na tabletach trudno linux rąbnąć xd.

Jeszcze w sumie fajne urządzenia znalazłem wielkości pudełka co ciągną 40W np MSI Wind Box. Co prawda rpi rządzi 5-7W (ale za słabe) xd ale oszczędniej pewnie z jakąś dobrą baterią (tablet/laptop)?

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post28 mar 2014, 16:48

,,Dum Spiro, Spero''

heros1303

Stały bywalec

Post29 mar 2014, 11:16

Ten Lenovo mi najbardziej się podoba no i za lekko mniej mam takiego iPada Mini. Najdłużej wytrzymuje wg tejże strony ten lenovo, gdy się ma nie zbyt jasno ustawione a ja wręcz lubię gdy wyświetlacz nie świeci ostro swą jasnością xD Więc pewne jest że bateria mniej wykorzystywać się będzie.

Trza będzie wybierać między tym lenovo a ipad z wyższością na lenovo (win8). Chociaż pewnie iOS też rozbudowany.

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post29 mar 2014, 18:40

Mi też lenovo najbardziej z tych się spodobał.
A android by Cię nie zadowolił? Są całkiem fajne też tableciki w tej cenie.
,,Dum Spiro, Spero''

heros1303

Stały bywalec

Post29 mar 2014, 20:35

Hmm.... pewnie by zadowolił. Jedyne jednak co przyszło mi do głowy to seria asus nexus od google 7 cali. Ale on nie jest potworem jeśli chodzi o baterię. Powiem tak że jak by się znalazło coś co by posiadało np tego androida (najlepiej 9,7-10 cali ) i sporawą baterię to czemu nie. Chociaż na razie przystaje przy lenovo i trochę tak bardziej tańszemu ipadowi mini bez retiny chociaż te 2560..... kusi w tych 7,9 calach. Miałaś na myśli coś konkretnego z androidem?

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post29 mar 2014, 21:17

A więc tak:
-za ok. 1250zl, calkiem fajny, przy filmach hd bateria ok 9h, przy przeglądaniu neta ok 7,5h
-za ok 1150, kiedyś chciałam go kupic :D, ok 7,5h na przeglądanie neta.
- za ok 1200, bateryjka trzyma też z 7,5h przy przeglądaniu neta, niestety po angielsku
-ok 1350, albo nexusik 10, ponoc z 12h na przeglądaniu neta
,,Dum Spiro, Spero''

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 mar 2014, 00:04

Toshibę bym odpuścił, słaby ekran.
Ten Nexus to konstrukcja już prawie dwuletnia, ale jeszcze jest spoko, bo ma fajny ekran. ASUSik całkiem całkiem.
Hotfix

heros1303

Stały bywalec

Post30 mar 2014, 13:12

Asus też mi się wydaję najfajniejszy. Jednak zastanawia mnie jedna rzecz czy da się podłączyć na czas np filmu takiego tableta z monitorem? Wiem że ma hdmi a mój Dell ma jedynie dsub,dvi i displayport czy ten ostatni działa wstecz czy trza mieć jakąś przejściówkę?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2014, 00:48

Z tego co tutaj jest w komentarzach

Kod: Zaznacz cały

http://www.tabletmaniak.pl/117650/asus-memo-pad-fhd-10-opinie/

tablet ten wspiera HDMI oraz OTG a to ważne, bo widzi urządzenia USB.
Co do podłączania bez HDMI, hmm możesz mieć trochę zabawy. Trzeba będzie najpierw przejść z micro-HDMI na HDMI (Jest takie coś), a potem HDMI->DVI lub HDMI-DisplayPort (obie istnieją).
Hotfix

heros1303

Stały bywalec

Post03 kwie 2014, 14:07

A tak zapytam co myślicie o Lenovo Ideatab Yoga B8000?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”