TP-Link TL-WN951N mordujący systemy

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
dan_21

Użytkownik

Post25 sty 2012, 03:00

Witam.
Z 2 lata temu kupiłem do stacji TP-Link TL-WN951N. Wszystko zapowiadało się ładnie, pięknie i wspaniale, póki nie pojawiły się pierwsze problemy. Pierwszy install tej karty przeprowadzany był na XP Pro Sp3 na stacji z jakąś płytą główną msi, intel pentium 4 3GHz, 2gb ram i geforce 7600gt. Przez jakieś 2 tyg wszystko działało. Modem podpięty pod stację, udostępnianie przez wifi i cały sprzęt podpięty pod neta. Po tych 2 tyg karta po prostu się zbuntowała. Po wyłączeniu kompa system zaczął się wieszać na ekranie ładowania windowsa. System dało się włączyć jedynie w trybie awaryjnym lub z wyjętą kartą. Odinstalowanie karty dużo nie pomogło. Co prawda system odpalił normalnie, ale przy próbie instali karty system walił zwis i tyle było na temat... Dopiero po reinstali systemu dało się cokolwiek zrobić z kartą, ale zaraz i tak znowu zaczęła szaleć. Po jakimś czasie wkurzyła mnie na tyle, że wylądowała w pudełku i tam została do niedawna.

Ostatnio poskładałem z walających się części jakiegoś kompa (chwilowo nie podam konfigu, musiałbym się dobierać do flaków/instalować jakiś system i zobaczyć co tam jest). Wrzuciłem XP Pro Sp3 i próba instalacji karty zakończyła się natychmiastowym zwisem stacji. Po paru dniach złapałem się za ubuntu 11. Ku mojemu zdziwieniu ubuntu od razu wykryło i zainstalowało kartę. Wykryło masę więcej okolicznych sieci i działało bez zarzutu. Nadszedł więc czas sprawdzenia, czy net będzie spokojnie działać. Działał, więc zacząłem aktualizować system i ściągać dodatkowe cuda do systemu. Update się zrobił, system został odpalony od nowa i wszystko nadal działało. Nadszedł więc czas na konfigurowanie systemu. Wszystko ładnie pięknie.. Ustawienia wifi --> zaraz po włączeniu okienka kubuntu zaliczyło zwis i nie podniosło się zanim nie wyjąłem karty. I nie wiem co z tym fantem zrobić. Nie po to wydawałem na tą kartę kasę, żeby szukać innej, która będzie działać... Jakieś patenty? Mam urlop do poniedziałku, więc z czasem na zabawę nie powinno być problemu ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 sty 2012, 00:04

Wiesz co, może podgląd zdarzeń zdradzi jakiś błąd, warto tam zobaczyć.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

dan_21

Użytkownik

Post27 sty 2012, 01:08

Czyli ponowny test pod XP? Wrzucę system, spróbuję i dam znać jak efekty. Miejmy nadzieję, że nie skończy się na wiechu od razu po próbie zainstalowania karty.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 sty 2012, 22:11

tak pod XP, bo tam mamy podgląd zdarzeń.
Hotfix

dan_21

Użytkownik

Post28 sty 2012, 00:57

Mały update w sprawie:
Wrzuciłem XP na stację, wziąłem się za instalowanie karty - olałem aplikację producenta i tak samo instalator sterowników, zainstalowałem bezpośrednio przez aktualizację sterownika z menedżera urządzeń. System zawiesił się po załadowaniu pliku sterownika. No to restarcik ==> system zawiesił się 2x na ekranie ładowania windows. Przy trzecim razie odpalił, podłączyłem go do wifi i wszystko dalej śmigało. Odpaliłem internet explorera i strony też wczytuje normalnie. Zawiesiło się przy próbie ściągnięcia instalki firefoxa. Więc kolejny restart, odpalanie IE i przywracanie sesji --> zwis. Teraz siedzę na tej stacji na IE i piszę ten post, także karta ogólnie działa.. Trzeba tylko rozgryźć co ją boli...

Edit: Po kolejnym restarcie zaczęło działać i pobieranie plików. Pomysły na kolejne testy, które mogłyby wywołać crasha?
Przy okazji podaję wpisy z dziennika zdarzeń:

Fragment z listy dziennika zdarzeń:
Obrazek
Przy tych błędach następuje totalny freeze systemu. Pomysły?
Kod 4:
Obrazek
Kod 5
Obrazek

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post28 sty 2012, 11:25

ACPI to zarządzanie energią. Tutaj dwie opcje. Albo producent płyty głównej dał aktualizację sterowników albo musiał wydać nowszy bios. Inna opcja poszukanie wszystkiego co od tego w biosie i wyłączyć.
Hotfix

dan_21

Użytkownik

Post28 sty 2012, 13:46

cosik_ktosik pisze:ACPI to zarządzanie energią. Tutaj dwie opcje. Albo producent płyty głównej dał aktualizację sterowników albo musiał wydać nowszy bios. Inna opcja poszukanie wszystkiego co od tego w biosie i wyłączyć.

No tak, zapomniałem o tym. Ta płyta główna nie ma nawet sata (dysk systemowy podpięty przez przejściówkę ide-sata wpiętą zamiast jednej taśmy, a do tego kontroler sata z miejscem na 4 dodatkowe dyski, a o update biosu nawet nie raczyłem pomyśleć. Pokombinuję dzisiaj z wpakowaniem tego update'a na usb i tutaj rodzi się pytanie: zna ktoś może jakiś patent jak zbootować tą instalkę spod usb? Robiłem to już dla instali xp/ubuntu (używając grub4dos i grubinst) ale tam w programie były gotowe schematy bootowania plus tak czy siak średnio było z działaniem systemów po takiej operacji. Poza tym kolejne pytanie. Chcę zrobić backup partycji (sposób dowolny, poszukuję najskuteczniejszego) i jak na razie jako najlepszy pomysł uważam sklonowanie partycji do obrazu przy pomocy clonezilli. Jakieś uwagi, zauważone błędy clonezilli lub sugestie co do użycia czegoś innego?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 sty 2012, 10:20

Może być Clonezilla, może być program PING (Partimage Is Not Ghost)
Hotfix

dan_21

Użytkownik

Post01 lut 2012, 01:07

Okej, wracamy do tematu. Zainstalowałem everesta, żeby dowiedzieć się jaki dokładnie model płyty głównej siedzi w tej stacji, żeby poszukać biosu. Iii oczywiście nie mogłem się nie pokusić i przejrzenie wszystkich zakładek (no może pomijając testy wydajności sprzętu) i już po przejrzeniu kart sieciowych (co śmieszne, karta nie wyświetla się z nazwą modelu WN951N, a zwyczajnie jako TP Link Wireless N Device czy jakoś tak) na którejś z kolejnych kart komp zaliczył freeza. Kolejne uruchomienia - freeze na screenie ładowania windowsa. Wszedłem w tryb awaryjny i odinstalowałem kartę. Po kolejnym uruchomieniu kompa system nie wieszał już na ładowaniu systemu, teraz najzwyczajniej resetuje się na ładowaniu i kręci tak w kółko. Dałem mu F8, wyłączyłem resetowanie komputera przy awarii i mamy blue screena:
SESSION3_INITIALIZATION_FAILED
*** STOP: 0X0000006F (0XC0000102, 0X00000000, 0X00000000, 0X00000000).
Chwilowo porzucę poszukiwania jak rozwiązać tego BSODa, wyjmę kartę i postaram się wydobyć jeszcze minidumpa i ten model MB.

Edit: Wyjęcie karty dużo nie dało. Cos ubiło system, nie startuje ani normalnie, ani w awaryjce, dalej ten sam BSOD.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 lut 2012, 00:00

No to proponuję sprawdzić narzędzie chkdsk z konsoli odzyskiwania, a jak nic to nie daje to instalację nakładkową.
Hotfix

dan_21

Użytkownik

Post11 lut 2012, 21:15

Witam.
System wrzucony od nowa, naprawki dają co dają, ale nieudany install sterów do karty zostaje systemowi na żołądku... Mały update w sprawie. Bateria na płycie głównej zmieniona (poprzednia była totalnie pusta...), bios zaktualizowany do wersji F7 (z betą F8 wolałem nie ryzykować), większość błędów z dziennika już się nie zdarza, system postawiony na nowo i sklonowany clonezillą (żeby bliżej było po ponownym ubiciu go przy kombinowaniu). A co do karty - komp zawiesza się przy instali sterownika (kopiuje go i kopiuje, a jak ma już kończyć to wiech). Raz ster wszedł, ale w menedżerze urządzeń mówiło, że stera nie ma, jest uszkodzony albo nie jest podpisany cyfrowo (a nawet jak wchodzi, to nie pokazuje karty jako konkretny model, a jedynie jako TP Link Wireless N Device). Ma ktoś jakiś patent jak "na siłę" wlepić mu sterownik? Poza tym, kiedyś miałem problem z kartą graficzną w jednym lapku, pomogły dopiero customowe sterowniki ATI + przerobiony w notatniku plik .inf pod model tej karty, inaczej widziało ją totalnie jako inny sprzęt... Może to w tym jest problem?
Edit: Sprawdzę jeszcze później jak będzie przy zmianie w biosie zasilania z APIC na PIC, wrzucę system od nowa i zobaczymy jak mu leży...

-- 11 lut 2012, 20:15 --

A co do chkdsk'a - systemu nie ma co ratować, a dysk ostatnio sprawdziłem bootowalną Victorią... Swoją drogą ma ktoś namiary na iso z angielskim? Bo tamta była wybitnie po rusku, więc poza checkiem nic grubszego nie kombinowałem :D

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 lut 2012, 21:26

iso z angielskim

Nie za bardzo zrozumiałem czego szukasz.
Hotfix

dan_21

Użytkownik

Post11 lut 2012, 21:45

Bootowalny obraz z Victorią z językiem angielskim/polskim ;) Bo jak na razie mam tylko po rusku z volkow commanderem i wbudowanym dosem. Lepsze od systemowej victorii (nie ma przekłamania jak system używa dysku), ale w zasadzie cały obraz przydał mi się bardziej do update'a biosu niż do sprawdzenia dobrego dysku, hehe.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post11 lut 2012, 22:43

prosze
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ale nie masz w swojej opcji do wyboru przy starcie
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

dan_21

Użytkownik

Post11 lut 2012, 23:32

Taką to ja mam ;) Chodzi mi o victorie pod dosa po ang ;) (w sumie nie musi być bootowalna, wystarczyłoby żebym w tamtym obrazie podmienił plik, no ale niestety, dysponuję tylko ruską wersją). Ale w zasadzie z tą victorią to nic ważnego. Bardziej ciekawi mnie co dalej z tą kartą można wykombinować, bo wolałbym mieć tą stację z tą kartą wifi, niż zaraz w desperacji podpiąć stację lanem pod lapka, bo wtedy to już ta linia kiepsko będzie wyglądać - Net ==> Router ==> lapek ==> stacja...

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”